Maak zelf een boomlamp

Een grillige, mooi gevormde tak, eentje die je zo kunt tegenkomen in het bos of in het park, veranderen in een hele sfeervolle, unieke lamp? In dit artikel kunt u lezen hoe! Voorkennis: basiskennis wat betreft aansluiten van lampen en werking van kroonsteentjes.

Materiaal

 • Een tak (dikte minimaal 5 cm, lengte tussen 0,5 en 2 meter)
 • Flexibel, dun verlichtingssnoer, 2-aderig
 • Snoerklemmetjes, de kleinste
 • Kroonsteentjes (voor elke lamp 1)
 • Lampenkap naar keuze (tip: ga eens kijken bij IKEA)
 • Staaldraad, dikte ongeveer 4 mm
 • Klemmetjes om lussen te maken in het staaldraad, 4 stuks (2 per ophanging)
 • Schroefogen, 4 stuks (2 per ophanging)

Gereedschap

 • Boormachine
 • Boortjes (5 mm)
 • Bijteltje
 • Klein schroevendraaiertje

Werkwijze

 1. Houdt de tak zoals je hem wilt ophangen (als hij niet zo blijft liggen, klem hem in een bankschroef of ondersteun hem dan). Het is erg belangrijk dat je goed weet welke lijn de bovenkant is.
 2. Op gelijke afstand van de uiteindes schroef je 2 schroefogen.
 3. Bepaal hoe hoog de lamp moet komen en meet 2 stukken staaldraad af. Neem de lengtes 20 cm langer dan de hoogte vanaf het plafond (voor elke lus heb je ongeveer 10 cm nodig). Maak aan elk ingeschroefd oog een stuk staaldraad vast, mbv de klemmetjes. Maak aan het andere uiteinde van het staaldraad ook een lus. Je kunt de tak nu aan je handen hangen om te kijken of deze goed is. Je kunt nu ook goed de lijn zien die de bovenkant aangeeft.
 4. Langs 1 van de staaldraden kun je het snoer leiden (afhankelijk welk ophangpunt het dichtste bij een lichtpunt is)
 5. Bepaal nu het aantal lampen wat je aan de tak wilt maken. En bepaal op welke afstand ze komen. Boor op elke plek waar een lamp moet komen een gat (let op dat deze verticaal is, zorg hiervoor dat de tak zo ligt als hij ook komt te hangen)
 6. Nu maak je mbv het beiteltje een gootje vanaf het schroefoog waar het snoer bij de tak komt, via alle boorgaten voor de lampen.
 7. Vlakbij elk boorgat beitel je een wat groter gat, waar een kroonsteentje inpast.
 8. Kijk of het snoer er helemaal in verzinkt
 9. Om de 5 cm kun je het gootje iets ruimer maken zodat je daar een kabelklemmetje in kunt timmeren.
 10. Indien nodig, maak een snoer aan de fittingen in de lampenkapjes.
 11. Steek het snoer van de lampenkapjes door de gaten en sluit deze aan op een kroonsteentje. Eventueel kun je ervoor kiezen voor verschillende lengtes van de lampjes.
 12. Maak een snoer van het verlichtingspunt, via de kabel, door het gootje naar het eerste kroonsteentje. Verbind deze. Maak nu een snoer van het eerste kroonsteentje, door het gootje, naar het tweede kroonsteentje, bij het 2e boorgat (je krijgt dus aan 1 kant van het kroonsteentje 2 snoeren).
 13. Herhaal dit voor alle boorgaten.
 14. Met kleine spijkertjes kun je evt. het kroonsteentje nog vast timmeren. Let erop dat de snoeren en het kroonsteentje helemaal verzonken zijn in het hout, maak desnoods de gaten en het gootje groter of dieper.
 15. Je kunt de lamp nu ophangen en aansluiten.

Gefeliciteerd! U heeft nu iets unieks in huis waar u gegarandeerd erg veel leuke reacties op zult krijgen!
© 2008 - 2024 Eisbeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lamp ophangen, hoe doe je dat?Een lamp ophangen, hoe doe je dat?Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Behalve dat het een ruimte sfeer geeft, is het ook functioneel…
Fraaie bureaulampenFraaie bureaulampenHet lijkt wel of de bureaulamp even in het verdomhoekje gezeten heeft, want er is de afgelopen periode weinig nieuws op…
Verlichting boven het zeeaquariumDe verlichting boven een zeeaquarium is van groot belang. Zeker als men succesvol koralen wil houden. Veel koralen maken…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…

Sfeer met potpourriSfeer met potpourriPotpourri’s worden al vele eeuwen gebruikt om een lekkere geur te verspreiden. Het is een mengsel van geurende bestandde…
Originele Kerstdecoraties - Zelf MakenOriginele Kerstdecoraties - Zelf MakenTips voor Kerstdecoratie en mooie Kerstversiering die je makkelijk en snel kunt maken, goedkoop en ook origineel. Heb je…
Eisbeer (5 artikelen)
Laatste update: 12-01-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.