Een bank uit duizenden
De zithoeken van nu zijn flexibeler dan ooit. Een bank maak je compleet door een long chair of hocker toe te passen en zodoende ruimte te winnen. Verrassend genoeg is de oplossing voor kleine kamers juist een royale hoekbank. Kleur en materiaal is vers twee bij het kiezen van een bank. Veilige tinten zijn altijd goed maar een bank in een gedurfde kleur maakt een kamer krachtiger. Speel je liever op safe kies dan neutraal en maak de boel spannend met contrasterende accessoires.
Bank kopen? Bepaal de maat
Vaak gebeurt het dat de gekochte bank eenmaal thuis veel te groot blijkt … of in sommige gevallen te klein. Meet van te voren op hoeveel ruimte de bank in beslag mag nemen, bijvoorbeeld door kranten op de beschikbare vloerruimte te leggen. Houd er rekening mee dat banken in winkels soms minder ruimte in beslag lijken te nemen dan thuis. Houd als tussenruimte tussen bank en salontafel circa 60 cm aan. Komt de bank los in de kamer te staan, houd dan als loopruimte eromheen eveneens 60 cm aan. Een bank onder een raam plaatsen is een oplossing voor kleine ruimtes. Een bank pal aan de muur staat dikwijls erg propperig, beter is enkele 'voor het oog betere' centimeters afstand tot de wand in acht te nemen. Banken op pootjes of wielen ogen altijd veel minder zwaar en zijn een geschikte keus voor kleine kamers. Kies je zo'n bank, denk dan een minimale hoogte van tien centimeter vrije ruimte onder de bank zodat er onder kan worden gestofzuigd.
Gezinsgrootte
Bij het formaat van een bank(stel) speelt de grootte van het gezin een rol. Uiteraard moet iedereen een plek hebben. Een bank kan natuurlijk aangevuld worden met bijvoorbeeld twee losse stoelen om zo iedereen een beschikbare plaats te geven. Een ander idee is een
loveseat. Dit is een anderhalf tot tweezitter die een zithoek kan completeren. Een
chaise-longue of sofa, bijvoorbeeld in een kleine maat, is ook een aardige toevoeging bij een bank. Heb je liever één geheel, kies dan voor een
hoekbank. Het misverstand luidt dat hoekbanken enkel geschikt zijn voor grote kamers maar die vlieger gaat niet op. Juist een relatief kleine kamer kan veel krachtiger en forser ogen met een goedgekozen hoekbank. Verder is er dan eigenlijk niets meer nodig. Neem liever geen hoekbank met ronde hoek in plaats van een rechte, want die vraagt wel weer veel ruimte.
Flexibel zitten op je nieuwe bank
Er zijn maar weinig mensen die keurig rechtop in een bank zitten. Hangen en liggen komt veel vaker voor. Om die reden is het een idee om een driezitter aan te schaffen met een long chair of
hocker (=voetelement) die er 'los' aan toegevoegd wordt waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om languit te liggen. Zo'n hocker kan ook dienst doen als bijzettafeltje door er een dienblad op te plaatsen. Is deze groot genoeg dan wordt hiermee zelfs de salontafel overbodig. De lengte van de gezinsleden speelt ook een rol. Een hogere rug en zitting is beter voor langere mensen. Kleine mensen moeten nog wel de grond kunnen raken als ze recht zitten. Voor de armleuningen geldt dat hoge leuningen niet prettig zitten en het languit liggen in het gedrang komt. Kubusbanken waarbij de rug en leuning op dezelfde hoogte zijn ogen misschien wel mooi maar je armen hebben met zo'n bank een probleem. Banken verschillen enorm.
Bepaal de kleur
Nu komt het aan op de overheersende kleuren in je interieur. Van even groot belang is je persoonlijke smaak. Wat is je lievelingskleur? Een bank in die kleur zal je altijd bevallen maar het moet wel passen bij de rest. Belangrijke kleurvlakken zijn de vloer, muren en raambekleding. Het beste is om met stukjes stof of verfvoorbeelden uit je bestaande interieur naar de woonwinkel te gaan en de kleur van de bank hierop af te stemmen. De meest verkochte kleuren voor een bank zijn het neutrale beige, ecru, wit, zwart, grijs en bruin, veilige kleuren dus. Maar soms is juist een felle kleur een betere keuze. Durf je dit toch niet aan, bedenk dan dat een bank in een veilige kleur altijd goed is, temeer omdat je met accessoires zoals kussens en plaids alsnog kleur kunt aanbrengen en daarmee ook kunt variëren.
