Glasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoord

Glasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoord Glasweefselbehang of vliesbehang verwerken of plakken - Vraag en antwoord. De afgelopen jaren zijn er veel vragen gesteld over het verwerken en afwerken van glasweefselbehang of vliesbehang. De gegeven antwoorden wijken soms af van de werkwijze van de professionele behanger of schilder. Streven was vooral om de antwoorden en het advies zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de vraag/het probleem van de vraagsteller. Een selectie van de -verkorte- vragen en antwoorden over het verwerken van glasweefselbehang, vliesbehang, waarbij de kern van de vraag/de probleemstelling telkens is onderstreept.

Glasweefselbehang, vliesbehang - Advies,Vragen en Antwoorden

Glasweefselbehang is populair! Niet zo verwonderlijk want het is redelijk eenvoudig te verwerken, werkt scheur-overbruggend, is sterk en veilig, want: brandvertragend. Dat de afweging voor én het verwerken van glasweefselbehang of vliesbehang de nodige vragen op kan roepen geeft een selectie van de volgende vragen aan.
Aandachtspunt bij het verwerken van -met name- glasweefselbehang is dat je de lijm voldoende vol opbrengt, op een niet te veel zuigende ondergrond. Het behang moet vol in de lijm gewreven kunnen worden. Glasweefselbehang moet nadien altijd met een latex of muurverf worden afgewerkt, bij voorkeur twee maal. Ook hier is het voornaamste aandachtspunt dat er voldoende materiaal/verf wordt gebruikt en de verf gelijkmatig wordt opgezet en luchtig wordt doorgerold.

Vraag en antwoord bij problemen bij het behangen

De vragen en antwoorden zijn een (verkorte) selectie. De volledige vragen en antwoorden zijn op Discussie: Doe het zelf - Glasweefselbehang - Wandafwerking te lezen.

Er zit korrelstructuur op de muren. Kan ik hier glasweefsel overheen plakken?

Nee, een glasweefselbehang is wel scheur overbruggend, maar grove onregelmatigheden zul je eerst moeten egaliseren / stuken alvorens te kunnen behangen. De korrel of structuur zal zich anders altijd door het behang heen aftekenen.

Kan ik gewoon behang over glasweefselbehang plakken?

Dit is niet verstandig. Behangen kan je in principe altijd het beste doen op een kale, gladde, stofvrije ondergrond. Daarnaast heeft glasweefselbehang reliëf dat bij overplakken met een ander behang altijd zichtbaar zal blijven. Tevens werk je eventuele luchtblazen onder het oude behang niet weg.

Kan ik glasweefselbehang als achterwand bij het aanrecht gebruiken?
Op zich zou dit kunnen want glasweefselbehang is sterk, scheur overbruggend en brandvertragend. Het reinigen zal het lastigste zijn omdat het glasweefselbehang reliëf heeft. Wel het glasweefsel minimaal twee maal afwerken met een goede vinyllatex of acryllatex. Houd rekening met een grotere vuilaanhechting bij gebruik van latex in de keuken. Alternatief kan zijn om het glasweefselbehang af te werken met een ‘houtverf’ (synthetische verf). Hoe dan ook wel een beschermplaat op de wand plaatsen achter het kooktoestel om de achterwand te beschermen tegen schroeien.

Bij afstomen van het oude behang komt de gestukte kalklaag deels van de muur. Kan ik hier met glasweefsel overheen behangen?
Nee, alhoewel glasweefselbehang scheuren en kleine oneffenheden overbrugt, is een gladde ondergrond -net als bij ander behang- wel noodzakelijk voor een mooi en strak resultaat en een goede verlijming van het behang. De beschadigde plekken eerst repareren met een geschikte muurvuller / egalisatiemiddel.

We hebben glasweefselbehang geplakt, maar her en der lijkt de structuur anders en zijn er gaatjes zichtbaar. Is hier wat aan te doen?
Helaas is hier na droging niet zo veel meer aan te doen, anders dan met een injectiespuit wat lijm achter het behang te spuiten en het behang opnieuw aan te wrijven. Mogelijk is de voorbewerking onvoldoende geweest. De muren voorbewerken met voorstrijk / een gronderingsmiddel / verdunde latex muurverf om de zuiging op te heffen is altijd aan te raden. Vervolgens voldoende lijm gebruiken bij het aanbrengen van het glasweefsel in de nog natte lijmlaag. Bepaalde soorten glasweefsel hebben een open structuur (gaatjes) die als het ware gevuld moeten worden met lijm, zodat het behang zich goed vastzet / hecht. De eenvoudige soorten kan je beter nalijmen. Dit doe je ‘nat in nat’. Dit wil zeggen dat je op het behang nog een laag lijm rolt, vóórdat de onderlaag te zeer is aangedroogd. Bijvoorbeeld: twee á drie banen vooruit werken (afhankelijk van de snelheid van werken) en vervolgens die twee á drie banen afrollen met de lijm.

Wat is het verschil tussen glasweefsel en glasvliesbehang?
Bij glasvliesbehang bestaat de rug (drager) van het behang uit glasvlies. De toplaag kan bijvoorbeeld een vinylstructuur zijn. Door het glasvlies als drager van het behang, kan je met dit type behang ook volstaan met het insmeren van de muur met behangerslijm. Het behang heeft nagenoeg geen rek en krimp en is eenvoudig te verwerken. Bij glasvliesbehang zijn er veel meer mogelijkheden om te variëren met kleur en reliëf / patroon.
Een glasweefselbehang is een 'weefsel'. Het is geweven van dunne glasdraden, heeft een enigszins open structuur en zal altijd afgewerkt moeten worden met een geschikte muurverf.
Voor beide behangsoorten geldt dat ze scheur overbruggend zijn.

Kan ik in een nieuwbouwhuis direct op het kale beton glasweefselbehang plakken?
In principe kan dit goed, maar bewerk de muren dan wel -minimaal één dag voor je gaat behangen- eerst met een voorstrijk of verdunde behangerslijm voor om de zuiging van de muren op te heffen. Allereerst is het verstandig de muren met een brede schraper / plamuurmes langs te gaan om opliggend vuil / stuc te verwijderen, al dan niet met behulp van schuurpapier. Vul na het gruisvrij en stofvrij maken van de muren de grove onregelmatigheden en grotere (lucht) gaten in het beton met een geschikte muurvuller, welke je later nog licht schuurt vóórdat je gaat voorlijmen.

Ik wil het geschilderde plafond van de dakkapel op mijn zolder behangen met glasweefsel. Kan dit en moet ik de kieren eerst afwerken?
Je kan het plafond behangen. Realiseer je wel dat glasweefselbehang plusminus één meter breed is, zodat het raadzaam kan zijn dit met z’n tweeën te doen. Voor de zekerheid het plafond eerst reinigen bij latex of muurverf en reinigen en schuren bij een terpentine verdunbare verf met oog op de hechting. Het is verstandig de grotere kieren en naden (meer dan 0,5 cm) eerst te dichten met plamuur of muurvuller. Kleinere kieren zullen zich duidelijker aftekenen na het behangen en kan je afdichten met acrylaatkit.

Ik heb de banen behang te kort afgesneden. Kan ik deze nog gebruiken?

Ja dit kan door middel van dubbel doorsnijden. Je plaats een stuk nieuw behang onder de te korte baan en zorgt voor een overlapping van plusminus 10 centimeter. (let wel op een eventueel patroon)
Plaats een snijlineaal op plusminus 5 centimeter van de overlapping en snijd de beide lagen behang in één vloeiende beweging door met een scherp stanleymes . Sla het behang terug, verwijder de doorgesneden strook van plusminus 5 centimeter en wrijf het behang weer netjes tegen elkaar vast op de muur. Eventueel eerst weer wat lijm op de muur aanbrengen als de ondergrond of het behang te droog is geworden.

