Glasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerking

Glasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerking Richtlijnen bij het zelf aanbrengen van glasweefselbehang of vliesbehang! Glasweefselbehang en -in mindere mate- vliesbehang zijn makkelijk te verwerken soorten behang. In het verleden werden deze soorten behang vooral veel in kantoren, ziekenhuizen en bedrijfsgebouwen werd toegepast. Dankzij uitbreiding van de dessins en typen van deze gewilde soorten behang, zijn ze ook sfeerverhogend toe te passen in iedere woning en in elke ruimte. Begrijpelijk dat deze typen behang tegenwoordig populair zijn, want ze zijn: eenvoudig zelf te verlijmen, het behang is duurzaam, sterk, scheur overbruggend en vlam-vertragend. Voor glasweefselbehang en glasvliesbehang gelden in principe dezelfde wijze van voorbewerken, verlijmen en verwerken. Wat zijn de voordelen van deze populaire behangsoorten?

Producteigenschappen, verwerken en afwerken van glasweefselbehang

Keuze van het type wandafwerking of behang - Glasweefselbehang

Het kan zijn dat je stucwerk op de muur wilt, maar verwijderen hiervan -als je later iets anders wilt- is een gigantisch karwei. Latex dan: de meest eenvoudige wandafwerking, maar wel vlak, de muur ‘leeft’ niet. Dan is glasweefsel de ideale oplossing; door de structuur in het geweven product en de welhaast onbeperkte kleurkeuze bij het afwerken van het behang, heb je èn een muur die leeft èn de verfkleur die je het meest aanspreekt en het best past of combineert in je interieur.

Stap voor stap werken met glasweefselbehang en vliesbehang


Aandachtspunten bij het aanbrengen van glasweefselbehang

Glasweefselbehang is een behang, geweven van kleine glasdraadjes. Dit maakt het behang ook zeer sterk en brandvertragend. Alhoewel dit type behang vele voordelen heeft, kan de glasvezel tot irritatie van de huid, ogen en luchtwegen leiden. Als je hier gevoelig voor bent, is het aan te raden tijdens de verwerking latex handschoenen en eventueel een mondkapje en veiligheidsbril te dragen.

Is behangen met glasweefselbehang eenvoudig zelf te doen

'Een kind kan de was doen'.
Welnu, zo eenvoudig is het aanbrengen van glasweefselbehang nu ook weer niet, maar het is makkelijker aan te brengen dan de klassieke behangsoorten die we kennen. Je verwerkt het glasweefselbehang of glasvliesbehang namelijk droog en brengt de lijm direct met kwast en / of vachtroller op de muur aan. Doordat glasweefselbehang -in droge toestand- op de muur, in de lijm wordt ‘gewreven’, loop je niet het risico met twee puntjes behang in je vingers te blijven staan, terwijl de rest van het behang op de grond ligt. Ook kun je wat makkelijker met de banen schuiven, zodat je de behangnaden mooi tegen elkaar kan stoten, zodat de behangnaden zo goed als onzichtbaar zijn en de banen mooi in elkaar over lopen.

Werken vanaf de rol

Verwerking van glasweefselbehang of vliesbehang kan direct vanaf de rol op de muur, zodat nauwelijks materiaalverlies ontstaat. Daar glasweefselbehang meestal op één meter breedte wordt geleverd, werkt het lekker vlot door. Nagenoeg naadloos behangen is dus voor iedereen goed te doen. Bedenk wel dat het glasweefselbehang doorschijnt op de muur (heeft een open geweven structuur) en nadien nog twee maal met een latex of muurverf afgeschilderd moet worden.

Goede eigenschappen van glasweefselbehang

  • Sterk en duurzaam
  • Scheur-overbruggend
  • Vlam-vertragend
  • Werkt snel
  • Eenvoudige, droge verwerking
  • In (bijna) iedere gewenste verfkleur af te werken

Nadeel is dat glasweefselbehang lastig af te stomen/af te steken is als het eventueel verwijderd moet worden. Het vooraf behandelen van de muur met een muurverf of isoleer kan dit enigszins vereenvoudigen.

Voorbereiding van de muren bij behangen

De muur mag lichte scheuren vertonen, maar moet over het geheel genomen wel vlak zijn, omdat oneffenheden zich anders aftekenen na de afwerking. Dit openbaart zich vooral als er licht langs de muur valt (strijklicht) of wanneer je langs de muur kijkt. Plamuren of egaliseren van de ondergrond met een geschikte muurvuller blijft dus raadzaam voor een strak eindresultaat. Voor kleine luchtblaasjes in bijvoorbeeld een betonnen muur geldt dit niet, deze zie je na het behangen en schilderen niet terug.

Verwijderen opliggend vuil op de muur

Na het plamuren of egaliseren kun je de muur het beste met een breed plamuurmes (20 – 30 cm.) ‘schrapen’ om opliggend vuil en gruis te verwijderen. Ga luchtig, schuin met het plamuurmes over het oppervlak om de muur niet te beschadigen. Schuren van de gerepareerde plekken op de muur kan eventueel ook, maar dit geeft veel meer stof.

Zuiging van de ondergrond/de muur

Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt; behandel dan de muur voor met een isoleer of met een sterk verdunde lijm, zodat je tevens de ondergrond fixeert (vastzet). Dit kun je snel en eenvoudig doen met een (vacht-) verfroller met een breedte van 18 cm of een blokwitter. Na droging van de isoleer of lijm nogmaals luchtig een breed plamuurmes langs de muur halen om alsnog losgekomen of achtergebleven gruis en dergelijke te verwijderen. Demonteer stopcontacten en zaken die vlot doorwerken tijdens het behangen belemmeren. Bepaal of de muur recht is en zet een loodlijn, daar waar je met de eerste baan eindigt. Dit is dan je richtpunt voor de volgende behangbanen.

Lijm voor glasweefselbehang - Inlijmen van de muur

Gebruik goede lijm, bestemd voor glasweefselbehang, deze is hier speciaal voor ontwikkeld. Deze lijm is veelal kant en klaar verkrijgbaar, maar ook in -met water aan te lengen- poedervorm. Glasweefsellijm in poedervorm is aanzienlijk goedkoper, maar moet je wel goed doorroeren -bijvoorbeeld met een garde- om een gladde homogene massa te krijgen. Het een dag van te voren aanmengen van de lijm kan nooit kwaad; de lijm kan dan "rotten".

Voor het aanbrengen van de lijm kun je het beste een vachtroller met een breedte van 18 centimeter gebruiken. Plaats de roller op een verfstok van 1 á 2 meter lengte en doe de lijm in een verfemmer (7,5 ltr.), waarin je een verfrooster plaatst. De roller werk je vol in de lijm door de vachtroller een aantal keer van boven aan het rooster naar het lijmniveau toe te werken. (dus niet vanuit de lijm de vachtroller omhoog halen op het rooster)
Door de roller op een verfstok te plaatsen, werk je vlotter en sta je verder van je werk af, zodat je een beter zicht hebt op wat je doet en waar je de lijm aanbrengt/deze verdeelt. Ook kost het aanbrengen van de lijm met een verfstok minder kracht. Voor het besnijden van de randen langs kozijnen en de plafondkanten gebruik je een kleine vachtroller van 10 cm (het zogenaamde muisje) in combinatie met een (wegwerp)kwast.

Opbrengen van de behangerslijm

Breng de behangerslijm vol en lobbig op de muur aan, zodat het behang goed in de lijm gebet/gewreven kan worden. Zet allereerst de randen en kanten -met de kleine roller en de kwast- in de lijm over een strook van plusminus 10 á 20 cm. Met de grote vachtroller vul je de grote oppervlakten in. Breng ongeveer één vierkante meter lijm kris-kras op de muur aan en rolt deze gelijkmatig door. Herhaal dit. Begin hierbij bij het plafond en werk -naar beneden toe door- tot op de plint. Rol de gehele baan lijm tot slot luchtig door vanaf het plafond naar de plint toe, zodat de lijm gelijkmatig verdeeld wordt. Werk bij het doorrollen van de lijm van links boven naar rechts onder -licht diagonaal- zonder de roller van de muur te halen. Het deel van de muur waar je de lijm op aanbrengt, laat je afhangen van de breedte van het behang en de snelheid van werken. Werk niet meer dan twee á drie behangbanen vooruit, omdat de lijm anders te veel aandroogt.

Aanbrengen of plakken van het glasweefselbehang

Zoals gezegd kun je het behang direct vanaf de rol verwerken. Leg de rol wel -ter bescherming- ergens op of in, zodat je tijdens het afrollen en schuiven geen vuil van de vloer oppakt. De eerste baan richt je netjes tegen de loodlijn en laat je losjes van boven naar beneden langs de muur ‘vallen’. Aandrukken van de baan doe je ook van boven naar beneden, vanuit het midden, terwijl je de baan losjes met een textielspaan (is kunststof spaan met een breedte van 20-30 cm.) in de lijm strijkt. Daarbij strijk je de lucht achter het behang weg, van het midden uit, naar boven, beneden, links en rechts. Doe dit bij wijze van spreken alsof je ramen wist over het gehele oppervlak van de baan. Voel terwijl je dit doet of je alle luchtblazen hebt weggestreken, of kijk langs de muur, dan kun je dit zien. Het is van belang dat het behang goed aangewreven wordt en de tijd krijgt te drogen, zodat het bij het afwerken met muurverf niet (deels) los komt.

