Koelkast vervoeren Waar moet je op letten?

Koelkast vervoeren  Waar moet je op letten? Bij een verhuizing moet je rekening houden met het vervoeren van zware apparaten zoals een koelkast. Een koelkast vervoeren is geen simpele taak. Dit moet heel zorgvuldig gedaan worden. Door de juiste stappen te volgen, kun je zonder problemen en op veilige wijze het vervoer van je koelkast regelen.

Alles uit de koelkast halen

De eerste stap ter voorbereiding van het vervoeren van een koelkast is om alles eruit te halen. Als er etenswaren zijn die snel rotten is het beter om deze weg te geven. Verzeker je ervan dat zowel de koelruimte als het vriesgedeelte helemaal leeg is voordat je de koelkast gaat schuiven. Haal ook alles weg wat aan de koelkast geplakt is zoals magneten, papier en decoratieve spullen.

Rekken verwijderen

Haal vervolgens alle rekken en lades en andere delen die losgemaakt kunnen worden uit de koelkast. Het kan ook handig zijn om deze delen vast te zetten met plakband zodat ze niet gaan schuiven tijdens het vervoer. Maar het beste is toch om ze eruit te halen en apart in te pakken. Je kunt de rekken beschermen door ze in handdoeken te wikkelen en samen in een doos te doen. Vergeet niet op de doos aan te geven dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

Uit stopcontact halen en ontdooien

Haal de koelkast uit het stopcontact. Zorg ervoor dat de snoer op zijn plaats blijft tijdens het vervoeren. Als je koelkast een ijsblokjesmachine heeft moet je niet vergeten om deze uit te schakelen. Ontdooi het vriesvak. Dit kan zes tot acht uren duren. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt om het vriesvak te laten ontdooien. Het is handig om dit de nacht voor de verhuizing te doen. In de ochtend kun je dan de binnenkant van de koelkast drogen.

Stevig dichtmaken

Gebruik een sterk touw of koord om de koelkast en het vriesvak stevig dicht te maken. Bind ook de deurgrepen aan elkaar vast als de koelkast is voorzien van een dubbele deur. Let wel op dat je de deuren van de koelkast niet te strak bindt, om te voorkomen dat ze straks niet meer goed sluiten. Het is niet aan te raden om tape te gebruiken voor het beveiligen van de deur, omdat het ofwel schade kan verrichten aan de verf van de koelkast, of een residu achter kan laten. Als de verhuizing voor langer dan een dag is gepland, is het raadzaam om de deuren op een kier te laten om voor luchtstroom te zorgen en te voorkomen dat er schimmel gaat groeien in de koelkast.

Hulpmiddel gebruiken

Gebruik de juiste apparatuur bij het verplaatsen van de koelkast. Een van de beste apparaten die je kunt gebruiken is een steekwagen, waarmee je het gewicht van de koelkast gemakkelijker kan verplaatsen. Vooral als hij naar beneden moet worden vervoerd.

De koelkast verplaatsen

Vraag hulp van ten minste twee andere personen om de koelkast te verplaatsen. Schuif de koelkast van de muur, til hem op en plaats hem langzaam op de steekwagen. Bind de koelkast om de steekwagen om er zeker van te zijn dat hij niet gaat schuiven. Zorg ervoor dat de koelkast niet gaat kantelen bij het optillen en het positioneren ervan op de steekwagen. De veiligste manier om een koelkast te verplaatsen is rechtop, zodat de olie niet gaat sijpelen in de koelbuizen.

Koelkast liggend vervoeren

Het wordt niet aangeraden om de koelkast liggend te vervoeren. Als je hem op de zijkant of achterkant legt kan de olie in de compressor en de koelbuizen stromen. Wanneer je de koelkast weer rechtop zet, kan de olie niet volledig aftappen uit de koelbuizen, waardoor de koelkast niet meer goed koelt. Als het onvermijdelijk is om de koelkast liggend te vervoeren, moet je ervoor zorgen dat hij niet helemaal plat ligt. Plaats een doos onder het bovenste gedeelte van de koelkast om dit te doen.

Naar beneden met de koelkast

De beste manier om de koelkast van de trap af te vervoeren is om met een trede tegelijk naar beneden te gaan. Laat twee mensen aan de voorkant van de steekwagen en een andere aan de achterkant dragen, die tevens de handgrepen vasthoudt. Op die manier kan de steekwagen en de koelkast langzaam naar beneden worden verplaatst. Vraag extra mensen om te helpen indien nodig.

Koelkast rechtop zetten

Zet de koelkast rechtop, wanneer het bij zijn nieuwe bestemming is gearriveerd. Laat de koelkast voor minstens drie uur staan voordat je hem in het stopcontact doet. Dit zal ervoor zorgen dat de olie en vloeistof terugvloeien naar de compressor. Zo wordt eventuele schade aan het apparaat voorkomen. Het duurt ongeveer drie dagen voordat de koelkast de ideale koeltemperatuur heeft bereikt en goed bruikbaar is.
© 2015 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een koelkast reparerenZelf een koelkast reparerenEen kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je d…
Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast. Zodra ons eten willen bewaren plaatsen we dit meestal in de koelkast. Maar zijn alle voe…
Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Koelkasten en vriezers draaien in de zomer op volle toeren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het energieverbruik va…
De ideale koelkast voor op een studentenkamerDe ideale koelkast voor op een studentenkamerAls je als student op kamers gaat, is een koelkast een absolute must. Natuurlijk moeten je biertjes koud gehouden worden…

Hoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenHoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenAls ratten of muizen eenmaal de toegang tot je huis gevonden hebben, kunnen ze een ware plaag worden. Niet alleen zijn d…
Slapen in een stapelbed: voordelen en nadelenSlapen in een stapelbed: voordelen en nadelenEen stapelbed wordt vaak ingezet bij kleinere kamers. Door het plaatsgebrek in oppervlakte is het aangewezen om in de ho…
Bronnen en referenties
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.