Verjaardagskaartjes voor elke maand zelf maken

Verjaardagskaartjes voor elke maand zelf maken Handig is het, wanneer u een stapeltje op voorhand gemaakte verjaardagskaartjes hebt liggen. Eentje met een thema en een speciaal kleurtje per maand. Iedere maand bent u wel kaartjes aan het maken met een bepaald thema: kerst, Pasen, Valentijn, vakantie, etc. Haal uw inspiratie uit het maandthema, pas afbeelding en tekst wat aan, en u bent al een heel eind. Gebruik ook eens de kalender van het vorige jaar. Naam en handtekening zet u best pas op het laatste nippertje op uw kaartje.

Recycleren: goedkoop hobbymateriaal

Kalenders

Waar u in het begin van het jaar zeker bruikbare dingen kan uithalen, is uit de kalenders van het vorige jaar. U hebt ze in allerlei thema's: met bloemen, met landschappen, met stripfiguurtjes, met dierenfoto's... Gooi ze zeker niet weg en haal hier inspiratie en details uit om een paar mooie kaartjes te maken. Ook de naam van de maand kan op de verjaardagskaart gebruikt worden.

Recupereren en allerlei technieken toepassen

Ook inpakpapier, servetten en lintjes zijn het jaar rond te gebruiken. In winkels als Zeeman, Kruidvat en Action kan je voor geen geld allerlei hobbymateriaal kopen, vooral in de solden of in de uitverkoopbakken. Verder kan u alle technieken toepassen om mooie verjaardagskaartjes te maken: borduren, embossen, ponsen, quillen, 3D, contourstickers, sierprikken, inkleuren, stansen, fimoklei... Tegenwoordig is er zo veel op de markt en wordt het aanbod bijna maandelijks aangepast aan thema en seizoen. Even uitkijken en u maakt dus iedere maand leuke (verjaardags)kaartjes.

Januari

Remakes maken

Mooie kerstkaartjes gekregen? Gooi ze zeker niet weg! Met details uit de kaarten kan je mooie nieuwe kaarten maken. Remakes heet deze techniek. Knip dingen uit als sneeuwlandschappen en mooie randen, sterren en sneeuwvlokken. Een nieuwe achtergrond en wat extra details en je hebt een prachtige verjaardagskaart voor iemand die in de wintermaand januari verjaart.

Berg je kerst knutselgerief nog niet op!

Voor de kaartjes van januari kan u zeker nog het materiaal gebruiken dat u hebt nodig gehad voor het maken van kerst-en nieuwjaarskaarten. Kleuren als wit, zilver en blauw zijn hier zeker nog aan de orde. Sneeuwgerelateerde onderwerpen doen het in januari nog erg goed. Skiën, sleeën, schaatsen, u kan er best nog een paar leuke kaartjes mee maken. Ook overschotjes van inpakpapier, lintjes en labeltjes kunnen naar hartelust verwerkt worden in verjaardagskaartjes van januari.

Kaartje met plaatje van de kalender

Neem bvb. een mooie foto van een kalender met daarop een ijsbeertje. Snijd het in puzzelstukjes en kleef daarna de puzzel op uw kaart. Werk de randen van uw puzzelstukjes af met contourstickers of teken er zelf een stiknaadje op en klaar is kees.

Kerststempels

Ook uw kerststempels kan u nog best gebruiken deze maand. Sneeuwmannen zijn zeker nog van toepassing. Geef ze een mooie gekleurde sjaal en hoed, een leuk tekstje en u hebt het weer voor mekaar.

Goede voornemens

In januari kan u ook verwijzen naar de goede voornemens van de jarige: meer gaan sporten, afvallen, stoppen met roken, minder geld opdoen, enz. Verwerk een stempel of een 3D-prentje dat verwijst naar het goed voornemen op de kaart.

