Welk gereedschap heb je nodig als beginnende klusser?

Welk gereedschap heb je nodig als beginnende klusser? Als je pas begint met klussen, welk gereedschap heb je dan nodig om je gereedschapskist mee te vullen? Als je zelf klusjes wilt opknappen in en om je huis, bespaar je een hoop geld. Klusjesmannen of aannemers zijn duur. Daarom is het handig om zelf reparaties in huis uit te voeren. Om je huis op te knappen heb je niet alleen gereedschap nodig, ook moet je weten hoe je iets kunt repareren. Iedereen kan klussen. Welk gereedschap heb je minimaal nodig in je gereedschapskist om te klussen? Timmeren, metselen, tegelen, stukadoren, elektra herstellen... Het zijn allemaal klusjes in huis die vroeg of laat gebeuren moeten. Veel mensen huren een vakman of een aannemer in. Op zich een prima keuze, omdat je dan zeker weet dat het goed gebeurt, en je hebt garantie. Als je twee linkerhanden hebt, is het fijn dat je een vakman of een goedkope klusjesman in kunt huren die het werk uit handen neemt. Maar vakmensen zijn duur. Voor grote klussen, zoals het laten vervangen van kozijnen, of voor het plaatsen van een latei, of voor het wegbreken van muren of andere gespecialiseerde klussen, is het meestal verstandig om een vakkundig bedrijf in te huren. Maar voor de kleinere klusjes kan je heel goed zelf met je eigen gereedschap aan de gang. En iedereen kan in principe leren klussen. Er is veel informatie op internet over te vinden. Door er over te lezen en door te beginnen met klussen, word je steeds beter in het uitvoeren van reparaties in en om het huis.

Welk gereedschap heeft de beginnende klusser nodig?

Als je begint met klussen heb je basisgereedschap nodig. Met het gereedschap kan je minimaal de volgende zaken: timmeren, schroeven, boren, verlijmen, beitelen, oude schroeven en spijkers verwijderen, opmeten, gaten in hout of steen vullen, zagen.

Modern gereedschap / Bron: TiBine, PixabayModern gereedschap / Bron: TiBine, Pixabay
Hamer of klauwhamer
Met een hamer kan je spijkers in hout timmeren, delen aan elkaar bevestigen, of (met een klauwhamer) oude spijkers uit hout of muren verwijderen. Een hamer is ook geschikt voor licht sloopwerk.

Sleufschroevendraaier

Geschikt om gewone schroeven (met een sleuf of gleuf) in en uit meubels of planken of muren (enzovoorts) te draaien. Sleufschroeven worden ook wel gleufschroeven genoemd. Ze zijn herkenbaar aan de gewone rechte gleuf in de kop van de schroef. Met een gewone schroevendraaier met platte kop, kan je dit type schroef vastschroeven. Je kunt kiezen tussen gewone schroeven of roestvrijstalen schroeven, korte, lange of juist zeer lange. Voor buitenwerk zijn roestvrijstalen schroeven aan te raden, anders zullen de schroeven snel gaan roesten en tranen van roest veroorzaken op muren of hout.

Kruiskopschroevendraaier

Schroevendraaier om schroeven met kruiskop in en uit meubels en/of planken (enzovoorts) te draaien. Ook deze zijn verkrijgbaar in roestvrij staal of gewoon. Voor alle schroeven kun je ook bijpassende pluggen vinden. De plug wordt gebruikt om schroeven beter vast te kunnen zetten in bijvoorbeeld stenen (kalkachtige) muren.

Lijm (verschillende soorten)

Met lijmsoorten kan je hout of ander materiaal aan elkaar vastplakken. Lijm wordt ook wel gebruikt in combinatie met schroeven of spijkers, voor een extra sterke verbinding. Een set lijm met verschillende lijmsoorten, die afzonderlijk geschikt zijn voor verschillende soorten materialen, is handig.

Beitel

Er bestaan houtbeitels en steenbeitels. In de gereedschapskist van een beginnende klusser is een set houtbeitels in principe voldoende. Met houtbeitels kan je bijvoorbeeld een gat in hout vergroten, of kleine stukjes hout wegslaan om iets passend te maken of om iets af te werken.

Boormachine

Je kunt kiezen voor een handboor en een elektrische boormachine. De moderne klussen maakt meestal gebruik van een elektrische boormachine. Met een boormachine kan je snel schroeven in en uitdraaien. Je boort gaten in hout, in muren, of in metalen voorwerpen. Er worden verschillende boren meegeleverd voor gebruik in verschillende materialen. Deze boortjes zijn eenvoudig te verwisselen. Een handboor is echter ook handig. Deze wordt wel gebruikt om kleine gaatjes te boren en om op plaatsen te boren waar je met een elektrische boor niet zo snel bij kunt komen.

Tang

Nijptang, kniptang, waterpomptang, combinatietang, enzovoorts: met een tang kan je draden of metaal doorknippen, of zaken aandraaien, bijstellen, vasthouden, enzovoorts. Er bestaan veel verschillende soorten tangen. Een startende klusjesman zal minimaal gebruikmaken van een nijptang, kniptang, en een waterpomptang.

