Kaarten maken voor mannen: tips en ideeën

Kaarten maken voor mannen: tips en ideeën Iedereen die kaarten maakt, kent het probleem: een kaart maken voor een man, jong of oud, is aartsmoeilijk. Je moet niet afkomen met rood en roze, met bloemen of met tierelantijntjes want dat zegt de mannen niet veel. Met wat kan je hen dan wel plezieren? Wel, met heel veel eigenlijk als je er over nadenkt. Mannen houden van sport, actief of passief. Mannen houden van vissen, van hun tuin, van postzegels of van iets anders verzamelen. De meeste mannen houden van auto's, sommigen van boten en moto's. Wijn en bier kan hen meestal ook bekoren. Muziek, films of games doen het ook wel goed. Sommigen hebben het dan weer liever iets pikanter. Nog altijd niets gevonden? Dan kan je nog altijd gaan voor een patchworkkaart, een cijferkaart of voor een kaart met een spreuk of een lief woordje.

Een kaart maken voor mannen: moeilijk en niet nodig?

Mannen, 't is toch een ras apart! Een kaart maken voor kinderen is poepsimpel. Voor vrouwen en meisjes valt ook goed mee. Maar voor mannen, dat is een probleem! Althans, zo denken de meeste kaartenmakers. En toch zijn er mogelijkheden genoeg om een mooie mannenkaart te maken. Kijk gewoon even naar hun leefwereld of hou het lekker stoer!

Een kaart maken voor mannen? Dat is toch voor niets nodig? Toch wel. Je kan bijvoorbeeld een mannenkaart maken voor een verjaardag, voor valentijn of voor vaderdag. Om een jubileum te vieren of om hem te feliciteren met zijn nieuwe job. Of gewoon zo maar. Wanneer je even nadenkt, vind je zeker iets dat de man van je leven of de liefste papa graag doet. Sport, auto's, hobby's, drank, klussen, muziek, film en ga zo maar door. Stoere kleuren en geometrische patronen en je hebt zo een kaartje voor mekaar!

Hobby's

De meeste mannen hebben wel een hobby. Hierin kan je best wat inspiratie vinden voor het maken van een kaartje.

Tuinieren

De meeste mannen tuinieren wel graag. Je kan dus een 3D-kaart maken met een kruiwagen, met potjes waarin van alles geplant staat, met een keurig onderhouden tuin, met zaaimateriaal, etc. Of je kan een kaart maken met echt zaaimateriaal. Maak mooie zakjes waarin je zaadjes van bloemen of groenten doet. Schrijf op de zakjes wat er in zit en maak een compositie waarop je de zakjes kleeft. Er bestaat ook papier in mooie kleurtjes waar zaadjes in verwerkt zijn. Dit papiertje kan je op je kaart gebruiken. Dubbel plezier: het plezier van de kaart en het plezier nadien van het planten van de zaadjes.

Klussen in en rond het huis

Klussen in en rond het huis is ook een typische mannenbezigheid. Maak een kaart met hierop een man die behangt, die schildert, die timmert of zaagt (letterlijk, niet figuurlijk!). Om als extraatje te dienen bij een schilderende man, kan je kleurstaaltjes gaan halen in een doe-het-zelf-zaak. Staat altijd netjes! Klust je man wel graag maar is het eigenlijk een beetje een kluns, dan kan je een kaart met een knipoog maken. Met een 3D-plaatje waarop van alles misloopt bijvoorbeeld.

Gaan vissen

Sommige mannen vinden het de max: rustig naast het water, al dan niet onder een paraplu en vissen maar. Zie je het plaatje al voor je? Ok, dan kan je aan je kaartje beginnen. Een hengelaar met een hoedje op. Een man met een grote vis. Een bootje met een visser in. Keuze te over.

Vogelaar
Je man is graag met vogels bezig, heeft zelf een volière of trekt graag de natuur in om vogels te spotten? Dan ga je dus met vogels aan de slag. Er bestaan heel wat 3D-plaatjes met vogels op. Of je kan vogels gaan stempelen. Verschillende vogels zoeken met de juiste naam onder. Je man zal onder de indruk zijn! Je kan ook een verrekijker borduren. Of iets met vogelhuisjes verzinnen.

Gezelschapsspelen allerhande

Gezelschapsspelen. Het klinkt ouderwets en oubollig, maar toch zijn er best wat mensen die dit graag doen. Je kan het thema ook op een kaart verwerken. Je kan bijvoorbeeld je verjaardagswens op een Scrabblebord schrijven, speelkaarten in je ontwerp verwerken, schaakstukken, dobbelstenen of bingovelletjes, etc. Ook op een puzzelvel kan je je verjaardagswens kwijt. Speelt de liefde van je leven liever modernere spelen als de Colonisten van Catan of Macchiaveli? Kopieer een stuk van de speldoos, het spelbord of de speelkaarten, verklein eventueel en verwerk op je kaart. Gaat ook prima met klassiekers als Monopoly of Scrabble.

Sporten

Je moet al heel goed zoeken om een man te vinden die niet van sport houdt. Of het nu actief of passief is. Maak dus eens een kaartje met zijn favoriete sport op. Dat kan gaan van het klassieke voetbal, over zwemmen, lopen, tennissen, skiën, etc. Je kan ook een kaart maken met de naam van zijn favoriete club op. Vooral borduurkaarten zijn hier prima geschikt voor, omdat je alles kan schrijven wat je wil en zelf de attributen kan uittekenen voor je er over naait. Een passieve sportbeoefenaar in huis? Een 3D-plaatje van een man in de zetel die naar de televisie kijkt, is hier op zijn plaats. Of van een man die aan het supporteren is. Met vlaggetjes, toeters en bellen. En natuurlijk is de kaart in de kleuren van zijn favoriete ploeg of sportclub.