Bron: MapaBron: Mapa
Borduren, breien en kleuren
Borduur eens wantjes en brei eens een sjaal voor op uw kaartje. Of sneeuwvlokjes. Voor winterse verjaardagwensen. Buiten lekker koud? Denk dan eens aan dikke truien en mutsen. Zoek een leuke kleurplaat en na enkele uurtjes relaxed kleuren heb je materiaal genoeg voor een lieve verjaardagskaart.

Februari

Rood is de kleur van februari

In februari kleurt alles rood. 't Is immers de maand van Valentijn. Rood is ook een ideale kleur voor een verjaardagskaartje voor een geliefd persoon. Voor minder intieme mensen kan u rode accenten gebruiken in combinatie met wit. Of met zwart, wat uw kaart een chique touch geeft.

Carnaval als inspiratiebron

Februari is niet alleen de maand van Valentijn, het is ook de carnavalsmaand. Maak dus ook eens een verjaardagskaartje in allerlei vrolijke kleuren. Of maak een schudkaart met veelkleurige confetti in. Borduur vuurwerk of feesthoedjes. Leuke kaartjes op het carnavalsthema kan u ook maken met Woodsies. Dit zijn kleine platte houten geometrische figuren. U kan de vormen ook heel makkelijk doormidden snijden, zodanig dat u weer nieuwe vormen krijgt. Hiermee kan u heel makkelijk gekke gezichtjes maken. Een leuke techniek is om accordeonnetjes te maken met slingers. U neemt twee stukjes even lange slingers en u plooit ze om en om. Zo bekomt u een kleine accordeon. Leuk om op een kaartje te kleven. Enig nadeel: het is nogal dik, dus het is geen kaartje dat in een omslag kan. U kan natuurlijk ook gewoon stukjes slinger opkleven en onderaan niet vastkleven. Zo kan het wel in een omslag en staat het ook kleurrijk.

Maart

Lente

De lente is in aantocht, met een explosie aan bloemen, planten en kleuren. Maak mooie boeketjes van beadsbloemetjes, maak er ruikers van door er een soort frietzakjesvorm over te kleven of zet ze in een mooie bloempot. Probeer eens iets met quilling. Met deze techniek, die er uit bestaat om dunne strookjes papier op te rollen en daarna in verschillende vormen te duwen, kan u hele mooie bloemetjes maken. Bloemen borduren is ook een mogelijkheid. Denk aan jonge dieren, zoals puppy's, kittens, lammetjes, eendjes, vogeltjes, etc. Vogeltjes die hun nestjes maken of die hevig heen en weer vliegen.

Maartse buien en tuinplezier

Maart is ook de maand van de maartse buien. Maak hier handig gebruik van door prentjes te integreren met parapluutjes en regenbuien. De tuin moet nu stilletjes aan terug in gereedheid worden gebracht voor de zomer. Gietertjes, harken, schoppen, kruiwagens, bloempotten, fonteintjes en laarzen zijn dankbare onderwerpen. Ook hier kan men ze uitwerken in 3D, embossen, borduren of uit servetten knippen.

April

Pasen

April is synoniem van Pasen. Paashazen, gele bloemen, eieren. Maak bvb. eens een klapei met een verjaardagswens in. Wat is een klapei? Wel, u knipt een eivorm uit mooi, stevig papier en u knipt het ei horizontaal in twee met een kartelschaar bvb. U maakt de twee stukken terug aan elkaar vast met een splitpen en uw klapei is klaar. U kleeft het onderste deel op de kaart. Het bovenste deel gaat open en hierachter kan u een boodschap steken of rechtstreeks op de kaart schrijven.

Fimoklei en ponsfiguren

U kan ook leuke figuurtjes maken van fimoklei. Rol het klei uit en steek bvb. een vlindertje of bloemetjes in verschillende kleuren uit. Afbakken in de oven en u kan er een mooi tafereeltje van maken. Of gewoon een vierkantje of een rechthoekje van fimo met een boodschap ingegrift of ingestempeld. Of pons eens een hele hoop veelkleurige bloemen uit. Maak er een ruiker mee of een randje voor rond een 3D-tekening.

