Behangen: Trends, soorten & werkwijze

Behangen: Trends, soorten & werkwijze Behang is de blikvanger in je woning, ook al gaat het slechts om een enkele muur. Exotische flora, nostalgisch retro, kunstzinnig parelmoer, klassieke streepjes of een exclusieve foto van de natuur … De keus is immens en geen patroon is gek genoeg! Wat zijn typische behangtrends en welke soorten behang zijn er te koop? Hoeveel behangrollen heb je nodig, hoe verwijder je oud behang en hoe ga je te werk? Behangen levert vele vragen op, maar de antwoorden zijn nabij. Tover je muren om!

Trends door de jaren heen

Behang is allang geen ouderwetse muurbedekking meer. Een nieuw behang is de snelste manier om een kamer drastisch van sfeer te doen veranderen. Veel behangcollecties zijn zeer gedurfd en sporen je aan om van je wand iets unieks te maken. Of je nu kiest voor wilde patronen, een subtiele kleurencombinatie of een spannende illustratie … behang brengt je kamer tot leven zoals niets anders kan. Twijfel je over een decor wat je normaal gesproken niet zo snel zou kiezen? Neem het mee, maar behang niet alle muren ermee. Slechts een muur is genoeg voor een daverend effect. Trendwatchers en stylisten zijn verheugd over de volgende stijlen:

Flora en fauna

Een inspirerende en exotische behanggroep zijn de behangontwerpen waar schilderachtige bloemen-, planten- en dierpatronen op te vinden zijn. Ook de oriëntaalse decors (vogeltjes, bloesem en takjes) horen daarbij. Vaak flink uitvergroot, al of niet met een driedimensionaal effect en/of glitter en glanseffecten, zijn ze goed voor een spectaculair resultaat in je kamer. En dat alles dankzij nieuwe technieken op het gebied van fotografie en digitale druk.

Retro

Terug naar de fifties of nog veel verder terug met vintage behang in rozige en ecru tinten, behang met serviesdessins, oldtimers, zachte bloemetjes, krullerige lijstjes … alles wat aan grootmoeders tijd doet denken zie je terug in deze nostalgische, romantische behangtrend. Retro kan ook krachtiger: Uit de zeventiger jaren komen de overweldigende, grafische oranje/bruine motieven en cirkels - soms ook in groen, geel of paars - , maar neem daar liever een muur voor waar je niet steeds op kijkt. Tenzij je wel tegen psychedelische effecten kunt.

Kunst

Een fantasievolle wandbekleding? Zie behang als kunst! Dit kan door te kiezen voor kunstzinnig, handgemaakt behang - noem het liever 'wandcovering' - waarbij exclusieve materialen de hoofdrol vertolken: zijde, goud, zilver, parelmoer, houtfineer en zelfs kristal … in beperkte oplages, bijzondere maten of zelfs compleet op maat gemaakt. Vaak ontworpen door hedendaagse kunstenaars, wat garant staat voor een groots effect. Voor wie? Voor iedereen die meer geld wil besteden en niet houdt van massa-producties.

Eigentijdse flora / Bron: Kaz, PixabayEigentijdse flora / Bron: Kaz, Pixabay

Classic

Klassiek is altijd stijlvol. Zie je de 'old school style' voor je? Een luxe landleven met hockeyclub en al is inspiratie voor een behangtrend met donkere kleuren, paisley's, strepen, ruiten, vaak in rood, groen, beige of bruin. Wat gedurfde, zware patronen zijn steeds weer te combineren met een keurige uni of een kalm streepje. Wil je liever de barokke kant op dan kan dat met de flamboyante behangstijl waarbij weelderige, complexe, symmetrische patronen je muur sieren: Barok! Terug van weggeweest.

Fotobehang

Fotobehang is na jarenlang 'uit' te zijn geweest weer helemaal van nu. Je kunt je eigen foto's tot fotobehang laten bewerken, maar dan moet je wel een kwalitatieve foto ter beschikking hebben. Speel je liever op safe, kies dan voor een natuurpatroon uit de winkel, zoals een schitterend bos of strand, een wereldstad, een herfstdecor of iets aparters. Posterbehang dus. Zo wordt je eethoek, zithoek of slaapkamer opeens een blikvanger van de eerste orde.

Behangsoorten

Papierbehang

Simplex behang, dit is papieren behang met een enkele laag. Goedkope behangsoort dat vraagt om een gladde ondergrond. Het beste is dit type behang overlappend op de muur aan te brengen.
Duplex behang met een dubbele laag, hierdoor sterker en geschikt voor muren met oneffenheden.
Rauhfaser behang: een geperste houtvezel verkrijgbaar in fijn, middel en grof. Goed te overschilderen, goedkoop en dik materiaal.
Vliesbehang ofwel snelbehang: Dit 'smart paper' behang is krimpvrij, heeft een dunne vlieslaag en is zonder behangtafel aan te brengen. Eenmaal aangebracht op de ingelijmde muur (!) kun je het nog gemakkelijk verschuiven en corrigeren.
Bouwbehang: Bouwbehang krijg je standaard bij een nieuwbouwhuis en moet minimaal een half jaar blijven zitten. Dit omdat de muren in een nieuw huis nog niet zijn 'uitgewerkt' en het daardoor kleurverschil kan geven.

