Zelf elektra aanleggen in huis
Elektra aanleggen in huis kun je zelf doen. Houd je daarbij wel aan enkele regels die gelden om het zo veilig mogelijk aan te leggen. De bedrading die wordt gebruikt bij het aanleggen van elektra bestaat uit verschillende kleuren. Wat die kleurcodes betekenen kun je in dit artikel lezen. Elektra in een badkamer aanleggen kan, maar moet voldoen aan strenge regels met betrekking tot de zone indeling.
Stappen om elektra aan te leggen
Voor het aanleggen van elektra moet je enkele stappen doorlopen voor een goed eindresultaat. Zelf elektra aanleggen in huis is niet ingewikkeld. Je moet goed van te voren bedenken waar je de leidingen en stopcontacten wilt hebben. Ook de functie van een bepaalde ruimte is belangrijk om mee te nemen in het ontwerp. In een keuken heb je vaak meerdere groepen nodig vanwege de hogere belasting door de apparaten die je gebruikt. In een vochtige ruimte, zoals bijvoorbeeld een badkamer, heb je te maken met bepaalde zones waarbinnen je wel of geen stopcontacten mag aanleggen.
De stappen die je doorloopt voor een goed eindresultaat zijn:
- gelijkmatige verdeling van de stopcontacten per ruimte
- houd rekening met de kleurcodes van de draden
- gebruik de juiste behuizing
- plaatsing stopcontacten
- zone indeling vochtige ruimtes
Gelijkmatige verdeling stopcontacten
Om stroom aan te leggen in een ruimte heb je als eerste een centraal doos nodig. Deze bevindt zich in het midden van het plafond van de ruimte. In deze centraal doos komt stroom binnen vanaf de groepenkast. Vanuit de centraal doos vindt de verdeling van de stroom plaats naar de verschillende stopcontacten en schakelaars in de muur. In ruimtes waar meerdere groepen uitkomen vanuit de groepenkast moet je rekening houden met een goede verdeling van de stopcontacten over de ruimte zodat niet te veel zware apparaten op één groep terecht komen.
Elektrische draden: de kleurcodes
Bij het aanleggen van elektra gebruik je verschillende kleuren draad. De kleurtjes hebben een functie, ze geven namelijk aan welk type draad het is. Gebruik altijd de juiste kleur draad voor de juiste toepassing. De kleuren door elkaar halen kan levensgevaarlijk zijn.
De kleurcodes betekenen:
- bruin: stroomaanvoer (fasedraad)
- blauw: stroomafvoer (nul-draad)
- zwart: stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad)
- geel/groen: aarde
Welke behuizing gebruik je?
Als je zelf elektra aanlegt dan moet je ook verschillende behuizingmateriaal kopen. Al het materiaal moet zijn voorzien van een KEMA-keurmerk. De installatiedraden (de gekleurde draden) moeten in een pvc-elektrabuis worden gestopt. Dit kun je doen met een trekveer. Let er op dat je alle draden in één keer door een buis trekt. Hiermee voorkom je beschadiging aan reeds eerder getrokken draden. Voor de aftakkingen van de pvc-buizen gebruik je lasdozen. Voor inbouwschakelaars en inbouwstopcontacten gebruik je inbouwdozen, en voor opbouw schakelaars en –stopcontacten opbouwdozen.
Hoe hoog moeten stopcontacten worden geplaatst?
Er gelden bepaalde regels voor het plaatsen van stopcontacten. Dit is om de veiligheid te vergroten. Stopcontacten mogen nooit lager worden geplaatst van 30 centimeter boven de vloer. Plaats stopcontacten dus altijd op meer dan 30 centimeter afstand van de vloer. De hoogte maakt daarboven niet uit.
Voor het plaatsen van lichtschakelaars en stopcontacten in de keuken wordt vaak een hoogte van 1 meter en 5 centimeter aangehouden.
Zone indeling vochtige ruimtes
Als je in een badmaker elektra wilt aanleggen dan heb je te maken met verschillende zones. Veilig is om 12 volt te gebruiken in de badkamer. Deze lage spanning is ongevaarlijk voor mensen. Er zijn vier zones in een badkamer:
Zone 0
Deze zone bevindt zich in de badkuip of de douchebak. Hierbinnen mogen geen elektrische aansluitingen worden geplaatst.
Zone 1
Hier gaat het om de aangrenzende muren van zone 0. Daarbij geldt een hoogte van 2,25 m. Buiten deze hoogte mogen schakelaars of stopcontacten worden geplaatst. Let op de beschermingswaarde IP-45 bij het plaatsen van lichtarmaturen die spatwaterdicht zijn.
Zone 2
Deze zone bevindt zich om zone 1 heen in een cirkel van 60 cm. Binnen zone 2 mogen ook geen stopcontacten en schakelaars worden geplaatst. Voor verlichting in deze zone geldt een IP-waarde van IP-44 of hoger.
Zone 3
Zone 3 is het gedeelte dat zich tot 3 meter afstand bevindt van douche of bad. In deze zone mogen schakelaars en stopcontacten worden geplaatst. Hierbij geldt wel dat deze moeten zijn voorzien van een aardlekschakelaar. De beschermingswaarde van verlichting is minmaal IP-21.