Is gedroogde berenklauw als decoratie giftig?
De berenklauw is een wilde plant met prachtige witte bloemen. Gedroogd is de berenklauw vooral favoriet als woondecoratie. Gedroogde berenklauw kan prima verwerkt worden in bloemstukken of gedecoreerd worden in een mooie vaas. Gedroogde berenklauw kan men kopen bij de bloemist, maar de berenklauw kan ook gezocht worden in de natuur. Let wel op dat de berenklauw goed is ingedroogd. Verse bloemstengels van de berenklauw zijn giftig en kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Bij het zoeken naar verse berenklauw in de natuur is het noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te treffen om aanraking met het blote lichaam te voorkomen.
Bron: Bennimax, Pixabay Berenklauw
In Nederland kennen we twee soorten berenklauwen, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone of inlandse berenklauw. De reuzenberenklauw kan wel vijf meter hoog worden en heeft vanaf eind juli tot en met september paraplugrote, witte bloemschermen met soms wel een diameter tot 50 cm. De grote bladeren van de reuzenberenklauw zijn behaard en de stengel bevat rode vlekken. De gewone berenklauw kan slechts twee meter hoog worden en de stengel van deze plant bevatten geen vlekken. Zo kan heel eenvoudig worden waargenomen of het gaat om een reuzenberenklauw of een gewone berenklauw.
Brandwonden
De berenklauw is een mooie, maar zeer gevaarlijke plant. De berenklauw bevat namelijk etherische olie met furocoumarinen. Furocoumarinen zijn een groep chemische verbindingen. De berenklauw maakt dit aan om zichzelf te beschermen tegen insectenvraat. Hoewel furocoumarinen vele planten beschermen is het gevaarlijk voor de mens. Wanneer je huid in aanraking komt met het sap, dat in de haartjes of stengel van de berenklauw zit, dan zorgen deze furocoumarinen ervoor dat er huidirritatie en brandwonden ontstaan. De giftige brandharen van de berenklauw laten bij aanraking met het blote lichaam (vaak de armen of de benen) ongemerkt brandwondachtige aandoeningen achter op de huid.
Is gedroogde berenklauw nog giftig en gevaarlijk?
Wanneer men er van overtuigd is dat de stengels van de berenklauw goed gedroogd zijn, dan zijn deze stengels niet meer giftig en gevaarlijk. Goed gedroogde berenklauw bevat namelijk geen sap meer, door het drogen verdampt het sap en verliezen ook de haren van de stengel hun giftige kracht. Hierdoor kan men de stengels dan zonder handschoenen aanraken zonder dat er huidirritatie zal optreden of brandblaren zullen ontstaan.
Bron: Wjg, Pixabay Decoratie
Gedroogde berenklauw is erg populair als decoratie in huis. Gedroogde berenklauw laat zich prima verwerken in een mooi bloemstuk of kerststukje. Men kan zowel gebruik maken van de mooie grote gedroogde bloemen als van de stengels. De stengels bestaan uit mooie holle buizen die voor vele creatieve doeleinden gebruikt kunnen worden. De bloemen en stengels kunnen naturel gehouden worden, maar ook prima gespoten worden in een kleur naar keuze.
Vazen
Grote gedroogde bloemen en stengels van de berenklauw zijn ook erg decoratief in een mooie grote vaas. Wanneer de stengels wat korter afgeknipt worden kunnen de bloemen ook in een vaas op tafel staan. Rond de kerstdagen is het erg decoratief of de bloemen op te sieren met witte of zilveren kerstballetjes.
Muziekinstrument
Ook leent de gedroogde berenklauw zich zeer goed voor het maken van een muziekinstrument. Een didgeridoo (didge) is een blaasinstrument dat bijvoorbeeld van de stengel van de beenklauw kan worden gemaakt.
Berenklauw zoeken en plukken
Hoewel je de gedroogde stengels van de berenklauw kunt kopen, kun je de stengels ook prima zelf zoeken in de natuur. Berenklauw groeit vooral in de berm, op braakliggende stukken grond en in de bosrand. De gedroogde stengels kunnen omstreeks oktober worden geplukt, zodra de stengel en de bloem geheel zijn gedroogd. Voor de veiligheid is het altijd raadzaam om tijdens het plukken handschoenen te dragen en geen blote armen of benen te hebben.
Drogen
Laat de berenklauw altijd aan de plant drogen. Wanneer de berenklauw thuis wordt gedroogd is de kans dat de stengel na het drogen gaat slaphangen zeer groot. Ook blijft de rest van de plant, die men dus achterlaat na het knippen van de stengel, erg gevaarlijk voor bijvoorbeeld honden en kinderen. Nadat de stengel van de berenklauw is afgesneden komt er veel sap vrij. Dit sap ruikt sterk en is daardoor erg aantrekkelijk voor onderzoekende honden. Wanneer de honden met hun snuit in aanraking komen met dit sap zullen ook zij ernstige brandwonden oplopen.
Kopen
Door de vele mogelijkheden die de gedroogde berenklauw heeft, zijn de stengels ook te koop bij de bloemist. De gemiddeld prijs van de berenklauwstengel is redelijk hoog en zelfs vaak duurder dan een bosje rozen. Ook worden online op internet bij de webshops met woondecoratie de berenklauwstengels per stengel aanbieden.