Vissen in je vijver

Voorzorgsmaatregelen
Voordat je vissen is je vijver gaat plaatsen, moet je vijver wel van een aantal dingen zijn voorzien. Het is erg belangrijk dat er speciaal vijversubstraat op de bodem ligt. Dit substraat zorgt er voor dat het biologisch evenwicht in je vijver gehandhaafd blijf. In dit substraat zitten becteriën die er voor zorgen dat de ontlasting van de vissen en het het afgestorven blad van de planten, omgezet worden in verschillende soorten goede stoffen.Een vijverpomp kan echt niet ontbreken in je vijver. Aan de pomp kun je een filter bevestigen, die er voor zorgt dat het zwevende vuil uit je vijver wordt gefilterd. Ook zorgt de pomp voor beweging in het water en zuurstof. In een tuincentrum kan je informatie vinden welke pomp en filter geschikt is voor jou vijver. Een dompelpomp is niet geschikt voor een vijver. Een dompelpomp is gemaakt voor af en toe gebruik, een vijverpomp is gemaakt voor continu gebruik, en dat heb je wel nodig. Ook is een dompelpomp veel te sterk voor een vijver. Een dompelpomp kan zo veel water per uur verpompen dat de vissen makkelijk meegezogen kunnen worden, en dan krijg je sushi.
Waar op letten bij aanschaf
- Als je vissen wilt kopen voor in je vijver zijn er een aantal punten waar je op moet letten.
- De vissen moeten normaal actief zijn en rustig rondzwemmen.
- Als de vissen ergens tegenaan schuren hebben ze last van parasieten.
- De vissen mogen geen zichtbare beschadigingen hebben.
- De vinnen moeten mooi uitstaan. Als een vis de vinnen tegen het lijf gedrukt houdt, dan is de kans groot dat hij stress heeft of ziek is.
- De bakken waar de vissen in het tuincentrum gehouden worden, moeten schoon zijn.
Als de vissen er niet gezond uit zien, moet je ze niet kopen. De kans is groot dat ze dood gaan en bovendien kunnen ze, vissen die al in de vijver zwemmen, ziek maken.
Vissoorten
Visse kun je verkrijgen in verschillende soorten en maten. De keuze voor een vis is afhankelijk van wat voor een soort vijver je hebt, de omvang van de vijver en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Hieronder volgt een lijst met de meest populaire vijvervissen en hun omschrijving.Goudvis
Een goudvis is een karperachtige. Dit houdt in dat de vis graag overal in wroet om voedsel te vinden. Ze vervuilen dus behoorlijk je vijver. Daarom is een filter erg belangrijk als goudvissen houd. Daar tegen is een goudvis een makkelijke en sterke vis, die een grote van 40 cm kan bereiken. Ook planten goudvissen zich erg makkelijk voort. De vrouwtjes leggen hun eitjes tussen de beplanting. Omdat goudvissen zich zo makkelijk voortplanten, is het soms noodzakelijk jonge goudvissen uit de vijver te halen om overbevolking tegen te gaan. Een goudvis eet graag droog voer en af en toe watervlooien en garnalen gaan er ook wel in. een keer per dag voederen is voldoende.
Goudwindes
Goudwindes zijn actieve vissen. Als het mooi weer is komen ze meteen naar de oppervlakte. Goudwindes zijn echte schoolvissen en je moet ze dan ook minimaal per 5 stuks houden. Ondanks dat het karperachtige zijn, blijven ze van je planten af. Het zijn alles eters, ze eten graag insecten in en rond het water maar ze eten ook korrelvoer. Zijn er voldoende natuurlijke voedselbronnen aanwezig, dan zullen ze het droogvoer links laten liggen. Goudwindes planten zich ook heel makkelijk voort. Tot slot zijn het soms echte acrobaten. Vooral als de zon onder gaat en de muggen zoeken het water op zal je ze regelmatig boven het water uit zien springen om het lekkere hapje te vangen.
Shubunkin en Sarasa
De Shubunkin en Sarasa zijn beide kweekvormen van de goudvis. Ook is de verzorging hetzelfde als een goudvis. Shunbunkins verschillen van goudvissen omdat gevlekt gekleurd zijn en doorzichtige, onregelmatige schubben hebben. Een Sarasa verschilt van gewone goudvissen omdat ze oranje met wit gekleurd zijn. Verder is er geen verschil met een "gewone goudvis".
Koikarper
Een koikarper heeft meer verzorging nodig dan andere vijvervissen. Kois vragen veel ruimte en dus niet geschikt voor in kleinere vijvers. Een koi is gevoelig voor temperatuurschommelingen en dit gebeurt sneller in een kleine vijver als in een grote vijver. Ze houden er van om in modder te wroeten, daarom is een goed filter systeem een must voor een koivijver. Plant ook niet te veel planten in de vijver dit belemmert de bewegingsvrijheid van de koi. Een koi kan wel een meter groot worden en onder ideale omstandigheden kunnen ze wel 60 jaar oud worden.
Steur
Net als een koikarper kan een steur een meter lang worden. De vis ziet er een beetje haaiachtig uit. Deze vis heeft zuurstofrijk water nodig. Omdat de bovenkant van de vis donker is, is hij bijna niet te zien in het water. Bij een watertemperatuur boven de 21 graden zal een extra zuurstof pompje gebruikt moeten gaan worden, omdat dan het zuurstof gehalte in de vijver te laag wordt. Een steur heeft speciaal voedsel nodig wat naar de bodem zinkt. Een steur is geen goedkope vis in aanschaf. De prijzen liggen tussen de elf en elfduizend euro. Een steur is meer voor een serieuze vijveraar, omdat een steur houden veel tijd en aandacht vraagt.