Kan ik ramen of glas met glasweefsel behangen?

Ja dit kan maar reinig het glas op voorhand goed en beplak het glas bij voorkeur aan beide kanten. Houd wel rekening met een langere droogtijd omdat de ondergrond (het glas) niet poreus is. Wacht dus langer met afschilderen dan bij muren het geval zou zijn.

Mijn nieuwe huis wordt behangklaar opgeleverd. Moet ik nog wat aan de muren doen voordat ik ga behangen?

Behangklaar zou in principe moeten betekenen dat je direct kan behangen. In de praktijk zal je eerst het opliggend vuil en gruis moeten verwijderen door middel van afschrapen of schuren voordat je kunt behangen. Daarnaast is het verstandig om de grove onregelmatigheden en luchtblazen eerst te vullen / egaliseren. De muur voorstrijken of voorlijmen om de zuiging op te heffen, kan nooit kwaad en is altijd aan te raden.

Is er kwaliteitsverschil in glasweefselbehang en latex?

Ja, net als bij vele andere producten is er kwaliteitsverschil. Bij glasweefsel ligt dit aan het gewicht / dikte per m2 en de dichtheid en nauwkeurigheid van het weefsel. Bij latex / muurverf -op termijn- vooral aan de dekking, pigmentering, kleurechtheid, vuilaanhechting en de mogelijkheid de latex te reinigen. Veelal is goedkoop toch duurkoop. Zie: Schilderen, muurverven kwaliteiten

Moet ik glasweefsel altijd twee keer schilderen?

Ja, voor een mooi, dekkend en strak resultaat wel. Het glasweefselbehang moet zich ook eerst verzadigen met de latex. Daarnaast is (minimaal) twee keer afwerken noodzakelijk voor de dekking en krijgt het geheel meer ‘body’.

Wat is mooier stucen of glasweefsel?

Mooi of niet mooi is natuurlijk altijd persoonlijk en een kwestie van smaak. Op langer termijn moet je bij gestukte muren denken aan egaliseren of stukadoren van de muren als je die glad zou willen hebben, en bij glasweefselbehang zal het de nodige moeite kosten om het behang af te stomen (het weefsel wordt week). Het aanbrengen van latex / muurverf op te muren vóórdat je gaat behangen kan het afstomen van het glasweefselbehang later wat vergemakkelijken.

Hoe krijg ik luchtblazen onder het glasweefselbehang onzichtbaar weg?

Kritisch beschouwd niet. Ze zullen hooguit minder opvallen als je ze kruislings insnijdt met een scherp stanleymes, opnieuw lijm aanbrengt, het behang rustig terugwrijft en opnieuw met een muurverf afwerkt.

Kan ik direct op een houten aftimmering behangen?

Nee, je loopt de kans dat de inhoudsstoffen van het hout -door oplossen van het water in de lijm of latex- doorslaan in de toplaag van het behang. Dit geeft dan gele of rode vlekkerige verkleuring. Behandel een houten ondergrond eerst met een geschikt isolatiemiddel of gronderingsmiddel.

Als het glasweefselbehang niet overal even goed geplakt is, los ik dit dan op door een extra laag latex aan te brengen?

Nee, een enkel klein gaatje zal je met de muurverf wel vullen, maar herstellen doe je het niet. Helaas is er weinig aan te doen en had er een grotere laagdikte lijm aangebracht moeten worden, of het behang is bij aanbrengen niet overal voldoende in de lijm gewreven. Verven -en ook latex / muurverf- hebben een zeer beperkt vullend vermogen, ook lijkt dit bij nat aanbrengen vaak anders. Na droging heb je een dunne laag die weinig onregelmatigheden in de ondergrond verhult.

Ik heb allemaal kleine barstjes in de verf. Hoe komt dit?

Dit heeft bijna altijd te maken met het onvoldoende laten drogen van een vorige laag. Lijm, kitten en verven hebben een bepaalde droogtijd nodig. Breng je nu een laag verf aan over een eerdere laag die onvoldoende (door)gedroogd is, dan wordt de onderlaag door drogen van de toplaag als het ware afgesloten. De onderliggende laag zal toch willen drogen en breekt door de toplaag heen, wat zichtbaar wordt als kleine barstjes (craquelé)

Kan glasweefsel op gipsplaten of MDF?

Ja, dat kan mits je de ondergrond maar goed voorbewerkt. Los van het egaliseren, zal je de gipsplaten moeten voorbehandelen met een geschikt voorstrijkmiddel om de zuiging op te heffen en het MDF met een geschikte grondverf om de doorslaan van de (bruine) inhoudsstoffen te voorkomen.

Wij hebben in ons nieuwe huis donker behang dat we graag licht willen verven. Het behang zit overal goed vast. Kunnen we voordat we verhuizen in één keer dekkend verven?

Zelfs bij een licht behang is dit bijna onmogelijk. Alle kreten als monodek, superdek, powerdek enz. ten spijt, zal je bijna altijd minimaal twee keer moeten schilderen. Enerzijds is dit nodig om een goede egale dekking te krijgen, anderzijds zal je merken dat een afwerking in twee lagen muurverf meer ‘body’ geeft en mooier is. Daarnaast is je huis nu nog leeg en kost het veel minder tijd en moeite dan wanneer je er al woont.

Kan ik gipsplaten muren waar behang op zit afstomen?

Officieel luidt het antwoord nee, omdat de toplaag van de gipsplaten te veel beschadigen / hun verband verliezen door het vocht van de afstomer. In de praktijk heb je niet zoveel keus als je wat anders wilt. Zorg er in ieder geval voor dat je min mogelijk forceert als je gipsen wanden gaat afstomen. Het stoom van de behangafstomer zal eerst de ondergrond min of meer met vocht moeten verzadigen vóórdat de stoom het behang zal afweken. Neem er de tijd voor, dan beschadig je de gipsplaten zo min mogelijk. Na verwijderen van het oude behang zal je de gipsplaten langer moeten laten drogen dan een stenen ondergrond, omdat de gipsplaat te vochtig geworden is. Breng -met oog op de toekomst- twee lagen latex of verf aan op de gipsplaten, zodat het behang bij een eventuele volgende opknapbeurt makkelijker losweekt.

Ik heb mijn behang met latex muurverf geschilderd. Ik zie nu dat er allemaal blazen onder het behang zitten. Het behang is nog niet helemaal droog. Trekt dit nog weg.

Als ik er van uit ga dat het behang in oorsprong goed verlijmd is geweest en overal goed vast zat, hoef je je geen zorgen te maken. Tijdens de droging na het aanbrengen van het oorspronkelijk behang waren deze luchtblazen waarschijnlijk ook al zichtbaar. Dit komt door luchtinsluiting in de muur. Na droging van het behang zullen deze blazen voor 99,9 procent weer wegtrekken.

Kan ik over glasweefselbehang spachtelputz aanbrengen?

Dit is niet aan te raden, omdat glasweefselbehang niet geschikt is als ‘drager’ voor het (zware) spachtelputz. Een alternatief zou kunnen zijn om een kwartscoat of structuurverf aan te brengen, alhoewel je dan wel rekening moet houden met het bestaande reliëf in het glasweefselbehang. Of het resultaat aan de verwachtingen zal voldoen? Het behang verwijderen en dan met ‘een schone lei’ beginnen is uiteindelijk de beste oplossing.

Ik zie op dezelfde muur kleurverschil tussen de ene helft en de andere helft. Hoe kan dit?