Aanbrengen van de behangbanen

De tweede baan richt je vanaf de plafondkant zorgvuldig, maar losjes, tegen de eerste aan en gaat door zoals bij de eerste baan beschreven staat. Stoot de banen netjes tegen elkaar aan, doe dit rustig met vlakke hand. Overtollig behang in de hoeken, bij het plafond en op de plint langs een behangliniaal en met een scherp stanleymes verwijderen. Overtollige lijmresten verwijder je direct met een klamme theedoek met schoon leidingwater.

Bij een eenvoudig glasweefselbehang met een open structuur kan het raadzaam zijn het behang na aanbrengen nog één maal na te rollen met de glasweefsellijm om het behang goed vast te zetten en de gaatjes (open structuur) te vullen.
Dit narollen doe je 'nat in nat', dat wil zeggen binnen de tijd van aandrogen. De tijd van aandrogen of de 'open tijd' is de tijd dat je nog in het product kunt werken voordat het te zeer aangedroogd is. Reken ongeveer op 20 minuten; houd hier rekening mee binnen je planning.

Problemen met glasweefselbehang of vliesbehang

Naar aanleiding van gestelde vragen of moeilijkheden die bij het verwerken van glasweefselbehang of vliesbehang de afgelopen jaren naar voren zijn gekomen, heb ik een aantal vragen en antwoorden in een artikel verwerkt. Kijk bij interesse bij:
Glasweefselbehang plakken en verwerken, Vraag en Antwoord

Afwerking van het behang in kleur met latex of muurverf

Kitten van naden en kieren

Voordat je met de definitieve afwerking met de muurverf begint, oogt het professioneel en strak, als je eventuele kieren en naden bij plafondkanten, kozijnen, plinten en in hoeken eerst afkit. Dit doe je met een acrylaatkit. Werk zo gedoseerd mogelijk en verdeel of strijk de overtollige kit af met een klamme vinger met leidingwater. De acrylaatkit kun je ook (licht) toepassen op het behang in de hoeken van de ruimte, zodat je de overgangsnaden voor het zicht wegwerkt. Laat de acrylaatkit wel ongeveer een dag drogen. Doe je dit niet, dan kan de acrylaatkit gaan craqueleren (kleine barstjes vertonen) nadat deze wordt afgewerkt én afgesloten met een latex of muurverf.

Keuze van de muurverf

Het meest toegepaste afwerkingsproduct is een muurverf, bekend als latex. Latex muurverf is in bijna alle denkbare kleuren te mengen op de verfmengmachine. Ga bij je kleurkeuze uit van de lichtopbrengst in de ruimte waar je het wilt toepassen, al dan niet in combinatie met de contrasterende werking van de meubels die je in de ruimte plaatst. Besef -voor je de muren gaat schilderen dat de muren een groot oppervlak vormen en dat je al snel een te donkere of felle kleur kiest. Een bezwaar hoeft dit niet direct te zijn, want je moet het behang -voor een optimaal resultaat- twee maal afwerken. Daarbij moet je bedenken dat de dekking van de latex in één keer misschien voldoende kan zijn, maar om het geheel ‘body’ te geven is twee keer aanzienlijk mooier.

Verwerken van de muurverf

Laat je bij de tweede keer afrollen van het behang met de muurverf niet verleiden tot te weinig materiaalgebruik. Omdat het behang de eerste keer veelal al gedekt zal lijken, bestaat de kans dat je bij de tweede verflaag te schraal werkt. Breng -om banen te voorkomen- de tweede laag muurverf ook vol en gelijkmatig op, alsof het de eerste laag is.
Neem -bij twijfel- allereerst voldoende muurverf om de eerste keer te schilderen. Is de kleur van de verf in je beleving dan te licht of te donker, dan kun je altijd nog voor een andere tint kiezen. Als de ‘zwaarte’ van de kleur niet te veel afwijkt, hoeft dit bij het overschilderen geen bezwaar te zijn. Bij het aanbrengen en verdelen van de latex/muurverf houd je dezelfde procedure en volgorde van werken aan als bij het opbrengen van de lijm is beschreven.

Wil je eens iets anders? Het kan een speels of chique effect geven een lambrisering aan te brengen met glasweefselbehang of glasvliesbehang, al dan niet in een contrasterende kleur ten opzichte van de rest van de muren

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehangEen lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehangHet aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang of vliesbehang kan op heel eenvoudige wijze en is minder ingri…
Vliesbehang eenvoudig aanbrengenIn plaats van gewoon behangpapier kiezen velen steeds meer voor vliesbehang. Om dat op te hangen, ga je omgekeerd te wer…
De verschillende soorten behangDe verschillende soorten behangEr zijn heel veel verschillende soorten behang verkrijgbaar. Wat voor behang u ook kiest, het is verstandig om behang in…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…

Breng zo wat kleur in uw huisBreng zo wat kleur in uw huisWelke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Karel Meulenmeesters, 30-06-2020
Wij willen de zolder van binnenuit isoleren met isolatieplaten voorzien van een Aluminium cachering. Daarna willen we de platen behangen, is dit mogelijk op die aluminium cachering? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Karel,

Dit zou kunnen mits je de platen een dag van te voren voorlijmt met een 10% verdunde lijm. De droging van (later) het behang kan wat langer duren omdat de ondergrond niet poreus is. Of het behang op termijn "treknaden" krijgt op de naden/overgangen van de platen durf ik niet te zeggen, omdat dit afhankelijk is van de rek en de krimp van de naden/ondergrond. Direct behandelen met een muurverf zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Mvg - Sjaak

Ger, 11-03-2019
Beste Sjaak,
Bedankt voor je advies. We pakken het op.
Groet Ger Reactie infoteur, 12-03-2019
Oké, succes Ger en als er nog vragen zijn hoor ik het wel.

Mvg - Sjaak

Ger, 08-03-2019
Beste,
Wij hebben een woning gekocht en de dakplaten zijn aan de binnenkant afgewerkt met een bruin kleurige Masoniteplaat. Wij willen deze platen in een witte kleur afwerken. Met welk product kan dit en kan er eventueel glasvlies of glasweefsel behang aangebracht worden en hoe/waarmee moeten we de platen, ivm opzuiging, eventueel voor behandelen?

Met vriendelijke groet,
Ger Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Ger,

Op zich zijn de platen -na licht opschuren- goed te schilderen of te behangen. Enig gevaar dat kan ontstaan is dat de bruine inhoudsstoffen door het verwerken van een watergedragen product kunnen doorbloeden en vlekvorming in de toplaag kunnen geven. Dit is op te vangen door het aanbrengen van een isoleer. Je kunt het risico zonder isoleer nemen, maar dan zal je isoleer -bij doorbloeden- eventueel later aan moeten brengen, als tussenlaag voor de eindafwerking.
Alternatief: bewerk de platen voor met (oude) latex om het doorbloeden te kunnen signaleren. Deze verflaag dient dan eventueel meteen als basis voor het aanbrengen van de behangerslijm. Bij alleen afwerken met een muurverf geldt het zelfde.

Mvg - Sjaak

Henk P., 11-12-2018
Beste.

Ik heb al jaren glasweefselbehang in de slaapkamer en heb een probleem vooral in de wintermaanden, de muren voelen altijd heel koud aan. De zomerdag is dat wel heerlijk. Is dit een normaal of is er iets niet goed gegaan met het aanbrengen van het glasweefsel. Het is aangebracht door een professionele schilder.
Graag hier een antwoord op.

Met vriendelijke groet, Henk Reactie infoteur, 11-12-2018
Beste Henk,

Het glasweefsel kan een lichte isolerende werking hebben, maar met b.v. muurverf direct op de muur zou dit ook het geval zijn. Met een opgeschuimd of textielbehang zal dit minder zijn.
Het is dus een normaal verschijnsel bij dit type behang.

Mvg - Sjaak

Susan de B., 25-09-2018
Beste,

Wij hebben glasvezel behang op de muur. Daarna is hier overheen gesausd. Nu hebben we afgelopen weekend voor het eerst de houtkachel aangehad, hierna ontstonden er luchtbellen (langwerpig) onder het behang. nu de kachel iets is afgekoeld zijn de luchtbellen minder zichtbaar. De houtkachel staat +- 10 cm van de muur af en de kachelpijp +- 20cm.

Ik hoor graag van u of u hier een verklaring en/of oplossing voor weet!

