Kinderkleding opleuken met transferpapier

Bijna ieder kind jong of wat ouder kind heeft wel een favoriet tekenfilmfiguur, poppetje, knuffel en noem maar op. Vaak willen ze er ook kleding van hebben. Dan ga je als ouder natuurlijk braaf naar de winkel om een shirtje, trui of broek aan te schaffen met je kind zijn of haar favoriete figuur. In de winkel kom je dan tot de ontdekking dat dit soort kleding wel heel erg duur is. Hieronder lees je de oplossing voor dit probleem.

Transferpapier

Het antwoord is heel eenvoudig: transferpapier. Transferpapier is papier wat je na het printen op een kledingstuk kunt strijken. Heel simpel en ook heel leuk om samen met je kind te doen. En daarnaast scheelt het ook nog eens een hoop geld. Je hebt twee verschillende soorten transferpapier. Eén voor lichte kleding en een voor donkere kleding. Het transferpapier is gewoon te koop bij een boekhandel, hobbywinkel of Hema. De gemiddelde prijs is 6 - 10 voor 5-6 blaadjes.

Voordelen van zelf kleding opleuken

Er zijn veel voordelen om kleding zelf op te leuken. Dit zijn:
 • Goedkoop
 • Leuk om te doen
 • Kinderen kunnen helpen
 • Originele plaatjes
 • Je eigen fantasie gebruiken

Benodigdheden

Natuurlijk heb je wat benodigdheden nodig:
 • Transferpapier
 • Een goede (foto) printer (geen laserprinter)
 • Plaatjes die je geprint wil hebben
 • Goede schaar
 • Kleding (katoen) waarop je het plaatje wil hebben (dit moet gewassen zijn)
 • Strijkbout en strijkplank
 • Karton
 • Bakpapier

Hoe te werk met transferpapier

Eerst ga je op internet op zoek naar een leuke plaatjes die je op het kledingstuk wil hebben. Als je plaatjes hebt gevonden, maak hier eerst een proef print in spiegelbeeld van op gewoon papier. Dit moet wel op de hoogste kwaliteit. Als je print klaar is, beoordeel deze dan of je de plaatjes goed genoeg vind. Dus zijn ze mooi scherp en zitten ze niet te dicht op elkaar. Want je hebt wel wat ruimte nodig om te knippen. De reden dat in spiegelbeeld moet printen is vooral als je tekst hebt in je plaatje. Als je het plaatje niet eerst spiegelt, dan krijg je de tekst goed op je papier. Maar met het opstrijken draai je het transferpapier om en komt de tekst dus in spiegelbeeld op de kleding.
Achterkant transferpapierAchterkant transferpapier
De vellen transferpapier zijn gewoon A4. Je kunt dus meerdere kleine plaatjes op één vel afdrukken. Of 1 of 2 grote afbeeldingen op 1 transfer blaadje. Zijn de proefdrukken goed gekeurd, dan kun je ze nu op het transferpapier gaan afdrukken. Leg een blaadje transferpapier op zijn kop (geruite kant naar boven) in de printer, en print de plaatjes op het transferpapier. Laat de inkt nu eerst goed drogen.
Als de inkt goed gedroogd is ga je de plaatjes uit knippen. Er moet een witte rand van ongeveer 2 millimeter om het plaatje heen blijven zitten. Als de plaatjes zijn uitgeknipt pak je de (gewassen) kleding waar je het plaatje op wil plakken. Zet ondertussen je strijkbout aan zonder stoomfunctie. Bepaal nu eerst waar je het plaatje op het kledingstuk wilt hebben. Als je hebt bepaald waar je de plaatjes wilt hebben, strijk dan dat gedeelte van het kledingstuk goed glad. Laat het kledingstuk nu afkoelen en zet je strijkbout op de heetste stand.

Als het kledingstuk goed is afgekoeld, schuif je een stuk karton tussen het kledingstuk, waar het plaatje komt. Leg vervolgens het uitgeknipte plaatje op de plek waar het moet komen en daar overheen leg je het bakpapier. Zorg dat alles goed glad ligt. Nu strijk je met flink wat kracht (dus je moet wel flink drukken) over het stuk bakpapier het plaatje op het kledingstuk. Dit moet je een minuut doen. Na een minuut haal je de strijkbout er haal je ook het bakpapier er af. Laat nu het kledingstuk goed afkoelen.


Als het het kledingstuk goed is afgekoeld, kun je voorzichtig en gelijkmatig het transferpapier verwijderen. Als het goed is blijft het plaatje plakken op het kledingstuk. Lukt dit niet, dan heb je waarschijnlijk niet lang genoeg de strijkbout er op gehad en zal je dit opnieuw moeten doen.
Als het wel goed gelukt is, kun je nu het plaatje gaan fixeren. Dit zorgt er voor dat het plaatje beter op het kledingstuk blijft zitten in de was. Je legt het bakpapier weer over het plaatje en je gaat met de punt van je strijkbout met ronddraaiende bewegingen 10 tot 12 seconden over het plaatje heen. Nu je kledingstuk weer even af laten koelen en je opgeleukte kledingstuk is klaar.

Niet alleen kinderkleding opleuken

Naast kinderkleding kun je natuurlijk ook je eigen kleding versieren met een plaatje. Maar denk ook eens aan een katoenen tas, of een kussensloop. Maar je kunt natuurlijk ook gaan combineren met textiel stiften. Voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest. Een plaatje van de vrijgezel op een shirt met daarom heen tekst, geschreven door de feestgangers. Of voor een jarige een speciaal verjaardagsshirt maken. En groepen kinderen op schoolreisje, met allemaal een zelfgemaakt shirt met thema en naam. En met daarbij iedere groep kinderen een eigen kleur shirt en de begeleiders natuurlijk met dezelfde kleur shirt en thema en naam.


Maar er is natuurlijk nog veel meer te verzinnen om met transfer papier te doen. Laat je fantasie zijn werk doen.
© 2014 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding of t-shirts bedrukkenHet kan handig en leuk zijn om kleding te customizen voor een groepsvakantie, promotiemateriaal of een club. Een t-shirt…
Tips om voordelige kinderkleding te kopenKinderkleding kopen, ouders van kinderen moeten vaak ieder seizoen weer op jacht om de garderobe voor hun kinderen weer…
Kinderkleding: het merk JottumKinderkleding: het merk JottumJottum is een relatief nieuw kledingmerk dat erg populair is. In Nederland is het één van de meest populaire merken. De…
Online voordelig kinderkleding kopen; tips en websitesOnline voordelig kinderkleding kopen; tips en websitesLeuke, hippe kinderkleding kun je gemakkelijk en voordelig online kopen. Een aantal grote namen als H&M, Wehkamp, V&D en…

Knutselen met kinderen: kralen van papierKnutselen met kinderen: kralen van papierKralen rollen van stroken papier is een leuke en eenvoudige techniek, geschikt voor alle leeftijden. Zelfs voor jonge ki…
Kaarten maken voor mannen: tips en ideeënKaarten maken voor mannen: tips en ideeënIedereen die kaarten maakt, kent het probleem: een kaart maken voor een man, jong of oud, is aartsmoeilijk. Je moet niet…
Bronnen en referenties
 • Gebruiksaanwijzing van de transfer papier van de Hema
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 08-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.