Wenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaal

Wenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaal Het is weer bijna zover! Kerst. En natuurlijk de bijhorende kerstwensen. Voor diegenen die niet houden van al die elektronische wensen, bestaat er ook de mogelijkheid om goedkoop zelf een stapeltje kerstkaarten te maken. Om ze zelf te overhandigen of om ze lekker ouderwets op te sturen. Kerstkaarten met gerecycleerd materiaal. Lekker goedkoop dus! Krijg je er maar niet genoeg van, dan kan je ook nog bijpassende labeltjes maken om aan de pakjes te hangen. Ook leuk voor een middagje knutselen met de kinderen. Maak je graag zelf je kerstkaarten, dan kan je dit erg goedkoop doen met gerecycleerd materiaal. Oude kerstkaarten, lintjes, knopen en ga zo maar door. Leuk voor een middagje knutselen met de kinderen of met vrienden.

Oude of goedkope kerstkaarten

Met oude of goedkope kerstkaarten kan je remakes maken. Een remake is een nieuwe kerstkaart gemaakt met een deel van een oude kerstkaart. Snijd er een mooi detail uit, of een landschap, en integreer dit in je nieuwe kerstkaart. Met goedkope kerstkaarten, waarbij er dikwijls dezelfde zitten in één pakje, kan je gemakkelijk en goedkoop een 3D-tafereeltje maken. Een beetje glitter over bepaalde details, en niemand ziet dat het een hergebruikte kerstkaart is. Voor ideeën kan je kijken op www.alakaart.nl, onder alle kaarten en dan remakes. Ook van andere kaarten heb je hier een schat aan voorbeelden in heel wat categorieën.

Inpakpapier en speciale effecten

Inpakpapier

Haal je gebruikt inpakpapier van vorige jaar terug boven of koop een rol goedkoop inpakpapier. Snijd hier motieven uit, die je eventueel opwerkt in 3D of gebruik een heel stuk als achtergrond.

Speciale effecten

Wil je speciale effecten op je papier dan zijn dit alvast twee tips. De eerste is om je papier "oud" te maken met thee of koffie. Maak een sterke tas thee met vier buideltjes in een tas of een sterke tas koffie. Sop daar je wit papier in, al of niet verkreukeld. Haal het papier er na een tijdje uit en laat goed drogen. Of ga over het papier met een borstel gedrenkt in het thee- of koffiemengsel. Weer goed laten drogen eer je het gebruikt. Een tweede manier om je papier op te smukken is de volgende. Je neemt een blad stevig papier, liefst lichtbruin of beige. Scheur er een vorm uit. Ga nu met een lucifer of met een aansteker langs de randen, voorzichtig, stukje voor stukje. Doe dit liefst boven de gootsteen. Begint het papier dan toch te branden, dan kan je gewoon de kraan opendraaien en er water over laten lopen. Je papier is dan in de meeste gevallen wel verloren, maar dat is beter dan een brand! Wacht tot het eerste stukje volledig is uitgebrand alvorens je verder gaat. Je papier gaat nu opkrullen, er gaan stukjes afvallen en je gaat een bruin randje krijgen. Ideaal om bijvoorbeeld een schatkaart mee te maken.

Papier uit magazines, al dan niet glossy

Al eens gelet op de mooie kleuren die worden gebruikt in reclameadvertenties in glossy magazines? Met dat papier kan je vanalles doen. Ofwel gebruik je de effen stukken als achtergrond. Ofwel neem je een stukje dat je in kleine stukjes scheurt. Kleef nu al de kleine stukjes door elkaar, zoals vroeger op school wanneer je een collage maakte. Kleef dit op als rand of als band. Strooi er eventueel een laagje glitter over voor een chique effect. Een andere mogelijkheid is van dit chique papier een mozaïek te maken. Snijd allemaal kleine driehoekjes en vul daarmee een figuur of maak er een rand mee. Of kijk of er geen reclame is met een zonsondergang. Of met een volle maan. Daar kan je ook een mooie achtergrond van maken voor je kaart. Bij sommige reclames worden ook arabesken gebruikt. Ook heel mooi om randen van te maken. Kijk maar eens goed voor je je oude magazines in de prullenmand gooit, er zitten echt bruikbare dingen bij!

Kleine gadgets

In sommige winkels kan je voor geen geld kleine gadgets kopen: zakjes met klokjes, kerstboompjes, engeltjes, sneeuwkristallen, etc. Per zakje zijn er altijd minimum 10, dus daar kom je al een heel eind mee! Met een potje kleine sterretjes doe je jaren, dus dat is ook een goede investering. Splitpennen met figuurtjes op zijn meestal ook goedkoop en kunnen een mooie touch geven aan je kaart. Kleine knoopjes kunnen dienen als kerstballen in een kerstboom of als bubbels in een champagnefles. Kleine pomponnetjes kunnen ook gebruikt worden als kerstballen of om de muts van de kerstman te versieren, of nog als rode neus van Rudolf.

Vilt, stof en breiwol

Met kleine stukjes stof of vilt kan je wantjes maken. Brei er een sjaaltje bij (ongeveer 6 steken opzetten met dunne wol en +/- 10 cm breien), knoop hem als een echte sjaal, tekstje erbij en je hebt een prachtige kaart. Knip eens een kerstboom uit een restje groene stof en versier hem dan verder. Snijd pakjes uit verschillende kleuren lapjes. Of gebruik je restjes stof om kleine kerstsokken van te maken. Hang ze op aan een lintje als de kleren van de kerstman en... weer een kaartje klaar.

