Designradiatoren of je eigen radiator opknappen?

Designradiatoren of je eigen radiator opknappen? Wie in zijn huis aan de slag gaat voor een grote opknapbeurt, denkt vaak niet aan de radiatoren. In een bestaande woning is de aanwezigheid hiervan meestal een gegeven. De radiator krijgt hooguit eens een kleurtje, maar verder niet. En dat is eigenlijk wel jammer, want ze bepalen mede hoe de woonkamer of andere ruimte er uiteindelijk uit zal zien. Met designradiatoren krijgt een ruimte een heel andere aanblik. Maar ook een radiatorombouw zorgt al voor een heel andere uitstraling.

Wat zijn designradiatoren?

Er is veel effect te bereiken door het toepassen van designradiatoren. Hiermee krijgt een woonkamer, badkamer, keuken of welke ruimte dan ook echt een enorme moderne uitstraling. In plaats van de radiator te verstoppen achter gordijnen of een bank, kan het juist een echte blikvanger worden. Designradiatoren zijn het waard om bekeken te worden. De markt van designradiatoren is redelijk uitgebreid. Het is dan ook goed mogelijk om een radiator te kiezen die past bij de eigen smaak en het eigen interieur. De aanduiding “design” suggereert al snel dat het gaat om strakke, modern vormgegeven radiatoren. In veel gevallen is dat inderdaad zo, maar er is zeker ook voldoende keus voor mensen met een meer klassiek interieur.

Designradiatoren en de bestaande CV-installatie

Welke radiator uiteindelijk ook wordt uitgekozen, het zal geen enkel probleem zijn om deze vervolgens aan te sluiten op de bestaande CV-installatie. Het is wel verstandig om dit door een erkende vakman uit te laten voeren.

Designradiatoren en het vermogen

Laat u bij de keuze van de radiator niet alleen inspireren door het uiterlijk. Als de radiator eenmaal is geplaatst, dan zal deze over voldoende vermogen moeten beschikken om de betreffende ruimte comfortabel warm te krijgen. Ga hierbij niet over één nacht ijs, maar laat u uitgebreid informeren en voorrekenen welke eisen aan de radiator voor het betreffende vertrek gesteld moeten worden.

Verschillende soorten designradiatoren

Verticale of horizontale radiatoren

Bij de keuze tussen een horizontale- of een verticale radiator speelt de beschikbare ruimte een grote rol. Voor horizontale radiatoren is een groter stuk wand nodig dan een bij een verticaal exemplaar. Met de vorm kan mooi gespeeld worden. Juist door een opvallende vorm te kiezen en deze op een speciale manier in de ruimte op te nemen vormt een radiator een echte blikvanger. Zeker in een woonkamer kan hiermee een heel fraai resultaat bereikt worden. Met een verticale radiator kan zo zelfs een ruimte in tweeën gedeeld worden.

Badkamer of handdoekradiatoren

De eerste designradiatoren verschenen in de badkamer. Hier worden twee functies op een slimme en heel fraaie manier met elkaar verbonden. De radiator biedt warmte én gemak. Gemak in de vorm van een verkapt handdoekenrek. De handdoekradiatoren zijn zodanig vormgegeven, dat er op heel eenvoudige wijze één of meerdere handdoeken overheen gehangen kunnen worden. Een simpele manier om snel van die natte handdoeken af te zijn.

Decoratieve radiatoren

Zoals gezegd gaan de designradiatoren veel verder dan het alleen bieden van warmte. Het is zelfs mogelijk om een fotoprint af te laten drukken op de radiator. Er zijn radiatoren in de vorm van een bank, met golvende stroken, in abstracte vormen en met speciale figuren.
Met deze decoratieve radiatoren worden warmte en kunst aan de muur met elkaar gecombineerd.

Elektrische radiatoren

Een heel ander verhaal zijn de elektrische radiatoren. Ook hier wordt design en een stijlvol ontwerp gecombineerd met comfort. Een voordeel van deze vorm van verwarming is dat ze overal geplaatst kunnen worden. Er is immers geen aansluiting op de bestaande CV-installatie nodig.

Opknappen eigen bestaande radiator met ombouw of verven

Opknappen bestaande radiator

Een mooie en stijlvolle radiator kan ook, zonder de aanschaf van een nieuw exemplaar, bereikt worden door een bestaande radiator op te knappen. Dit scheelt veel geld en veel werk. Er hoeft geen CV-monteur aan te pas te komen om toch een heel ander resultaat te bereiken. In de bouwmarkten zijn speciale systemen te koop om een radiator op een elegante manier weg te werken. Deze houten ombouwsystemen kunnen vervolgens in een kleur naar keuze geschilderd worden.

Radiatorombouw

Maar er is nog een andere mogelijkheid om de radiator weg te werken. D.m.v. een heel eenvoudig systeem is binnen een handomdraai de radiator weggewerkt achter een metalen strak vormgegeven ombouw. Sentimo levert deze radiatorbekleding in een kleur naar keuze. Op de bestaande radiator worden magneten aangebracht en vervolgens kan de metalen radiatorbekleding zo over de bestaande radiator worden gezet.

Radiator verven

Een andere mogelijkheid voor een radiator make-over is door deze simpelweg te verven. Koop hiervoor wel een speciale radiatorverf. Deze verf is namelijk bestand tegen de temperatuurverschillen en zal niet verkleuren door de warmte.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…
Designradiatoren ter verfraaiing van interieurRadiatoren hebben in veel gevallen een saai uiterlijk omdat de functie bij de ontwerpers voorop staat en zij zich minder…
Raambekleding is niet altijd even gemakkelijk om te kiezenBij het inrichten van een woning, wordt het kiezen van raambekleding vaak onderschat of zelfs vergeten. Men loopt soms t…
Verwarming: De radiatorVerwarming: De radiatorDe radiator is een verwarmingssysteem. Het ontstond aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk en vond van daar zijn weg…
Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering is er in veel soorten en kleuren. Kunststof borstwering is het populairst. Opvallend aan de gevelbekleding v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ri, Pixabay
  • www.design-radiator.nl
  • www.sentimo.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.