Bodembedekkers in de tuin

Iedere tuinbezitter heeft er in zekere mate mee te maken: het terugkerende ritueel van het onkruidvrij maken van de tuin. Want een stukje kale grond in de tuin zal binnen de kortste keren worden bevolkt door ongewenste kruiden van alle soorten en maten. Om het onderhoud aan de tuin te vergemakkelijken en de tuin toch een verzorgde indruk te geven kan worden gekozen voor het aanplanten van bodembedekkers.

Onkruid geen kans

Bodembedekkers zijn planten die de eigenschap hebben om de kale grond van de tuin snel en in zijn geheel te kunnen bedekken. Het zijn vaak sterke vaste planten die breed en dicht uitgroeien en daardoor onkruid niet of nauwelijks de kans geven om zich te ontwikkelen. Bodembedekkers kunnen worden verdeeld in groenblijvende of bladverliezende soorten, soorten die bloeien, bodembedekkers voor vochtige of juist voor droge grond en schaduwminnende of zonaanbiddende soorten. Ze worden over het algemeen niet hoger dan enkele tientallen centimeters.

Andere voordelen van bodembedekkers

Als de kale grond van de tuin bedekt is met een groene laag van bodembedekkers zal de grond langer vocht kunnen vasthouden in droge periodes. Daarnaast zal de grond door de wortelgroei van de planten een losse structuur houden en goed luchtdoorlatend zijn. Ook zal de laag van bodembedekkers bij een fikse regenbui fungeren als een beschermlaag en daardoor zal de grond niet ‘dichtslaan’. En bij strenge vorst zal de grond minder hard bevriezen. Tot slot heeft ook de dierenwereld baat bij een tuin met bodembedekkers want tussen de planten zijn allerlei dieren en insecten te vinden. Zo wordt het microklimaat op de grond bevorderd.

Standplaats

Het is van belang om bij het aanplanten van bodembedekkers allereerst de precieze standplaats in kaart te brengen. Want een bodembedekker die het goed doet op een vochtige en schaduwrijke plaats in de tuin zal het zeker niet goed doen op een droge en zonnige plaats. Als de planten op de juiste plaats worden gezet zal er binnen de kortste keren een dicht tapijt worden gevormd. Het onderhoud aan de tuin zal in het vervolg minimaal en gemakkelijk zijn. Sommige soorten zullen soms gesnoeid moet worden of worden ingeperkt zodat ze niet te groot worden of gaan kruipen.

Enkele soorten van bodembedekkers:

Acaneastekelnootjezon
Ajuga reptanszenegroenzon tot diepschaduw
Asarum europaeum mansoorhalf tot diepschaduw
Cotoneasterdwergmispelzon
Epimediumelfenbloemzon tot diepschaduw
Hedera helixklimopzon tot diepschaduw
Lysimachia nummularia penningkruidzon tot diepschaduw
Pulmonaria saccharatalongkruidhalfschaduw
Tiarella cordifoliaschuimbloemhalfschaduw
Pachysandra terminalis half tot diepschaduw
Vincamaagdenpalmzon tot diepschaduw
Waldsteinia ternata zon tot diepschaduw
© 2009 - 2024 Ivan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuinOnkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuinOnkruid is ongetwijfeld een van de grootste vijanden van onze tuin. Bodembedekkende planten zijn de laatste jaren bij on…
Bodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers zijn planten die breed vertakken en wortelen aan de op de grond liggende scheuten of twijgen. Door hun sn…
Leuke planten voor een schaduwrijke tuinLeuke planten voor een schaduwrijke tuinOok van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor…
Onkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid in de tuin, of tussen de tegels van het terras ziet er ontsierend uit en is vaak moeilijk te verwijderen. Bij he…

Natuurtuin met een verhaal: een bloemweideNatuurtuin met een verhaal: een bloemweideEen natuurrijke tuin is een klein natuurgebiedje aan huis, waar wilde planten, vogels, natuurmensen en andere beestjes z…
Easyplant en zelf jonge tuinplanten verder opkwekenEasyplant en zelf jonge tuinplanten verder opkwekenZelf jonge tuinplanten verder opkweken? Ja, dat kan! Er bestaat de mogelijkheid om het zelf zaaien en verspenen over te…
Ivan (33 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.