Hartelijke groeten,
Susan Reactie infoteur, 25-09-2018
Beste Susan,

Ik ga er van uit dat de muurverf voldoende droog/doorgedroogd is.
Is het zeker glasweefselbehang geweest? Is er behang verwerkt waarbij je het behang in moet lijmen, dan is er onvoldoende inweektijd aangehouden (boomschors effect). Moesten de muren met lijm ingesmeerd worden en het behang droog verwerkt, dan vermoed ik dat er achter de kachel in oorsprong onvoldoende lijm is gebruikt. en/of het behang onvoldoende is aangedrukt.
Door afwerken met een watergedragen verf en verhitten en afkoelen werkt het behang enigszins hetgeen zich uit in blazen.
Een oplossing zou kunnen zijn het onthechte behang voorzichtig los te trekken, opnieuw lijm aan te brengen, behang aandrukken en laten drogen. Helemaal onzichtbaar zal dit ook niet zijn, zodat het een keuze is voor dat wat het minst stoort!?

Mvg - Sjaak

De Schepper, 08-08-2018
Geachte,

Kan ik glasvezel achter mijn kachel verwerken? Wanneer de kachel brand kan ik mijn hand nog op de muur leggen maar de muur is wel heel warm.

Vriendelijke groeten,
Andy Reactie infoteur, 08-08-2018
Beste Andy,

Ja, dat kan. Glasvlies of glasweefselbehang heeft zelfs een brandvertragende werking, mede door de afwerking met een watergedragen muurverf. Direct of te kort op een vuurhaard is uiteraard niet raadzaam, maar met alleen stralingswarmte moet het kunnen. Wel zal de muurverf door warmte en werveling van de lucht eerder vuil oppakken dan in de rest van de ruimte.

Mvg - Sjaak

Dagmar, 25-02-2018
Hoi Sjaak,

Ik heb mijn muren behangen met glasvezel behang (schuren, voorstrijken, lijmen en behangen). Hierna ben ik gaan schilderen met RAL9010. Echter pakt dit nu vrij donker uit… wat zou jouw advies zijn om het lichter (zoals 9010 is) te krijgen? Nog eens schilderen of eerst witte primer en dan schilderen?
Een medewerker van de bouwmarkt vertelde mij dat dit weer lichter wordt bij een tweede keer verven. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik vind het namelijk zonde om de grote 10l pot verf open te maken en erachter te komen dat het inderdaad veel te donker is dan verwacht.

Alvast dank voor je reactie Reactie infoteur, 26-02-2018
Beste Dagmar,

De kleuring/pigmentering van een verf bepaalt de beleving van de kleur in combinatie met de omgevingsinvloeden. Als de muurverf nu al redelijk tot goed gedekt en voldoende droog is, zal de kleur een tweede keer niet lichter worden, hooguit egaler en de muur krijgt meer "body".
Het zou -als ik er vanuit ga dat een kant en klaar gemengd product de voorkeur heeft- een mogelijkheid zijn om de RAL 9010 met een wit te mengen in gelijke verhouding en voldoende voor de te schilderen muren.
Ander alternatief is een lichtere kleur te laten mengen, maar dit is veelal duurder.
Bedenk tevens dat de kleurbeleving ook pas volledig is na de inrichting van de ruimtes zoals gedacht.

Mvg - Sjaak

Anja, 02-10-2017
Ik wil gipsplaten behangen met glasweefsel of vliesbehang. Hoe ik het beste de naden tussen de gipsplaten voorbereiden? Reactie infoteur, 02-10-2017
Beste Anja,

Deze kun je het beste plamuren met Alabastine muurvuller of een dergelijk vergelijkbaar product. Als de plamuur wat wegzinkt/krimpt, dit eventueel een tweede keer herhalen.
Vervolgens licht schuren, voorstrijken met een gronderingsmiddel, rest oude muurverf of een verdunde lijm (een dag van te voren) om de zuiging op te heffen en… afwerken zoals gewenst.

Mvg - Sjaak

Miranda, 27-08-2017
Is het mogelijk om glasweefselbehang te gebruiken op de wanden van een caravan? Deze voelen aan als plastic, moet hier eerst iets aan voorbehandeld worden of kan dit meteen hier overheen geplakt worden?

Alvast bedankt!
Miranda Reactie infoteur, 28-08-2017
Beste Niranda,

Ja dat kan. Reinig de ondergrond eerst goed, vul eventuele naden (overgangen van de platen) met een muurvuller, lijm een dag van te voren voor met een enigszins verdunde lijm (verhouding voor voorlijmen aanhouden) en werk vervolgens af.
Omdat de toplaag geplastificeerd is zal de droging van de lijm/het glasweefsel wat langer duren dan bij een poreuze ondergrond. Wacht desnoods twee dagen voor het afschilderen.

Mvg - Sjaak

Claudia, 22-08-2017
Beste,
Ik ga binnenkort samen met mijn vader renovlies aanbrengen op onze nieuwbouwmuren. Het is voor een kinderkamer en ik zou het leuk vinden om een wandje met schoolbordverf te maken. Kan schoolbordverf over renovlies worden geverfd?
Alvast bedankt!
Groeten, Claudia Reactie infoteur, 23-08-2017
Beste Claudia,

Ja dat kan. Vanuit kostenoverweging kun je de wand dan het beste eerst voorbewerken met een muurverf, zodat het behang niet meer zo zuigt. Na droging kun je de schoolborden verf aanbrengen.

Mvg - Sjaak

Arend, 11-12-2016
Beste,

Hoe worden de hoeken afgewerkt van het vlies? (buitenhoek muur) Indien ze los zijn hoe is dit nog te herstellen?

Gr Reactie infoteur, 12-12-2016
Beste Arend,

Uitwendige hoeken die niet goed hechten zijn helaas lastig te herstellen. Wat je eventueel zou kunnen doen is de hoeken met een natte spons "week" maken en voorzichtig met weinig, dunne lijm insmeren en het behang aandrukken/-wrijven. De kans bestaat dat er dan plooien ontstaan die vervolgens ook opvallen. Probeer een hoek, maar ga voorzichtig te werk.

Mvg - Sjaak

Anna, 13-08-2016
Hallo Sjaak,
ik hoop dat je me kunt helpen met het volgende. Ik ben een stacaravan aan het opknappen waar een tempex/piepschuimplafond in zit dat ik er niet uitkrijg. Kan ik dit behangen met glasweefselbehang en zoja, welke lijm of voorbehandelingsproduct moet ik dan gebruiken?
Alvast bedankt,
Anna Reactie infoteur, 15-08-2016
Beste Anna,

Glasweefselbehang zal lastig worden omdat dan de naden eerst weggewerkt/geëgaliseerd moeten worden.
Eenvoudiger is het om er direct een muurverf/latex op de verwerken (twee maal vol schilderen)
Eventuele naadjes zijn voor het afschilderen mooi af te kitten met een acrylaatkit.

Mvg - Sjaak

Cees, 11-07-2016
Ik heb een jaar geleden glasvlies behang aangebracht op agnesplaten. Nu komen de banen los, hoe komt dit? Heb jij een oplossing, of moet ik dit opnieuw doen? Wil niet dat het weer los komt. Reactie infoteur, 12-07-2016
Beste Cees,

Zijn er recent vochtproblemen geweest of is er sprake van een hogere luchtvochtigheid of meer tocht?
Als het behang in eerste instantie goed verlijmd en gedroogd is geweest, zou dit in principe niet moeten gebeuren.
Probleem is wel dat Agnesplaten poreus zijn/een open structuur hebben, zodat een 100% verlijming al bijna niet mogelijk is. Oplossing zou kunnen zijn om de platen met een goede lobbige lijm voor te lijmen, te laten drogen en vervolgens af te werken. De verlijming zal echter nooit volledig zijn omdat je de "gaatjes" in de ondergrond slecht vult.

Mvg - Sjaak

Eveline, 31-05-2016
Goedemorgen Sjaak,

Nadeel van glasvezel behang is dat het ruw aanvoelt als je er langs loopt. Weet jij een manier om dit te voorkomen? Misschien meerdere lagen verf aanbrengen?

Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet,
Eveline Reactie infoteur, 31-05-2016
Beste Eveline,

Ondanks het feit dat glasweefsel irritaties kan geven, mag dit niet meer het geval zijn als het behang éénmaal is afgewerkt.
Misschien wat te schraal met de muurverf gewerkt?
Nogmaals vol afschilderen zou de oplossing moeten zijn.

Mvg - Sjaak

Nathalie de Vries, 25-04-2016
Goedemorgen Sjaak,

Ik hoop dat jij ons een gouden tip kan geven. Zaterdag veel muren behangen met glasweefselbehang. Helaas niet nagelijmd. Wel dikke laag op de muur gedaan voor een eerste laag. Op het oog zit het behang er superstrak op maar tijdens verven kwamen we toch bedrogen uit.

het gaat om onbehandeld behang.

Gisteren hebben we een muurtje willen verven en het is ook bij ons heel erg vlekkerig en de verf valt er door heen. Uiteraard geen gezicht.

wat is verstandig: Er nu nog een laagje lijm overheen doen? of eerst een witte laag latex (vanwege de kosten) voordat we de kleur latex erop doen?

