Besparen op de kosten voor gas, water en licht

Besparen op de kosten voor gas, water en licht Huishoudens zijn veel geld kwijt aan de kosten voor gas, water en licht. Toch kan er vaak veel geld worden bespaard door zuiniger om te gaan met deze producten. Zo kan het alleen al lonen om over te stappen van leverancier. Het meeste geld kan echter worden bespaard door zuiniger om te gaan met het gebruik van deze producten. Dit kan door uw gedrag te veranderen, maar ook door aanpassingen aan uw woning te verrichten. Iedereen die een eigen huis huurt of koopt krijgt te maken met de kosten voor water, gas en licht die maandelijks of soms per kwartaal in rekening worden gebracht. Soms gebeurt dat direct via het water- of energiebedrijf, soms zijn die kosten al inbegrepen in de huur. In dat geval worden ze echter nog steeds in rekening gebracht. De hoogte van de huur wordt mede daarop bepaald. Soms krijgt u aan het einde van het jaar geld terug, in andere gevallen moet u bij betalen. Het is lastig te zeggen hoeveel bijvoorbeeld een gezin precies kwijt is aan de kosten voor het gebruik van water, licht en gas. Het hangt van verschillende factoren af, zoals bijvoorbeeld het leefpatroon. Een echtpaar dat veel buitenshuis werkt verbruikt minder verwarmingskosten. Ook kan het uitmaken of iemand bijvoorbeeld lang of kort wil douchen. Een tweede factor waar het van af hangt is hoe het huis is gebouwd. Bij oudere huizen is vaak minder rekening gehouden met de isolatie voor warmte. Ook maakt het bijvoorbeeld uit of er dubbel glas in een woning zit. Wanneer dat niet het geval is kunnen de kosten een stuk hoger uitvallen. Het is dus lastig te zeggen hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen. Heel globaal gesproken kan voor een huishouden van twee personen worden gezegd dat de kosten tussen de 100 en 250 euro liggen.

Kosten voor gas, water en licht

In sommige gevallen wordt de huur per appartementencomplex in rekening gebracht. Dit gebruikt stamt uit de jaren zestig. Steeds meer woningcorporaties stappen van dit principe af. Ten eerste is het niet eerlijk. Mensen die minder gebruiken moeten namelijk ook betalen voor mensen die meer betalen. Daarnaast is het een milieuonvriendelijke manier van gebruiken. Mensen gaan vooral pas besparen op energie en water als zij weten dat het hun een financieel voordeel oplevert. In het geval dat zij een gemeenschappelijke rekening krijgen heeft het dus veel minder effect. Waarom zouden zij de verwarming lager zetten als het financiële voordeel maar beperkt. Het gevolg is dat iedereen vervolgens zo denkt en daardoor valt de totale rekening een stuk hoger uit.

Besparen op de kosten voor watergebruik

Er zijn verschillende dingen die men kan doen om te besparen op de kosten. Met betrekking tot water kan er vaak het meest bespaard worden met betrekking tot het douchen. Daar gaat het meeste water bij verloren. Er kan water worden bespaard door een zuinige douchekop te nemen. Ook kan er voor worden gekozen om de auto in de zomer minder vaak schoon te maken. Daarnaast gaat er vaak veel water verloren bij het sproeien van de tuin. Dit komt omdat er vaak ook veel planten worden besproeid die het water niet direct nodig hebben. Het water kan worden bespaard door een waterzuinig bewateringssysteem aan te leggen. Daarbij krijgen alleen de planten water die het nodig hebben en precies genoeg. Wanneer er te veel wordt gesproeid is vaak een groot deel van het water al weer verdampt, zodat de planten er geen baat van hebben. Een laatste manier om water te besparen is door het toilet niet helemaal door te spoelen wanneer u slechts heeft geplaatst.

Besparen op de energiekosten

Met betrekking tot de elektriciteit kan meestal het meeste worden bespaard door apparaten uit te zetten die op dat moment niet hoeven te branden. Dit is vooral een kwestie van goed opletten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de televisie helemaal uitstaat en niet slechts op stand-by wanneer u van huis bent. Ook blijven sommige lampen vaak onnodig lang branden wanneer u niet aanwezig bent in de ruimte. U kunt dit oplossen door bijvoorbeeld bewegingssensoren aan te brengen. De lampen schakelen zichzelf dan automatisch uit wanneer er een voor een bepaalde tijd geen beweging in een ruimte wordt geconstateerd. Soms kunt ook geld besparen door over te stappen van energieleverancier. Afhankelijk van hoeveel u precies gebruikt kan dat lonen. De grootste energieleveranciers zijn Essent, de Nederlandse Energiemaatschappij en Nuon.

Besparen op de gasprijs

Als het gaat om de gasprijs, dan kunt u het meeste geld besparen door de verwarming niet onnodig lang te laten branden. Daar gaat vaak het meeste geld in zitten. Dit kan door tijdsloten aan te brengen op de verwarming. Ook kan het door goed na te gaan of het huis overal goed geïsoleerd is. Vaak gaat er veel warmte verloren door kieren en gaten in het huis. Dit is zeker het geval wanneer het een oud huis is. Een laatste ding dat u zou kunnen overwegen is om een extra trui te dragen in de winter, in plaats van de verwarming direct hoger te zetten.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…

Je uitzet bij elkaar verzamelenJe uitzet bij elkaar verzamelenEens komt er die tijd. Die tijd dat je je ouderlijk huis gaat verlaten. Als je je ouderlijk huis verlaat, besef je je ei…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.