Kunststof behang

Acryl behang: Afwasbaar papier door de kunststof toplaag, en ook nog eens milieuvriendelijk.
Vlakvinyl behang: Glad, glanzend behang van sterke kwaliteit. Het heeft een papieren rug en een harde, vinyl toplaag. Geschikt voor natte ruimtes.
Schuimvinyl behang: Sterk maar zwaar behang met een reliëf oppervlak. Het is het goedkope alternatief voor spachtelputz, spuitwerk of granol, en is goed schoon te maken.

Retro behang uit de seventies / Bron: Deanoakley, Flickr (CC BY-2.0)Retro behang uit de seventies / Bron: Deanoakley, Flickr (CC BY-2.0)

Glasweefselbehang, speciaal voor muren met scheuren

Zijn de muren beschadigd, denk dan eens aan het sterke glasweefselbehang, ook wel glasvezelbehang genoemd. Door de wat dikkere structuur worden onvolkomenheden direct onzichtbaar omdat glasweefselbehang egaliseert. Daarnaast oogt het luxueus, is het overschilderbaar en zijn de rollen extra breed (1 meter). En het opplakken is ook nog eens extra makkelijk. De lijm gaat niet op het behang, maar rechtstreeks op de muur.

Vloeibaar behang

Geen zin in behangrollen en meetwerk? Neem het ecologisch verantwoorde vloeibare behang. Het bestaat uit natuurlijke materialen waarbij wol en katoen de hoofdbestanddelen zijn. Ook de benodigde lijm is op natuurlijke basis. Het spul is eenvoudig aan te brengen op elke type muur, is warmte-isolerend en geluidsabsorberend. Naden zijn er niet. Hoe ga je te werk? Je mengt het materiaal met een bepaalde hoeveelheid koud water, waarna je het na een kwartier met een spatel op de muur aanbrengt. Een kind kan de was doen. Vloeibaar behang kent een uitgebreid kleurengamma.

Hoeveel behang heb ik nodig?

Behangrollen zijn meestal tien meter lang en 0,53 meter breed. Meet de hoogte van de muur van plafond tot plint en reken voor elke baan tien centimeter extra. Zo weet je hoeveel banen je uit een rol kan halen. Meet vervolgens de totale lengte van de muren en deel dit door de rolbreedte. Zo weet je hoeveel banen je nodig hebt. Deel nu de uitkomst door het aantal banen per behangrol, en rond altijd naar boven af. Hoe groter het behangpatroon, hoe meer behang je nodig hebt! Let bij de aankoop ook op kleurverschillen. Dit doe je door te controleren of alle rollen hetzelfde kleurbadnummer hebben.

Behanglijm

Behangplaksel moet je eerst aanmaken. Op de verpakkingen van behanglijm staat hoe de juiste mengverhouding is. Wordt de lijm te dun, dan zal het behang sneller scheuren. Lost het poeder niet goed op dan krijg je juist weer lijmklonten en die zijn onder het behang natuurlijk zichtbaar. Steeds geldt: Kies de lijm die past bij het behang dat je koopt. Meestal zal het de normale behanglijm zijn, maar voor zware behangsoorten zal een speciale behanglijm nodig zijn.

Klassieker: Weelderig barok behang / Bron: Spinster cardigan, Flickr (CC BY-2.0)Klassieker: Weelderig barok behang / Bron: Spinster cardigan, Flickr (CC BY-2.0)

Zo verwijder je oud behang

Droog

Haal een bovenhoekje van een oude behangbaan los en check of het losraakt. Houd de hand dicht op de muur en trek schuin naar beneden. Als er pluizen achterblijven is dit niet erg, maar mooier is het om alles glad te krijgen.

Nat

Neem een emmer met lauwwarm water en doe er een afweek- of afwasmiddel in. Spons de muur ermee in of gebruik een plantenspuit. Daarna in laten trekken en het behang met een plamuurmes verwijderen. Een andere mogelijkheid is om een afstoomapparaat te huren (bij de bouwmarkt).

Behangen doe je zo

Een gestucte muur kun je voorbehandelen met een voorstrijkmiddel (d.m.v. een blokkwast), zodat de behanglijm straks blijft plakken! Heb je nog oud behang op de muur, zorg er dan voor dat het overal goed vastzit, geen profiel heeft en er nergens gaten of scheuren zijn. Scheuren kun je repareren met muurvuller. Naden tussen gipsplaten vul je op met nadenvuller. Schuur dikke naden goed glad, en plak lossen delen vast. Behang met vlekken moet er sowieso af, ook bouwbehang moet verwijderd worden. Zitten er toch nog vlekken op de muur, dan kun je de muur vooraf wit verven, vooral als je dun behang wilt opbrengen. Ten slotte: Is het oude behang overlappend geplakt, dan blijf je de naden door het nieuwe behang heen zien. Het is mooier als je het nieuwe behang op een kale muur plakt.

