Biologische of duurzame snijbloemen en potplanten

Biologische of duurzame snijbloemen en potplanten Biologische of milieuvriendelijke snijbloemen staan steeds meer in de belangstelling, zowel bij de kwekers als bij de consument. Kwekers besteden steeds meer aandacht aan het op een klimaatvriendelijke en minder milieubelastende wijze telen van snijbloemen. En bij de consument ontstaat een steeds grotere behoefte aan duurzaam geteelde bloemen. Het aanbod van bloemisten met het EKO-keurmerk is nog niet groot, maar ook in het traditionele bloemen aanbod kan een milieuvriendelijke keuze gemaakt worden. En af en toe een bloeiende potplant op tafel, in plaats van het wekelijkse bosje verse bloemen, is ook al beter voor het milieu.

Wat zijn biologische bloemen?

Biologische bloemen zijn bloemen die zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen of chemische toevoegingen geteeld zijn. De bloemen zijn geteeld buiten in de volle grond en dus niet in de kas. Bij de teelt van biologische bloemen wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke factoren. Om de bloemen tijdens de groei te bemesten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van organische bemesting. Door te werken met vruchtwisseling wordt de bodem niet eenzijdig gebruikt en raakt de grond niet uitgeput. En als er onverhoopt sprake is van ongedierte wordt er uitsluitend gewerkt met biologische ongediertebestrijding en zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Het allerbelangrijkste is dus dat de bloemen geteeld worden in de volle grond en zo dan op een volkomen natuurlijke wijze tot volle wasdom kunnen komen. Deze wijze van telen zorgt voor gezonde en sterke bloemen, die uiteindelijk in de huiskamer "op de vaas" lang mooi zullen blijven. Door al deze maatregelen ontstaan gezonde en volledig biologisch geteelde bloemen. Maar ook al wordt door de kweker aan alle eisen voldaan, het predicaat biologisch mag pas gevoerd worden als de kwekerij gecertificeerd is en officieel het EKO keurmerk mag voeren.

Wat is de Duurzame Bloemisten Groep?

De Duurzame Bloemisten Groep is een Nederlandse organisatie, die zich als doel heeft gesteld om zoveel mogelijk bloemisten, kwekers, duurzame inkopers en consumenten met elkaar te verbinden. Het resultaat van deze inspanning moet zijn dat er uiteindelijk een landelijk netwerk ontstaat en er overal in Nederland een duurzaam boeket bloemen bezorgd kan gaan worden. Naast de al jaren bekende organisatie Fleurop, wil de Duurzame Bloemisten Groep zich dus juist toeleggen op het leveren van bloemwerk, in alle mogelijke vormen, dat op een volledig duurzame en biologische wijze tot stand is gekomen.

Keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

Bij de Nederlandse consument ontstaat een steeds groter wordende vraag naar duurzame producten. Door je als bloemist te onderscheiden ten opzichte van niet duurzame bloemisten, kan je je sterker in de markt zetten. Het is voor een bloemist dan ook zeer de moeite waard om zich te certificeren en het keurmerk aan te vragen. Om voor het certificaat in aanmerking te komen, moet aan een lijst van voorwaarden worden voldaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik maken van Groene Stroom, gescheiden afvoeren van afval, gebruikmaken van gerecyclede verpakkingsmaterialen en uiteraard het inkopen van gecertificeerde duurzaam geteelde bloemen. Op basis van het percentage duurzame bloemen en planten die worden ingekocht én de werkwijze binnen het bedrijf kan een bronzen, zilveren of gouden certificaat worden behaald. Sinds begin 2020 zijn er, verspreid over het land, inmiddels 136 bloemisten die een dergelijk certificaat hebben ontvangen en het keurmerk Barometer Bloemisten Groep mogen gebruiken.

Traditionele bloementeelt kost veel energie

Wie een bos mooie bloemen koopt bij de bloemist, staat er niet altijd bij stil wat er aan vooraf gaat voordat die prachtige bloemen in de winkel staan. Om het hele jaar door een zaak vol snijbloemen te kunnen hebben, worden veruit de meeste bloemen in kassen geteeld. Deze teelt kost heel veel energie. Na de oogst worden de bloemen vervolgens vervoerd naar de veiling en daarna naar de winkel. Ook hier wordt nog eens veel energie verbruikt. Om zo klimaatvriendelijk te werken, worden er door de telers al zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen genomen. Dit is natuurlijk niet alleen gunstig voor het milieu, het bespaart ook flink in de teeltkosten. De traditionele bloementeelt zorgt voor een hoge klimaatbelasting, mede door de uitstoot van CO2. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen wordt het milieu ook nog eens zwaar belast.

