Onkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuin

Onkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuin Onkruid is ongetwijfeld een van de grootste vijanden van onze tuin. Bodembedekkende planten zijn de laatste jaren bij onze tuiinliefhebbers meer en meer in trek. Ze worden vooral aangeplant omdat ze de groei van onkruid afremmen. Bodembedekkers zijn er echter in alle geuren en kleuren, en geven onze tuin een fleurige uitstraling. Hoe kiezen we de meest geschikte bodembedekkers? Welke verzorging vragen ze, en welke tips nemen we in acht om maximaal van hun aanwezigheid in onze tuin te genieten?

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkende planten zijn de laatste jaren bij onze tuinliefhebbers dus erg in trek. Wat zijn nu precies bodembedekkers? Bodembedekkende planten zijn meestal snelgroeiende en opvallend sterke vaste planten en heesters. Bodembedekkers zijn échte laaggroeiers. Ze groeien daarbij breed uit, en vormen een dicht (bloemen) tapijt. Doordat deze bodembedekkers zo dicht groeien, krijgt het onkruid meestal geen kans om wortel te schieten. Bodembedekkers zijn meestal ook zodenvormende planten. Door het vormen van deze zoden, zijn de meeste groene bodembedekkers dan ook opvallend goed te belopen.

Esthetische uitstraling

Bodembedekkers worden vandaag nog al teveel als de schoonmakers van onze tuin beschouwd. Ze zijn dan ook nog steeds erg ondergewaardeert. Bodembedekkers hebben nochtans veel meer kwaliteiten dan de meeste tuinliefhebbers vermoeden. Oordeelkundig gekozen en aangeplante bodembedekkers, geven een persoonlijke uitstraling aan onze tuin. Ze vormen een esthetische grondbedekking, en zijn daarbij doeltreffender én goedkoper dan bijvoorbeeld houtsnippers en boomschors. Bodembedekkende planten zijn ook weinig veeleisend. Zelfs op plaatsen waar weinig of niets groeit zoals op schaduwrijke plaatsen, onder bomen en/of struiken, en zelfs langs de kille en vochtige noordzijde van een muur of tuinafsluiting, voelen deze bodembedekkers zich goed thuis. Kiezen we voor groenblijvende bodembedekkers, dan zorgen ze zelfs tijdens de grijze wintermaanden voor extra kleur en sfeer in onze tuin.

Dichtgroeiende planten

Bodembedekkers kunnen dus voor verschillende doeleinden aangeplant worden. Ze vormen een groen tapijt, vergelijkbaar met gazon, maar zijn heel wat gebruiksvriendelijker. Bodembedekkers doen uitstekend dienst als bodembeplanting onder alleenstaande planten en heesters of om minder esthetische hoekjes en boorden in de tuin te verdoezelen. Bij het kiezen van onze bodembedekkers geven we de voorkeur aan planten met dichtgroeiende bladeren en wortels. Zo maken ze de groei van onkruid onmogelijk.

Bodembedekkers het wondermiddel tegen onkruid?

Ondanks al deze kwaliteiten, worden bodembedekkers in hoofdzaak gebruikt als hét wondermiddel tegen allerlei onkruid in de tuin. Maar zijn ze dat ook? Dat hangt hoofdzakelijk af van de bodemgesteldheid van onze tuin. Voor we onze bodembedekkers aanplanten, dienen we hun standplaats volledig onkruidvrij te maken. Eens de bodembedekkers definitief op hun plaats, is het immers onbegonnen werk om hardnekkig en snelgroeiend onkruid te verwijderen. Houden we daar rekening mee, en hebben onze bodembedekkers een dicht tapijt gevormd, dan krijgt onkruid geen kans meer. Onze bodembedekkers zijn nochtans niet tegen alle soorten onkruid bestand. Wortelonkruiden als zevenblad, kweekgras, paardebloem en haagwinde zullen hun opmars rustig blijven verderzetten.

Standplaats erg belangrijk

Niet alle bodembedekkers groeien op om het even welke standplaats. Struikheide, dwergmispel of de populaire jeneverbes houden niet van schaduw of een vochtige ondergrond. Op dergelijke plaatsen zullen ze de bodem nooit bedekken. Daartegenover staan de dovenetel en de ontelbare soorten varens, die aan een plaatsje in de zon een enorme hekel hebben.

Bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen

Om van onze bodembedekkers maximaal te kunnen genieten, kiezen we bij voorkeur combinaties van verschillende planten. Klimop met de maagdenpalm, geraniums en vrouwenmantel is een geslaagde combinatie voor schaduwrijke plaatsen in onze tuin. Klimop planten we dan op de schaduwrijkste plaatsen, terwijl de overige planten meer licht kunnen verdragen. Bij het aanplanten van onze bodembedekkers, moeten we zeker ook rekening houden met hun groeikracht. Klimop, bonte dovenetel en maagdenpalm zijn échte woekeraars, en zullen zelfs de groei van allerlei planten en struiken in hun omgeving belemmeren.

Geschikte grondverbeteraar

Bij het planten van onze bodembedekkers, zorgen we voor een gezonde en luchtige bodemstructuur. We kiezen daarbij voor een aangepaste plantencompost of voor speciaal ontworpen potgrond voor beplantingen. Goed verteerd stalmest komt hiervoor eveneens in aanmerking. Men gebruikt dan stalmest dat minstens gedurende één jaar gecomposteerd is. Is dit laatste niet het geval, dan is de kans op verbranding van de wortels groot.

Bodembedekkers zijn onderhoudsvriendelijk

Bodembedekkers zijn weinig veeleisend. Afhankelijk van het seizoen vragen, ze nochtans een aangepaste verzorging.
  • Lente: In het voorjaar geven we onze bodembedekkers extra compost of meststoffen om hun groei- en bloeikracht te bevorderen.
  • Zomer: Tijdens de zomermaanden verwijderen we regelmatig de verwelkte bloemen. Daardoor zullen onze bodembedekkers langer bloeien. Sommige bodembedekkers zoals de geranium, zullen zo zelfs een tweede keer bloeien. We controleren onze bodembedekkers nu ook regelmatig op ziekten en insecten.
  • Herfst: Bij niet groen blijvende bodembedekkers verwelkte bladeren verwijderen. Verwelkte bloemen tot op enkele centimeter van de grond afsnijden.
  • Winter: In het vooruitzicht van de winter, beschermen we onze bodembedekkers met stro en bladeren tegen strenge vorst.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bodembedekkers in de tuinIedere tuinbezitter heeft er in zekere mate mee te maken: het terugkerende ritueel van het onkruidvrij maken van de tuin…
Bodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers zijn planten die breed vertakken en wortelen aan de op de grond liggende scheuten of twijgen. Door hun sn…
Leuke planten voor een schaduwrijke tuinLeuke planten voor een schaduwrijke tuinOok van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor…
Uw kale grond direct weg met de kant-en-klare bodembedekkerUw kale grond direct weg met de kant-en-klare bodembedekkerTuinieren doet iedereen op zijn eigen wijze. De één kan uren in de tuin rond scharrelen en genieten van een tuin die lan…

Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Groente uit de moestuin en waterplanten voor de vijverHet is een prettige bezigheid om zelf groente te kunnen zaaien, de plantjes groot te brengen, te kunnen oogsten en uitei…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.