Mei

In mei legt elke vogel een ei

Mei is de maand van nieuw leven. Denk aan babytjes en jonge vogeltjes. Aan vlindertjes en bijtjes. Deze diertjes kan u embossen en kleuren. Of borduren. Ook met contourstickers kan u hier leuk aan de slag. Kleef het stickertje van uw vlinder op een effen of veelkleurig blad papier. Knip het daarna uit en kleef het op. Wanneer u alleen het middenstuk opkleeft, kan u de vleugeltjes een beetje ombuigen zodanig dat het lijkt of uw vlinder vliegt.

Communies en voetbaltornooien

Mei is ook de periode van de communies. Witte kaarsen kunnen ook gebruikt worden als basis voor een verjaardagskaartje. Voetbalfanaten zitten midden in het toernooienseizoen. Maak hen blij met een voetbalverjaardagskaart. Voetballen, voetbalschoenen, goalen, fluitjes kan u kopen in 3D-versie. Of als contourstickers. Maar u kan ook een voetbalpakje maken in de kleuren van de favoriete ploeg van de jarige. Succes verzekerd!

Juni

Examens en einde schooljaar

Einde van het schooljaar, hard blokken en cadeautjes voor de juf of voor de meester. Maak gebruik van de vele afbeeldingen van schoolborden die nu verkrijgbaar zijn. Schrijf er een verjaardagswens op.

Bloemen en strand

In juni zijn er ook bloemen in overvloed. Maak eens een achtergrond met gekleurd zand. Kleef dubbelzijdig aslan op uw kaartje en bestrooi het met verschillende tinten zand. Maak het kaartje af door er een mooie 3D-bloem op te kleven. Juni is ook het begin van het ijsjesseizoen. Laat u hier ook door inspireren. Hoorntjes of coupes. Ijsjes kan u borduren. U kan de bollen quillen. Of u kan ze in 3D uitwerken. En nu we het toch over lekkers hebben, ook taarten kan u elke maand gebruiken om een leuke verjaardagskaart mee te maken. Ballonnen zijn ook perfect op elke verjaardagskaart, maar met vrolijke kleurtjes doen ze toch meer denken aan zomer en goed weer. U kan ze ook uitsnijden uit verschillende soorten inpakpapier voor een leuk effect.

Bron: MapaBron: Mapa

Juli

Vakantie!

Vuurtorens, dolfijnen, de zee, maar ook bergen, rugzakken en wandelschoenen zijn in juli aan de orde. Fietsen en landkaarten. Zomer en vakantie. Borduur eens een dolfijntje. Of de golven van de zee. Of schelpen. Of een vlieger. Of de bergen. Mogelijkheden genoeg. Gebruik een kopie van een stukje landkaart als achtergrond. Pas uw verjaardagskaartje aan aan de vakantiebestemming van de jarige. In de zomer krijgen de meeste mensen ook terug zin in sporten. Maak eens een kaartje met tennissers op. Of skaters. Of zwemmers.

Bloemen en zaadjes

Vergeet ook in dit seizoen van overvloed geen bloemen te drogen. Zo hebt u straks een mooie collectie droogbloemen in allerlei kleuren om mooie kaartjes mee te maken. Met natuurlijke materialen als zaadjes of korenaren kan je ook een leuke schudkaart maken. Leuke lieveheersbeestjes met hun rode en zwarte tinten zijn ook grappig om een zomerse kaart van te maken. Of geel-zwarte wespen. Blauwe libellen. Vervelende beestjes in het echt, maar mooi op een verjaardagskaart.

