Bodembedekkers – een groene oase in de tuin

Bodembedekkers – een groene oase in de tuin Bodembedekkers zijn planten die breed vertakken en wortelen aan de op de grond liggende scheuten of twijgen. Door hun snelle groei verandert de bodem al gauw in een groene oase. Met de wortels houden ze de grond vast zodat het wegspoelen van de aarde wordt voorkomen. Bodembedekkers kunnen vaste planten zijn, maar ook eenjarige planten zijn geschikt. Sommige planten zijn wintergroen, andere bodembedekkers kunnen goed tegen vorst en er zijn ook soorten die bloeien of mooie opvallende bladeren hebben.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn planten die breed groeien door het vormen van uitlopers en daardoor de bodem bedekken. Zodra de grond bedekt is met planten krijgt onkruid (bijna) geen kans meer om te groeien. De bedekte grond droogt minder snel uit en het bodemleven is rijker. Bodembedekkers groeien ook op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn en zelfs op schaduwrijke plekken. Een tuin met bodem bedekkende planten heeft niet veel onderhoud nodig.

Soorten bodembedekkers

Bodembedekkers zijn groenblijvend, bladverliezend of bloeiend. Bij het kiezen van de planten kun je hier rekening mee houden. Een combinatie van verschillende soorten kan natuurlijk ook. Groen blad is ook mooi in combinatie met bontgekleurd of grijs blad. Groenblijvende bodembedekkers geven de tuin een rustige uitstraling en zorgen voor kleur tijdens de wintermaanden. Klimop (Hedera) en vetkruid (Sedum) blijven groen in de winter. Klimop is ook nog eens winterhard en groeit op vrijwel elke plek.

Bloeiende bodembedekkers

Bloeiende bodembedekkers bloeien vaak tegelijk en zijn maar een korte periode mooi. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor verschillende soorten die opeenvolgend bloeien. Maar ook door groenblijvende bodembedekkers te combineren met bloeiende, want bloeiende bodembedekkers zijn vaak niet wintergroen en ook niet winterhard. Grote vakken met dezelfde soort bodembedekkers geven de tuin een rustige uitstraling en passen bij elke tuinstijl.

Het planten van bodembedekkers

De meeste bodembedekkers worden in een pot verkocht. Planten kan het hele jaar door behalve bij vorst. Om de groei te bevorderen is het bewerken van de grond belangrijk.
  • Verwijder het onkruid met wortel en al voor het planten van de bodembedekkers.
  • Verwerk een laag compost met de aarde door de grond om te spitten.
  • Met een hark maak je de bovenlaag mooi egaal.
  • Zet de planten eerst even in een laag water zodat ze zich goed vol kunnen zuigen.
  • De grond en de standplaats zijn belangrijk bij het kiezen van de beplanting, houd hier rekening mee.
  • Reken zeven tot negen vaste planten en drie of vier heesters per vierkante meter.
  • Graaf een ruim plantgat, de kluit moet gelijk zijn aan de grond.
  • Vul het plantgat verder op met aarde en druk het licht aan.
  • Het planten van bodembedekkers op schuine, kale stukken grond voorkomt het wegspoelen en inzakken van de aarde.
  • Blijf het onkruid weghalen zolang de bodem nog niet is dichtgegroeid.

De verzorging

Bodembedekkers zijn gemakkelijk in het onderhoud. Het is voldoende om in het voorjaar mest of compost te geven. Sommige soorten moeten af en toe worden gesnoeid zodat ze compact blijven. Verwijder bij bloeiende soorten de uitgebloeide bloemen. Zo verleng je de bloeitijd. Vrouwenmantel bloeit na het afknippen van de bloemen zelfs nog een tweede keer.

De standplaats

Bodembedekkers voor een zonnige standplaats

Planten met grijs of behaard blad zijn goed bestand tegen warmte. Het blad verdampt minder water, zet ze daarom op een zonnige standplaats. Geschikte planten zijn: salie, ezelsoor, gevlekte dovenetel, vrouwenmantel, ooievaarsbek en kattenkruid.