Dit is vanachter de computer moeilijk te beoordelen. Is de gehele muur al droog, heb je de verf goed doorgemengd / doorgeslagen, is de ondergrond gelijk, heb je een lange pauze gehouden halverwege de muur, heeft een ander het tweede deel geschilderd, heb je een nieuwe verfemmer geopend. Zoals je merkt kunnen er vele redenen zijn….misschien wat meer informatie?

Ik wil op de kinderkamer graag een behangrand plakken. houd dit op grof behang?

Nee, dit is lastig omdat de behangrand dan slechts ten dele op de ondergrond verlijmd is en daardoor erg kwetsbaar. Het is misschien een alternatief om eerst een houten lat in kleur aan te brengen die ongeveer de breedte heeft van de behangrand. Nadien kan je de behangrand dan hier op verlijmen. Dit heeft mogelijk ook tot voordeel dat je later de rand weer eenvoudig voor een andere kunt vervangen, zonder het behang te beschadigen.

Kan ik de naden nog afkitten nadat ik het glasweefselbehang al één keer geschilderd heb?

Ja, hoor dit kan met acrylaatkit. Omdat je het behang nog een keer gaat schilderen is dit geen enkel probleem. Acrylaatkit moet overigens ook afgeschilderd worden.

Kan ik glasweefselbehang gebruiken in vochtige ruimtes?

Ja dit kan, alhoewel dit grenzend aan een badkuip of wastafel, of in de ruimte van de douche niet verstandig is met oog op het vocht. Op de overige muren kan dit. Dicht wel de naden goed af met acrylaatkit vóórdat je het behang gaat afwerken met -bij voorkeur- een muurverf als vinyllatex.
© 2011 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerkingGlasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerkingRichtlijnen bij het zelf aanbrengen van glasweefselbehang of vliesbehang! Glasweefselbehang en -in mindere mate- vliesbe…
Een lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehangEen lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehangHet aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang of vliesbehang kan op heel eenvoudige wijze en is minder ingri…
Welke soorten behang zijn er?Soms kan mooi behang in een woning precies voor de juiste sfeer en uitstraling zorgen. Het patroon zegt soms meer dan bi…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…

Portas, de renovatiespecialist bij uitstekPortas is de renovatiespecialist nr.1 in Europa als het gaat om renovaties op het gebied van (voor)deuren, keukens, trap…
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • InfoNu
  • Behangen-Schilderen
Reacties

Catharina, 17-10-2020
Beste Sjaak,
kun je muren en plafonds met glasvlies 2119 Object Middel stucken? Hecht dat wel?
Ik hoor het graag.
MVG Catharina Reactie infoteur, 19-10-2020
Beste Catharina,

Als het glasvlies is, is dit glad en hoeft het niet gestuct te worden. Is de 2119 glasweefsel, dan heeft het reliëf. Op zich zou het materiaal gestuct kunnen worden, mits goed verlijmd. Echter… voor een plafond zou ik het risico niet nemen, met oog op het gewicht van de aan te brengen stuclaag.

Mvg - Sjaak

Anneke, 12-06-2020
Vorige bewoners hebben glasweefselbehang geplakt en gesausd. Ik zie, vooral in de open keuken, veel dicht geplamuurde gaten. Schuren heb ik al gedaan, maar dit blijf je natuurlijk zien wanneer je eroverheen saust. Welke mogelijkheden zijn er om het weer mooi te krijgen? Reactie infoteur, 12-06-2020
Beste Anneke,

Helaas is hier weinig tot niets aan te doen als er enige structuur in het glasweefsel zit.
De minst slechte oplossing is om in de natte/licht aangedroogde muurvuller met een pannenspon, punt van schroefdraaier o.i.d. te deppen/prikken om enig gelijkend reliëf te verkrijgen.

Mvg - Sjaak

Karin, 21-04-2020
Hoe verwijder ik het beste/makkelijkst glasvezel behang wat bij de bouw is aangebracht?
Als dit verwijderd is wil ik opnieuw behangen met vliesbehang, moet ik voor het aanbrengen hiervan opnieuw eerst voorstrijk op de muur aanbrengen? Reactie infoteur, 22-04-2020
Beste Karin,

Afstomen -wat de beste manier is- van glasweefselbehang is een kwestie van geduld omdat het vrij lang duurt voordat de stoom doordringt tot de ondergrond en het weefsel rafelig wordt. Het vraagt meer tijd dan gewoon behang. Neem de tijd zodat je de ondergrond niet beschadigd.
Omdat de muur eerder al goed is ingelijmd, hoeft er geen voorstrijk gebruikt te worden, mits je de lijm voor het vlies wel weer vol opbrengt. Eventueel wel beschadigingen op de muur eerst repareren.

Mvg - Sjaak

Peter, 17-04-2020
Een van onze kamers is behangen met glasvezelbehang.Nu is er door werkzaamheden aan de achter zijde van de wand een plaatselijke beschadiging ontstaan midden op de wand op ooghoogte. Deze beschadiging moeten we repareren (op 2 plaatsen is het stucwerk los over ca 20x20 cm). Kan ik nu opnieuw glasvezelbehang over het bestaand glasvezel plakken of moet ik de hele wand eerst kaal maken?
Met groet, Peter Hendriksen Reactie infoteur, 17-04-2020
Beste Peter,

Over glasweefsel behang plakken is niet verstandig… een baan verwijderen is ook lastig, omdat een nieuwe baan zelden of nooit te plakken is zonder dat dit problemen geeft op of rond de naden. Het stucwerk moet ook gerepareerd worden. De hele wand opnieuw behangen is helaas de enige mooie oplossing.

Mvg - Sjaak

Sandra, 14-04-2020
Beste,

Ook ik heb een vraagje. Op onze plafonds zijn er fermacell platen. We hebben de banden (naden) afgewerkt. We hebben nu 3 stroken renovatiebehang ertegen gehangen, maar de banden van de fermacell (de naden) komen er wel heel fel door. Zal dit weggaan als we verven of moeten we eerst nog iets anders doen om die banden weg te krijgen?
Fermacell platen zijn heel veel werk, daarom dat we voor de plafonds voor renovatiebehang hebben gekozen, maar ben niet zeker aangezien we de naden van de fermacell platen nog zo fel nog te zien zijn of we dan wel een mooi strak geheel gaan krijgen als we gaan verven.
Alvast bedankt!
Vriendelijke groeten,
Sandra Reactie infoteur, 14-04-2020
Beste Sandra,

Renovatiebehang heeft een open strctuur en schijnt -onafgeschilderd- door. In principe moet het twee maal vol afrollen met een kwalitatief goede muurverf voldoende zijn voor de dekking. Op de plaatsen waar de banden zijn aangebracht kan de droging wat langer duren omdat er op die plaatsen minder zuiging zal zijn. Eventueel kun je er voor kiezen de banden/naden een dag van te voren voor te bewerken met een verdunde muurverf.

Mvg - Sjaak

Gerrie van Turnhout, 02-04-2020
Goedemorgen,

mijn vraag is, ik kom in een nieuwbouw woning en daar zit glasweefselbehang op de muren,
ik wil graag een muur met betonlook kan dat hierop?
De andere muren wil ik graag met krijtverf doen maar is dat mogelijk en wordt dat dan wel strak of moet ik er eerst een andere ondergrond erop doen?
Graag hoor ik van U.