Augustus

Nog meer vakantie: zoek inspiratie en materiaal aan zee

Augustus is de vakantiemaand bij uitstek. Schitterend weer, zon, zee en strand. Maak eens wat kaarten met de scheurtechniek en met uw ponsen. Ook leuk om met kinderen te doen. Scheur verschillende strips ongelijk uit verschillende tinten blauw papier. Kleef ze over elkaar. Dat is de zee met de golven. Doe hetzelfde met bruin papier. Kleef het onder de zee. Dat is het strand. Pons nu bootjes, wolkjes, een zonnetje, dolfijnen, emmertjes, een strandlaken en andere strandgerelateerde dingen. Kleef ze op de juiste plaats op uw kaart. Nog een tekstje maken op de computer en op uw kaart kleven, klaar! Gaat u naar het strand, neem dan eens een potje zand mee. Ook hiermee kan u mooie dingen maken. Uw kaartje flink insmeren met lijm en geometrische zandfiguren maken bvb. Of u kan eens een schudkaartje met zand in maken.

Fruit

Maar augustus is ook de maand van het lekkere fruit: sappige appels, zoete aardbeien, frambozen, rode besjes, etc. Gebruik tekeningen van fruit om leuke zomerverjaardagskaarten te maken. Kleef ze bij elkaar om een lekkere fruitmand op papier cadeau te doen aan de jarige. Met het fruit kan je confituur maken en ook met deze tekeningen kan u leuke dingen maken in 3D.

September

Bos en herfstkleuren

Lange boswandelingen en paddenstoelen. Enkele thema's die u kunnen inspireren voor verjaardagskaarten van mensen die verjaren in september. Paddenstoelen kunnen perfect geborduurd en daarna ingekleurd worden. Voeg er een kabouter bij en u hebt een leuke kaart. Pons eens een aantal bladeren uit verschillende bruin-, rood- en geeltinten. Zo hebt u een prima ondergrond voor een eenhoorntje of een egel. Of laat een leuke 3D-muis de blaadjes op een hoop vegen. Embos een achtergrond van blaadjes en kleef hierop een boom in 3D.

School

School staat synoniem voor potloden en schriften. Maak daar een leuke compositie mee en schrijf een boodschap op een blaadje van het schrift.

Herfstfruit

September is ook het seizoen van noten, appelen, peren en druiven. Ook dankbare onderwerpen om te borduren, te embossen of om uit te werken in 3D.

Oktober

Zoek inspiratie in Halloweensfeer

In oktober gaan we stilletjes aan naar Halloween. Alles kleurt zwart, wit en oranje. Inspireer u ook op deze kleuren om uw kaartjes te maken. Ook de onderwerpen zijn dankbaar deze maand: heksen, tovenaars, brouwsels, spinnen, spoken. Te vinden in alle technieken: contourstickers, uit te ponsen figuurtjes, op servetten, om uit te knippen in 3D. Of kant en klaar in kleine zakjes. Integreer ze op uw verjaardagskaartje. Borduur eens een pompoen. Of maak een klappompoen. Hoe u dat kan maken, kan u zien in april, bij het klapei. Het systeem is hetzelfde, alleen maakt u nu een pompoen in plaats van een ei. Ook hier kan u weer een boodschap verbergen achter het bovenste deel.

Muziek en warme chocolademelk

Muziekpartituren zijn ook altijd handig om te gebruiken als achtergrond. Aangevuld met muziekinstrumenten in 3D of geborduurd en u hebt een mooie kaart, ideaal voor de herfst-en winterperiode. De herfst is ook de periode waarin het flink kouder wordt. Na een lange boswandeling is er niets zo aangenaam als een lekker warme kop chocolademelk. Integreer dit thema in je verjaardagskaart en de ontvanger krijgt een heerlijk warm gevoel. Misschien kan je zelfs een zakje met cacaopoeder op je kaart vastmaken.

November

Herfstkleuren

In november hebben we al echt de herfstkleuren om mee te werken. Bruin, okergeel, rood, oranje. Mooie, diepe kleuren. Ook het thema ligt hier een beetje voor de hand: afgevallen blaadjes, kale bomen en hevige wind zijn hier de sfeermakers van dienst.

