Knutselen met kinderen: Een Sint Maarten lampion

Knutselen met kinderen: Een Sint Maarten lampion Er worden ieder jaar weer nieuwe, verrassend leuke lampionnen geknutseld rond Sint Maarten. Kinderen zijn over het algemeen trots op hun lampion, ze hebben er dan ook hard aan gewerkt. In dit artikel een paar eenvoudige lampionnen waar de kinderen later nog mee kunnen spelen, een nieuw Sint Maartenliedje en een knutseltip voor al die restjes karton en vliegerpapier. We hopen maar weer op een droge 'elf- november-avond'.

Sint Maarten

  • Sint Maartenliedje
  • Kacheltje
  • Stoplicht lampion
  • Kaas met een lichtje
  • Hartjes lampion
  • Snoephuisje
  • Mini lampionnetjes van restjes

Digitaal prentenboek met zes sint Maartenliedjes: Sint Maarten, de koeien hebben staarten...

SnoephuisjeSnoephuisje
Kaas met een lichtje...Kaas met een lichtje...
stoplichtlampionstoplichtlampion

Sint Maarten liedje

Een nieuw Sint Maarten liedje op de melodie van 'De grote banaan uit Afrika'.

In plaats van 'glinster-lampion', kunnen de kinderen hun eigen lampion noemen. Bijvoorbeeld: 'hartjeslampion', 'kachellampion', 'stoplichtlampion' enzovoorts.

Ik loop met mijn 'glinster-lampion'
in `t donker nog over straat
en de mensen roepen 'O wat móói!'
zo gauw de deur open gaat, ze.....
vragen 'heb je die zelf gemaakt
hoe heb je dat wel gedaan?'
maar da`s natuurlijk geheim, mevrouw
nou, ik moet weer verder gaan

Kacheltje

Een lekker warm lampionnetje om bij je te hebben op zo`n gure novemberavond. Bovendien kun je er de komende weken, als Sinterklaas weer in het land is, je schoen voor zetten; ziet er heel gezellig uit.

De 'mal' is gemaakt van een in de lengte dubbelgevouwen A-viertje. Als je hem weer openvouwt is het kacheltje mooi symetrisch. Nu kun je hem twee keer overtrekken op een vel stevig engels karton. Zwart is waarschijnlijk het mooist, omdat het 'vuurtje' daar goed in uitkomt. Ook twee keer uitknippen, maar het venstertje hoeft alleen in de voorkant en kan misschien beter uitgeprikt worden. De twee helften worden aan elkaar vastgemaakt door middel van een strook van zo`n tien centimeter breed. Die kun je ertussen plakken of nieten.
Het vuurtje is gemaakt van oranje en rode vlammen van vliegerpapier, geplakt op een stukje geel vliegerpapier. Dit geheel wordt achter het venstertje geplakt. Als het lichtje aan is ziet het er natuurlijk nog mooier uit.

De 'schoorsteenpijp' is gewoon een opgerold stukje zwart papier. De lange kant even vastplakken en natuurlijk een plukje watten er bovenin lijmen als 'rook'. Je kunt de schoorsteenpijp aan het lichtstokje van de lampion hangen, of hem achterin het kacheltje zelf plakken.

De pootjes van het kacheltje kunnen eventueel nog wat verstevigd worden, door er een satéstokje, of een stukje stevig karton achter te plakken. (Een reepje geknipt uit een closetrol bijvoorbeeld, daarna even zwart verven, of er een zwart papiertje erover plakken)

Stoplichtlampion

Leuk, eenvoudig lampionnetje. (Zie foto bovenaan) Prik drie evengrote cirkels uit zwart karton, recht onder elkaar, en plak er rood, oranje en groen vliegerpapier achter. Je kunt de lampion gewoon rond maken, voor de allerkleinsten. De bodem kan worden weggelaten omdat het dan gemakkelijker is om met het stoplicht te spelen. Met een stukje zwart karton aan een satéprikker zou je het stoplicht kunnen 'bedienen'. Je kunt het gewoon met een touwtje aan de lampion hangen en als je het dan in de lampion voor twee gaten houdt, brandt alleen het andere licht. Met wat geknutsel; een paperclip of wasknijper erbij, is het stoplicht ook heel goed bruikbaar in de autohoek!