Groet en bedankt!
Nathalie Reactie infoteur, 25-04-2016
Beste Nathalie,

Als het behang onvoldoende hecht, dan is er in dit stadium helaas niet zo veel aan te doen.
Het vlekkerige heeft de maken met de zuiging en/of onvoldoende dekking en zal na een volgende volle laag muurverf en voldoende verdeling van de verf niet meer zichtbaar hoeven zijn.
Je zou de muur met een blokwitter of grote kwast in een draaiende beweging in de muurverf kunnen werken. Onvoldoende verlijming los je hier niet mee op, maar je loopt niet het risico dat je het behang met de roller als het ware "lostrekt".

Mvg - Sjaak

Francisco, 20-03-2016
Beste Sjaak,

Hartelijk dank voor jouw reactie.

Nog een vraag: ik heb kieren in het hout. Wat is het meest verstandig eerst de kit (flexibele houtkit) en dan isolerende verf, of eerst de verf en dan de kit?

Alvast bedankt voor jouw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Francisco Reactie infoteur, 21-03-2016
Beste Francisco,

In bijna alle gevallen is het beter op een ondergrond eerst een voorbewerkingsproduct aan te brengen ( kit, plamuur) en nadien een grondlaag, isoleer e.d.

Mvg - Sjaak

Francisco, 12-03-2016
Beste,

Wij hebben onze stacaravan helemaal gestript van binnen en er komen nieuwe triplex platen tegen aan. Die zouden wij willen behangen met glasvezelbehang. Is dit verstandig in verband met de weersinvloeden qua krimp en uitzetten?

Of kunnen we de wanden met elastische structuurverf doen?

Alvast bedankt.

Francisco Reactie infoteur, 13-03-2016
Beste Francisco,

Glasvezelbehang krimpt niet of nauwelijks en is goed toe te passen in een (droge) stacaravan. Mijn inziens heeft dit zelfs de voorkeur boven een elastische verf.

Eventueel is het te overwegen te platen eerst voor te behandelen met een isolerende verf om doorbloeden van de inhoudsstoffen in het hout te voorkomen. Dit heeft tevens tot voordeel dat de muren -bij het aanbrengen van de lijm- niet meer zuigen.

Mvg - Sjaak

Mimi, 13-02-2016
Beste sjaak,

Wij hebben een nieuwbouwhuis waarin wij de muren gaan behangen met glasweefselbehang. Nu hebben wij er voor gekozen om de keuken later te plaatsen zodat wij alvast kunnen behangen en verfen. Nu wil ik graag weten of er over dit behang getegeld kan worden? Het betreft glad glasweefselbehang dus zonder reliëf en het is ook gesloten behang.

Alvast bedankt Reactie infoteur, 14-02-2016
Beste Mimi,

Je kan de muur/muren waar het keukenblok geplaatst wordt het beste later afwerken of uitsparen. Het behang is niet geschikt als "drager" voor de (zware) tegels.

Mvg - Sjaak

Bianca, 03-02-2016
Wij hebben een huis gekocht en daar is de living geplakt met glasvezel. Alleen hebben de vorige bewoners rond de kast glasvezel behangen met als gevolg een grote plek zonder glasvezel op het midden van de muur, wat kunnen we nu doen om dit te herstellen en het zo min mogelijk te laten opvallen? Ik dacht om die muur volledig te behangen met glasvezel, maar kan dat glasvezel op glasvezel het zou wel hetzelfde motief zijn. Dank bij voorbaat. Reactie infoteur, 03-02-2016
Beste Bianca,

Als je glasweefsel over glasweefsel met reliëf plakt, blijf je dit altijd zien, of komt het motief niet tot zijn recht. (bij een vlak glasvlies zou het eventueel kunnen, mits goed verlijmd)
De overgangen van de kast blijf je ook zien. Behang heeft bijna geen "verhullend" vermogen en de naden/contouren van de kast zullen blijven doorschijnen.

De beste manier is helaas om het glasweefsel af te stomen (geduldig werkje) en een nieuw weefsel te plakken.

Mvg - Sjaak

Sanne, 24-08-2015
Goedendag,

Is het mogelijk om non-woven behang over bestaand vliesbehang te plakken? Het bestaande vliesbehang is reeds geverfd een aantal jaar geleden. We willen nu een non-woven printbehang hier overheen doen. Kan dit zo of dient de bestaande muur voorbehandeld te worden?

Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 25-08-2015
Beste Sanne,

Behang over behang verwerken is nooit aan te raden, omdat de hechting -en eventuele blazen- van het onderliggend behang een strak resultaat in de weg kunnen staan.

Is er geen andere optie, dan kun je behang over behang plakken, mits het "oude" goed verlijmd is en vlak (geen reliëf).
Bij een goede aanmaakverhouding van de juiste lijm en het vol en gelijkmatig opzetten van de lijm, hoef je in principe niet voor te behandelen. Het met muurverf afgewerkte vliesbehang heeft geen bovengemiddelde zuiging.

Mvg - Sjaak

Karin, 30-07-2015
Wij zijn de caravan aan het opknappen met glasweefsel behang. Omdat er met kinderen in gelogeerd word (vette of zwarte vingers op muren) vroeg ik me af of we er bijv.latex/muurverf op kunnen doen voor de "body" en er naderhand (voor het makkelijker schoonmaken) het afwerken met gewone verf waar je kozijnen en deuren mee verft.
Is het mogelijk? Of barst het dan? Ik vraag het omdat ik thuis niet goed de vlekken van mn fl… muurverf af krijg. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 30-07-2015
Beste Karin,

Je kunt het glasweefselbehang afwerken met een "houtverf". Eerst met latex voorbewerken is niet nodig, mits je het behang maar vol in de lijm werkt en goed laat drogen
Je zou -vanuit kostenoverweging- het behang eerst in een grondverf/primer kunnen opzetten en nadien in de eindkleur afwerken.
Ga er wel van uit dat het vrij veel materiaal vraagt. (de zuiging van het behang in combinatie met de relatief dunne verf)

Mvg - Sjaak

Sjaan, 10-03-2015
Ik heb mijn muren met glad glasweefsel behang beplakt. Nu heb ik dat een aantal dagen laten drogen en heb ik op 1 muurtje grijze muurverf gesmeerd. Het vlekt enorm! Nu zie ik overal dat ik op het behang nog een tweede laag lijm had moeten aanbrengen, wat ik dus niet gedaan heb. Nu is mijn vraag is een tweede laag muurverf voldoende om het vlekkerige eruit te krijgen? Of kan ik het beste nu nog die tweede laag lijm erop smeren? En dan heb ik het over de muren die ik nog niet geverfd heb. Reactie infoteur, 10-03-2015
Beste Sjaan,

De toplaag / het behang is poreus, waardoor de muurverf onregelmatig in het behang trekt en vlekvorming geeft.
Door het "nat in nat" nalijmen wordt het behang als het ware volledig in de lijm ingesloten.
Nu nogmaals lijmen zou ik in dit stadium niet doen; extra lagen muurverf zal uiteindelijk voldoende dekking geven.

Mvg - Sjaak

Kees, 18-11-2014
Wij hebben onze slaapkamer met glasvliesbehang behangen en dit vervolgens met latex extra dekkend wit overschilderd. We moeten de muren waarschijnlijk nog 1x verven om het geheel dekkend te krijgen. Omdat sommige banen behang over elkaar zijn gevallen tekenen zich op enkele plaatsen lijnen af op de muur. Dit vinden wij erg jammer en niet zo mooi. Is dit op te lossen? Als we de muren bijvoorbeeld nog 2x zouden verven, zouden deze lijnen dan weg zijn? Of zijn er andere mogelijke opties? Reactie infoteur, 18-11-2014
Beste Kees,

Verf heeft een zeer beperkt vullend vermogen. Meerdere keren overschilderen om de naden minder zichtbaar te maken zal niet werken.
Eventueel kan je de naden voordat je de muren afschildert licht en voorzichtig schuren. Dit zal de naad enigszins verminderen, maar helaas blijf je het -zeker als je het weet- wel zien.

Op naden waar de overlapping erg groot is kan je het behang dubbel doorsnijden en de onderliggende strook verwijderen, opnieuw inlijmen en weer aanwrijven. Dit zal echter alleen effect hebben als de overlapping enkele centimeters is

Mvg - Sjaak

Renee, 23-09-2014
Afgelopen donderdag is de muur gestuct, we hebben een bouwdroger en een verwarming in het huis aan gelaten. De muur voelt wel droog en niet koud aan maar is nog wel nog iets donkerder (er zit dus nog wel iets vocht in). Omdat de keuken aanstaande donderdag komt, willen we graag vanavond (dinsdagavond) in ieder geval het glasweefsel behangt hebben, en dan later het glasweefsel behang sauzen.
Wat kan er in het ergste geval gebeuren? Hecht het glasweefsel dan niet goed aan op de muur en het valt dan van de muur?
En wat raadt u aan, moeten we nog voorstrijken? Op zich zal de muur niet extreem zuigen omdat er nog vocht in zit. Reactie infoteur, 23-09-2014
Beste Renee,

Heb de mail pas vrij laat door gekregen, dus ik hoop dat je er nog wat aan hebt.
Op zich is glasweefsel redelijk eenvoudig te verwerken, ook rondom kastjes en dergelijke.
Het beste is om te wachten tot de muur helemaal door gedroogd is.
Als het stucwerk niet te dun is opgezet, zou je glasweefsel nu kunnen verwerken, maar laat deze wel goed drogen alvorens af te werken. Het glasweefsel sluit n.l. niet af.