Bron: MapaBron: Mapa
Thee en koekjes
Ook thee en koekjes is een dankbaar thema. Het is lekker koud, dus zo'n dampende kop thee met een mooie theepot is ook een leuk thema voor dit seizoen. Hang eens een labeltje van een echt zakje thee uit de theepot. Daarvoor neemt u het labeltje met het touwtje van uw zakje thee. In de tekening van de theepot maakt u een klein sneetje ter hoogte van het deksel. Hierdoor steekt u het touwtje dat u aan de achterkant vastmaakt met een stukje kleefband. Het lijkt nu of het zakje in de theepot zit. Binnenin kan er dan een zakje thee worden gekleefd. Zo kan de jarige er meteen aan beginnen. Ook koffie of warme chocolademelk in een dampende mok zijn erg geschikt als onderwerp voor dit seizoen.

Wanten, sjaals en mutsen

Het wordt al flink kouder en dan kunnen wanten, sjaals en mutsen niet ontbreken. Knip 3d-plaatjes uit of pons ze in vrolijke kleuren. Je kan ze ook haken of breien. Een mini-sjaal en een warme trui op cocktailprikkers doen het ook altijd prima. Of neem een inkleurtekening met winterse kleren.

December

Inpakpapier

In december is iedereen druk bezig met kerstkaartjes te maken. Geen nood, u kan in één ruk door een paar leuke verjaardagskaartjes maken. Denk maar eens aan een paar pakjes maken met inpakpapier. Hiervoor knipt u drie of vier rechthoekjes en vierkantjes uit in verschillend, bij elkaar horend inpakpapier. Kleef ze op uw kaartje zodanig dat ze mekaar een beetje overlappen. Maak nu een mooi strikje voor elk pakje. Met een leuk tekstje bent u weeral klaar.

Vuurwerk

Maak ook gebruik van het vuurwerkthema. Vuurwerk wordt afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden, maar staat ook synoniem voor feesten en knallen. Prima dus om een decemberverjaardagskaartje op te luisteren. Qua borduren kunt u hier werken met sterretjes in blauw, zilver of geel. Of met hulstblaadjes in groen en rood. Of een serie kaarsen. Ook winterlandschappen van de kalender kunnen een prima achtergrond zijn voor een schaatser of een skiër.

Veel plezier met het maken van deze verjaardagskaartjes!
© 2010 - 2022 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten: soorten ponsjes en verschillende ponstechniekenWenskaarten: soorten ponsjes en verschillende ponstechniekenPonsen is een heel eenvoudige techniek waar je heel veel mee kan doen. Het enige wat je er voor nodig hebt, zijn ponsjes…
Wenskaarten: verschillende methodes om kaarten te makenWenskaarten: verschillende methodes om kaarten te makenWenskaarten kan je kopen, maar je kan ze ook zelf maken. Het voordeel van wenskaarten zelf maken, is dat je er op kan ze…
Wenskaarten maken met minder gekende methodesWenskaarten maken met minder gekende methodesWenskaarten maken met behulp van ponsen, borduren, 3-D knippen, stempelen en embossen. Veel gebruikte technieken die ied…
Borduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren is een van de oudste kunstvormen die er bestaan. Al in 3000 voor Christus werd er geborduurd. Door de eeuwen he…

Breien: terug van nooit echt weggeweestBreien: terug van nooit echt weggeweestBreien is weer in, hoewel het nooit helemaal uit is geweest. Moderne meiden breien zelf een sjaal of een hoesje voor hun…
Kerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenKerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenNa de feesten zit u vaak met een kater. Een hoop mooie kerst- en nieuwjaarskaartjes waarmee u niet weet wat te doen. Te…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Mapa
  • Afbeelding bron 2: Mapa
  • Afbeelding bron 3: Mapa
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.