Modekleuren: welk seizoen past bij jou?

Modekleuren: welk seizoen past bij jou? De mode bepaalt in grote mate wat we uit de winkelrekken trekken. Afhankelijk van onze smaak en ons figuur doen we een greep uit het kledingaanbod. Ook de kleuren worden door de mode gedicteerd. Op dat gebied laat de keuze nogal eens te wensen over. En niet alle tinten flatteren iedereen! Neem nou geel, gifgroen of het altijd populaire zwart. Je bent dan wel hip, je draagt iets wat je niet staat. Dat gaat veranderen: "Wat zie je pips vandaag," hoeft je vanaf nu niet meer te vrezen.

Laat zwart maar in de kast

Veel mensen denken dat je met de keuze voor zwarte kleding altijd goed zit. Zwart valt niet op, zwart is altijd modieus, zwart is stijlvol en feestelijk, zwart kleed af als je niet zo slank bent, zwart staat artistiek en het combineert overal mee. Doordat we zo overtuigd zijn van de kracht van zwart zijn we blind voor het werkelijke resultaat. We zien niet dat het ons bleek maakt ("Je ziet er moe uit."), dat het schril afsteekt ("voel je je niet lekker?"), dat we tien jaar ouder lijken dan we in werkelijkheid zijn. Veel minder mensen dan het zelf beseffen zien er goed uit in zwart, veel van hen staat het helemaal niet. Zwart is genadeloos. Bij lichtblond haar staat het gauw ordinair. Pas ook op met donkerbruine haarverf, het oogt zwart en kan je gezicht een harde uitstraling geven. Het sterke contrast is de feitelijke boosdoener. Ook bij kleur in kleding is harmonie een sleutelbegrip!

Bron: Ah uh, UnsplashBron: Ah uh, Unsplash

Kleuren

Licht of donker?

Je kunt kleuren indelen op een schaal van licht naar donker als je ze vergelijkt met grijstinten, van wit naar zwart. Lichtgeel ligt dan dicht bij lichtgrijs, eigeel tegen middelgrijs en donkerblauw komt in de buurt van zwart.
  • Als je een licht type bent, met lichtblond haar en lichte ogen, kies je het best voor lichte kleuren.
  • Ben je juist donker, met zwart haar en bruine ogen, dan staan donkere kleuren jou het best.

Mengen met wit of zwart

Daarnaast kun je kleur mengen met wit of met zwart. Door met wit te mengen wordt een kleur niet alleen lichter, maar ook zwakker doordat er minder kleurpigment in zit; denk aan licht roze. Dit noemen we pastelkleuren. Door een kleur te mengen met zwart wordt hij donkerder, minder fel; denk aan heel donkerblauw dat tegen zwart aan zit.

Helder of zacht?

De meest heldere kleuren zijn de primaire kleuren, dat wil zeggen, ze zijn ongemengd: rood, geel en blauw.
Iets minder helder zijn de secundaire kleuren die ontstaan door menging van twee primaire kleuren: oranje, paars en groen. Oranje bestaat uit rood met geel, paars ontstaat door rood en blauw te mengen, en groen ontstaat door de combinatie van blauw en geel. Hoe meer kleuren je mengt, des te minder helder wordt een kleur; je spreekt dan van (tertiaire kleuren).
  • Heeft iemand donker haar en lichte ogen, zit er dus veel contrast in haar gezicht, dan zullen contrastrijke en heldere kleuren haar goed staan; bijvoorbeeld een rode trui op een blauwe broek, of een zwart/witte blouse.
  • Iemand met lichtblond haar en lichte ogen heeft juist geen contrastrijk gezicht en kiest dan ook beter voor weinig contrastrijke en zachte kleuren in haar kleding, zoals combinaties van beige, wit, zachtroze en lichtgrijs.
  • Alle daartussen liggende types kiezen ook meer of minder contrast in de kleuren van hun garderobe.

Bron: Mariyageorgieva, UnsplashBron: Mariyageorgieva, Unsplash
Warm of koel?
Warme kleuren hebben gele ondertonen, zoals oranje (rood en geel) maar ook groen (blauw en geel). Koele kleuren hebben een blauwe onderstroom: paars, turkoois. Hoe meer gele pigmenten in een kleur zitten, des te warmer de tint. Oranjegeel is dus warmer dan oranjerood, en een turkoois met veel blauw pigment is koeler dan een turkoois dat meer neigt naar groen (want gemengd met geel).

Daglicht

Of je een warm of juist koel type bent kun je alleen goed bij daglicht zien. In winkels wordt helaas gebruikt gemaakt van warm licht (met veel geel!), waardoor iets wat in de winkel goed kan staan, je bij daglicht heel flets kan doen lijken.

Als je een heel lichte huidskleur hebt, staan koele tinten je beter dan warme, die je juist fletser doen lijken dan je bent. Omgekeerd kan iemand met een donkere huidskleur beter warme tinten dragen, omdat koele tinten bruine huid vaal doen lijken.