Mvg - Sjaak

Mieke, 10-06-2014
De muren in onze woonkamer zijn niet glad, er zitten geen scheuren of gaten in, maar als je er met je hand overheen gaat voel je onregelmatigheden. We hebben er vliesbehang over geplakt maar onregelmatigheden blijven zichtbaar.
Wij overwegen nu het behang eraf te halen en er glasweefsel in te plakken. Zou dit een oplossing kunnen zijn? Reactie infoteur, 10-06-2014
Beste Mieke,

Je kan er van uit gaan dat onregelmatigheden bij een grovere structuur minder op zullen vallen, alhoewel een gladde ondergrond altijd een strakker resultaat geeft.

Schuur en/of egaliseer de muur zo veel mogelijk als je het vlies verwijdert hebt.
Glasweefsel is scheur overbruggend, maar vraagt toch ook een goede voorbereiding voor een strak resultaat. Onregelmatigheden zal je anders altijd blijven zien, vooral bij strijklicht / opvallend licht.

Mvg - Sjaak

Marga, 24-05-2014
Wij knappen onze stacaravan op en willen de wanden (bruin gelamineerd, dus plastic) behangen. Wat is mogelijk en hoe pakken we dat aan? Kan glasvliesbehang met de daarbij passende lijm hier gewoon op gezet worden? Reactie infoteur, 25-05-2014
Beste Marga,

Dit kan.
Ga als volgt te werk:
1. reinigen van de ondergrond
2. eventuele naden en onregelmatigheden dichten met een muurvuller
3. schuren van de reparatieplekken
4. voorlijmen van de ondergrond (minimaal een dag van te voren)
5. behang verlijmen, met gebruik van voldoende lijm

Succes - mvg - Sjaak

Couzijn, 22-04-2014
Een wat ongebruikelijke vraag; hoe kan ik kartonnen dozen behangen met vliesbehang, tot nog toe laat alles los. Misschien kan ik ipv behangplaksel houtlijm gebruiken? Reactie infoteur, 22-04-2014
Beste Couzijn,

Eerst voorlijmen, vervolgens een dag laten drogen.
Tot slot de lijm vol aanbrengen op de juiste dikte en het behang aanbrengen / inwrijven.
Hoop dat het zo lukt.

Mvg - Sjaak

Marita, 18-06-2013
Hallo,
kan ik glasweefselbehang over wandtegels heen plakken in de keuken, bij de wanden en niet bij het aanrecht? (realiseer me dat je de afdruk van de tegel zult blijven zien) en zo ja, moet hiervoor andere lijm gebruikt worden.
gr. Marita Reactie infoteur, 18-06-2013
Beste Marita,

Nee dit gaat niet omdat de ondergrond niet vlak genoeg is en het behang dan onvoldoende hecht. Het probleem ligt primair bij de voegen die enigszins verzonken zullen zijn.
Alternatief is misschien om platen MDF van 4 mm. met montagekit op de tegels te plakken, de platen te gronden, en dan af te werken met een behang.

Mvg - Sjaak

Ina, 29-08-2012
Beste Sjaak,

Na het lezen van vele reacties is een groot deel van mijn vragen reeds beantwoord. Wat voor mij nog niet helemaal duidelijk is is het volgende:
- moet je glasvlies (glad) ook na lijmen zoals glasweefsel? Wanneer dit niet aan de orde is. Maakt het uit als er her en der lijmresten aan de voorzijde van het behang komen? Geeft dit vlekken bij latexen?
- kun je bij 2x latexen de eerste laag een gewone goedkope latex gebruiken en voor de 2e laag een dure schrobvaste latex (coating, brandertex oid)?
- hoe moet je interieurplaat behandel voordat je er glasvlies op plakt?
- hoe kan ik het beste een buitenhoek oplossen (ene wand interieurplaat en andere wand gipsplaten). Is hiervoor een stucprofiel handig?
- kun je gipsplaten voorbehandelen met verdunde gewone behanglijm? (ivm kosten)

alvast hartelijk dank voor uw reactie.
groeten,
Ina Reactie infoteur, 30-08-2012
Beste Ina,


- moet je glasvlies (glad) ook na lijmen zoals glasweefsel… etc.
* het glasvlies heeft een redelijk gesloten structuur en is over het algemeen vrij dun. Als je de ondergrond voldoende vol en regelmatig in de lijm zet en het vlies vervolgens volledig aanwrijft, zal dit niet nodig zijn. Houd altijd een emmer met schoon leidingwater bij de hand, dan kan je overtollige lijmresten voorzichtig wegwrijven / deppen met een klamme doek. Te veel aan lijmresten kan mogelijk zichtbaar blijven na afwerken (vooral bij strijklicht / langs de muur kijken), alhoewel dit over het algemeen wel meevalt.
- kun je bij 2x latexen de eerste laag een gewone goedkope latex gebruiken… etc.
* dit zou kunnen, alhoewel een goedkopere muurverf 'schraler' zal afwerken, waardoor het eindresultaat minder body zal hebben. Voor spanningsverschil hoef je binnenshuis niet zo bang te zijn. M.i. zal dit je echt pas voordeel opleveren als je honderden m2 moet afwerken. Denk er om dat een zelfde kleur van verschillende producten altijd wat van elkaar af zal wijken. Hierdoor bestaat het gevaar op randen / baarden bij gebruik van dezelfde vachtroller.
- hoe moet je interieurplaat behandel voordat je er glasvlies op plakt?
* om te voorkomen dat inhoudsstoffen in het hout (geel of bruin) zullen doorslaan / oplossen door het waterbestanddeel van de lijm, is het verstandig de platen eerst voor te bewerken met een isoleer. Is het oppervlak van de platen glad, dan ook eerst schuren voor een betere hechting.
- hoe kan ik het beste een buitenhoek oplossen… etc.
* als de hoek mooi is afgewerkt met een muurvuller, hoeft dit niet en kan je het vlies bij een uitwendige hoek doorplakken. Stucprofiel kan je eventueel toepassen bij een kwetsbare plaats van de kop van de muur in de woning. (in feite heeft het vlies al een functie als stucgaas)
- kun je gipsplaten voorbehandelen met verdunde gewone behanglijm? (ivm kosten)
* ja dit kan. Laat de gipsplaten wel minimaal een dag drogen vóórdat je door gaat met het aanbrengen van het vlies.

Mvg - Sjaak

Sandra, 28-06-2012
Beste Sjaak,

mijn katten hebben een stuk van mijn glasweefselbehang stuk gekrabd. Wat is de beste manier om dit te herstellen?
Als het er helemaal uit moet.wat is dan de beste manier?

Met vriendelijke groet,
Sandra Reactie infoteur, 28-06-2012
Beste Sandra,

Glasweefselbehang laat zich lastig herstellen, omdat het bijna niet mogelijk is een baan netjes te verwijderen door een te goede verlijming.
Lukt het verwijderen / lostrekken van (een deel) van de baan wel, dan de baan plusminus 10 cm. hoger dan het beschadigde deel lostrekken, een nieuw stuk behang verlijmen, waarbij je 10 cm. van de losgetrokken baan overlapt.
Binnen de overlapping van de 10 cm. snijd je de baan dubbel door langs een lineaal, verwijderd het oude deel / strook, en wrijft beide delen tegen elkaar aan.
Lukt dit niet -en is de beschadiging niet heftig- dan het oppervlak licht opschuren zodat de 'rafels' gevlakt zijn en vervolgens de gehele muur weer met latex afwerken.
Maar… helaas zal het lastig zijn.

Mvg - Sjaak

Art, 04-06-2012
Beste,

Ik heb een vliesbehang gehangen in de living, maar na het hangen komen de oneffenheden er redelijk door. Dit was tijdens het behangen nog niet zichtbaar. Kan ik dit nog oplossen?
Het papier losmaken, beetje afschuren, lijmen en terughangen, is dat een optie?

Met vriendelijke groeten,

Art Reactie infoteur, 05-06-2012
Beste Art,

Over het algemeen is hier niet meer zo veel aan te doen omdat elk type behang toch wel een gladde, stofvrije ondergrond vraagt. Het laatste dat je in de vraag stelt zou een optie kunnen zijn, maar het is maar de vraag of je het behang netjes los krijgt.
Helaas kan ik niet anders adviseren dan het 'losmaken' te proberen en te kijken of dit naar wens verloopt.

