Inspiratie voor een Grote Sinterklaas Surprise

Inspiratie voor een Grote Sinterklaas Surprise Je hebt je verlanglijstje opgesteld, lootjes getrokken, een kadootje gekocht, maar nu begint het echte werk: het maken van een surprise. Je kunt natuurlijk je er snel vanaf maken en een simpel werkstukje maken. Er zijn altijd mensen die een dot watten op een kado plakken met een rode driehoek als mijter er boven. Het is veel leuker om dé surprise van de avond te maken waar iedereen jaren later nog over praat. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Surprise XXXL

Wanneer je met Sinterklaasavond samen de surprises uitpakt is het leuk om een bijzonder groot formaat surprise ertussen te hebben. De grap is dat je een klein kadootje op een onvindbare plek verstopt ergens binnen de grote surprise. Er zal misschien tijdens het zoekproces een lichte frustratie gaan ontstaan bij de uitpakker. Deze kan tot allerlei vormen van hilariteit leiden bij de overige Sinterklaasvierders.

Maak het Groot!

De meeste knutselaars houden hun surprise om allerlei redenen klein. Een grote surprise kan een huis, kasteel, televisie, computer of een auto zijn. Voor een huis zou ik een kartonnen doos als basis nemen en er steentjespapier op bevestigen. Dat is papier met een print van bakstenen. Je kunt het ook wit behangen en er steentjes op tekenen. De achterkant laat je open. Verder bouw je een verdieping erin met tussenmuren en een dak. Het dak kun je maken van de deksel van de doos. je plakt deze zo dat hij schuin blijft staan. Je kunt ervoor kiezen om een mooi puntdakje te maken of gewoon een stukje zwart plat dak te maken. Zorg dat je een schoorsteen op het dak maakt want anders kan Sinterklaas zijn werk niet doen.

Maak er werk van

Voor op de verdiepingen maak je kastjes, tafeltjes en bedden van kleinere doosjes. Deze plak je vast op hun plaats. Je kunt een mooie zitkamer maken door een klein doosje in bankvorm te knippen er er een stof over te plakken. Maak je geen zorgen als het niet precies een replica van een bank is; het moet een bank lijken. Wanneer je het echt goed wilt doen gebruik je stukjes stof als gordijnen en beplak je de wanden met een klein stukje behang van die rol die je al jaren bewaart maar waar je nooit meer iets mee deed. Een tafel kan gemaakt worden van een zeepdoosje dat je met gekleurd papier beplakt. Een stoel kan gemaakt worden van twee opgestapelde lucifersdoosje en eentje rechtop erachter. Het is leuk om het zo gedetailleerd mogelijk te maken, met dingen als kleine schilderijtjes aan de muur. Misschien heb je een fotootje van degene voor wie de surprise is of haal je er een van internet. Die print je uit en je tekent er met stift een lijst omheen. Vervolgens plak je het op het behang. Met een paar fotootjes kun je ook ervoor kiezen om poppetjes te maken die op de bank of aan tafel zitten. Zo maak je de surprise grappig.

Televisie Maken

Een standaard kartonnen doos is een goede basis voor een grote surprise als een tv, computer of ander apparaat. Als je een tv maakt dan laat je de voorkant open door een groot gat te knippen in de zijkant van de doos. Je kunt een foto of tekening op dun papier maken en die als beeldbuis op de open voorkant plakken. Wanneer de ´beeldbuis´ is verwijderd ziet de uitpakker een wirwar aan draden en onderdelen. Het idee is hetzelfde als bij het huis; je maakt veel verstopplekken. Je vervangt de huismeubels door elementen als chips en printplaten die je maakt van doosjes die je in allerlei kleuren zoals groen, geel en rood beplakt. Je moet dus eerst kartonnen doosjes verzamelen en beplakken in kleurpapier. Deze doosjes kun je beschrijven met cijferreeksen zodat het typenummers lijken van onderdelen zoals chips. Leuk is om echte snoeren erin te verwerken en er een enorme warboel van te maken. Verder kun je nog de snoeren labelen met korte gedichtjes. Dit is een toepasselijk kadootje voor iemand die in het dagelijks leven affiniteit met het apparaat heeft. Misschien vind je het grappig om een zakje chips erbij te doen als reserve-onderdelen. Een afstandsbediening kun je ook erbij maken. Misschien is het een goed idee om daar het kado in te stoppen.

Het psychologische effect van een groot formaat

Door alle doosjes en dingetjes ziet de uitpakker niet waar het kadootje zit en moet hij/zij alles voelen, bekijken of stuk maken. Het effect is het leukst wanneer iedereen al bij het begin zei: ´Zoho, jij hebt een groot kado!´
Psychologisch gezien zal de groep vaak vanzelf tot het besluit komen dat het grootste kado als laatste moet worden uitgepakt. Er is een enorme spanning opgebouwd bij de uitpakker die zich bij voorbaat bevoorrecht waant vanwege het grote formaat.

Voorpret

Bij de apparaten geldt telkens: neem het minst opvallende doosje als verstopplaats. Het leuke is dat het allemaal heel lang duurt voordat het gevonden wordt. Iedereen zal zenuwachtig worden, aanwijzingen geven, erom heen springen, en het bijna willen aanraken. Hou je fototoestel gereed. Voor een groot knutselwerk moet je een volle dag met zijn tweeën uittrekken. Als het gevaarte droog is, moet je hem verder afwerken. Begin op tijd met het maken van de surprise want niets is zo genant als een surprise die nog nat is van de onopgedroogde lijm. Het is aan te raden je fantasie helemaal te laten gaan tijdens het creatieve proces zodat het een unieke surprise wordt. Het maken van de surprise is de voorpret en minstens net zo leuk als de Sinterklaasavond..
© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…
Sinterklaassurprise maken met een bouwpakketSinterklaassurprise maken met een bouwpakketEen surprise is een soort verrassingspakket met een cadeautje erin verstopt. Op sinterklaasavond worden vaak surprises g…
Sinterklaaspakketten maken voor familie vrienden of relatiesZoekt u een origineel geschenkpakket of leuk sinterklaas kado? Geef eens een sint pakket! Steeds vaker worden er aan vri…

Schilderen als creatieve zelftherapieEr is een ruim aanbod van ontspanningstherapieën. Een bekende therapie is de schildertherapie. Het scheppen van een kuns…
Verschillende ideeën om een paastak te versierenAls het bijna pasen is dan hangt de lente ook al weer in de lucht. Kuikentjes, lammetjes, haasjes, bloemetjes en eieren…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.