Breng zo wat kleur in uw huis

Breng zo wat kleur in uw huis Welke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak overweldigend. Maar welke kleur kiest u in het interieur? Voor uw huis, voor uw woonkamer. Waar moet u opletten als u uw huis opnieuw gaat inrichten. Wat komt in welke kamer. Allemaal vragen die aan de orde kunnen bij de inrichting van uw woning. Breng zo meer kleur in huis. Wat is ROGGBIV ook al weer?

Welke kleur zien we?

Ook het zogenaamde witte licht dat we zien bevat alle kleuren van de regenboog. In het dagelijkse witte licht zijn de kleuren zo in evenwicht dat ze bij wijze van spreken tegen elkaar wegvallen. Met een prisma kunnen we het witte licht ontleden en zichtbaar maken en zien we de totale regenboog voor ons met als kleuren:
  • Rood;
  • Oranje;
  • Geel;
  • Groen;
  • Blauw;
  • Indigo.

Een bekend ezelsbruggetje hierbij is ROGGBIV, Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo, Violet. Overigens zitten hier nog allerlei kleurnuances tussenin. Dit is dan een kwestie van het mengen van tinten die u nog meer aanspreken. Zo ontstaat een welhaast oneindige reeks van kleuren en tinten. Ook de fabrikanten van verf maken hier gretig gebruik van.

Wat zijn de primaire kleuren?

De traditionele primaire kleuren zijn:
  • Rood;
  • Geel;
  • Blauw.

Primaire kleuren zijn de helderste en meest zuivere kleuren die we kennen. Ze lijken allemaal om uw aandacht te schreeuwen. Niet voor niets worden primaire kleuren veel gebruikt voor verkeersborden, waarschuwingstekens en brandblussers. De vaak rode kleuren kunt u gewoonweg niet over het hoofd zien.

Kleurloze kleuren zijn er ook

Kleurloze kleuren zijn er ook: bijna een tegenspraak in zichzelf. Onder deze kleuren vallen:
  • Wit;.
  • Zwart;
  • Grijs.

Wit is kleurloos, omdat het alle kleuren reflecteert en dus geen kleur absorbeert. Bij zwart is het precies andersom. Alle kleuren worden geabsorbeerd, en daarmee eigenlijk opgegeten. De kleur grijs ligt net in het tussengebied, als menging van de kleuren wit en zwart. Het is nu juist de kunst om de juiste kleurencombinatie te maken. Alles rood is slechts in sommige beroepen optimaal, alles wit is kleurloos en saai.

Betekenis van de kleuren, wat doet een kleur?

Of u een kleur nu wel of niet mooi vindt, is vaak persoonlijk. Toch is er zijn algemeenheid wel iets over de verschillende kleuren te zeggen:

1. De kleur geel

Geel is de helderste primaire kleur. Het komt het dichtst bij het zonlicht, zoals wij dat dagelijks zien. Geel is ook een vermoeiende kleur. Te veel geel maakt ruimtes kleiner. Geel zien we terug in veel gekoesterde edelstenen, zoals Citrien, Barnsteen, Topaas en gele Fluoriet.

2. De kleur rood

Rood is de meest agressieve en dominante kleur in het hele kleurenspectrum. Het is de kleur van het bloed, uitdagend en vitaal. Het refereert aan daadkracht, macht, gevaar en seksualiteit. Het komt vaak ook wat onrustig over. U weet hoe een rode lap uitwerkt op een stier. Enkele edelstenen in het rood zijn de Robijn, de rode Jaspis, de Granaat en de Hematiet.

3. De kleur oranje

Oranje laat zich overigens geraffineerd combineren met rood. Oranje werkt stimulerend, maar is ook erg overheersend. Oranje wordt wel gezien als de kleur van genezing en de vitaliteit. Oranje edelstenen zijn Carneool, Zonnesteen en Vuuropaal.

4. De kleur paars

Paars, menging van rood en blauw, stimuleert de hersenactiviteit. Het is een wat voorname kleur. De geestelijkheid is een grootgebruiker van paars. Denkt u bijvoorbeeld aan Pasen. In grotere ruimten heeft paars iets waardig, in kleinere ruimten werkt het te overdonderend. Bekende edelstenen zijn de Amethist en paarse Fluoriet.

5. De kleur bruin

Deze kleur, menging van groen en rood, komt veel in de natuur voor. Het is vooral een rustgevende kleur die zich prima laat combineren met een warmere kleur. Vooral in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd bruin bijna overal in huis toegepast. Tot vervelends toe. Bruine badkuipen en sanitair. In sommige oude huizen komt u het nog veel tegen.

6. De kleur blauw

Blauw is de kleur van een onbewolkte hemel. Mooi, rustgevend, maar wat koel. Bekende edelstenen in deze kleur zijn de Saffier, Sodaliet en Lapis Lazuli.

7. De kleur groen

Eveneens de kleur van de natuur. Het heeft het tegenovergestelde effect van rood. Het is rustgevend en kalmerend. Bekende groene edelstenen zijn de Malachiet, groene Toermalijn, Smaragd, Jade en de groene Fluoriet.

Slot

Dit alles overziend is het nu de kunst om de juiste combinaties te maken. Waar in huis komt welke kleur? Een goede combinatie van kleuren kan het verschil maken tussen licht en donker, smal en breed, maar ook lang en kort. Een goede kleurkeuze is van groot belang.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…
Beauty: Regenboog make-upBeauty: Regenboog make-upTja, alles je alle trends denkt gehad te hebben, komt er weer iets nieuws, de regenboog make-up. Make-up die herkenbaar…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…

Hoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenHoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenEen kindvriendelijk interieur en kindveilig huis zijn belangrijk als er een kindje op komst of in huis is. Maak uw huis…
Glasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerkingGlasweefsel en vliesbehang - Voorbereiding en afwerkingRichtlijnen bij het zelf aanbrengen van glasweefselbehang of vliesbehang! Glasweefselbehang en -in mindere mate- vliesbe…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.