Mvg - Sjaak

Bea, 20-05-2012
Beste, Mijn zoon is ene oud huisje aan het renoveren en heeft de muren van de bovenverdieping afgewerkt met Gyproc. De naden zijn netjes opgevuld met gipsvuller en nadien mooi vlak geschuurd. Mijn zoon kocht glasweefselbehang (hubomerk) met kleine ruitjesstructuur en heeft die op de muur aangebracht met glasweefselbehang (merkproduct maar naam weet ik niet meer ) Het behang hing mooi strak tegen de muur en we lieten het een week droogtijd. In Gamma raadde men ons aan om een primer op het glasweefsel te zetten en men raadde gewone witte grondverf van Gamma (acrylbasis) op waterbasis aan. Bij het aanbrengen van de verf met de roller merkte mijn zoon dat het glasweefsel hier en daar 'lost' van de muur. Wat is hiervan de oorzaak en hoe kunnen wij het probleem oplossen? Moeten wij een ander type verf gebruiken? Moet het glasweefsel terug van de muur verwijderd worden?
Hopelijk kan u me helpen, alvast bedankt voor uw reactie Reactie infoteur, 20-05-2012
Beste Bea,

Het meest waarschijnlijk is dat er bij aanbrengen van het behang onvoldoende / onregelmatig lijm is aangebracht en/of het behang niet voor 100% met een textielspaan is aangewreven / aangedrukt. Dit had deels ondervangen kunnen worden door de platen vóór het behangen voor te lijmen om de zuiging van de ondergrond te verminderen.
Het probleem ligt dus waarschijnlijk al bij het aanbrengen, ook al zal dit niet direct opvallen en openbaart dit zich dit pas bij het afwerken.
Daarnaast is het verstandig een glasweefsel met een open structuur (gaatjes) 'nat in nat' na te lijmen (zie artikel), te laten drogen en vervolgens twee maal met een muurverf af te werken.
Helaas is aan het 'lossen' niet veel te doen. De ergste blazen kunt u kruislings insnijden, terugslaan, opnieuw inlijmen en weer aanwrijven én vervolgens weer met muurverf afwerken. Dit kan een redelijke oplossing zijn, alhoewel dit ook zichtbaar blijft. Het is in feite 'kiezen tussen twee kwaden'.
Het voorbewerken van het behang met een acrylgrondverf had makkelijker, beter én goedkoper gekund met de muurverf / latex. Acryl grondverf voegt naar mijn mening niets toe, hooguit als er met een synthetische muurverf wordt gewerkt (maar ook dan?)

Mvg - Sjaak

Chris, 19-03-2012
Beste Sjaak, Wij hebben een scharnierdak dat van de bouw uit aan de binnenkant is afgewerkt met grote groene houten platen. Ik heb hier gipsplaten tegenaan geschroefd. De naden en schroefgaten heb ik afgewerkt met kant en klare gipsplaatvuller van Alabastine. Na het schuren met een vlakschuurmachine voel ik op veel plekken toch nog heel iets de naden zitten als ik er met mijn hand langs wrijf. Ik wil deze gipsplaten gaan behangen met een fijne glasvezel of glasvlies behang. Moeten de naden hiervoor helemaal glad zijn of vangt de glasvezel lijm nog iets op? (Eventueel zou ik het nog een 2e keer moeten bewerken met gipsplaatvuller). En welk van de 2 behangsoorten is "gevoeliger" voor oneffenheden, glasvlies of glasvezel? Klopt het dat glasvelbehang veel sterker is, minder snel scheurt en dus meer werking van het dak kan hebben? Reactie infoteur, 19-03-2012
Beste Chris,

Oneffenheden of banen blijf je bij opvallend licht / strijklicht zien, alhoewel dit bij een wat grovere afwerking minder op zal vallen dan bij een "gladde" afwerking. De glasweefsellijm zal dit niet wegnemen. Nog één keer dun uitvullen zal -zoals je zelf aangeeft- beter zijn.
De bedoelde behangsels hebben alle tot voordeel dat ze sterk en scheuroverbruggend zijn. In het algemeen kan je er vanuit gaan dat een zwaardere kwaliteit meer kan hebben dan een dunne kwaliteit.
Als je dak niet te veel werkt / goed geïsoleerd is, zal de kans op krimpnaden niet zo groot zijn. Probeer -om de kans op krimpnaden te verkleinen- zo met je behangbanen uit te komen / te beginnen, dat je niet met de zijden van het behang op de geplamuurde overgang / naad tussen de gipsplaten komt.
Lijm de gipsplaten -minimaal een dag voor het behangen- wel voor om de zuiging op te heffen.

Mvg - Sjaak

Zoet Francke, 12-03-2012
Ik heb met glasweefselbehang mijn muur behangen.met welke verf kan ik dit het beste schilderen/ en moet ik daar een speciale kwast of roller voor gebruiken? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Zoet,

Glasweefsel kan je het beste 2 X met een latex afwerken. Afhankelijk van de eisen en de financiële mogelijkheden een 'normale', vinyl-, of acryllatex
Je brengt de latex met een vachtroller aan, in combinatie met een "muisje" (vachtroller van plusminus 10 cm) voor de randjes en de kantjes en een kwast.
Zie ook:
1. http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/74714-schilderen-gebruik-van-verfrollers-en-verfkwasten.html
2. http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/5996-schilderen-latex-en-andere-muurverven.html
3. http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/7606-schilderen-muurverven-kwaliteiten.html

Heeft het weefsel meer bescherming nodig, dan kan je ook kiezen voor een "houtverf"'
(achterwand keuken, lambrisering)

Mvg - Sjaak

Diana, 10-03-2012
Wij willen onze stacaravan van binnen verven. Mijn man denkt dat dat met saus zal kunnen. Het is een soort vinyll denken wij, het is spul wat standaard in een stacaravan zit. Ik zou graag willen weten watvoor verf je het beste kan gebruiken hiervoor. Reactie infoteur, 11-03-2012
Beste Diana,

Als je de ondergrond eerst reinigt met b.v. een amoniakoplossing en een schuursponsje of schuurpad en nadien de ondergrond nawast met schoon water, kan je er nadien latex op aanbrengen.
De folie op de panelen moet dan wel intact zijn om doorbloeden van de inhoudsstoffen van het (vermoedelijk) triplex te voorkomen.
Duurzamer en beter te reinigen is het aanbrengen van een universele grondverf en een afwerking met een zijdeglans "houtverf"

Mvg - Sjaak

J. G. Kuiper, 02-03-2012
Ik heb een wand waar spachtelputz op zit en waar scheurtjes in gekomen zijn.
Kan hier direct glasvliesbehang opgeplakt worden of moet de muur eerst uitgeb
vlakt worden.
Groet Hans Kuiper Reactie infoteur, 02-03-2012
Helaas zal je muur eerst uit moeten vlakken Hans. Glasweefsel is wel scheuroverbruggend, maar vraagt voor een strak resultaat een egale ondergrond.

Mvg - Sjaak

Erik Vriens, 18-02-2012
Beste Sjaak,
Dus voor het beste resultaat zou ik de langsnaden moeten dichtsmeren!
Met welke vuller kan ik dat het beste doen volgens u?
En moet ik ook die bewapeningstape gebruiken of zie je dat door het behang heen?
Mvg Erik Reactie infoteur, 18-02-2012
Beste Erik,

Er zijn muurvullers (Alabastine) of speciale gipsplaatsvullers te koop bij de bouwmarkt of vakhandel.
Als je poeder koopt is deze veel goedkoper dan een kant en klaar product. (wel de goede mengverhouding aanhouden)
Je glasvezelbehang is scheuroverbruggend, dus neemt de functie van het tape als het ware over. Niet nodig dus.

Mvg - Sjaak

Erik Vriens, 17-02-2012
Ik heb op zolder een extra kamer gemaakt en deze rondom bekleed met gipsplaten. Deze platen wil ik met glasvezelbehang gaan behangen. De schroefgaten heb ik al dicht geplamuurd. Wat moet ik nu met de naden doen? Is het noodzakelijk om deze dicht te smeren? Of is er iets anders voor bv een soort tape? Reactie infoteur, 17-02-2012
Beste Erik,

Voor een goed resultaat eerst de gipsnaden plamuren (mogelijk twee keer i.v.m. krimpen), schuren en vervolgens -minimaal een dag vóór het behangen- een gronderingslaag aanbrengen om de zuiging op te heffen.
Als grondlaag kan je ook latex gebruiken of een verdunde behangerslijm.

Mvg - Sjaak

Peter, 23-01-2012
In dit artikel bespreekt de infoteur het al dan niet ademen van behang. Wat is het belang daarvan? Is dit enkel voor nieuwbouw waarbij vocht uit de binnenmuren (pleister) zijn weg doorheen het behang moet vinden? Of is het omgekeerd: om vocht uit de woonkamer (door adem, transpiratie) doorheen het behang naar buiten af te voeren? Of zijn er nog andere redenen. Vinylbehang is dus blijkbaar af te raden, want dan woont men eigenlijk in een plastiek zak? Alvast bedankt voor de tips en info! Reactie infoteur, 23-01-2012
Beste Peter,

"In dit artikel bespreekt de infoteur het al dan niet ademen van behang "
Misschien in een ander artikel over behangen?
Maar goed, het gaat bij behangen primair om het (bouw) vocht in de muren. Een vinylbehang met een gesloten structuur sluit het vocht in de muur af en droging (inclusief die van de lijm) zal trager verlopen dan wanneer het een behangsel is met een open structuur (papier). Bevat de ondergrond te veel vocht, dan kan dit tot onthechting van het behang leiden.
Het via het behang afvoeren van vocht uit de kamers naar buiten is niet erg realistisch, daar er in de woning voldoende verwarmings-, ventilatiemogelijkheden / roosters / ramen / deuren zijn die mede de luchtvochtigheid regelen.
Wel is het zo dat b.v. papier behang eerder omgevingsvocht zal opnemen en afgeven dan een vinylbehang, waar het vocht in het meest extreme geval op zal condenseren.

