Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur?

Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur? Wassen voor beginners is niet zo eenvoudig. Want wat was je op welke temperatuur? Hoe weet je of je iets warmer mag wassen of juist niet? Wanneer kies je voor handwas of koud wassen? Wat is het verschil tussen bonte was, fijne was of witte was? Hoe lees je de wasvoorschriften op kleding? Mag je afwijken van het wasvoorschrift? Wanneer mag je iets niet wassen in de wasmachine en moet het naar de stomerij of op de hand? Welk wasmiddel of wasverzachter gebruik je voor welke kleding?

Hoe scheid je je was in bonte, witte en fijne was?

Gekleurde was scheiden van witte was is redelijk eenvoudig. Het is belangrijk om je witte was te scheiden van de gekleurde was, omdat die anders kan verkleuren tijdens het wassen. Hoofdzakelijk wit betekent bij de witte en niet bij de bonte was meewassen. Fijne was is kleding, die je niet te heet mag wassen en misschien zelfs helemaal niet in de wasmachine mag stoppen maar op de hand moet wassen. Door het wasvoorschrift goed te lezen kom je erachter welke was niet bij de andere bonte of witte was in de trommel mag omdat deze niet bestand is tegen een te hete temperatuur of centrifugeren.

Hoe lees je een wasvoorschrift?

Het wasvoorschrift dat in je kleding is genaaid is echt belangrijk, want het geeft precies aan hoe jouw kleding gewassen wil worden om mooi te blijven.

Het eerste symbool geeft aan of het artikel gewassen mag worden of niet en of dat in wasmachine of op de hand dient te gebeuren. Ook wordt een aan te bevelen temperatuur aangegeven. Het tweede symbool laat weten of je al dan niet mag bleken zonder gevaar. Bij het derde symbool wordt in lijn met de verdeling op je strijkijzer aangegeven of je het kledingstuk mag strijken en zo ja of dat dan op een lagere of warmere stand mag worden gedaan. De beide laatste symbolen geven aan of je kleding chemisch mag laten reinigen bij de stomerij en of je al dan niet gebruik mag maken van een wasdroger om je kleding te drogen.

Is het slim om af te wijken van het wasvoorschrift?

Het kan geen kwaad om op lagere temperatuur te wassen dan op het wasvoorschrift staat aangegeven. Ook mag je op een lagere stand strijken en kun je rustig het anti-kreuk programma van je wasmachine gebruiken. Wanneer je niet in de machine mag wassen houd je daar dan ook aan en kies ofwel voor handwas ofwel voor de stomerij. Drogen doe je liefst alleen met stevige katoenen kleding of handdoeken en is echt niet geschikt voor fijnere was. Dat je beter geen kleding kan bleken waarbij staat aangegeven dat je dat beter niet kunt doen spreekt voor zich, want dit is een stevige chemische behandeling.

Welk wasmiddel of wasverzachter kun je het beste gebruiken?

Of je kiest voor wasmiddel in tabletvorm, poeder of vloeibare vorm is echt eigen voorkeur en of je kiest voor Dreft, Omo, Robijn of Persil is ook meestal afhankelijk van de eigen ervaring. Kies in ieder geval voor wasmiddel passend bij het juiste type was (bont, fijn of wit) en kies wanneer mogelijk voor een bijpassende wasverzachter. Vloeibaar wasmiddel schijnt op de langere termijn beter te zijn voor je wasmachine en klontert niet samen in het apparaat. Wanneer je het voor jezelf makkelijker wilt maken kies dan voor een was-droogcombinatie in plaats van voor een losse wasmachine en wasdroger.
© 2013 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar warme kleding. Wollen kleding voldoet aan die behoefte. Er is een nadeel…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroeken wassen met azijn is een goede manier om de kleur van de broeken te behouden. De kleur van spijkerbroeken…

Huishoudelijk probleem: verloren sokken!Huishoudelijk probleem: verloren sokken!Iedereen die de was doet, kent het fenomeen van de verloren sokken. Je steekt je was in en wanneer je hem er uit haalt e…
Schoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…
Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.