Gerrie van Turnhout Reactie infoteur, 03-04-2020
Beste Gerrie,

Glasweefsel kun je met een muurverf afwerken. Het weefsel zal wel enig reliëf hebben.dit blijf je wel zien. Of je dan het gewenste resultaat hebt?
Bij de behandeling van nieuwe muren kun je deze het beste eerst "afschrapen" door met een breed plamuurmes langs/over de muur te gaan in combinatie met licht schuren, om het opliggende resten/korrels/vuil te verwijderen. Vervolgens de muren voorbewerken met een verdunde muurverf/voorstrijk of fixeer… dit heft tevens de ergste zuiging op. Tussentijds mogelijk nog wat luchtinsluiting en oneffenheden repareren en afwerken met de gewenste eindverf. (uiteraard steeds de vereiste droogtijd aanhouden)

Mvg - Sjaak

Chantal, 10-03-2020
Ons dak is afgewerkt met wit kunststof plaatmateriaal, de tussenruimtes zijn voorzien van witte plastic afdekstrips. Al met al niet echt mooi. Wij zouden dit graag willen behangen. Kan dat? Welk behang is daarvoor het meest geschikt? Is er voorstrijk nodig? Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste Chantal,

Helaas, kun je dit niet doorbehangen. De platen en strips zullen elk hun eigen rek en krimp hebben zodat het behang op en rond de overgangen zal werken.
Oplossing zou kunnen zijn om de platen tot de strips met een glasvlies of glasweefselbehang te behangen en nadien het geheel in één kleur af te werken, zodat het zo min mogelijk opvalt.
De platen eerst wel licht opruwen en uiterlijk een dag voor het behangen met verdunde lijm voorlijmen.

Mvg - Sjaak

Ahmet, 12-01-2020
Hallo, wij zijn erachter gekomen dat de muren van slaapkamers door de vorige bewoners gesaust is zonder voorstrijk, hier en daar kan ik wat eraf halen maar sommige plekken zitten ook goed vast, waardoor alles schoonmaken dagen kan duren met een plamuurmes. Mijn vraag is nou kan de losse stukken gestukt worden dit is max 10% en dan glasvlies behang erop doen? Aangezien er geen voorstrijk achter de gesaust muur zit? Wij zijn bang dat de muren veel in zou trekken en de behang eraf gaat vallen? Heeft voor mij advies hierover? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Ahmet,

Je hoeft niet bang te zijn dat het behang er af komt, tenzij er een goedkope veegvast muurverf (witkalk) is gebruikt. Test dit door met een natte winger over de muur te gaan. Geeft de muur wit af, dan is er veegvast gebruikt en moet je de muur eerst fixeren of de verflaag met water verwijderen/afsteken. Geeft de verf niet af, dan de onthechte/afgestoken plekken repareren met een muurvuller, voorbewerken met voorstrijk of muurverf, laten drogen en behangen.
Vermoed je dat de muur te veel zuigt, dan een dag van te voren voorlijmen met een 10% verdunde lijm. Over het algemeen zorgt de reeds aangebrachte muurverf er voor dat de muur/ondergrond juist niet zal zuigen en er goed op te behangen is, mits de muurverf voldoende hechting heeft en de lijm voor het glasvlies voldoende vol wordt opzet.

Mvg - Sjaak

Elly, 26-09-2019
Ik heb in mijn nieuwe huis boven schuine wanden met groene afwerkplaten. (Zoals in alle nieuwbouw afgewerkt). Nu wil ik deze platen behangen met glasvliesbehang en daarna met latex behandelen. Nu lees ik dat je de platen niet mag afsluiten ivm schimmel en vocht, maar sluit ik het af met dit behang? Heb je nog tips om deze platen te behandelen, zodat het behang er mooi op komt?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 26-09-2019
Beste Elly,

Als vocht een probleem zou kunnen zijn, dan kun je de platen beter direct met een muurverf afwerken voor vochtige ruimtes.
Mocht je toch besluiten glasvlies te plakken, dan is het raadzaam om de ondergrond eerst voor te behandelen met lijm om te veel zuiging te voorkomen. Een dag later zou je het behang dan aan kunnen brengen. Wees niet te zuinig met de lijm. Voor je gaat lijmen, indien nodig naden en overgangen plamuren en/of kitten om een egale ondergrond te verkrijgen.

Mvg - Sjaak

Hans, 17-07-2019
Onze zolder wil ik isoleren met of tempex (piepschuim) of PIR platen met aluminium laag. Om het mooi af te werken wil ik daar glasvlies behang op plakken. Kan dat en zo ja welk lijmmiddel moet ik gebruiken en hoe moet ik dat aanbrengen?
Met vriendelijke groet,
Hans Reactie infoteur, 17-07-2019
Beste Hans,

In tempex zal de lijm wegzinken omdat de toplaag (te) poreus is. In ieder geval kun je het best een dag van te voren voorlijmen (bij tempex misschien wel 2 x) met een plusminus 10 á 15% met water verdunde glasweefsel lijm. Dit kun je opzetten met een kwast (besnijden) en met een vachtroller (de grote vlakken). Vervolgens bij de afwerking de ondergrond goed in de lijm werken (liever te veel dan te weinig) en per 1 á 2 banen vooruit werken. Een te veel aan lijm direct met schoon leidingwater en een klamme doek verwijderen. Houd verder de procedure aan zoals beschreven in:
https://huis-en-tuin.infonu.nl/interieur/5644-glasweefsel-en-vliesbehang-voorbereiding-en-afwerking.html

Mvg - Sjaak

Lian, 13-07-2019
Wij hebben glad voorgeschilderd glasweefselbehang op de muur aangebracht. Nu blijkt na het sauzen van de muur dat de eerste baan anders aankleurt dan de andere banen. Nu denken we dat de eerste baan met de goede kant voor is aangebracht en de andere baan met de verkeerde kant. Is dit mogelijk en zo ja: hoe lossen we dit op? Overigens is de muur nu een keer geverfd.
Mvg, Lian Reactie infoteur, 15-07-2019
Beste Lian,

Ook "glad" vliesbehang heeft een (lichte) tructuur. Breng je de baan met de verkeerde kant in het zicht aan, dan blijf je dit altijd zien omdat er een andere lichtbreking / reflectie zal zijn ten opzichte van de overige banen én een andere absorbtie / verzadiging van de ondergrond. Na een tweede keer schilderen zal het verschil mogelijk minder worder, maar verdwijnen zal het niet, omdat (droge) verf slechts een beperkt vullend vermogen heeft.

Mvg - Sjaak

Brenda, 09-04-2019
Wij hebben ondanks gebruik van glasweefselbehang met de fijne structuur toch na een poos weer een scheur gekregen, het is een bestaande bouw. We hebben al eerder last hiervan gehad en toen hebben we de baan vernieuwd, Nu wonen we er al en komt t weer terug. Hoe kunnen we dit oplossen? Reactie infoteur, 09-04-2019
Beste Brenda,

Mogelijk is het een constructief probleem en is dit niet met een glasweefsel op te lossen. De situatie waar dit het meest voorkomt is die waar verschillende materialen op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld beton op gipsplaat of gipsblokken of hout etc. Elk product heeft een eigen uitzetting en krimp bij temperatuur wisselingen en/of verandering van de luchtvochtigheid. Dit dus nog los van eventuele constructieve problemen die spanningsverschil kunnen geven. Weet niet of één van deze problemen van toepassing zijn?

Mvg - Sjaak

Bon, 24-03-2019
Kun je ook op vliesbehang ook afneembare muurverf gebruiken? Zodat je vlekken eraf kunt halen met water.
Graag hoor ik van jullie

met vr. groet,
Bon Reactie infoteur, 25-03-2019
Beste Bon,

Ja hoor als je voor een goede, afneembare kwaliteit muurverf kiest kan dit. Bij herhaaldelijk reinigen ga je dit echter wel zien (afwijkende "glansgraad" of "verwijderen" van de toplaag van de verf) Op kwetsbare plekken kan het een optie zijn om voor een houtverf te kiezen. Deze zal over het algemeen wel een wat zwaardere kleuring hebben. Het zal tonen alsof je een muurverf nat maakt.

