InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kruiden: venkel of foeniculum vulgare

Kruiden: venkel of foeniculum vulgare

Kruiden: venkel of foeniculum vulgare Van venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel manieren gegeten worden. Het blad is lekker bij vis.

Geschiedenis

In de middeleeuwen gebruikte men venkel om zichzelf te beschermen tegen heksen en boze geesten. Het werd gegeten om zwaarlijvigheid tegen te gaan en het was voedsel van de armen. In wijn gekookte venkelknol werd op de ogen gelegd om staar te genezen. Verder werd het tussen de lakens gelegd en in slaapkamers gestrooid, dat was tegen de vlooien.
Venkel groeit aan de Engelse kust in het wild. In Italië en Frankrijk wordt het gekweekt.

Kweken

Venkel kan in maart en in april in de volle grond gezaaid worden. De plant kan 1.50 m hoog worden en de afstand tussen de planten moet ongeveer 30 cm zijn. De venkel moet regelmatig afgesneden worden. Het is een overblijvende plant. Je kunt 'm ook op het balkon kweken, maar dan moet je wel een bak nemen die minstens 25 cm diep is. Venkel die je in een pot gezet hebt moet je 's winters in huis halen en ergens neerzetten waar zoveel mogelijk zon is.

Gebruiken en bewaren

Zoals al beschreven was, van venkel gebruik je de knol als groente en het blad en het zaad als kruid. Je kunt venkel diepgevroren bewaren, het zaad kun je ook drogen.

Gebruik venkelblad:

  • in haringsla, bietensla en aardappelsla
  • in slasausen
  • in omelet en andere eiergerechten
  • in vissoep en in groentesoep
  • bij het stoven en pocheren van vis
  • bij peulvruchtensoepen en peulvruchtenschotels

Gebruik venkelzaad:

  • bij het inmaken van augurken, tomaten en komkommer
  • bij zuurkool
  • op appelgebak

Recept: verse kapucijners met venkel

  • 3 kg verse kapucijners
  • (zout)
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2,5 eetlepel fijngesneden venkel

De kapucijners doppen en in ongeveer 30 minuten gaar koken in water met eventueel een beetje zout. Afgieten en op smaak maken met boter of margarine en kleingesneden venkel. Serveren met gebakken speklapjes met uien en komkommersla.

Recept: eierragoût met venkel

  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 dl bouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden venkel
  • peper
  • (zout)

De eieren in stukjes snijden. De boter of margarine smelten en de bloem er door roeren. De bouillon in gedeelten toevoegen en het geheel al roerend aan de kook laten komen voordat nieuwe bouillon wordt toegevoegd. De eieren en de venkel er door roeren. Op smaak maken met peper en eventueel een beetje zout. Serveren met rijst en gekookte spinazie.

Dit artikel maakt deel uit van de Special Kruiden.
© 2008 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Venkel (foeniculum vulgare)Venkel (foeniculum vulgare)In Europa was venkel reeds bekend in het oude Griekenland en het werd gebruikt door de Romeinen voor het behandelen van…
De kruidige siertuinGeneeskrachtige kruiden in de tuin zijn natuurlijk bedoeld om onze kleine en grote kwalen te verlichten. Maar we kunnen…
Venkel, venkel is voedsel maar ook geneeskrachtigVenkel is een groente die heerlijk is bij onder andere vis. Maar venkel heeft ook geneeskrachtige kwaliteiten. Venkel, a…
Venkel, een beetje geschiedenisVenkel, een beetje geschiedenisVenkel, een Zuidelijke schone schermbloemige, die ook bij ons makkelijk groeit in een goed gedraineerde grond. Alles aan…
Dropplant of anijshyssopOver Agastache foeniculum. De Nederlandse namen Dropplant, anijshyssop en de Latijnse naam Agastache foeniculum (venkel)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flomo001, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit

Reageer op het artikel "Kruiden: venkel of foeniculum vulgare"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marian, 05-06-2015 08:34 #1
Kan ik van de Foeniculum Vulgare het blad gebruiken om thee van te zetten? Reactie infoteur, 09-06-2015
Geen idee, nooit geprobeerd.

Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!