Klimaatvriendelijk bosje bloemen

Wie als consument toch rekening wil houden met het klimaat, maar zijn bloemen koopt bij de traditionele bloemist, doet er goed aan om alleen maar bloemen van het seizoen te kopen. Deze zijn dan relatief klimaatvriendelijk. Het beste seizoen voor een bos bloemen is de zomer en de nazomer. In de winter is in de kassen veel meer energie nodig om de bloemen te telen. Bovendien worden in de winter ook veel bloemen uit het buitenland geïmporteerd, De gemiddelde Nederlandse consument koopt van januari tot april tulpen en de rest van het jaar rozen. Dit zijn dan ook de meest verkochte snijbloemen. Door dit te veranderen en over te gaan tot de aankoop van de op dat moment voor het klimaat minst belastende bloemsoort, wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot met maar liefst 90% teruggebracht. Bij typisch seizoen bloemen moet men dan denken aan gladiolen, hypericum, potchrysanten, snijchrysanten, potrozen en zonnebloemen.

Bloeiende planten milieuvriendelijker dan snijbloem

Een goed alternatief voor het wekelijkse bosje bloemen is een bloeiende potplant. Bloeiende potplanten vragen vaak minder energie bij de teelt en zijn daardoor klimaatvriendelijker. Bovendien heb je langer plezier van een bloeiende potplant dan van een vaas verse snijbloemen.

Snijbloemen en bloeiende potplanten die passen bij het seizoen

Er is geen gedegen onderzoek gedaan naar de meest klimaatvriendelijke snijbloem of bloeiende potplant. Maar het is wel mogelijk om rekening te houden met het klimaat en het milieu door te kiezen voor snijbloemen en potplanten die zo min mogelijk belastend zijn. In onderstaande tabel wordt aangegeven wat daarvoor per maand de beste aankoop zou zijn. Het overzicht laat zien dat er weinig variatie is. Wie van afwisseling houdt heeft nog een extra reden om naar een duurzame bloemist te gaan en daar zijn snijbloemen of bloeiende potplant aan te schaffen.

MaandSnijbloemPotplant
januariChrysant, Hypericum, Tulp
februariChrysant, Hypericum, TulpOrchidee
maartChrysant, Gerbera, Hypericum, TulpChrysant, Orchidee
aprilChrysant, Gerbera, Hypericum, Tulp, ZonnebloemChrysant, Orchidee, Roos
meiChrysant, Gerbera, Hypericum, ZonnebloemChrysant, Orchidee, Roos
juniChrysant, Gerbera, Gladiool, Hypericum, Lelie, ZonnebloemChrysant, Orchidee, Roos
juliChrysant, Gerbera, Gladiool, Hypericum, Lelie, ZonnebloemChrysant, Roos
augustusChrysant, Gerbera, Gladiool, Hypericum, Lelie, ZonnebloemChrysant, Roos
septemberChrysant, Gerbera, Gladiool, Hypericum, Lelie, ZonnebloemChrysant, Roos
oktoberChrysant, Hypericum, ZonnebloemChrysant
novemberChrysant, HypericumRoos
decemberChrysant, Hypericum, TulpRoos
© 2015 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snijbloemen in verschillende kleurenSnijbloemen zijn er in veel verschillende kleuren en dat maakt het niet altijd even makkelijk kiezen. Stel men wil graag…
Sterke snijbloemenSterke snijbloemenSnijbloemen wie wordt er niet vrolijk van? Een mooie kleurrijke boeket op tafel of vensterbank is een lust voor het oog.…
Bloemen plukken uit eigen tuinBloemen plukken uit eigen tuinJe huiskamer wordt gelijk gezelliger met een vers boeket bloemen erin. Dit boeket hoeft niet altijd bij de bloemist vand…
Snijbloemen uit eigen tuin langer bewaren in de vaasSnijbloemen uit eigen tuin langer bewaren in de vaasNiets leuker dan door de tuin wandelen en te genieten van de geuren en kleuren die de ogen strelen. Graag brengen we dez…

Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozenBotanische rozen, wilde rozen of bottelrozenBotanische rozen, wilde rozen of bottelrozen is de benaming voor rozen die vrij voorkomen in de natuur. Het zijn zonder…
Schuim op je rozen, galappels en ander ongedierteIn de maand mei vindt bijna iedere tuinbezitter wel vlokken fijn schuim op de bladeren van zijn rozenstruiken. Het lijkt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edlih, Pixabay
  • www.milieucentraal.nl
  • www.duurzamebloemisten.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.