Zelf een kippenhok maken

Zelf een kippenhok maken Praktische informatie om een kippenhok zelf te maken. Hoe maak je een binnenhok met een slaapstok, een ren of zijhok en een leghok? Welke ondergronden zijn voor deze hokken geschikt? Zaagsel of zand? Over trapjes en klapluikjes in de hokken en beschutting voor de kippen. En allemaal gewoon voor in de achtertuin om eenvoudig zelf te fabriceren met (hergebruik van) slechts enkele materialen.

Hok

Het hok, zelf maken of kopen?

Natuurlijk zijn er kippenhokken in allerlei soorten en maten te koop, bijvoorbeeld bij de Intratuin. Je kan echter zelf ook iets fabriceren. Eenvoudig is al goed. Bedenk, dat 1 kip circa 1 m² nodig heeft en dan heeft ze het heel goed. Dus geen legbatterijkip!

Binnenhok, het binnenhok kan eenvoudig zijn

Door bijvoorbeeld een grote eet- of tuintafel te verhogen (zie foto's), een verhoogde bodem te maken en gedeeltelijk af te dichten tegen regen en wind met hout, plexiglas of doorzichtig golfplaat. Het gaat dan met name om de Noord- en Westzijde. De achter- en één zijkant van hout en de voorkant gedeeltelijk van plexiglas/plastic golfplaat en een deur van gaas. Het hout goed schilderen met buitenbeits.


Leg tegen regeninslag bovenop het binnenhok - op houten constructie van een paar planken (zie onderste foto) - een stuk plexiglas, doorzichtig golfplaat en/of plastic afdekzeil. Het is belangrijk, dat deze afdekking aan de voorkant en zijkanten een stuk over de rand steekt. Het is natuurlijk aardig, dat je op dit hok potten met planten kan zetten. Hang binnen ook (steeds) iets (anders) leuks op, dat houdt de kippen nieuwsgierig.

Een slaapstok van een tak

Plaats tussen de wanden van het hok horizontaal een stok, bijvoorbeeld een gewone niet al te dikke of dunne tak, waar de kippen ’s nachts op kunnen slapen. Niet te hoog, want ze moeten er wel op kunnen springen.

Ondergrond binnenhok
Leg op de grond van het binnenhok zand. Daarin kunnen ze een ‘bad’ nemen. Om het schoon te houden, is het dan wel handig om elke ochtend de ontlasting onder de slaapstok vandaan te halen. Gewoon met een tuinschepje en een tuinharkje. In de winter te gebruiken als mest in de tuin. Zo nodig het zand aanvullen of verversen.

Leghok

Hang, bijvoorbeeld met beugels, aan het binnenhok een leghok, bijvoorbeeld een oude kist. Zaag in het binnenhok en het daarnaast gelegen leghok een gat, zodat de kippen ‘in’ en ‘uit’ kunnen lopen. Leg op de bodem zaagsel en ververs dit als het nodig is. Maak zo nodig trapjes van het hok naar het leghok. Het hout goed schilderen met buitenbeits.

Ren, het zijhok

De ren kan eenvoudig zijn

Het hok kan je uitbreiden met een ren door een gazen omheining tussen enkele palen neer te zetten (van bijvoorbeeld 2 m²), die je nog voor een deel kan overdekken, bijvoorbeeld met plexiglas of doorzichtig golfplaat (zie rechterkant foto onder). Kippen vinden het prima om in miezerig weer buiten te kunnen lopen. Boven het onoverdekte deel een paar stokken leggen, om ‘wegvliegen’ te voorkomen. Zorg ervoor dat je het tussen het binnenhok en de ren kunt afsluiten, bijvoorbeeld door een stuk gaas, dat je kunt op- en neerklappen en vastzet met een dik ijzerdraadje (voor op) en een plankje (voor neer). Als je tussen het binnenhok en het zijhok gaas plaatst, kan je hiervoor een ‘klapluikje’ uitknippen. Het beschermt ’s nachts tegen eventuele dieren als katten of andere dieren. Maak zo nodig trapjes van het hok naar de ren. Een paar keer per jaar de ren uitmesten en in de winter gebruiken voor bemesting van de tuin.

Extra stok is leuk

Plaats eventueel een extra stok (of tak) nog net onder de overdekking, zodat ze toch ‘half’ buiten kunnen zitten.

Ondergrond ren

Leg op de grond van de ren zaagsel of houtsnippers, dat droogt sneller dan zand. Als je hier het gft-afval gooit, wordt het voor de kippen een leuke scharrelplek. Langzamerhand wordt dit goede compost.

De ondergrond kan ook andersom – zeker met meer kippen, een groter hok en een grotere ren -, dat wil zeggen: zaagsel in het binnenhok en zand of aarde in de ren. Dit houdt het binnenhok droog (minder schoonmaken) en de eieren schoon.

Beschutting

Een omheinde tuin geeft extra beschutting, wat prettig is voor de kippen (niet te veel wind en/of zon), maar zet voor de zekerheid aan de onderkant van heggen wel gaas neer, anders zitten je kippen bij de buren. En het werkt wellicht beschermend tegen overbrenging van dierenziekten van ‘buiten’.

Materialen voor kippenhok

Bij bouwmarkten is het gebruikte materiaal: hout, gaas, plexiglas, golfplaat en zand te koop. Houtsnippers zijn te koop bij tuincentra en zaagsel voor in kippenhokken bij dierenspeciaalzaken.

Tip voor als u zelf een kippenhok gaat maken

Kijk voordat je begint, eerst eens hoe kippenhokken in de handel eruit zien. Dat geeft een goed idee van alles, waar je op moet letten bij het zelf maken van een kippenhok.

Voor meer informatie over kippen, zie het artikel Zelf kippen houden. Voor informatie over zelfvoorzienend leven, zie de special Back to Basic. Voor de belangrijkste zaken over kippen kunt u ook direct naar de special Kippen.
© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Kippenren: bouwen van een kippenhokKippenren: bouwen van een kippenhokHet bouwen van een kippenhok hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn veel ontwerpen die u kunt overnemen om zelf uw kippen…
Hoe huisvest ik mijn kippen?Hoe huisvest ik mijn kippen?Kippen zijn geen veeleisende dieren, maar ze hebben wel een ruim en tochtvrij onderkomen nodig. Het basisverblijf van ki…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…

Gebroken glas en porselein reparerenEen glas van waarde -dat kan ook emotionele waarde zijn- of een mooie en waardevolle schaal of vaas behandelt u met grot…
Bouwaanvraag: veel voorkomende begrippenNederland kent vele regels en wetten. Tijdens het aanvragen van een bouwvergunning zult u een heleboel regels goed moete…
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 29-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.