Mvg - Sjaak

A., 19-11-2018
Helaas is de buitenhoek van een muur beschadigd waar renovatievlies op zit; verf is er af maar ook een stuk van het behang. Kunnen we dit nog netjes oplossen? Of moeten we er een hoekprofiel over plakken? Reactie infoteur, 20-11-2018
Beste A,

Dit is helaas niet netjes op te lossen. Een hoekprofiel plakken kan een oplossing zijn. Kit de overgangen van het profiel naar het behang alvorens te schilderen, dan valt dit minder op.

Mvg - Sjaak

Joop, 09-11-2018
Beste Sjaak,

In onze nieuwbouwwoning zijn bij de overgang van de binnenmuren (gipsblokken) naar het plafond kunststof (ik vermoed koppelstrips) strips aangebracht. Kan je hier gewoon overheen behangen met renovlies? Als je hierover heen gaat behangen blijf je die rand waarschijnlijk zien. Heb je nog tips om de oneffenheid door de aanwezigheid van die strip eruit te halen?

Groet Joop Reactie infoteur, 09-11-2018
Beste Joop,

Overgang van verschillende materialen geeft uiteindelijk altijd spanningsverschil / andere rek en krimp bij temperatuursveranderingen.
Als je de overgangen alvorens te behangen schuin, strak weg plamuurt met een muurvuller, maak je de overgang geleidelijker en daardoor minder zichtbaar. Helemaal oplossen kun je het helaas niet.

Mvg - Sjaak

J. Tiele, 17-10-2018
Door waterschade op glasvlies behang bruinestrepen, hoe kan ik deze weg krijgen zonder al te veel schade? Reactie infoteur, 18-10-2018
Beste J,

Behandel de plekken eerst met een isoleer en laat drogen. Nadien kun je het glasvlies op de gewenste manier afwerken.

Mvg - Sjaak

Dennis, 03-10-2018
Beste Sjaak,

we willen ons nieuwbouw huis laten voorzien van renovlies behang op de 1e en 2e verdieping.
De zolder willen we ook glad en wit laten maken. Deze wordt opgeleverd met groene gladde spaanplaten op de schuine muren van de zolder. Kun je deze eventueel ook laten behangen met renovlies behang of is dit geen geschikte ondergrond hiervoor?
En mochten we besluiten 1-2 jaar later een dakkapel te willen laten plaatsen, is het dan beter te wachten tot na de dakkapel, of is het met renovlies behang mogelijk dat na plaatsing dakkappel dit nog netjes afgewerkt kan worden,

Mvg,
Dennis Reactie infoteur, 03-10-2018
Beste Dennis,

Op zich zou je de platen kunnen behangen, na opruwen/licht schuren en voorlijmen. Bijwerken na plaatsing van een dakkapel zal mogelijk niet goed uitpakken, afhankelijk van de constructie en wijze van bouwen.
Wellicht is het een optie alle bedoelde wanden te bewerken, met uitzondering van die waar de dakkapel gepland is.

Mvg - Sjaak

Marleen, 07-08-2018
Hoi!
Wij hebben glasvliesbehang gekocht bij de bouwmarkt en zijn aan de slag gegaan.
Het betreft bestaande bouw. En alvorens hebben we de muren kaal gemaakt van het oude behang. (dus kaal beton blijft er over)
Moesten we deze muur alsnog met voorstrijkmiddel behandelen? (niet gedaan)
Temperaturen zijn nu hoog in NL. Heeft dit invloed op het lijmen?
Uitwendige hoek: (van kozijn naar binnen) De hoeken vouwen slecht, alsof het karton is en we krijgen geen mooie strakke hoek. Klopt het dat we dit moeten insnijden?
Heb je nog tips hoe ik dit recht kan doen? Moet ik dit meteen doen of kan dat ook later?

Alvast bedankt! MVG, Marleen Reactie infoteur, 08-08-2018
Beste Marleen,

In principe is het altijd verstandig de muur met een voorstrijk, muurverf, of verdunde lijm voor te bewerken. Dit geeft meer zekerheid over de uiteindelijke verlijming en maakt dat je uiteindelijk langer en makkelijker met de banen behang kunt werken/schuiven.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de droging (dit ondervang je deels door voorlijmen)
Uitwendige hoeken behang je door, inwendige hoeken snijd je door. Lukt het vouwen slecht, dan kun je met een kwast wat lijm op de achterzijde aanbrengen (alleen wat je omslaat, op het moment van omslaan), zodat het behang weker wordt.
Wegsnijden of insnijden kun je het best direct doen, zolang de baan nog "nat" is. Overtollige lijm haal je direct met schoon leidingwater weg, met een pluisvrije doek. Snij langs een behanglineaal om een rechte snede te krijgen. Gebruik voor het snijden steeds scherpe, goede afbreekmesjes.

Mvg - Sjaak

Piet, 17-06-2018
Kan ik glasvezel plakken op met latex geschilderde hardboard platen? Reactie infoteur, 18-06-2018
Ja hoor Piet, geen probleem. De latex zorgt er zelfs voor dat er minder zuiging vanuit de ondergrond zal zijn.

Mvg - Sjaak

Claeys Daniel, 03-06-2018
Ondanks alle maatregelingen die ik heb getroffen komt mijn behang nog steeds los. wat kan ik er aan doen graag u advies Reactie infoteur, 04-06-2018
Beste Claeys,

In hoeverre is loskomen in uw geval loskomen… en in welk stadium verkeert het behangen?
Is er sprake van (kleine tot middel kleine) blazen, dan is kruislings insnijden, opnieuw inlijmen en vervolgens voorzichtig aanstrijken mogelijk een oplossing, waarbij de naden elkaar niet mogen overlappen (dit blijft wel enigszins zichtbaar). Komt het behang over grotere delen los, dan is er te weinig lijm gebruikt en/of zuigt de ondergrond te veel. Als de banen niet voorzichtig zijn los te halen en/of alsnog lijm aan te brengen is, dan is er helaas niet zo veel aan te doen. Met een kwast tamponeren in de natte muurverf helpt misschien nog iets, omdat de onderliggende lijm wat opweekt.

Mvg - Sjaak

Dennis, 21-05-2018
Ik wil renovlies over veegvast plakken. Voldoet een eenvoudige fixeer? Reactie infoteur, 21-05-2018
Beste Dennis,

Ja, dat voldoet, mits je de fixeer vol opzet en goed verdeelt, zodat de vlieslijm niet de kans krijgt de veegvast op te weken.

Mvg - Sjaak

Ria de Wit, 10-03-2018
Kan ik Trespa platen behangen met vliesbehang? Waarschijnlijk wel. Maar kan ik het behang ook zonder beschadiging van de platen weer verwijderen?

Met vriendelijke groet,
Ria de Wit Reactie infoteur, 12-03-2018
Beste Ria,

Trespa kan je behangen, alleen zal de droging van de lijm langer duren, omdat je behangt op een niet poreuze ondergrond. Let hier op bij het afschilderen.
Verwijderen van glasweefsel is altijd moeizaam, omdat de glasvezels week worden. Kwestie van geduld. Beschadigingen bij verwijderen zullen mat name veroorzaakt kunnen worden door te kort stomen/losweken in combinatie met te wild afsteken. Neem er de tijd voor en werk met braamvrije plamuurmessen als afstomen nodig mocht zijn.

Mvg - Sjaak

Erik, 09-02-2018
Ik maak in de schuur een kamer, nu vraag ik mij af of ik een enkelsteens scheidingswand (kalkzandsteen) kan behangen met glasweefselbehang. De muur is mooi vlak en de voegen zitten er ook netjes in. De muur in verder onbehandeld. Reactie infoteur, 09-02-2018
Beste Erik,

Als er geen vochtproblemen zijn, kun je de wanden afwerken met glasweefselbehang. De muren één a twee dagen van te voren voorlijmen of behandelen met een voorstrijk om de zuiging op te heffen.