Test: Twijfel je of je een warm of koel type bent, houd dan een vel zilverkleurig of goud- of koperkleurig folie voor je gezicht en je ziet meteen wat flatteert.

Bron: Mycatkins, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Mycatkins, Flickr (CC BY-2.0)

Seizoen

Er is dus nogal wat waar je op moet letten bij het kiezen van je garderobe als het op kleur aankomt. Om het kiezen van de juiste kleuren gemakkelijker te maken, is er een ruwe indeling gemaakt in vier types:
  • Ben je een lentetype, dan passen jou heldere, warme kleuren.
  • Ben je een zomertype, dan passen jou koele, zachte tinten.
  • Ben je een herfsttype, dan kies je het best voor warme, donkere tinten.
  • En ben je een wintertype, kies dan voor koel en licht.

Hoe bepaal je jouw type?

Lentetypes hebben een lichte huid qua tint variërend van gelig tot perzikkleurig tot goudbruin. Het haar is donkerblond tot bruin en de iris kan bruin, donkergroen of blauw kleuren. Uit bovenstaande omschrijving kun je al concluderen dat je gezicht niet contrastrijk is. Het beste is dus om ook de kledingkleuren te harmoniëren. Daarbij kun je het zoeken in lichte, heldere, warme tinten en gouden sieraden.

Zomertypes kenmerken zich door hun lichte, koele huidskleur. Hoe weet je of dat bij jou het geval is? Door een lap stof in een lichte koele kleur, bijvoorbeeld lichtblauw, bij je gezicht te houden. De kleur van de iris kan blauw, groen of lichtbruin zijn. Het haar is meestal lichtblond. Kortom: het palet aan eigen gelaatskleuren is koud en weinig contrastrijk. Lichte, tertiaire of pastelkleuren en zilveren juwelen harmonieer daarmee het best.

Herfsttypes vallen op door hun bleke huidskleur, echter niet koel als de zomertypes maar met een warme ondertoon als de lentetypes. Dit laatste geeft al aan dat gouden sieraden goed zullen staan. De haarkleur is natuurlijk rood of bruin, de kleur van de ogen varieert van groen (jacht!) tot bruin. Denk je aan de herfst, dan denk je aan warme, gedempte kleuren, zoals ze in dit jaargetijde in de natuur voor handen zijn.

Wintertypes zijn de meest uitgesproken types als het op kleurcontrasten aankomt. Zoals teint, ogen en haarkleur duidelijk tegen elkaar afsteken, zo kun jij je ook in je kleding uitleven in kleurcontrasten. Dit lijkt niet veel met winter te maken te hebben, maar het thema vinden we terug in de koude en heldere kleuren die het wintertype goed staan. Zilveren sieraden maken het plaatje compleet.

Bron: Videmusart, UnsplashBron: Videmusart, Unsplash

Eigen stijl

Maar, zoals gezegd is het een ruwe indeling die je als richtlijn kunt gebruiken. Het is nu zaak de kleurkeuze te verfijnen en af te stemmen op de teint van je huid. De huid heeft geen egale eenduidige kleur, als je goed kijkt is hij opgebouwd uit talloze tinten en vlekjes, van roze tot paars en tinten roze / bruin. Al ben je blank, dan heeft de één een rozige teint, de ander oogt lelieblank en een derde neigt naar perzik. Pas als je naast elkaar gaat staan zie je de verschillen. Om je te helpen welke tint van een kleur jou staat, bijvoorbeeld heel zachtroze of juist knalroze, houd je een doek in de betreffende kleur bij je gezicht.

Modekleuren

Ook al dicteren de modekleuren het straatbeeld, het zijn niet per definitie ook de kleuren die bij jou passen. Het ene modeseizoen zul je dan ook beter slagen dan het andere en het loont de investering om met beleid in te kopen: sla dus je slag als jouw tinten in de mode zijn! Je stijl is persoonlijker en je aanwinsten zullen menig modegril overleven.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De modekleuren van herfst en winter 2015/2016De modekleuren van herfst en winter 2015/2016In elk seizoen heb je in de modewereld te maken met verschillende stylen en kleuren. Wat is in, of wat is juist helemaal…
Universele modekleuren voor de winterUniversele modekleuren voor de winterHet sterk veranderende modebeeld van jaren geleden is voorbij, alles mag en kan. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker…
Welke kleur past bij mij?Welke kleur past bij mij?De kleding- en make-up markt is business en een enorm kleurenscala heeft zich in de loop der jaren gevormd. Ook voor het…
Mode voor het najaarMode voor het najaarDe zomer is nog in volle gang of de najaarsmode doet al zijn intrede. In de winkels hangt de nieuwe warmere kleding naas…

Huis verkoopklaar makenHuis verkoopklaar makenWanneer je je huis wilt verkopen doe je er goed aan het huis verkoopklaar te maken. Dit betekent dat je je huis er zo aa…
Wenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalWenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalHet is weer bijna zover! Kerst. En natuurlijk de bijhorende kerstwensen. Voor diegenen die niet houden van al die elektr…
Bronnen en referenties
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 04-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.