Mvg - Sjaak

Annelies, 13-01-2012
Hoi,

wij hebben laatst onze zolderkamer extra geïsoleerd en zowel de schuine wanden en het plafond afgewerkt met Gyproc gipsplaten. Als afwerking willen we vliesbehang aanbrengen en schilderen. Hoe pakken we dit best aan? schuine wanden en plafond afzonderlijk? Of kunnen we in 1 doorlopend baan werken? Hoe kan je veluxramen mooi afwerken?
Daarnaast willen we 1 muur afwerken met een retrovinyl behangetje. Kan dit over het vliesbehang (om het er in de toekomst ev makkelijk ook weer te kunnen afkrijgen)? Reactie infoteur, 14-01-2012
Beste Annalies,

De schuine wanden en het plafond plak je afzonderlijk, omdat je anders te veel spanningsverschil bij de overgang krijgt. Inwendige hoeken / overgangen snij je altijd door, uitwendige kan je doorplakken. Om een mooie afwerking te krijgen kan je -een dag voor je gaat schilderen- deze overgang met witte acrylaatkit afkitten, zodat je een mooie strakke overgang krijgt.
Rondom de Velux ramen verwerk je het behang er als het ware als een U of L om het raam heen.
Stel:
je baan behang overlapt het Velux raam 40 cm. Je werkt het behang dan eerst tegen de zijkant van het raam, vervolgens snij je het behang horizontaal in, ongeveer de afmeting van het raam. Houd de snede iets kleiner dan het raam, dan houd je behang over om langs de boven- en onderzijde van het raam weg te snijden. Geef een schuine inkeping in het behang naar de hoeken (boven en onder). Dit gaat eenvoudig met een scherp stanleymes, omdat je het behang droog verwerkt. Je kan nu het behang netjes tegen de onder- en bovenzijde van het raam aanwrijven en vervolgens het overtollige behang langs een snijlinaal tegen de raamkanten gedrukt wegsnijden.
Als je vliesbehang geen reliëf heeft en geen vinyl toplaag, dan kan je dit als onderlaag gebruiken om vervolgens het retrobehang te plakken.
Je zou de gipsplaten ook vooraf met (een restje) latex kunnen bewerken als gronderingsmiddel om de zuiging op te heffen. Hierdoor zal het afweken in de toekomst wat makkelijker gaan (alhoewel glasweefsel zich lastiger laat afstomen dan regulier behang)
Het is in ieder geval raadzaam de gipsplaten -minimaal een dag vóór je gaat behangen- voor te bewerken met een gronderingmiddel, rest latex of verdunde behangerslijm om de zuiging van de ondergrond te verminderen.

Hoop dat het duidelijk is!?

Mvg - Sjaak

Frans, 12-01-2012
Hallo,

Wij willen ons trappenhuis afwerken; omdat er wat krimp scheuren in de gestuukte muur zitten denk ik ook aan glasvezel. De muur is drie verdiepingen en dus meer dan 8,5 meter hoog. Moet ik nu gewoon verticaal behangen of zou de glasvezel horizontaal makkelijker aan te brengen zijn? Reactie infoteur, 13-01-2012
Beste Frans,

Dat kan goed. In een aantal gevallen kan het zelfs gunstiger zijn omdat je op 8,5 meter het spanningsverschil / verloop in de muur moeilijk opvangt / corrigeert.
Enig aandachtspunt is dat het patroon / reliëf op eventueel aangrenzende muren afwijkt als je het daar niet door zou voeren?

Mvg - Sjaak

Manon, 11-01-2012
Wij hebben een huis gekocht waarvan alle kamer beplakt blijken met glasvezel behang waarover heen gelatexed is. Er zit een werkje in met bobbeltjes wat ik erg lelijk vind. We hebben al geprobeerd het te verwijderen met perforator en stoomapparaat, dat lukte niet echt. De muur kwam mee en het ging heel erg langzaam (3 uur over iets meer dan m2). In de woonkamer hebben we daarom alles maar laten stuccen, maar om dat nu in het hele huis te laten doen, dat wordt wel een erg dure grap.
We vinden het op zich prima om er behang over te plakken wat dan wel glad is (en eventueel dan nog eens te latexen indien nodig). Een tip was om de bobbels eraf te schuren en er daarna over heen te behangen. Mijn vraag is: zou dit werken? En kan je er dan allerlei behang over plakken? Ook gewoon papieren behang? Of zijn er andere tips die niet zo duur zijn als alles stuccen, waarbij we toch de wanden glad krijgen. Reactie infoteur, 12-01-2012
Beste Manon,

Ik vrees dat de 'bobbels' zich moeilijk weg laten schuren. Latex heeft namelijk eerder de neiging te verschroeien dan te 'verstoffen'
Rest toch afstomen / afsteken (wat inderdaad veel geduld en tijd kost), of egaliseren met b.v. wandglad van Alabastine.
Een derde mogelijkheid kan zijn om de muren af te rollen met een korrelpleister / kwartscoat. Omdat dit product meer reliëf heeft dan latex, heb je meer vulling en een andere beleving. Dan wel eerst een proefstukje opzetten (2 x ) om te kijken of deze structuur wel bevalt.

Mvg - Sjaak

Maaike, 10-01-2012
Wij hebben de woonkamer behangen met glasweefselbehang. Nu is net de laatste baan donkerder na het schilderen. Echt de volledige baan van boven naar beneden. Kan het dat deze baan aan de verkeerde kant geplakt is en wt kunnen wij hier mee doen? Reactie infoteur, 11-01-2012
Beste Maaike,

Het meest aannemelijke is inderdaad dat je de baan op z'n kop of met de verkeerde (voor)kant hebt geplakt. (of een andere rol / aanmaak?)
Hier is helaas niets aan te doen, anders dan de baan vervangen, maar dit zal zonder schade aan te richten aan de aangrenzende baan waarschijnlijk moeilijk gaan.
Na een tweede keer latex aanbrengen zal het wat minder opvallen, maar hiermee oplossen doe je het niet.

Mvg - Sjaak

Anya, 10-01-2012
Onze tijdelijke woning wordt een zogenaamde bouwkeet. De muren van deze keet zijn van hout en door de vorige bewoners geverfd met latex in allerlei vrolijke kleuren. Het liefst wil ik de muren met verf op terpetine basis behandelen maar weet niet of deze verf over latex heen geverfd kan worden. zo niet wat zou dan een goede manier zijn om de muren een lichtere kleur te geven? Reactie infoteur, 11-01-2012
Beste Anya,

Het meest eenvoudig is het om wederom latex op de muren aan te brengen. (ook milieuvriendelijker en geurarm)
Een verf op terpentine basis kan -zeker als het tijdelijk is- ook. Officieel niet omdat er te veel spanningsverschil tussen de verven onderling kan onstaan (verschil in elasticiteit tussen de verven en daardoor hechtingsproblemen) In de praktijk zal dit binnenshuis echter niet zo veel problemen geven en kan je dus voor één van de verftypen kiezen.

Mvg - Sjaak

Jos Evers, 03-01-2012
Wij hebben een nieuwbouwoning volledig voorzien van galsvliesbehang van SPS. Muren keurig voorwerkt geplamuurd, voorstrijk en toen de banen in ruime lijm er op aangebracht, Een prachtig resultaat. In plaats van rollen willen we nu met een airless spuit de muren bewerken. Hiervoor hebben we een professionele spuit gebruikt. We hebben nu twee kamers af maar we zijn geschrokken van het resultaat. In plaats van echt strak lijkt het wel dat we de lijm eronder er door kunnen zien en dat het gladde resultaat hierdoor niet bereikt wordt. Het is vanmiddag gespoten maar we zijn maar gestopt. Het gekke is dat we een plafon die strak gestuct was wel in een keer super strak erin kregen. Kam het te maken hebben dat het nog moet in drogen? Staan nu op het punt om te gaan rollen. Reactie infoteur, 04-01-2012
Beste Jos,

Het beschreven probleem lijkt me een kwestie van onvoldoende dekking / laagdikte of verdeling van de verf.
Als de werkwijze gelijk is, eenzelfde latex is toegepast in gelijke dikte, een vergelijkbaar reliëf, de verzadiging van de ondergrond en de droging -van met name de lijm van het behang- voldoende, kan er in principe geen verschil zijn.
Heb je aan bovenstaande zaken voldaan, dan is verschil dat je waarneemt waarschijnlijk te wijten aan de lichtval. Op het plafond valt geen direct licht, maar alleen indirect. Anders gezegd: zou je het plafond als wand kunnen plaatsen, dan heb je door de lichtval wellicht eenzelfde beleving als nu bij de muren.
Ik weet niet of de muren nu -een dag later- na droging een ander aanzien geven? Twee keer afwerken is trouwens altijd beter / mooier.
Je zou mijn inziens twee dingen kunnen doen:
1. de muren nogmaals spuiten met een licht draaiende / cirkelende, overlappende beweging in plaats van banen (de ene spuitbaan kan nog wel eens vetter uitpakken dan de andere. In het bijzonder bij de overlapping van de banen)
2. de muren rollen (zie: http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/40/latex-muurverf-verwerken/ )
Zelf spuit ik de (grote) plafonds wel, maar geef ik bij afwerken van de muren de voorkeur aan rollen, mede omdat er dan minder afgeplakt hoeft te worden (deuren. kozijnen) en je beter voor je werkt staat dan dat bij het afwerken van een plafond het geval is.

