Een schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer maken

Een schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer maken Een schilderij van stof is een leuke accessoire voor de baby- of kinderkamer. Met of zonder naam, voor jongens of meisjes, de mogelijkheden zijn legio! Een stoffen schilderij kun je heel goed zelf maken. Hoe maak je zelf een prachtig stoffen schilderij voor in je huis of als (kraam)cadeau? Het begint met inspiratie, stof, een naaimachine en een raster! Wanneer men denkt aan stukjes stof aan elkaar naaien, denkt men vaak aan patchwork. Maar waar het bij patchwork vaak gaat om kleine stukjes stof gebruiken, kun je bij een stoffen schilderij juist ook grotere stukken gebruiken en dit opleuken met bijvoorbeeld lintjes, strikjes en kraaltjes.

Benodigdheden voor het maken van een stoffen schilderij

Om een stoffen schilderij te maken heb je altijd een minimaal aantal spullen nodig. Daarnaast kun je het schilderij natuurlijk helemaal "af" maken met vele extra's.

Basisbenodigdheden:

 • Verschillende stofjes
 • Naaimachine
 • Schaar
 • Meetlint
 • Spelden en naalden
 • Een zelfgemaakt raster of kant-en-klaar canvas doek
 • Nietpistool

Extra’s die het schilderij laten opleven:

 • Lintjes of band
 • Kralen
 • Splitpennen
 • Vlisofix om uitgeknipte afbeeldingen op te strijken
 • Borduurgaren
 • Aparte stofjes ter decoratie, zoals bijvoorbeeld petticoat/ voile

Hoe ga je te werk?

 1. Inspiratie
 2. Patroon tekenen
 3. Hoofddelen aan elkaar naaien
 4. Extra’s erop naaien
 5. Doek aan raster of kant-en-klaar canvasdoek nieten

1. Inspiratie

Alles begint met inspiratie. Voor wie is het schilderij? Wat zijn de kleuren van de kamer? Waar houdt de betreffende persoon van? Bij een stoere meid past een naam in stoere letters wellicht beter dan een schilderij in de stijl van Pip Studio.
Je kunt eventueel een moodboard maken van voorbeelden die je op internet of in magazines hebt gevonden.

Op het moment dat je een idee hebt, begint het schetsen van het schilderij. Bedenk hoe groot je het schilderij wilt hebben en welke letters, vormen en dergelijke je graag wilt terugzien op je schilderij. Schets meerdere mogelijkheden, zodat je het beste van al je ideeën uiteindelijk in een schilderij kan stoppen.

2. Patroon tekenen

Om je schets netjes te kunnen vertalen naar de stof teken je het patroon op patroonpapier en knip je dit uit. Nu kun je dit op de stof spelden en elk deel knippen.

3. Hoofddelen aan elkaar naaien

Nu kun je de hoofddelen aan elkaar naaien. Let erop dat als je ergens een roesje of lint tussenuit wil laten komen, je dit gelijk mee naait!

4. Applicaties

Nu de ondergrond klaar is, kun je de applicaties gaan bevestigen. Gebruik bijvoorbeeld Vliesofix om afbeeldingen op je schilderij te strijken. Borduur er daarna eventueel nog een sierrandje omheen. Je kunt een stoffen schilderij ook erg leuk maken met glimmende splitpennen die je door de stof drukt. Daarnaast kun je meisjes een leuk 3D rokje geven door een stukje stof aan de bovenkant vast te naaien, zodat de rok er los op valt.

5. Zelf een raster maken of een kant-en-klaar canvas doek?

Je kunt het schilderij op een zelfgemaakt raster nieten of een kant-en-klaar canvasdoek gebruiken. Het voordeel van een zelfgemaakt raster is dat je vrij bent om elke afmeting te kiezen die je wilt hebben. Het nadeel is de extra tijd die het je kost.

Wanneer je gebruik maakt van een kant-en-klaar canvasdoek ben je aangewezen op de maten die te koop zijn. Daarentegen scheelt het je wel tijd. Beide methoden zijn prima geschikt voor het maken van een stoffen schilderij.

6. Het doek bevestigen

Voor het bevestigen van het doek aan het raster of de canvasdoek gebruik je een nietpistool. Let erop dat de doek strak bevestigt wordt, anders krijg je bobbels. Een extra hand bij het bevestigen van het doek maakt het een stuk gemakkelijker.

Voila, je hebt nu een zelfgemaakt stoffen schilderij. Het is niet alleen erg leuk om zelf te maken, maar het is een heel leuke accessoire voor de babykamer of kinderkamer. Om je eigen huis mee op te fleuren of juist om als (kraam)cadeau te geven aan een ander!
© 2011 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zet je applicaties vast met vliesofix?Hoe zet je applicaties vast met vliesofix?Vliesofix kun je gebruiken bij het vastzetten van zelfgemaakte applicaties. Je kunt dit gebruiken bij een hobby als het…
De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal era…
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…

Kinderfeestje: Zelf een tijdschrift makenKinderfeestje: Zelf een tijdschrift makenWil je voor je kind een origineel kinderfeestje organiseren, maar niet teveel geld eraan uitgeven? Met een groepje creat…
Creatief met behangCreatief met behangMet behang kun je niet alleen je muren een leuk motiefje of kleur geven, je kunt er ook heel creatieve dingen mee doen!…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cato
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 29-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.