Kaas met gaten

Veel ronde gaten maken in een strook geel karton. (Zie foto bovenaan) De randjes zou je met een perforator kunnen doen, verder dekseltjes van verschillende formaten omtrekken en de cirkels uitprikken. Geel vliegerpapier geeft mooi helder licht, maar er kunnen natuurlijk ook andere kleuren achter worden geplakt. Vouw er een driehoek van en je hebt een kaaspunt. Leuk is om als bodem een soort bord te nemen; een cirkel van wit karton of een kartonnen bordje, zodat er nog een aantal muisjes bij en in de lampion kunnen zitten. Hoe je een muisje van een wc rol kunt maken vind je hier: Knutselen thema dieren

Hartjeslampion

Een mal maken van een dubbelgevouwen papier; knip een half hartje en de andere helft is precies gelijk. (Kinderen vinden het vaak een geweldig truukje.) Twee keer overtrekken op Engels karton. Op het grote 'hart' kunnen de kinderen nu zelf hartjes omtrekken in verschillende formaten en die uitprikken. Voor de stevigheid moeten ze wel voldoende ruimte tussen de hartjes laten. Mooie kleurtjes vliegerpapier erachter plakken en daarna de helften versieren met bijvoorbeeld glitter, strikjes en kraaltjes. De uitgeprikte hartjes kunnen er met lintjes worden aangehangen.

Op de foto een 'snel' voorbeeld van papier. Even voor het idee, maar de lampionnen van een aantal groep 2 meiden vorig jaar, waren véél mooier.

De twee helften weer verbinden door er een strook ertussen te plakken of te nieten. (Een V vorm, wat knipjes aan beide zijden van de strook, en je kunt met de vorm van het hartje mee plakken.)

Een nadeel van de hartvorm is dat de lampion niet kan staan, maar 'harten' op verschillende hoogte opgehangen in de klas, zien er wel schitterend uit. De voor- en achterkanten en de strook ertussen, kunnen verschillende kleuren hebben. Rijk versieren, eventueel stofjes gebruiken, (met een lekker geurtje erop?) of mooi gebloemd pakpapier.

Snoephuisje

Op dezelfde manier als het kacheltje, maak je eenvoudig een snoephuisje. Even een mal maken, het huisje hoeft niet helemaal recht, een spits, beetje scheef lopend dak, ziet er juist lekker hekserig uit. Er zijn eventueel genoeg leuke kleurplaten van heksenhuisjes te vinden! Weer twee keer omtrekken op karton en een strook voor ertussen knippen. Als de lampion niet symetrisch is, wel de goede kant boven leggen voor de kinderen, omdat de punten van het dak aan de voor en achterzijde, dezelfde kant moeten opwijzen.)

Raampjes en deurtjes tekenen die uitgeprikt kunnen worden. Mooi gekleurde vliegerpapiertjes erachter. Een schoorsteentje waar 'suikerspin' rook uitkomt? (roze watjes; krijt!) Verder versieren met echt en nep snoep. Belangrijk is dat het huisje niet te zwaar wordt, dus 'licht' snoep kiezen. Gepofte rijstkorreltjes zijn er in felle kleurtjes en ze zijn lekker goedkoop! Kruimels van bisquitjes zijn ook leuk om op te plakken. Lollies zijn gemakkelijk te knutselen en mooi in te kleuren. Zwarte touwtjes kunnen dropveters voorstellen, enzovoorts.

De kinderen kunnen Hans en Grietje, of de heks er bij knutselen en op het huisje plakken.

Minilampionnetjes van restjes

Uit kleine, rechthoekige stukjes gekleurd karton kunnen de kinderen allerlei vormen prikken. Sterretjes bijvoorbeeld, of ogen van dieren, abstracte vormen, maar ook kleine stoplichtjes kunnen worden gemaakt van restjes. Piepkleine stukjes vliegerpapier erachterplakken en dan dichtplakken zodat het een kokertje wordt. Er hoeft geen bodem in. De mini-lampionnetjes kunnen nu met een stukje plakband om de lampjes van een snoer kerstverlichting worden gehangen. Wel controleren of het karton niet tegen het lampje aanzit in verband met de hitte natuurlijk! Je hebt tegenwoordig van die snoertjes met héle kleine lampjes op batterijen die nauwelijks warm worden. Ziet er heel gezellig uit tijdens de donkere dagen. Bovendien is het leuk voor kinderen die hun lampion al af hebben, om dingen te kunnen uitproberen; een ontwerp maken voor volgend jaar alvast?

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Op 11 november is het weer zover, dan wordt Sint-Maarten in een groot deel van Nederland gevierd. Sint-Maarten wordt nie…

Wenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalWenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalHet is weer bijna zover! Kerst. En natuurlijk de bijhorende kerstwensen. Voor diegenen die niet houden van al die elektr…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 02-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.