Grandioze effecten bereik je door contrasterende kleuren met elkaar te combineren. Kijk in elk geval uit voor drukke dessins met strepen, ruiten en bloempatronen. Wie toch een motief wil, kiest deze best zo klein mogelijk. Een witte of andere zeer lichte bank vraagt eveneens om moeilijkheden door grotere kans op vlekken. Wil je toch wit, kies dan losse hoezen die je kunt wassen. In dat geval moet je wel zeker weten dat de stof niet kan krimpen! Tenslotte: gaat het om een geheel nieuw interieur, dan zou een gedurfde kleur bank juist uitgangspunt kunnen zijn voor de rest van het interieur. Gordijnen, vloer en wanden kunnen hier dan vervolgens op worden afgestemd. Zo word je bank een blikvanger!
Bepaal de stof
Bij een bank met losse hoezen heeft stof het voordeel dat je deze kunt wassen. Sommige stoffen hebben een speciale coating zodat vlekken worden geweerd. Ook een bank van microvezelstof is een optie of zelfs een bekleding van aquacleaning stof waar je zelfs op kunt tekenen. Een doek met water maakt de bank weer schoon. Een leren bank wordt door veel mensen erg koeltjes gevonden maar het onderhoud van kwaliteitsleer is eenvoudig. Twee keer per jaar poetsen met een speciaal leerreinigingsmddel is alles. Met de jaren wordt leer ook doorleefder waar niet iedereen van houdt. Alcantara en montara zijn alternatieven voor leer. Ze ogen warmer doordat ze minder glad zijn. Nadeel is dat leer duurder is.
Denk om de vulling
De vulling bepaalt grotendeels hoe een bank zit. Banken waar je diep in wegzakt hebben veelal kussens gevuld met een schuimvlokkenbasis of een mengsel van veren en dons. Vraag of dit soort kussens na een tijd kunnen worden nagevuld. Sowieso moeten ze om de zoveel tijd worden opgeschud. Vergeet je dit, dan zal het hele effect op den duur verdwijnen en zit je op de vering. Wegzakbanken ofwel plofbanken zijn geschikt voor hangen en liggen, en minder geschikt om normaal op te zitten. Strakke banken zijn gevuld met
foam, koudschuim of polyesterschuim, een enkele keer afgewerkt met een verenvulling. Deze banken zijn geschikt voor iedereen, maar in elk geval voor ouderen en zwaargewichten. De vering ten slotte is eveneens van belang evenals de garantie hierop. Er zijn drie soorten vering in de handel: no sag, singels en boxspring. 'No sag' zijn stalen golvende veren die met een machine in de diepte van de zetting zijn gezet, 'singels' zijn elastieken banden die met de hand in de bank worden vastgezet en 'boxspring' betekent een dubbele vering, in zowel kussens als zitting zitten springveren.
Extra adviezen
Ga nooit achter een bank aan als je doodmoe bent. Je zult al snel merken dat elke bank dan heerlijk zit waardoor je geen verschillen meer ziet. Voorts is het verstandig om bij het woonwinkelen de banken waar je oog op valt ook daadwerkelijk volledig uit te proberen. Dit betekent in de praktijk niet enkel rechtop plaatsnemen maar echt languit zitten of liggen zoals je thuis doet. Overwin dus je schroom en neem in de bank van je gading verschillende houdingen aan. Kom een andere keer nog eens terug om te zien of die bank nog steeds zo lekker 'zit' en bepaal dan pas je keuze. Een bank kopen is grotendeels een gevoelskwestie. Deze? Of toch maar een andere...veel succes ermee!
"For me, the best vacation is just relaxing on the couch!" ~ Scotty McCreery