Mvg - Sjaak

Mia van Rooy, 24-01-2018
Kan ik door overschilderen (1 of 2 keer) van vliesbehang nicotinegeur verwijderen? Reactie infoteur, 25-01-2018
Beste Mia,

In principe kan dit. De aanslag zal echter niet alleen op muren en plafonds zitten, maar overal. Als je alles schildert, moet je van de geur af kunnen komen.
Maar… is er sprake van veel aanslag, dan is een "gewone" muurverf mogelijk niet voldoende voor een egaal resultaat. De nicotine/teer kan vlekvorming geven door (deels) oplossen hiervan door het waterbestanddeel in de muurverf. Is dit het geval, dan eerst een isoleer of een speciale hiervoor bestemde (duurdere) muurverf gebruiken.

Mvg - Sjaak

M. de Jong, 17-12-2017
Kan ik glasvezelbehang plakken op acrylplaat en als het kan met wat voor lijm? Reactie infoteur, 18-12-2017
Beste M.

Ontvet en schuur de platen eerst. Vervolgens kun je de platen afwerken. Houd er wel rekening mee dat je voor de lijm een langere droogtijd aanhoudt, omdat het een niet poreuze ondergrond betreft.

Mvg - Sjaak

Chantal, 20-06-2017
Wij hebben een kamer met schuine wanden dat betekend veel snij afval. Kan ik de voorschilderde glasweefselbehang ook met de geschilderde kant op de muur plakken? Reactie infoteur, 20-06-2017
Beste Chantal,

De achterzijde van het behang heeft een ander reliëf dan de voorzijde. Als je dit door elkaar verwerkt, zie je dit wel. Is het een apart muurtje én stoort dit je niet, dan kan het eventueel wel.

Mvg - Sjaak

Evelien, 26-03-2017
Hoi
Vraagje ik wilde de caravan opknappen vorig jaar met gewoon vinyl behang en sterke patex lijm gedaan maar kwam net zo snel weer naar beneden. Ik denk ivm wisselende temperaturen. Zou glasweefsel een optie kunnen zijn? De caravan heeft van die plastic platen als wand. Dus een niet zuigende ondergrond.

Mvg Evelien Reactie infoteur, 27-03-2017
Beste Evelien,

In principe zou het behang bij een goede verlijming niet los moeten komen als het eenmaal goed gedroogd is (mits geen lekkage). Wellicht heeft het met het reinigen vooraf en het licht opschuren van de kunststof platen te maken. Daarnaast is het raadzaam een dag van te voren voor te lijmen. Besef tevens dat een vinylbehang op een niet zuigende ondergrond zeer traag droogt (toplaag sluit af)
Glasweefsel verlijm je ook, maar heeft -tijdens de droging- een open structuur, waarna je het afwerkt met muurverf. Het probleem zal zich waarschijnlijk bij glasweefsel niet voordoen.

Mvg - Sjaak

Mira, 20-03-2017
Dank Sjaak! Ik kan weer ff vooruit!

Groet, Mira Reactie infoteur, 20-03-2017
You're welcome Mira!

Mira, 20-03-2017
Hallo Sjaak,
Heb in een hoek de reet tussen twee bij elkaar komende gipsplaten met muurvuller gevuld. Daarna bedacht ik dat het veel sterker wordt en op lange termijn mooier blijft als ik die reet afplak met wapeningsgaas (heb ik van het merk Sencys). Maar nu zit er dus al muurvuller, ook uitgesmeerd naar beide zijden, en weet ik niet of ik alsnog wapeningsgaas op kan plakken. Weet niet of het dan op lange termijn goed blijft hechten. Mijn plan zou zijn: toch nog wapeningsgaas en dat dan weer afwerken met muurvuller en daaroverheen latex, glasvlies en nog een keer latex. Is dat een goed plan nu de muurvuller daar al zit?
Hoor graag van je.
Groet, Mira Reactie infoteur, 20-03-2017
Beste Mira,

Als je afwerkt met glasvlies, dan is een voorbehandeling met gaas niet nodig. Het glasvlies zou je kunnen zien als wapeningsgaas.
Snijd inwendige hoeken bij het verlijmen strak door in de hoeken en breng na droging een dunne lijn acrylaat kit aan, die je afstrijkt met een klamme vinger. Nadien met muurverf afwerken en je hebt een mooie strakke overgang.

Tegen de zuiging is voorbewerken met latex of voorlijmen met een verdunde lijm altijd aan te raden; zowel bij de gipsplaten als de muurvuller.

Mvg - Sjaak

Mira, 06-03-2017
Ontzettend bedankt Sjaak,
wat een geweldige site!
Ben voorlopig nog even druk met alle oude behang verder verwijderen.

Groet, Mira Reactie infoteur, 06-03-2017
Dank Mira. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het van je.

Good luck! - Sjaak

Mira, 06-03-2017
Hoi Sjaak,

de gipsplaten hebben ook een vuil-oudroze kleur. Ik kan er niet achter komen of dat nu de kleur van de gipsplaat is of dat het oude voorstrijk is. Vraag me af of deze laag iets verandert aan de zuigende werking.

Nogmaals Mira Reactie infoteur, 06-03-2017
Beste Mira,

Als de ondergrond al eens is voorbehandeld zal er minder zuiging zijn.
Voor de zekerheid kun je het beste de gehele ondergrond met een muurverf voorbewerken, eventueel af te dunnen met maximaal 10% water, ook al merk je dan waarschijnlijk dat de roze plekken minder zullen zuigen.

Succes - mvg - Sjaak

Mira, 06-03-2017
Dag Sjaak,
nog een vraagje. Kan ik dat glasvliesbehang ook met een hoek er in behangen? Twee muren (gipsplaten) staan haaks op elkaar, maar er zit wel nog een gleuf tussen. Die wil ik dichtmaken met muurvuller en het zou mooi zijn als het behang die hoek kan maken; dat een baan behang dus op beide muren zit.
Hoor graag van je.
Groet, Mira Reactie infoteur, 06-03-2017
Beste Mira,

Vul de naad voordat je het behang verwerkt met een muurvuller.
Inwendige hoeken moet je in principe niet doorbehangen, uitwendige hoeken kun je wel doorplakken.
Hoe te handelen:
Plak het behang strak door de hoek op de muur.
Snijd het behang in de hoek door met een scherp mes.

Vervolgens zul je het "doorgeplakte" restant van het behang weer van de muur los moeten halen omdat hoeken zelden helemaal haaks zijn.
Eventueel weer wat lijm aanbrengen en het deel van de baan haaks vanuit de hoek plakken.
De overgang in de hoek kun je na droging afwerken met een acrylaatkit voor een strak verloop.

Mvg - Sjaak

Mira, 05-03-2017
Hallo Sjaak,
ik wil schuine muren met voorgeschilderd glasvlies (merk sencys) behangen. Egaal, dus geen structuur er in. De ondergrond bestaat uit oude heel brede gipsplaten met een bruin kartonkleurige oppervlakte. Ik vraag me af of ik eerst kan latexen voordat ik behang, om te voorkomen dat de verschillende kleuren (kartonkleur en wit van de reparaties) doorschemeren. En als ik eerst latex, moet ik de muren daarvoor of daarna met voorstrijk behandelen? Kan ik voor glasvlies gewoon behanglijm gebruiken (wand&klaar behanglijm voor vliesbehang van Bison) of moet ik speciaal iets van sencys kopen?
Hoor graag van je
Mira Reactie infoteur, 06-03-2017
Beste Mira,

De latex kun je zien als een voorstrijk, waarover je na droging het glasvlies kunt aanbrengen. Je bent in principe vrij in de lijm, mits deze maar geschikt is voor vliesbehang. Eventueel kun je ook voor poeder kiezen, die je zelf aanlengt. Houd dan wel de aangeschreven mengverhouding aan.