Schroevendraaier

Een set schroevendraaiers kan niet ontbreken in je gereedschapskoffer. Schroevendraaiers heb je nodig om schroeven in en uit te draaien. Een schroevendraaier geschikt voor gewone gleufschroeven en een set geschikt voor kruiskopschroeven zijn noodzakelijk.

Dopsleutel (met ratel) of ringsleutel

Voor het los- of vastdraaien van (vaak grote maten) moeren heb je een dopsleutel nodig. Met de ratel kan je de dopsleutel naar links of rechts draaien. Je kan daarmee de moer vastzetten of juist losdraaien.

Steeksleutel

Halfopen sleutel die je om drie kanten van een moer legt, waarna je de moer vast of los kunt draaien.

Meetlat of rolmaat

Voor het opmeten van ruimtes of materialen. Je kunt niet zonder een meetlat of rolmaat. Elke klusser moet meten. De meetlat is handig voor het meten van kleinere lengtes, de rolmaat voor grote ruimtes.

Plamuurmes

Voor het aansmeren van plamuur, of het afsteken van oude verf of behang en dergelijke. Je kunt het beste een paar plamuurmessen kopen. Een smalle, een gemiddelde en een brede.

Stanleymes

Voor het snijden van karton, plastic, hout, en andere materialen. Het voordeel aan een stanleymes is dat er een breekmes in zit. Je kunt het mesje afbreken als het niet scherp genoeg meer is. Het nieuwe deel is dan weer vlijmscherp.

Waterpas

Om te controleren of iets perfect horizontaal of verticaal staat gebruik je een waterpas. Op de pas kan je aflezen of een voorwerp, bijvoorbeeld een lat, recht staat.

Zaag

Een handzaag is noodzakelijk om planken, triplex (of bijvoorbeeld gipsplaten) door te zagen. Een metaalzaag is om metalen delen door te zagen. Als je gereedschap nodig hebt om te klussen is een gewone handzaag voor hout, om te beginnen nodig. Er zijn veel verschillende soorten zagen te verkrijgen. De gewone handzaag voldoet om mee te starten.

Hulpmiddelen

Om te klussen heb je ook bepaalde hulpmiddelen nodig die van pas kunnen komen, zoals bijvoorbeeld schuurpapier, tape, pluggen, spijkers, moeren, pluggen, schroeven. Afhankelijk van de klus die gedaan moet worden komen er meer materialen bij om het gereedschap te kunnen gebruiken. Een beginnende klusser zal het vaakst gebruikmaken van spijkers, schroeven (kruiskop- en gewone gleufschroeven), moeren en lijm. Ook is het handig om potloden in je gereedschapskist te bewaren.

Werkhandschoenen

In een gereedschapskist mogen ook een paar werkhandschoenen niet ontbreken. Handschoenen beschermen je handen tegen verwondingen en tegen koude temperaturen als je in de herfst of winter buiten klust.

Gereedschapskist of gereedschapskoffer

Om alle gereedschap te bewaren heb je een gereedschapskist of gereedschapskoffer nodig. Er worden gereedschapskisten en gereedschapskoffers van metaal en kunststof gemaakt. Gereedschapskisten en gereedschapskoffers zijn er in allerlei soorten modellen. Bij gereedschap dat als set verkocht wordt zit vaak al een kleine gereedschapsdoos. Een gereedschapskist voor veel gereedschap kan ook op wieltjes geleverd worden. Voor klein gereedschap kan je prima gebruikmaken van de meer handzame gereedschapskoffer. Als je erg veel gereedschap hebt kan je het overgrote deel prima in een kist bewaren en het handzame gereedschap in een koffer. Veel mensen kopen een kant-en-klare gereedschapskist, waar alle gereedschap voor de beginnende klusser al in zit.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doe het zelf garageEen auto is vaak een grote kostenpost. Naast brandstof, verzekering en belasting betaalt u waarschijnlijk ook voor het o…
Poolse Klussers & Wettelijke RegelsPoolse Klussers & Wettelijke RegelsDe wettelijke regels zijn per 1 maart 2007 versoepeld voor werknemers (klussers, bouwvakkers etc.) uit de nieuwe EU-lids…
Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussenKlussen in huis: doe het zelf & veilig klussenVeilig klussen in en om het huis is noodzakelijk. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken bij de doe het zelf klussen…
Doe het zelf met twee linkerhandenDoe het zelf met twee linkerhandenLeken kunnen zonder al te grote problemen de meeste klussen uitvoeren die zich in en om het huis aandienen: het schilder…

De verschillende soorten behangDe verschillende soorten behangEr zijn heel veel verschillende soorten behang verkrijgbaar. Wat voor behang u ook kiest, het is verstandig om behang in…
Winst maken met huis opknappen en verkopenWinst maken met huis opknappen en verkopenIn tv-programma's als 'Bouwval gezocht' knappen enthousiaste mensen een huis op om dat met winst weer door te verkopen.…
Bronnen en referenties
  • http://www.oudewijsheden.nl/gereedschapskist-beginnende-klusser/
  • Afbeelding bron 1: TiBine, Pixabay
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-08-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.