De bezichtiging van een sociale huurwoning

De bezichtiging van een sociale huurwoning Als u ingeschreven staat bij de woningbouwvereniging kan het zijn dat u na een tijd uit wordt genodigt om te kijken naar een huis. Wees niet bang om dingen te vragen en uit te proberen, ten slotte heeft u vaak maar één keer de tijd om een huis te bekijken. In dit artikel leest u tips rondom het bezichtigen van een sociale huurwoning.

De bezichtiging

Als u een sociale huurwoning wilt bezichtigen zult u ingeschreven moeten staan bij de woningbouwvereniging. De wachttijden om in aanmerking te komen verschillen per regio. Zo heeft u in Groningen en Limburg soms een huis binnen twee jaar, terwijl u in grote steden als Utrecht en Amsterdam minstens zes jaar aan het wachten bent. Als u een huis mag bekijken wordt er contact met u opgenomen door de woningbouwvereniging.

Alleen of met een groep?

U heeft zelf niet veel te bepalen over of u alleen wilt kijken of niet. Als een huurhuis nog bewoont wordt mag er enkel één iemand per keer komen kijken. Als het een leegstaand huis is zullen er vaak groepsbezichtigingen worden gehouden waarbij ongeveer vier mensen tegelijk komen kijken. Zo kan het voorkomen dat u bij het ene huis heel snel van plaats zakt en dat het bij een ander huis heel lang duurt. Laat u vooral niet opjagen en afschrikken van het feit dat u met meerdere mensen tegelijk gaat kijken. Het kan zelfs een voordeel hebben, misschien vallen andere mensen iets op aan het huis wat u niet was opgevallen.

Punten om op te letten

Iedereen heeft sowieso zijn eigen voorkeuren. Kijk goed of u in de regio waar u ingeschreven staat zo vaak mag weigeren als u wilt. Dit mag namelijk niet bij alle regio's waardoor u soms als het u een beetje bevalt beter de woning kunt nemen. Aan een sociale huurwoning mag niet zomaar alles worden verandert, als u wel iets verandert dan zult u het wellicht terug moeten brengen in oude staat als u gaat verhuizen. Verder kunt u op de volgende punten letten:
 • Zit de buitenruimte aan de woon- of slaapkamer?
 • Waar en hoeveel stopcontacten zijn er aanwezig?
 • Hoe bevallen de muren en de vloer?
 • Wat voor vloer mag er in?
 • Ziet u ergens kenmerken van schimmel?
 • Kunt u alle kamers goed ventileren?
 • Is het huis voorzien van enkel of dubbelglas?
 • Hoe is de waterdruk?
 • Hoeveel ramen en zonlicht heeft u?
 • Gaan deuren en ramen goed dicht?

De buurt

Bijna even belangrijk als de binnenkant van een huis is de buitenkant van een huis. Bel bijvoorbeeld eens bij de buren aan en vraag hoe hun het vinden om daar te wonen, zo komt u gelijk te weten hoe u wellicht nieuwe buren zijn. Het is ook handig om te kijken naar wat er allemaal in de buurt te vinden is zoals:
 • een supermarkt
 • een park
 • parkeerplaatsen
 • snelweg
 • openbaar vervoer
Kom niet alleen op een werkdag naar een huis kijken, maar ga ook eens in het weekend. Misschien zitten er uitgaansgelegenheden in de buurt die overlast geven, of zijn er veel hangjongeren in het weekend.

De woning accepteren

Meestal moet u al tijdens een bezichtiging laten weten of u het huis wilt hebben. Het kan echter ook zijn dat u dit de volgende dag mag laten weten. Als u de bezichtiging mist gaat het huis naar de volgende op de wachtlijst. Neem vooral de tijd, als u zovaak mag weigeren als u wilt ga dan ook meerdere woningen bekijken.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Huren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingHuren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingEr verandert veel in Nederland op het gebied van huren van sociale huurwoningen. Het overheid pakt de huursector behoorl…
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…

Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…
Tips om oliesmeer, olievlekken van je handen te verwijderenTips om oliesmeer, olievlekken van je handen te verwijderenJe werkt de hele dag aan motoren of bent werkzaam op een werkplek, waarbij je handen in contact komen met hardnekkig vui…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.