Als de krokussen gaan bloeien

Als de krokussen gaan bloeien Als de krokussen gaan bloeien, krijgen we bijna allemaal dat lentegevoel en als die krokus dan vroeg dreigt te komen, lijkt het al lente terwijl het nog winter is. Maar dat laat onverlet dat je al wel plannen kunt maken voor diezelfde lente, zodat je er helemaal klaar voor bent als het eenmaal zover is.

De lente kondigt zich aan…

De krokus komt meestal laat in maart omhoog, maar het kan zomaar in februari al gebeuren en op een of andere manier kondigt die vroege lente zich dan ook meteen in ons hoofd aan. We gaan dan plannen maken voor de tuin, het dakterras of balkon. Mooie nieuwe plantjes, ander licht, hoe kleden we het geheel gezellig aan, zodat het ook het verlengde van de woonkamer wordt. Zoals dat zo vaak omschreven wordt. Kortom, plannen maken! Als je deze plannen met beleid maakt, kan het je helpen om tot een mooi concept te komen en optimaal te genieten van de lente die in het verschiet ligt.

Maak een plan

Het klinkt wellicht afgezaagd, maar als je een plan maakt voor wat je wilt gaan doen, vergeet je niets én hanteer je de juiste volgorde.
Een nieuwe tuin is qua uitvoering altijd eerst het raamwerk realiseren, nl. het leggen van de vloer, de omheining en het groente geraamte (grote bomen, struiken etc.). Echter, als je wat aan de bestaande tuin op wilt knappen, ligt dat wat anders. Neem dan het volgende ter hand:
 • Ga eerst na wat je in de tuin wilt behouden en wat niet.
 • Moet er gesnoeid worden? (van hetgeen je wilt behouden en let op bij bomen, want als de sapstroom op gang is gekomen en het is nog koud, kan de boom kapot gaan. In dat geval is het najaar beter.)
 • Is de beplanting in de tuin oké of wil je wat anders, wat toevoegen? Bekijk goed wat je hebt en kan blijven staan. Bekijk verder welke groenkleur je hebt of wat te combineren valt. (is het donkergroen, lichtgroen, bont gekleurd, zilvergekleurd of gelig.)
 • Daarna welke kleur bloemen je in de tuin hebt of wilt hebben. (één kleur, ton sur ton of een bonte mengeling van kleuren)
 • Moeten er nog wat verzet worden aan planten?
 • Wat wil je verder aan je tuin toevoegen? (denk aan een eyecatcher in de vorm van een beeld of mooie spiegels, een nieuwe loungeset, mooie kussens, vazen eventueel voorzien van licht, fabriceer je liever een nisje met een leuk houten bankje, fraaie andere accessoires toevoegen of wellicht zelfs een buitenkeuken)

Als je het allemaal op rit hebt, kan je ook je plan maken wanneer wat moet gebeuren, waarbij bij het planten of verplanten altijd als norm na ijsheiligen (2e week mei) aangehouden moet worden. De kans op vorst is dan minimaal.

Inhoud geven aan een plan

Als je het plan hebt gemaakt, moet er ook inhoud aan gegeven worden. Het voordeel als je er vroeg bij bent, is wel dat er nog wel eens speciale aanbiedingen zijn. Aangezien je dan nog genoeg tijd hebt, kan je de acties volgen en kijken of er iets bij zit. Denk aan een set potten, bundel hout om iets van te maken of speciale lampen. Zodra de lente echt inzet betaal je nu eenmaal de hoofdprijs voor alle spullen in de tuin.

Nu aan de slag…

Verder kan je ook vroeger in het seizoen al aan de slag. Bij het groen geldt dat je eind februari of begin maart een eventueel grasveld al wel verticuteren. Verticuteren is goed voor:
 • Mos en vervilt gras te verwijderen
 • Bodem open te werken waardoor de grond “ruimte” krijgt voor zuurstof, voedingsstoffen en water
 • Wortelgroei van het gras te bevorderen
 • Voorkomen dat er paddenstoelen en schimmels opkomen
 • Een mooie groene grasmat te krijgen
Een klein grasveld kan handmatig gehandeld worden, maar het is zwaar werk dus bij een groter gazon is een machine handig. Deze is te huur bij de speciaalzaak.

Behalve het gras kan ook de schutting aangepakt worden. Een nieuwe schutting, delen vervangen of iets toevoegen aan de schutting kan uiteraard al eerder. Dit geldt ook voor de vloer. Andere tegels, nieuw grind of een mooie hardhouten vlonder (wel met ecokeurmerk!). Allemaal taken die al opgepakt kunnen worden.
Spreekt voor zich dat je ook op zoek kunt naar die eyecatcher. Vaak is dat nog een zoektocht op zich, want je moet maar net iets zien, waar je verzot op raakt. Let goed op wat de maximale afmetingen kunnen zijn. Een enorme zonnewijzer in een piepklein tuintje is, behalve niet mooi, ook niet handig.

Tot slot

Al met al, ook als de krokussen net opkomen, genoeg om te ondernemen voor de tuin. Op deze manier begin je al eerder te genieten en ben je, als de lente echt begint, klaar voor weer een heerlijke lente en zomer.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Tuinplannen voor het voorjaarTuinplannen voor het voorjaarDat de gedachten tijdens de wintermaanden niet helemaal gericht zijn op de tuin is evident, maar toch is het goed alvast…
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…

Het voorzaaien van plantenHet voorzaaien van plantenWil je zo lang mogelijk genieten van het tuinseizoen? Begin dan al vroeg in het voorjaar met het voorzaaien van groenten…
Bodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers – een groene oase in de tuinBodembedekkers zijn planten die breed vertakken en wortelen aan de op de grond liggende scheuten of twijgen. Door hun sn…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.