Bodembedekkers voor schaduwrijke plekken

Zet planten met glanzend of bont blad op een schaduwrijke plaats omdat het blad licht reflecteert op beschaduwde plekken. Planten die houden van een schaduwrijke plek zijn: pachysandra terminals, maagdenpalm, goudaarbei, vrouwenmantel, mansoor, longkruid, klimop of dwergmispel.

De voordelen van bodembedekkers:

  • Onkruid krijgt minder kans.
  • Water verdampt minder snel.
  • Katten graven liever niet in dichtbegroeide grond.
  • Het brengt kleur in de tuin.
  • Sommige soorten zijn beloopbaar.
  • Ze zijn goed te combineren met andere beplanting.
  • Het straalt rust uit.
  • Het stimuleert een actief bodemleven.
  • Het onderhoud is beperkt. (snoei of top het hele vak met bodembedekkers tegelijkertijd)

Een clematis als bodembedekker

Neem eens een clematis als bodembedekker. Kies voor verschillende soorten die opeenvolgend bloeien voor een lang bloeiseizoen. Plaats op 30 cm hoogte een liggend rek waar de clematis over heen kan groeien. Het geeft de plant steun, zorgt voor een goede luchtcirculatie en de bloemen komen beter tot hun recht. Zet de planten op een zonnige plek maar bescherm de wortels want die blijven graag koel.
  • Clematis montana ‘Rubens’ bloeit met zachtroze, kleine bloemen in april.
  • Clematis ‘Firefly' bloeit met donkerrode, middelgrote bloemen in mei-juli
  • De bloemen van Clematis 'viticella ‘Walenburg’ zijn purper met een witte nerf en hij bloeit in juli-september
  • Clematis ‘Golden Tiara’ bloeit met zachtgele bloemen en krijgt later decoratieve zaadpluizen. De bloeitijd is van augustus-oktober.

Een bodembedekkende struik vermeerderen

Kardinaalsmuts is een groenblijvende, bodembedekkende struik die ook mooi is in bontbladige soorten. De struik is gemakkelijk te vermeerderen. Neem een kruipende scheut en pak het stuk waar de wortels uitlopers heeft gemaakt. Knip de scheut van de struik. Zet de stek in een pot of plant hem direct in de tuin. Geef de plant regelmatig water zodat de kwetsbare wortelkluit van de stek niet uitdroogt.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuinOnkruidwerende bodembedekkers geven kleur aan onze tuinOnkruid is ongetwijfeld een van de grootste vijanden van onze tuin. Bodembedekkende planten zijn de laatste jaren bij on…
Bodembedekkers in de tuinIedere tuinbezitter heeft er in zekere mate mee te maken: het terugkerende ritueel van het onkruidvrij maken van de tuin…
Leuke planten voor een schaduwrijke tuinLeuke planten voor een schaduwrijke tuinOok van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor…
Katten in de tuin, wegjagen helpt nietKatten in de tuin, wegjagen helpt nietEen van de ergernissen in de siertuin zijn katten die komen graven en hun behoefte doen tussen de planten. Veel planten…

Als de krokussen gaan bloeienAls de krokussen gaan bloeienAls de krokussen gaan bloeien, krijgen we bijna allemaal dat lentegevoel en als die krokus dan vroeg dreigt te komen, li…
Vuurdoorn of pyracantha is een plant met veel mogelijkhedenVuurdoorn of pyracantha is een plant met veel mogelijkhedenVaak zien we bij huizen naast de voordeur een vuurdoorn staan. Hij is daar soms jaren geleden geplant en daarna is er we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DanielWanke, Pixabay
  • https://groenvandaag.nl/12-bodembedekkers-schaduwrijke-plaatsen/
  • https://www.haagplanten.net/bodembedekkers.html
  • http://www.dieren-en-planten.nl/bodembedekkende/
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_bodembedekkers
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.