Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?

Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat? Spijkerbroeken wassen met azijn is een goede manier om de kleur van de broeken te behouden. De kleur van spijkerbroeken is niet altijd goed gehecht. De slechte kleurhechting zorgt er voor dat de broek kan gaan afgeven. Dit is voornamelijk het geval bij nieuwe spijkerbroeken, maar bij reeds gebruikte broeken kan het ook gebeuren. Het is derhalve verstandig om nieuwe spijkerbroeken te wassen in azijn om de kleurstof beter aan de spijkerstof te laten hechten.

Artikelindeling


Waarom spijkerbroeken wassen met azijn?

Zoals je misschien al weet is spijkerstof niet altijd kleurvast. Dit wordt geïllustreerd door de vale vlekken die ontstaan als je een spijkerbroek al lang draagt of als je veel op je knieën zit. Een spijkerbroek die ongewenst zijn kleur afgeeft is onprettig met oog op de vale teint die de broek krijgt. Verder is het ook onprettig als een spijkerbroek zijn blauwe kleur afgeeft aan andere kledingstukken in de wasmachine of wasmand. Ten slotte is het natuurlijk helemaal niet leuk als jouw nieuwe spijkerbroek afgeeft op je stoelen of bankstel. Derhalve is het uitermate belangrijk voor jou om er voor te zorgen dat je broek niet meer af zal geven. Om te voorkomen dat een spijkerbroek af zal geven is het verstandig om nieuwe spijkerbroeken te wassen met azijn. Azijn is een vloeistof met een belangrijke reinigende en conserverende eigenschappen die er voor zorgen dat de spijkerbroek langer beschermt blijft tegen kleurverlies. Ook voor gedragen spijkerbroeken kan deze behandeling met azijn een goede remedie zijn tegen kleurverlies.

Hoe spijkerbroeken wassen met azijn?

Er zijn een tweetal belangrijke methoden die zeker goede resultaten op zullen leveren. Ten eerste is het mogelijk om spijkerbroeken te wassen in de wasmachine met een wasbolletje azijn. Zorg dat het waswater niet te warm is. Een spijkerbroek wordt meestal gewassen op 30 graden Celsius, maar kijk altijd even op het label van jouw broek naar de wasvoorschriften. Azijn is overigens niet slecht voor je wasmachine. Integendeel, het zorgt niet alleen dat de kleur van jouw nieuwe spijkerbroek beter hecht, maar azijn heeft eveneens een ontkalkende werking. Deze ontkalkende eigenschappen van azijn reinigen onder andere de wastrommel van jouw wasmachine.

De tweede methode is het laten weken van de spijkerbroek in een emmer met koel water vermengd met een scheutje azijn. Het is van belang dat je de broek lang genoeg laat weken. Ongeveer 8 tot 12 uur is voldoende. Het kan zijn dat de, met azijn behandelde, broek de geur van azijn aanneemt. Dit is te verhelpen door de spijkerbroek na de behandeling nog eens met wasverzachter te wassen. In dat geval is er niets meer te ruiken. Wassen met azijn is dus zeker aan te raden, maar er zijn nog heel veel andere dingen die kunnen helpen bij het behouden van de kleur van jouw spijkerbroek. Kijk alvorens je jouw spijkerbroek gaat wassen altijd op het label naar de wasvoorschriften en dergelijke, want het kan zijn dat de nieuwe spijkerbroek die jij gekocht hebt niet bestand is tegen bepaalde stoffen of bepaalde behandelingswijzen. Niet elke broek is namelijk hetzelfde.

Tips om kleur te behouden

Wassen met azijn is een goede tip om de kleur van jouw spijkerbroek te waarborgen, maar er zijn echter nog veel meer tips die van belang zijn voor het goed onderhouden van jouw spijkerbroeken. Een aantal zaken staan hieronder puntsgewijs beschreven:
  • Was je spijkerbroek de eerste keer alleen om te voorkomen dat de broek afgeeft op andere kledingstukken.
  • Was je nieuwe broek altijd binnenstebuiten om beschadigingen en meer kleurverlies te voorkomen.
  • Stop je spijkerbroek niet in de droger om krimp en kleurverlies te voorkomen. Hang jouw broek gewoon ondersteboven met de pijpen aan de waslijn.
  • Stop niet te veel spullen in de zakken van je broek om zo kreukels en witte strepen te voorkomen. Als dit al gebeurt is lijkt strijken de beste oplossing.
  • Het is verstandig om een al verkleurde spijkerbroek te wassen met een andere spijkerbroek om weer wat kleur terug te krijgen.
  • Ten slotte is het van belang dat je bij de aankoop van een nieuwe broek in een boetiek of in een webshop altijd op de hoogte bent van specificaties op het gebied van wasvoorschriften en reinigingsbehandelingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen?Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen?Komt het je bekend voor dat je mooie nieuwe spijkerbroek afgeeft aan je handen? Of aan de mooie witte bank van je schoon…
Vlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken uit je kleding verwijderen. Hoe doe je dat? Onze oma’s wisten vroeger precies hoe het allemaal moest. Voor alles…
Hoe vaak moet ik de was doen?Hoe vaak moet ik de was doen?Als het moment is aangebroken om de was te doen, vraag je je vast wel eens af of het al weer tijd is om de lakens te ver…
Spijkerbroek (jeans)Spijkerbroek (jeans)Een spijkerbroek is een van de populairste kledingstukken. Alleen al in Nederland vliegen er per jaar zo'n 15 miljoen st…

Het huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden is voor de meeste mensen niet echt een hobby. Toch is het huishouden iets wat constant terug zal keren. Z…
Hulp van de kinderen met het doen van het huishoudenHulp van de kinderen met het doen van het huishoudenHet is een vraag die bij veel ouders speelt, hoe krijg ik het voor elkaar om mijn kinderen mee te laten helpen in het hu…
Bronnen en referenties
Mitchxl (47 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.