Huis verbouwen stappenplan: Stap voor stap renoveren!
Wil je je huis verbouwen maar kun je het je eigenlijk niet veroorloven? Of kun je een verbouwing niet goed overzien? De beste manier om je huis grondig te renoveren is door te kiezen voor een verbouwing in fasen. Want je kunt natuurlijk ook stap voor stap je droomhuis realiseren! Hoe kun je op een minder ingrijpende manier beginnen met verbouwen? Wat is daarvoor een geschikt stappenplan? Hoe werk je toe naar een mooi eindresultaat zonder overzicht te verliezen en alle kosten tegelijk te maken?
Waarom kun je beter kiezen voor verbouwen in stappen?
Een huis verbouwen kost veel tijd en geld. Bovendien is het een project dat niet altijd eenvoudig te realiseren is. Je moet je verdiepen in hoe je dingen moet aanpakken, moet op de juiste momenten een aannemer in de arm nemen, en je moet budget beschikbaar hebben om het allemaal voor elkaar te kunnen krijgen. Wanneer je een verbouwing aanpakt in overzichtelijke delen, blijft de renovatie beheersbaar en heb je per fase minder geld nodig om die te kunnen voltooien. Het duurt misschien allemaal wat langer maar is veel minder ingrijpend en bovendien vriendelijker voor de portemonnee. Je loopt minder kans op onverwachte kosten, die allemaal tegelijk komen en op fouten die voor vertraging zorgen op andere delen van het project.
Hoe pak je stap voor stap een verbouwing of renovatie van je huis aan?
Wat wil je allemaal gaan verbouwen en in welke volgorde?
Maak voor jezelf eerst een duidelijk overzicht van wat je allemaal wilt veranderen aan je woning en waarom. Het beste is om realistisch te kijken naar de kosten en je goed af te vragen welke renovaties of verbouwingen waarde aan je huis toevoegen en welke eigenlijk niet. Besef ook dat je niet alles tegelijk kunt doen en denk goed na over welke werkzaamheden je zelf kunt uitvoeren en voor welke onderdelen je professionele hulp in de vorm van een aannemer nodig hebt om er geen onherstelbare en dure puinhoop van te maken.
Wat gaat de renovatie kosten en hoe ga je jouw verbouwing financieren?
Wanneer je duidelijk de scope voor de verbouwing hebt afgebakend en een tijdplanning en volgorde voor jezelf hebt opgezet is het belangrijk om nog eens goed na te lopen of je alle kosten inzichtelijk hebt. Wat kost het huren van een aannemer? Wat ben je kwijt aan materiaalkosten? Wat ben je kwijt aan bijvoorbeeld sanitair, apparatuur en andere "hardware"? Heb je voldoende geld om dit aan te kunnen of moet je geld gaan lenen om de verbouwing te financieren. Houd er rekening mee dat je voordelig geld kunt lenen voor een verbouwing, wanneer die de waarde van je woning vergroot.
Hoe regel je een bouwvergunning of vergunning voor renovatie of een aanbouw?
Ga voor je begint met verbouwen eerst na of je vergunningen van de gemeente nodig hebt voor het verbouwen of renoveren van je huis. Ook voor een uitbouw of aanbouw heb je meestal een bouwvergunning van de gemeente nodig, wanneer je huis er anders komt uit te zien, en er kan aardig wat tijd overheen gaan voor je plannen worden goedgekeurd. Wacht altijd eerst goedkeuring af en voorkom dat je onnodige kosten maakt of in de positie komt, waar je een voltooide verbouwing of renovatie moet terugdraaien.
Waar moet je op letten bij het beginnen met verbouwen?
Eén kamer tegelijk verbouwen
Het makkelijkste is om één kamer tegelijk aan te pakken en niet meer dan dat. Begin bijvoorbeeld met de badkamer of de keuken en beperk je daar ook toe. Maak een budget voor de verbouwing zelf en voor de apparatuur, het meubilair, het sanitair die daarvoor moet worden aangeschaft. Bepaal wat je eerst moet doen en wat daarna en bepaal voor jezelf overzichtelijke fasen in het proces. Wanneer je je richt op één kamer tegelijkertijd, kun je altijd schuiven met meubelen door het huis en houd je het bewoonbaar tijdens de verbouwing. Ook houd je zo het project zelf in de hand, kun je wanneer nodig de hulp inroepen van een aannemer en weet je vrij nauwkeurig van te voren wat de verbouwing gaat kosten en hoe lang die zal gaan duren.
Alle leidingen op de juiste manier geïnstalleerd
Zorg ervoor dat alle leidingen op de juiste manier worden geïnstalleerd en schakel daar liefst een deskundige voor in. Er zijn strikte richtlijnen van de gemeente voor wat je op welke manier mag en kunt aansluiten. Wanneer je je daar niet aan houdt, voldoe je niet aan de vereisten en kun je daar later een hoge prijs voor betalen, wanneer er iets mis gaat. Informeer je dan ook goed en wanneer er een moment is om een aannemer, elektricien of loodgieter in de arm te nemen is het in deze fase. Zelfs de meest ervaren klusser gaat hiermee vaak de mist in, omdat je als leek niet altijd de ins en outs weet van elektrische verbindingen, pijpen, riolering en isolatie.
© 2011 - 2025 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen