Slapen in een stapelbed: voordelen en nadelen

Slapen in een stapelbed: voordelen en nadelen Een stapelbed wordt vaak ingezet bij kleinere kamers. Door het plaatsgebrek in oppervlakte is het aangewezen om in de hoogte de kamer te gaan indelen. Een stapelbed is hiervoor uiterst geschikt. Het stapelbed kan je bovenaan en onderaan gebruiken om in te slapen. Het grootste nadeel van een stapelbed is dat het gevaarlijk is om uit te vallen, wanneer er bovenaan wordt geslapen. Een degelijk en stevig stapelbed koop je in winkelketens zoals IKEA of een meubelspecialist bij jou in de buurt. Het is aan te raden om een stapelbed van stevig en duurzaam materiaal te kopen.
Bron: 15299, PixabayBron: 15299, Pixabay

Wat is een stapelbed?

Een stapelbed leent zich perfect voor kleine kamers. Kinderen vinden het meestal heel fijn om in een stapelbed te mogen slapen. De keuze tussen bovenaan en onderaan slapen maakt het voor kinderen heel leuk. Ook kunnen er vriendjes of neefjes of nichtjes blijven slapen in het stapelbed. Vooraleer er geslapen wordt, dan kunnen de kinderen nog even samen spelen of napraten in het stapelbed. Naast het stapelbed bestaan er ook hoogslapers, waarbij men bovenaan gaat slapen en onderaan de ruimte indeelt als werkplaats met een computer of als opslagruimte (kast). Een andere optie is om de lattenbodem en het matras te verwijderen uit het stapelbed, zodat het bed onderaan een andere invulling kan krijgen. Op deze manier kan je vanuit een stapelbed ook een hoogslaper creëren.

Voordelen van slapen in een stapelbed

Stapelbedden hebben meerdere voordelen. Het grootste voordeel is dat het stapelbed kan geplaatst worden op kleinere kamers, zodat de kleine oppervlakte maximaal kan benut worden. In feite gaat men de oppervlakte in de hoogte gaan gebruiken. Een ander voordeel is dat kinderen het vaak fantastisch vinden om boven te slapen. Op deze manier kunnen ze al klauterend het bovenste bed bereiken. Indien kinderen moeilijk willen gaan slapen, dan kan je het stapelbed ook inzetten als speelinstrument. Je kan je kind uitdagen om binnen de vijf seconden in het bovenste bed te liggen. Bij een uitdaging zijn kinderen vaak heel snel geneigd om toch te doen wat je wil dat ze doen.

Mogelijke nadelen

De grootste nadelen van een stapelbed situeren zich op vlak van veiligheid en gebruiksgemak. Het hoogste bed kan gevaarlijk zijn omdat de kinderen daar kunnen uitvallen. Het is heel belangrijk dat er aan de zijkant van het bovenste bed een lat is bevestigd, zodat je kind er niet kan uitvallen. Deze maatregel is zeker op jonge leeftijd van uiterst groot belang, maar wordt doorgaans voor alle leeftijden aangeraden. Deze lat wordt bij de meeste bedden standaard geleverd. Voor de allerkleinsten kan een stapelbed lastig zijn om uit te komen, zeker wanneer er s nachts vaak naar het toilet moet worden gegaan. Deze kindjes moeten eerst naar beneden klauteren, en daarna terug omhoog klimmen. Dit kan ook best gevaarlijk zijn omdat de meeste kinderen niet echt 100% wakker zijn als ze s nachts dienen op te staan voor een toiletbezoek.

Waar kan je een stapelbed kopen?

In bijna alle meubilair- of slaapkamerwinkels kan je een stapelbed kopen. Uiteraard is de stevigheid en de duurzaamheid van het materiaal van groot belang. De beste keuzes zijn stapelbedden uit hout of metaal. Kijk bij het aankopen van een stapelbed ook goed naar de hoogte. Je doet er goed aan om een meetlint mee te nemen naar de winkel, zodat je achteraf voor geen verrassingen komt te staan. Voorbeelden van winkels waar je stapelbedden kan kopen zijn Ikea, Bol.com of andere gespecialiseerde slaapkamerwinkels.

Vier tips bij het kopen van een stapelbed

Bij het aankopen van een stapelbed moet je rekening houden met enkele adviezen om achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Niet ieder stapelbed is hetzelfde, en je doet er dus goed aan om je vooraf goed te informeren en je te laten begeleiden, vooraleer je overgaat tot een aankoop.

  • Het materiaal van een stapelbed moet sterk, stevig en duurzaam zijn. Je mag niet het gevoel hebben dat het bed zou kunnen inklappen. Metaal en hout zijn de beste materiaalkeuzes. Controleer in de winkel of er geen scherpe randen aan het bed zitten, waaraan je kind zich kan pijn doen.
  • Let goed op de openingen langs de zijkant van het bed. Een bed waar langs de zijkant het hoofd van je kind net doorheen kan, zou je kind op ideeën kunnen brengen om dit toch te proberen. Het hoofd van je kind zou gekneld kunnen geraken. Uiteraard zijn dit levensgevaarlijke situaties.
  • Opteer voor een schuine ladder in plaats van een loodrechte ladder naar het bovenste bed. De schuine ladders nemen iets meer plaats in, maar zijn doorgaans veiliger voor je kind. Controleer ook goed of het trapje veilig aan het bed is bevestigd.
  • Zorg ook dat je een matras aankoopt dat perfect in het stapelbed past. Dit zal voorkomen dat de matras gaat schuiven, wat op zijn beurt voor extra gevaar kan zorgen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en infoIKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info"Pappa?" Ik zeg, "Ja, lieverd?" "Ik wil een stapelbed." Met deze gevleugelde woorden beginnen de beruchte belevenissen m…
Hoogslaper voor volwassenenBij het woord hoogslaper denken we vaak aan de kindertijd. Voor volwassenen is het echter nog steeds een goede optie om…
Interieur kinderkamer: peutersInterieur kinderkamer: peutersVeel uitgangspunten waarmee je een babykamer inricht, zijn bij de inrichting van een kinderkamer (peuter of klein kind)…

Koelkast vervoeren  Waar moet je op letten?Koelkast vervoeren Waar moet je op letten?Bij een verhuizing moet je rekening houden met het vervoeren van zware apparaten zoals een koelkast. Een koelkast vervoe…
Kweek je eigen 'dwarf cavendish' bananenplantenKweek je eigen 'dwarf cavendish' bananenplantenHet klinkt wellicht vreemd om in een land als Nederland bananenplanten te kweken. Niet alle rassen zullen het in Nederla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Ikea.com, http://www.ikea.com/be/nl/catalog/categories/departments/bedroom/19048/, 12 november 2015.
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7554, 12 november 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Stapelbed, 12 november 2015
  • Afbeelding bron 1: 15299, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.