Mvg - Sjaak

Gerrit, 03-01-2012
Hallo Sjaak
Muur is gestuct en wil daar schoolbordverf extra mat van Flexa op gaan zetten. Heb reeds een latex laagje met wat donkerder kleur gemengd en opgezet. Hoe breng ik dat schoolbordverf aan? Met kwast of net zoals bij Latex: kleine roller/grote roller/platte kwast voor plinten/sierlijsten? Ook discussie thuis hoe rol ik de onlangs gestucte muren een vraag. Heb veel blokvorming na aanbrengen van latex, te hard geduwd of is het een bepaalde volgorde hoe je dit opzet op wand. Zoonlief deed het vet erop vanuit het midden en dan omhoog en omlaag. punt. Bij hem 2e laag dus, veel banen te zien. Stukje overslaan, opzetten en dan schuin dit overgeslagen stukje weer meenemen?

zelf ben ik nogal geneigd om te blijven aaien/uitwaairen maar hebben nog geen mooi resultaat en willen dit graag weten voordat we aan die schoolbordverf beginnen. Gaarne een reaktie op dit lange verhaaal, wat wel met elkaar te maken heeft. Reactie infoteur, 03-01-2012
Beste Gerrit,

Het beste kan je de latex vol opzetten, gelijkmatig verdelen en narollen zonder de rol van de muur te halen. Voor de werkwijze zie: : http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/40/latex-muurverf-verwerken/
Met donkere kleuren is het niet helemaal te voorkomen dat je banen ziet, afhankelijk van het opvallen dlicht. Daarnaast zal het bij doordrogen van de verf en ingebruikname van de ruimte minder opvallen.
Als dit te storend is, kan je proberen de latex met een overlappende, draaiende beweging met de blokwitter op te zetten. Werk dan steeds naar het reeds behandelde gedeelte toe.
Verschillen /aanzetten kunnen ook nu voorkomen, maar door een meer gespreide breking van het licht, kan het minder opvallen.
Rollen blijft m.i. de meest voor de hand liggende werkwijze.

Mvg - Sjaak

Kees de Kraker, 23-12-2011
Ik ben bezig de gang, trapopgang en overloop te renoveren. Alle wanden zijn al veel eerder gepleisterd met Alabastine plafondplast grof. De ondergronden zijn steen, gipsplaat en een houtsoort. Voor egaliseren gebruik ik Rigips TopStuc. Hierbij zou ik TopStuc Primer als voorbehandeling gebruiken. Omdat dit slechts in 1 liter emmertjes beschikbaar is en ik bijna 5 liter nodig zou hebben heeft de Gamma mij aangeraden om de zo goedkopere 5l. emmer Stuc-Primer van Knauf te gebruiken. Mijn vraag was of dat wel kon en nog aan een tweede persoon gevraagd en kon best, waarom niet. Nu bij Gamma aan de praat en wordt gezegd dat ik het verkeerde heb gebruikt en dat de reeds gestucte gang en trapopgang zou kunnen gaan loslaten. Ik had de TopStuc Primer of Knauf Betokontakt moeten gebruiken. Voor de overloop heb ik nu Betokontakt gekocht, omdat de tekst op de emmer mij beter overkwam dan die van de TopStuc Primer. Op de overloop zijn ook gepleisterde houtplaten. Mijn eigenlijke vraag nu bij Gamma was of ik hier over heen kon gipsen. Eerder wel eens gehoord dat dit niet kon, omdat het zou loslaten. De Gamma zei doordat de pleisterlaag er goed dicht op zit het goed mogelijk is. Plan is om na het gipsen overal voorgeschilderd glasvlies er over te plakken en dan latexen. Mijn vragen: 1. Wat is uw advies omtrent de reeds gegipste gang en trapopgang? 2. Kan ik over het gepleisterde hout gipsen? 3. Welke primer is de beste voor de overloop, de TopStuc of de Betokontakt? 4. Ik lees in uw info dat glasvlies dichter is dan glasweefsel; mijn vraag is nu of er ook zo veel lijm op de wand moet dat het door het ook al voorgeschilderde vlies heen moet komen?
Een hele lijst, maar ik hoop dat u me kunt helpen en dat het me niet zal tegenvallen, dus me wat opbeurt. Alvast mijn hartelijke dank, prettige kerstdagen en een goed begin. Reactie infoteur, 25-12-2011
Beste Kees,

Wat het stucwerk betreft zal ik je helaas toch moeten teleurstellen. Beter is het om contact op te nemen met de fabrikant (website?) om de juiste middelen voor de juiste ondergrond te achterhalen.
Als schilder / behanger heb je in de praktijk te maken met oudere, bestaande en reeds voorbehandelde ondergronden (min of meer behangklaar).
Op iedere vaste, stofvrije, droge ondergrond is behang te verwerken. Je hebt een onderscheid in de lijmen, gekoppeld aan de behangsoort die je wilt gaan verwerken. Dit heeft te maken met absorptie, uitzetten en krimpen van het behang.
Een lijm voor vliesbehang is over het algemeen minder dik / lobbig dan die voor glasweefselbehang. Verschillende fabrikanten hebben dan ook elk hun eigen lijm gebaseerd op de verschillende typen behang. Bij Perfax b.v = vlies = geel/rode verpakking, weefsel = geel/groene verpakking. Volg vervolgens de aanwijzing op de verpakking.

Helaas slechts een 'half' antwoord. Jij ook fijne dagen en succes met de klus!

Mvg - Sjaak

Rick, 23-12-2011
Sinds 2 weken me eigen huis! Nu heb ik een schuine want met een dakkepel der in. Ik wil graag bij dit raam gordijnen hebben hangen net als bij het voor raam! Wat is de beste oplossing? Reactie infoteur, 23-12-2011
Beste Rick,

Het beste kan je onder en boven het raam roeden hangen, waarop je -dubbel gezoomd- de gekozen gordijnstof hangt, waar je eenzelfde plooi in aanbrengt als bij je overige gordijnen.
Afhankelijk van de verhouding maak je de roede en het grodijn X cm. breder dan het raam.

Mvg - Sjaak

Margreet, 16-12-2011
Sinds kort mijn eigen huis en boven is glasweefselbehang op gipswanden geplakt en gesausd/geverf. Nu is bij het plafond slopen een stuk glasweefsel gescheurd. Hoe kan ik dit herstellen? Kan ik nieuw glasweefselbehang over het bestaande heenplakken? Of hecht de lijm niet goed op de saus/muurverf die er nu op zit?
Ook de rand lang het plafond is nu niet mooi meer. Het nieuwe plafond is van dunner materiaal en een plint op de muur plaatsen ziet er niet mooi uit. Hoe krijg ik dit weer goed? Reactie infoteur, 17-12-2011
Beste Magreet,

Als het verschil minimaal is, is het te overbruggen met acrylaatkit, die je vervolgens weer met latex afwerkt.
Praat je over centimeter(s) verschil, dan is mijn inziens het aanbrengen van een profiellatje toch de enige mooie oplossing. Dit profiellatje kan je dan met acrylaatkit afkitten en schilderen zodat het toch een mooi strak geheel vormt.
Glasweefsel over glasweefsel plakken is geen optie; dit blijf je altijd zien. Dit geldt ook voor dubbel doorsnijden van overlappend behang, omdat het oude glasweefsel als eens is afgewekt met latex.

Mvg - Sjaak

Stefanie, 07-12-2011
We willen graag glasvezelbehang gebruiken bij een nieuwbouwwoning. Moet er voor dat het behang erop komt, nog meer op de muur gesmeerd worden? En erna? Reactie infoteur, 07-12-2011
Beste Stefanie,

Allereerst moet je al het opliggende vuil / gruis van de muur schrapen / verwijderen met een breed plamuurmes of schuurpapier. Eventuele grove onregelmatigheden egaliseren met een muurvuller.
Minimaal één dag voor je gaat behangen voorlijmen met een verdunde behangerslijm om de zuiging op te heffen. (met roller of blokwitter)
Glasweefsel verwerken. Daarbij voldoende vol lijm gebruiken en het behang goed en gelijkmatig in de lijm wrijven. De eenvoudige soorten hebben mogelijk een open structuur (gaatjes) zodat direct nalijmen nodig kan zijn (zie artikel)
Tot slot twee maal vol afwerken met latex.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 30-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.