Mvg - Sjaak

Willems, 12-02-2017
Geachte, heb al meerdere malen glasvezel geplaatst, maar telkens op normale muurhoogte(ong. 2,5m). Nu is de trappenhal aan de beurt, banen van 5-6m!
Heeft u extra tips of gewoon dezelfde werkwijze toepassen als voor normale hoogtes.

mvg Willems.G. Reactie infoteur, 13-02-2017
Beste Willems,

De werkwijze zal mede afhankelijk zijn van het klimmateriaal dat je gebruikt. Vanaf een steiger of plateau zal het makkelijker zijn dan vanaf een ladder.
Hoe dan ook luistert het inlijmen nauw. Lijm niet de gehele hoogte in één keer omdat de lijm dan mogelijk te sterk aandroogt. Werk plusminus per m2, waarbij je de voorgesneden baan oprolt en vervolgens per m2 uitrolt en in de lijm werkt.

Mvg - Sjaak

Luca, 15-01-2017
Kan ik glasvezelbehang gebruiken op panelen XPS, dit is Geëxtrudeerde Polystyreen? Reactie infoteur, 16-01-2017
Beste Luca,

De bedoelde planelen kun je met glasvezel -weefsel of -vlies afwerken, alhoewel de ondergrond niet echt stootvast is.
Het beste kun je de panelen een dag van te voren voorlijmen om de zuiging op te heffen.

Mvg - Sjaak

Mirjam, 12-01-2017
Hallo Sjaak,

Onderstaande reacties heb ik grotendeels doorgelezen. Bij ons glasvezelbehang wat we deze week geplakt hebben blijkt bij het sauzen dat er gedeelten niet helemaal goed geplakt zijn (luchtblazen en los behang tijdens het uitrollen van de saus). Begrijp ik het goed dat je dan met een mesje een inkeping kunt maken, hieronder lijm kunt aanbrengen en dit weer vast kunt plakken? Of werkt het beter om de lijm onder het behang te injecteren? Betreft renovatie, gipsplaten, voorstrijk en vervolgens glasvezelbehang.

vr.groeten Mirjam Reactie infoteur, 12-01-2017
Beste Mirjam,

Beide oplossingen die je aanvoert zijn mogelijk. Zijn de blazen te groot, dan zal insnijden de beste optie zijn.
Bedenk wel dat het -zeker als je het weet- zichtbaar zal blijven. Het is meer een kwestie van "kiezen tussen kwaden".
Wees -na het kruislings insnijden- wel voorzichtig met het aanwrijven, zodat de naden mooi aansluiten en niet overlappen. Eventueel kun je de toplaag wat bevochtigen met een plantenspuit, zodat het behang beter "plooibaar" is.

Mvg - Sjaak

Guus, 25-11-2016
Is het nodig om het glasvlezelbehang voor het opbrengen van de muurverf eerst met een voorstrijk te behandelen? Reactie infoteur, 25-11-2016
Beste Guus,

Nee hoor, twee maal vol afwerken met een goede muurverf is voldoende.

Mvg - Sjaak

Johan En Angelique, 13-11-2016
We hebben als dakbeschot underlaymentplaten (vlokkenplaten). We willen hier glasvezel tegen aan. Hoe kunnen we dit als beste doen? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 14-11-2016
Beste Johan,

Bewerk de platen voor met een isoleer om doorbloeden van de inhoudsstoffen te voorkomen. Nadien kun je panelen gewoon afwerken.
Zie: http://huis-en-tuin.infonu.nl/interieur/5644-glasweefselbehang-vliesbehang-plakken-of-lijmen.html

Mvg - Sjaak

Lisette, 16-09-2016
Ik wil graag de muren in ons nieuwbouwhuis voor strijken met verdunde behanglijm. Hoeveel moet ik dit verdunnen? Reactie infoteur, 20-09-2016
Beste Lisette,

De mengverhouding om de lijm te verdunnen voor het voorlijmen zal op de verpakking staan; deze verhouding kun je aanhouden.

Mvg - Sjaak

Alex, 12-09-2016
Beste Sjaak,

Binnenkort betrek ik mijn nieuwbouwappartement. Voor het behangen wil ik de muren behandelen met voorstrijk en opliggend vuil verwijderen met een plamuurmes/schuurpapier. Welke korrel schuurpapier kan ik hier het beste gebruiken?

Alvast bedankt voor je reactie!

Alex Reactie infoteur, 20-09-2016
Beste Alex,

I.v.m vakantie een late reactie, maar je kan het best schuurkorrel 180 of fijner gebruiken.

Mvg - Sjaak

Netty, 08-09-2016
Mijn zoon en schoondochter hebben een vetvlek op het glasweefsel behang. Dit is gebeurd bij de vorige bewoner en zij willen de muur overschilderen, maar grote kans dat de vetvlek weer naar boven komt. Wat kunnen we hieraan doen? Mvg Netty Reactie infoteur, 09-09-2016
Beste Netty,

De vetvlek zal -zonder deze goed voor te behandelen- inderdaad doorslaan.
Het beste kun je de vetvlek -na deze eerst zo goed mogelijk gereinigd te hebben- behandelen met een isoleer. Laten drogen en vervolgens afwerken.
Als het een lichte vetvlek is, zou je het ook met grondverf kunnen proberen.

Mvg - Sjaak

Iwan, 26-06-2016
Hallo. Ik heb een muurtje gemaakt met spaanplaat. Nu heb ik deze 2x voorgestreken met behanglijm. Nu wil ik het vlies behang erop doen. Maar t laat steeds los. Heb ik nu onvoldoende voorstrijk gedaan? Of te dunne lijmlaag op de muur? Of is t raadzaam de rol ook in te smeren?

Mvg Iwan Voskuijl Reactie infoteur, 27-06-2016
Beste Iwan,

Spaanplaat zuigt enorm. Als je de lijm vol aanbrengt en deze als het ware op het oppervlak blijft liggen en niet in het hout trekt, is de verlijming voldoende.
De rol zou ik niet insmeren; dit voegt niet zo veel toe. Herhaal desnoods het voorlijmen en zorg dat de lijm voldoende vol wordt opgezet en een juiste, lobbige aanmaakverhouding heeft.

Mvg - Sjaak

Mieke, 16-06-2016
Hallo ik ben mieke, mijn ouders hebben al tien jaar hun glasweefsel aan de muur het wordt bruin en er komen blaasjes wat kan je doen om dit probleem op te lossen,?aub dank bij voorbaat Reactie infoteur, 17-06-2016
Beste Mieke,

Het is de vraag waar het "bruine" vandaan komt. Lekkage, roet, nicotine, vet, aanslag uit de omgeving, doorslaan van de ondergrond?
Afhankelijk van de oorzaak, zal deze eerst weggenomen moeten worden of op een juiste wijze voorbehandeld met een isoleer. Nadien kan er dan met muurverf afgewerkt worden.
Als er geen lekkage is of is geweest, dan is het ontstaan van blaasjes niet erg aannemelijk. Wellicht dat het nu meer opvalt of dat je met andere ogen naar het behang kijkt?

Op afstand lijkt het mij dat er lekkage of waterschade is geweest, het behang hierdoor (gedeeltelijk) onthecht en inhoudsstoffen van de ondergrond doorslaan in de muurverf.

Hoor graag nog van je of één van de genoemde oorzaken kunnen spelen.

Mvg - Sjaak

Marjolein, 10-05-2016
Beste Sjaak,

In mijn huis zijn vandaag ensuitekasten geplaatst tegen een bestaande gestucte wand. De achterzijde van de kast is van onbewerkt MDF en staat tegen de gestucte wand aan. Ik wil graag dat het eruit ziet alsof dat wand volledig gestuct is, maar het gaat dus om twee verschillende soorten materialen waar bovendien een kleine kier tussen zit. Ik heb er een rits aan vragen over:
- Is het probleem van het lelijke resultaat van twee materialen mooi op te lossen met glasvezel- danwel glasvlies behang?
- Wat moet ik doen met de 'kier'? Dichten met akrylkid?
- Alle schroefgaatjes opvullen met MDF vuller?
- Ik ben een vrij onervaren behanger. Wat is makkelijker aan te brengen: glasvlies of glasvezel?
- Klopt het dat het MDF plaatwerk eerst gegrond moet worden? Het is nu nog (deels) onbewerkt.
Het zou super zijn als je de moeite wil nemen om me te adviseren.

Alvast bedankt voor je hulp!
Groet,
Marjolein Reactie infoteur, 11-05-2016
Beste Marjolein,

Beide materialen/ondergronden zijn goed af te werken met glasvlies of glasweefsel.
Zorg in ieder geval dat je voldoende lijm gebruikt. Zuiging van de muur kan je eventueel opheffen door een dag van te voren voor te lijmen met een enigszins verdunde lijm (10% water).

Het MDF kun je inderdaad het beste eerst gronden in verband met doorbloeden van de inhoudsstoffen. Na gronden kun je ook kiezen voor een gewone muurvuller om de gaten te dichten. Voor de naden en kieren kun je -voor de eindafwerking- goed acrylaatkit gebruiken.

De keuze voor vlies of weefsel hangt af van het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Glasvlies is vlak/strak, maar dunner. Glasweefsel heeft -afhankelijk van de keuze- meer of minder reliëf.
Beide soorten breng je droog op de vol ingelijmde muur aan en maakt voor de verwerking niet zo heel veel uit; beide soorten laten zich vrij gemakkelijk verwerken.
Let er wel op dat je het behang over het totale oppervlak goed in de lijm wrijft of strijkt met een behang-aandruk-spatel. ( zie: https://www.google.nl/search?q=textielschraper&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjVjJD_2NHMAhWEC5oKHR1BDG0Q_AUICCgC&biw=1242&bih=585#tbm=isch&q=behang+aandrukspatel

Is er onvoldoende lijm gebruikt en/of het behang onvoldoende aangewreven, dan bestaat de kans dat je later bij het afwerken met een muurverf het behang "lostrekt:

Let er tot slot op dat je niet door een inwendige hoek door behangt, maar het behang in de hoek netjes aandrukt en strak doorsnijdt. De inwendige hoek kun je dan netjes afwerken met acrylaatkit.

Kijk voor een indicatie van de verkrijgbare soorten bij:
http://www.intervos.nl/Wall-structure.html

Hoop dat je vragen voldoende beantwoord zijn.

Mvg - Sjaak

Elmar, 23-04-2016
Beste,

In ons nieuwe huis hangt glasvezelbehang aan de muur, nu zijn er enkele luchtblazen zichtbaar en willen we graag advies hoe deze het beste te behandelen voordat we alles opnieuw laten schilderen?

Bij voorbaat dank,

Elmar Reactie infoteur, 24-04-2016
Beste Elmar,

De meest voor de hand liggende manier is om de blazen met een scherp stanleymes kruislings in te snijden,
het behang voorzichtig terug te slaan,
voldoende lijm aanbrengen en
behang goed aanwrijven/deppen.
Opstaande randen eventueel licht schuren, na droging van de lijm.

Alternatief kan zijn om het behang wat week te maken (plantenspuit), lijm te injecteren achter het behang en het behang vervolgens voorzichtig aan te wrijven met een vlak, voldoende breed plamuurmes. Overtollige lijm verwijderen met water.

In beide gevallen blijf je het wel zien (zeker als je het weet), maar dit is waarschijnlijk wel netter dan wanneer je tegen blazen aankijkt.

Mvg - Sjaak

Theresia, 23-04-2016
Ik heb 2 vragen
Kan je over glasweefselbehang opnieuw glasweefselbehang plakken?
Kan je over glasweefselbehang een stuclaag aanbrengen om t glad te maken?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 23-04-2016
Beste Theresia,

In beide gevallen luidt het advies helaas nee.
De verlijming van het nieuwe behang zal problemen geven door de structuur van het oude glasweefsel.
Stuc is mogelijk te zwaar op een glasweefsel ondergrond.

Mvg - Sjaak

Irma, 24-03-2016
Hallo,

Ik heb op een gipsplaten muur glasweefsel behang aangebracht en nu voor de 4e x gewit met monodek Histor wit, maar ik blijf banen zien, wat kan ik er nu nog aan doen om er 1 mooie egale witte muur van te maken?

Gr, Irma Reactie infoteur, 24-03-2016
Beste Irma,

Ik ben bang dat je te weinig verf gebruikt en/of te veel druk op de roller uitoefent bij het (af)rollen.
Probeer de verf vol op te brengen en luchtig door te rollen. Het rollen mag hierbij geen kracht hoeven kosten; de haren van de vachtroller niet pletten.
Voor 100% zijn banen haast niet te voorkomen (afhankelijk de lichtopval en/of de kant vanwaar je het bekijkt), maar het moet wel minimaal kunnen zijn.

Mvg - Sjaak

Gejah, 29-02-2016
Ik heb een schroten plafond op de slaapkamers en heb eigenlijk geen zin om die te verwijderen. Eigenlijk zou ik hier graag glasvezel overheen plakken. Dan blijven de naden wel hol. Hoe is dit op te lossen, en plakt het eigenlijk wel? Reactie infoteur, 29-02-2016
Beste Gejah,

Dit is met glasweefsel niet op te lossen. Door het uitzetten en krimpen van de schroten bij temperatuurverschillen en/of wisselingen in de luchtvochtigheid zullen er lelijke "treknaden" ontstaan. Het hout en behang zullen ten opzichte van elkaar blijven werken, het behang deels onthechten. Dit nog los van het feit dat het behang op de naden niet of nauwelijks te verlijmen is.

Misschien is het een alternatief om gipsplaten op de schroten aan te brengen, die je later met een muurverf afwerkt.
Voorwaarde is dan wel dat de schroten overal goed vast zitten, zodat deze het gewicht van de gipsplaten houden.

Mvg - Sjaak

Gerjan,, 25-02-2016
Ik wil graag 3D behang aanbrengen op de wanden in mijn woonkamer, nu is er op deze wanden glasvliesbehang aangebracht. Is het mogelijk om het nieuwe behang gewoon over het oude heen te behangen? Reactie infoteur, 26-02-2016
Beste Gerjan,

Dit is niet aan te raden. Behang -in het algemeen- is niet geschikt als "drager" voor een volgend behang.

Mvg - Sjaak

Wim, 14-02-2016
Ik wil graag glasweefselbehang behang aanbrengen op bruine dakplaten, ik denk dat dit hardboard is
Kan dit direct of moet dit nog voorbehandeld worden?

Groet, Wim Reactie infoteur, 14-02-2016
Beste Wim,

Om doorslaan van inhoudsstoffen in het plaatmateriaal te voorkomen, kun je de platen het beste eerst voor behandelen met isoleer of een grondverf.
Zie ook:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/96200-houten-plaatmaterialen-de-juiste-plaat-voor-de-juiste-klus.html

Mvg- Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.