Muziek, boeken, films, games

Muziek, boeken en films
Met muziek, boeken of films kan je meestal ook niets verkeerd doen. Een 3D-afbeelding van een plaat of CD, een verkleinde hoes van een DVD, een plaatje van een zanger of zangeres. Een verwijzing naar zijn lievelingsliedje. Een blaadje met de partituur of de tekst, versierd met muzieknoten. Een plaatje van een acteur of actrice, een verwijzing naar de titel of een scène uit zijn favoriete film of reeks. De cover van een boek, een verwijzing naar zijn favoriete auteur of reeks.

Games

Mannen zijn grote kinderen en dus zijn er velen die al eens graag gamen. Een plaatje van een gamer, de verkleinde hoes van zijn favoriete game. Of de verkleinde hoes van de game die je zo net voor hem hebt gekocht. Verwerk op een kaart en je hebt een topper.

Koken

Steeds meer mannen gaan achter het fornuis staan, mede dankzij de vele kookprogramma's op de televisie. Ook brood en banketbakken zitten in de lift. Maak dus eens een kaartje met een kok op of een man achter het fornuis. Of een mooi gedekte tafel vol lekkernijen. Of maak een kaart met een schort op in de kleuren van de schort die je man altijd draagt wanneer hij kookt. Of maak een kaart met een recept op en een mooie foto van het gerecht dat je man super kan maken. Hierbij een leuke spreuk of tekst die iets met eten te maken heeft en je kaart is helemaal af.

Drank

Mannen drinken al eens graag een pintje. Of een lekker wijntje. Met leuke 3D-plaatjes kan je een mooie kaart maken. Of je gebruikt het etiket van zijn favoriete fles in je ontwerp. Brouwt je man zelf? Borduur druiven of hop en werk af met een mooi plaatje of een stempel.

Reizen

Vroeger reisden de mensen niet veel, maar nu gaat iedereen minstens een keer per jaar op reis. Is je man zo'n fervent reiziger? Maak een kaart over zijn favoriete bestemming of over de volgende bestemming die jullie gaan aandoen. Gebruik als achtergrond een stuk van een echte kaart of maak een kopie van een kaart. Zoek bezienswaardigheden op van de plaats en maak een scrapkaart. Of maak een kaart met een vliegtuig op. Of met een tent of een caravan. Liever dicht bij huis? Je man is een stapper? Maak een kaart met een zee- of plattelandzicht. Of borduur stevige stapschoenen, een rugzak en een stafkaart.

Fotografie

Nog een hobby die steeds meer mannen beoefenen is fotografie. Maak dus een kaart met een fototoestel op, in 3D of geborduurd. Of maak een collage van verschillende (stukjes) foto's.

Auto's, moto's en boten

Het klinkt cliché, maar de meeste mannen zullen toch wel een passie hebben voor auto's. Gewone auto's, chique auto's, racewagens, oude auto's. Keuze genoeg. Of voor moto's. Of voor (zeil)boten. Ook hiermee kan je leuke kaartjes maken. Met een passende tekst natuurlijk!

Workaholic

Is je man een echte businessman of een workaholic? Er zijn ook plaatjes verkrijgbaar van mannen in maatpak, van GSM's, computers en I-phones. Je kan ook dassen met origami maken.

Vrouwen, pikant

Kan niets van dit alles je man bekoren? Dan zal een iets blotere vrouw of een pikant plaatje het wel doen! Ook te verkrijgen als 3D-plaatje of als stempel. Niets dat je inspireert? Dan kan je nog altijd zelf iets borduren of een paar (detail)foto's van jezelf gebruiken in je compositie.

Romanticus

Niet alle mannen zijn even stoere binken. Er zitten ook best romantische zielen tussen. Niets belet je dus om een kaartje te maken met de nodige hartjes en het nodige rood. Met een paar lieve woordjes bij, zal je zachte pit in de ruwe bolster de kaart zeker appreciëren.

Patchworkkaart

Nog steeds niets gevonden? Probeer dan eens een patchworkkaart. Een patchworkkaart bestaat ofwel uit een achtergrond uit patchwork, ofwel uit een figuur in patchwork. Op je patchworkachtergrond kan je een stempel of een 3D-figuur bevestigen.

Woordkaart

Als je man zo moeilijk is dat je nog steeds niets gevonden hebt, dan kan je nog altijd een woordkaart maken. Een stoere achtergrond en een paar letters waarmee je een tekst maakt. Of je kan een spreuk, een gezegde of een tekst kalligraferen of printen met de computer en verwerken op je kaart.

Cijferkaarten

Voor speciale verjaardagen of gelegenheden, kan je ook cijferkaarten maken. Het hoofdonderwerp van je kaart is dan het cijfer. Goed groot, effen met versiering of uitgesneden uit decopapier.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenWenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenPatchworkkaarten of mozaïekkaarten zijn leuk om te maken. Zoals de naam het aangeeft, is het gebaseerd op patchwork of q…
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…

Kinderkleding opleuken met transferpapierBijna ieder kind jong of wat ouder kind heeft wel een favoriet tekenfilmfiguur, poppetje, knuffel en noem maar op. Vaak…
Trakteren: Een origineel idee voor uitdelen op schoolBij de verjaardag van een kind is een van de hoogtepunten natuurlijk uitdelen op school. Het kind gaat vol trots met de…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.