Postzegels

Een hele doos vol oude postzegels. Niet wegdoen! Je kan met je postzegels patchworkachtige creaties maken. Of je kan van het thema van de postzegel uitgaan om je kaartje op te bouwen. Denk maar aan vlinders (met een paar bloemen er bij), wilde dieren (met een zonsondergang of een aantal exotische bomen), bloemen (met een aantal vlinders er bij), treinen (teken een spoor als ondergrond), sneeuwlandschappen (aan te vullen met een passende achtergrond), kerstpostzegels (met passende 3D-figuur)... .

Kleur-, plak- en knipboeken voor kinderen

Je kent het vast wel. Je kleuter krijgt een mooi kleurboek, zet er twee of drie strepen in en kijkt er niet meer naar om. Of je kleinste heeft een plak-en knipboek gekregen van oma maar na vijf minuten ligt het boekje er verweesd bij. Niet weggooien! Kijk maar eens naar al die leuke plaatjes. De kleinste figuren kan je mooi inkleuren en verwerken op een kerstkaartje. De plakfiguurtjes (vaak Disney of bekende figuurtjes) kan je gebruiken in een tafereeltje of als hoofdpersonage op je kaart. Een mooie achtergrond, een paar contourstickers om af te werken en ... klaar! Of je kan de figuur op een stevig papier leggen. Op de rand van de figuren gaatjes prikken en daarna borduren. Zo krijg je erg mooie figuren die je zo kan laten of die je kan inkleuren.

Oude speelkaarten

Weer een pak speelkaarten waar een kaart in ontbreekt! Neen, ook dat gaat niet de vuilbak in! Met de tekeningen op de kaart kan je weer nieuwe kerst- en nieuwjaarskaarten maken. Gebruik de kleurenfiguren om iemand veel geluk toe te wensen. Met de cijfertjes kan je jaartallen bij mekaar puzzelen. En met de figuren van boer, koning en koningin kan je ook leuke dingen verzinnen. Waarom niet iets in de trant van "volgend jaar word je de koning / koningin van ... taartenbakken, golf, kaarten...what ever, verzin maar iets leuks en pas het aan aan de ontvanger!

Afgebroken kerstdecoraties

Heb je kerstdecoratie die stuk is gegaan of die je niet mooi meer vindt voor in je kerstboom? Gebruik ze dan gewoon op een kaartje. Denk bijvoorbeeld aan trompetjes of harpen, veren van vogels, glittertjes, stukjes kerstbal fijn geplet en ga zo maar door.

Lintjes

Krijg je een doos met zeepjes of een doos pralines? Kijk eens naar het mooie lintje dat er rond zit. Soms zit er zelf een strik in die je zo kan gebruiken op je kaart. Andere pakjes worden versierd met raffia. Ook dat kan je gebruiken op je kaartjes. Om labeltjes aan te hangen, of mini-kerstkaartjes. Kijk ook je kledingstukken eens na. Ook hier zitten vaak lintjes in die toch maar overal uithangen. Afknippen en gebruiken die handel!

Free downloads

Vele magazines hebben achtergrondpapier dat je gratis kan downloaden, zelfs al ben je niet op de magazines geabonneerd.
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de downloads van www.hobbyhandig.nl, www.cardmakingandpapercraft. com. Andere sites zijn onder andere www.hellasmultimedia.com, hubpages.com, scrapbookpresentations.com. Genoeg om tientallen kaartjes van te maken. Ook fonts kan je hier en daar gratis downloaden. Hiermee kan je tekstjes maken met verschillende letterstijlen.

Zilverpapier

Met zilverpapier kan je erg toffe figuren maken en bovendien, de kleur past perfect bij de sfeer van kerst. Denk maar eens aan sterretjes uit zilverpapier, al of niet geëmbost. Kerstbomen uit zilverpapier. Of sneeuwkristallen uit zilverpapier. Maak ook eens een kerstboom uit papier of vilt en bekleedt hem met bolletjes/propjes zilverpapier. Of maak een vierkant uit zilverpapier met daarop een geëmbost tafereeltje.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenSnel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenIeder jaar verstuurt een gemiddeld gezin ruim tien kerstkaarten. Ook in 2012 is de verwachting dat er weer vele kerstwen…
Kerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenKerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenNa de feesten zit u vaak met een kater. Een hoop mooie kerst- en nieuwjaarskaartjes waarmee u niet weet wat te doen. Te…
Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…
Zelf een adventskalender makenZelf een adventskalender makenVeel mensen, vooral kinderen, vinden het leuk om af te tellen voor kerst. Hiervoor kun je overal wel een adventskalender…

Modekleuren: welk seizoen past bij jou?Modekleuren: welk seizoen past bij jou?De mode bepaalt in grote mate wat we uit de winkelrekken trekken. Afhankelijk van onze smaak en ons figuur doen we een g…
Knutselen met kinderen: Een Sint Maarten lampionKnutselen met kinderen: Een Sint Maarten lampionEr worden ieder jaar weer nieuwe, verrassend leuke lampionnen geknutseld rond Sint Maarten. Kinderen zijn over het algem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.