Stap voor stap behangen

  • Zorg voor een behangtafel, een behangkwast, behangspatel/behangroller/behangborstel, liniaal en behanglijm.
  • Snijd de benodigde behangbanen op maat en neem ongeveer tien centimeter extra lengte per baan. Heeft het behang een groot patroon, neem dan nog meer extra lengte in acht, zodat het gemakkelijker is om het patroon te laten doorlopen.
  • De behanglijm maak je volgens de instructies aan. Soms is het al kant-en-klaar. Verwijder eventuele klontjes door de lijm door een zeef te gieten.
  • Leg de eerste baan op de tafel, daarna de kwast ter hand nemen en de baan insmeren met lijm. Werk van het midden van de baan naar de randen toe, laat vooral van de randen geen plekje oningesmeerd!
  • Laat de lijm na het insmeren inweken volgens de aanwijzing op de verpakking (5 tot 15 minuten), dit om luchtbellen te voorkomen.
  • Zet nu met behulp van een waterpas of schietlood met potlood een loodlijn op de muur; trek deze van boven naar beneden op de plaats waar je de tweede baan wilt hebben.
  • Plak de eerste ingelijmde baan behang over de hoek met de aansluitende muur en doe dit pal langs de gezette loodlijn. Begin bovenaan en houd daar een overlap van vijf centimeter aan.
  • Strijk de behangbaan van boven naar beneden glad met behulp van een behangroller voor kunststofbehang of een behangborstel voor papierbehang. Daarna vastplakken. Controleer daarbij of het behang goed aansluit op de loodlijn. Is dat niet zo, maak het dan snel los en begin bovenaan opnieuw.
  • Snijd daarna het behang met behulp van een liniaal op de juiste maat. Dit doe je door deze achter het overhangende behang te leggen en deze behangrand vervolgens op de liniaal te plakken. Daarna het behang langs de voorzijde van de liniaal afsnijden.
  • Daarna de stappen herhalen voor de volgende behangbanen. Schuif de nieuwe baan tegen de vorige aan zodat er geen naad ontstaat. Dit heet stotend behangen. Overlappend behangen is vaak moeilijker en minder mooi.
  • Zit er een stopcontact of lichtschakelaar op de wand, verwijder dan de afdekplaat en behang er overheen. Na afloop kun je het behang wegknippen.

Fotobehang: Haal het bos in huis / Bron: Odziu, PixabayFotobehang: Haal het bos in huis / Bron: Odziu, Pixabay

Behangen op moeilijke plaatsen

Radiatoren

Achter de radiatoren behangen is vrijwel ondoenlijk. Wil je het behang er toch achter hebben, dan kun je de beugels van de radiatoren een beetje losmaken. Je snijdt de banen op de juiste breedte en laat de banen langzaam achter de verwarming zakken. Daarna met een plat mes of radiatorroller gladstrijken. Vind je het allemaal teveel moeite dan kan het ook gemakkelijker door de banen niet geheel door te plakken. Maak ze precies zo hoog dat je ze nog net kunt vastpakken.

Schakelaars

Zoals gezegd kun je de afdekplaat verwijderen (wel eerst stroom eraf!), maar het kan ook anders. Plak de behangbaan over de contactdoos of schakelaar heen en maak tegelijkertijd - met een mesje - een sterretje over het midden. Dit sterretje maak je vervolgens groter door deze voorzichtig naar buiten toe te scheuren. Daarna kun je het ontstane gat op maat snijden door het overtollige stuk behang eraf te halen.

Kozijnen

Doe alsof het raam er helemaal niet is en plak net als normaal. Strijk het behang op de muur glad en druk daarbij het overtollige gedeelte tegen de kozijnrand aan. Daarna kun je het behang langs de rand wegsnijden.

Hoeken

Er bestaan inwendige en uitwendige hoeken, maar het principe is hetzelfde. Je kunt het behang het beste met ongeveer een centimeter over de hoek heen laten lopen. De volgende baan moet strak over die centimeter heen worden gezet, dus hier niet stotend behangen omdat je dan scheuren en loslaten riskeert.

'Style is a simple way of saying complicated things'

Lees verder

© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…
Het aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangHet aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangGlasvezelbehang heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het normale papierbehang. Waar papierbehang al snel ka…

Klusjesman gezocht?Klusjesman gezocht?Aan goede en betaalbare klusjesmannen zoals loodgieters, verwarmingsmonteurs, schilders en timmerlui geen gebrek. Er zij…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 16-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.