Kruiden: salie of salvia officinalis
Salie had de naam een wondermiddel te zijn, het werd verondersteld zo ongeveer alle kwalen te kunnen genezen: reumatiek, nierziekten, maagzweren, tering, hoest, slangenbeten, keelpijn, vergeetachtigheid, grijze haren en ga zo maar door.
Algemeen
Het schijnt dat de Arabieren een gezegde hebben: 'Hoe kan een mens die salie in zijn tuin heeft staan sterven?' Meteen een plant in je tuin zetten! Bovendien: bloeiende salie brengt welvaart en voorspoed.
Kweken
Salie kun je zaaien in april en in mei. Het zaad komt na 4 weken op, de plantafstand is 50 cm en de hoogte is ook ongeveer 50 cm. De plant heeft graag een goed doorlatende grond en het is een winterharde plant. Salie kun je goed bij
kool planten, salie verdrijft dan het koolwitje.
Gebruiken en bewaren
Van salie gebruik je de blaadjes. Je kunt die blaadjes het hele jaar door oogsten, dus bewaren hoeft eigenlijk niet. Wil je dat toch, dan kun je ze diepvriezen of drogen.
Gebruik salie in:
- vissoepen en groentesoep
- stoofschotels met lamsvlees, kalfsvlees of rundvlees
- gehakt
- gepocheerde vis
- spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten
Recept: vis met salie
- sap van 1 citroen
- 1 eetlepel olie
- 1 ui
- 2 eetlepels kleingesneden peterselie
- 1 eetlepels kleingesneden salie
- 12 scholfilets
- 12 plakjes bacon
Een marinade maken van citroen, olie, kleingesneden ui, peterselie, salie en eventueel water. De opgerolde scholfilets 1 tot 2 uur laten marineren. Elk rolletje vis in een plakje bacon rollen. De rolletjes in een vuurvaste schotel leggen de de marinade erop schenken. In een matig warme oven (175 graden) in ongeveer 30 minuten stoven. Af en toe bedruipen.
Recept: saliemelk
- 1 liter melk
- enkele blaadjes salie
De melk met de salie erin aan de kook brengen. Als de melk kookt, de salie eruit halen. Heet serveren.