Maak snel en gemakkelijk je eigen vouwgordijn!

Vouwgordijnen zijn tegenwoordig de perfecte manier om privacy te creëren in je woning. Daarnaast is een vouwgordijn ook nog eens heel decoratief en op bijna alle ramen en deuren in je huis toepasbaar. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je vouwgordijn kant-en-klaar te kopen bij een interieur- of bouwspeciaalzaak of zelfs op maat te bestellen. Dit is echter vaak een kostelijke aangelegenheid en de keuze in materiaal en dessin is soms erg beperkt. Wil je dit alles omzeilen en je interieur ook nog eens helemaal in de huidige stijl aankleden, maak ze dan gewoon zelf. En het beste van alles, creëer iets unieks! Het zelf maken van een vouwgordijn is dus niet alleen erg gemakkelijk en goedkoop: Je kunt ook nog eens zelf kiezen welke soort stof, kleur, welk dessin en welk materiaal je gebruikt, maar bovenal is het gewoon superleuk en niemand anders heeft het! Als voorbeeld: Één kant-en-klaar vouwgordijn kost per stuk al gauw € 300. Voor ongeveer dezelfde prijs maak je zelf je vouwgordijnen voor je hele huis! Natuurlijk wil je nu graag weten hoe dat dan zou moeten, logisch. Allereerst natuurlijk de materialen die je, naast een beetje handigheid, nodig hebt:

Materiaal

  • Naaimachine
  • Stofschaar
  • Meetlint of lat
  • Naaimachinegaren in de gewenste kleur
  • Rondhout doorsnede ongeveer 5-9 mm
  • Boormachine
  • Schroeven en pluggen
  • Eventueel een ijzeren ronde lat voor de verzwaring aan de onderkant
  • Lusjes of kleine schroefoogjes voor de baleinen
  • Een lat van ongeveer 3x3 cm of elke gewenste dikte
  • Schroefoogjes voor op de lat
  • (Zelfklevend) klittenband
  • Stevig touw in de gewenste kleur
  • Muurhaakjes
  • En als leukste: stof in elke gewenste kleur en vorm!

Stofkeuze

In principe is alles mogelijk! Waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden is de gewenste lichtdoorlatendheid en hoe lang je ervan wil genieten. Gordijnstof is natuurlijk het meest geschikt aangezien het vaak ontworpen is om niet te veel schade van zonlicht te ondervinden, aan beide zijden een dessin heeft en ook verkrijgbaar is in verduisterend materiaal. Mocht je nu echt net dat ene lapje van de markt helemaal te gek vinden kun je er ook voor kiezen een voering aan de buitenzijde aan te brengen die je stofje beschermt tegen zonlicht. Ook is het belangrijk dat je stof niet te stijf en dik is zodat het goed en mooi vouwbaar is.

Werkwijze Vouwgordijn

Opmeten

Vervolgens ga je natuurlijk het betreffende raam of de betreffende deur opmeten en bepalen hoe breed en lang je gordijn moet worden. Indien je een raam hebt dat breder is dan de breedte van je stof kun je ervoor kiezen om twee gordijnen naast elkaar te plaatsen of één groot gordijn te plaatsen door de twee banen stof aan elkaar te naaien met de naad in het midden. Houd hierbij altijd rekening met extra stof voor de zomen boven en onder, ongeveer 2-3 cm. Ook zullen er baleinen in je vouwgordijn komen, desgewenst aan de achterkant, de voorkant of een ovale balein zonder plooi met een extra stukje stof aan de achterkant.

Tip: Tel altijd 10-20 cm extra stoflengte op bij de totale lengte van je gordijn zodat je zeker weet dat je geen stof te kort komt.

Baleinen

Baleinen zijn zogenoemde plooien die je aanbrengt waarin je je rondhout schuift om het vouwgordijn op en neer te kunnen laten gaan.De eenvoudigste manier is de baleinen aan de achterkant aan te brengen, afhankelijk van de dikte van het rondhout zal de plooi ongeveer 2-4 cm zijn. Wanneer je een mooi patroon in je stof hebt en dit zichtbaar wil houden kun je kiezen voor baleinen aan de voorkant of een ovale balein. Je kunt er zelf voor kiezen hoe groot de afstand tussen de baleinen moet zijn, variërend van 20- 30 cm, maar beter niet meer dan 40 cm in verband met de stevigheid. Tel de eventuele extra centimeters van het aantal plooien dus op bij de lengte van het vouwgordijn.

Het werk met de naaimachine

Als je alles goed gemeten hebt ben je klaar voor het in elkaar zetten van het vouwgordijn. Je zoomt als eerste de boven- en zijkanten van de lap stof om en brengt aan de bovenkant het klittenband aan, zet dit ook met een extra steekje vast. De andere helft van het klittenband breng je aan op de lat zodat je het gordijn eenvoudig kunt plaatsen en verwijderen om het bijvoorbeeld te wassen, extra handig, iets dat met de meeste kant-en-klare vouwgordijnen niet mogelijk is! Zet het klittenband vast met een extra nietje zodat het niet loslaat. Plaats de lat, die je van tevoren op maat hebt gezaagd en desgewenst gelakt in de juiste kleur, in de raam- of deuropening of op het plafond. Hieraan wordt je gordijn straks opgehangen. De onderste zoom laat je nog even voor wat hij is zodat je straks bij het ophangen de precieze lengte kunt afmeten. Vervolgens maak je de plooien waarin je rondhout straks geschoven wordt, de baleinen dus. Zorg dat je rondhout goed past, dus niet te strak en niet te los. Als je daarmee klaar bent breng je je vouwgordijn aan op de lat en speld je de onderkant op de gewenste lengte af. Zoom deze vervolgens ook om en plaats alle rondhoutjes die je natuurlijk op maat hebt gezaagd.

Haal het gordijn nog even los van de lat om beter te kunnen werken. Je kunt er nu voor kiezen om de uiteinden van de baleinen dicht te naaien en de plastic oogjes op gelijke afstanden van de buitenkant aan te brengen en met de hand vast te zetten. Denk eraan, hoe breder je gordijn des te meer touwverbindingen je nodig hebt. Bijvoorbeeld: bij een vouwgordijn van 50 cm breed heb je twee touwverbindingen nodig, bij een vouwgordijn van 150 cm is het beter om drie verbindingen te gebruiken, dus één in het midden en twee aan de buitenkanten van je gordijn. Deze vormen mede met de lat de basis van je ophangsysteem en zorgen ervoor dat je vouwgordijn mooi gelijkmatig op te halen is. Je kunt er ook voor kiezen om hele kleine schroefoogjes te gebruiken die je door de stof in het hout schroeft. Dit is iets lastiger en meer werk om ze bijvoorbeeld te verwijderen als je het gordijn wil wassen, maar geeft wel een wat fijner uiterlijk.

Touwverbinding Vouwgordijn

Bevestig je gordijn nu weer met het klittenband op de lat. Vervolgens maak je de uiteinden van je op maat geknipte touw vast aan het onderste oogje of lusje, en haal je ze door alle andere bovenliggende oogjes tot je boven bent. Let op: zorg ervoor dat elk touw op zijn minst twee maal de lengte heeft van de lengte van je gordijn zodat je voldoende ruimte hebt om het omhoog en omlaag te halen en vast te zetten op het muurhaakje. Bijvoorbeeld: is de lengte van je vouwgordijn 200 cm, gebruik dan minimaal 400 cm touw per verbinding! Herhaal dit bij alle touwverbindingen.


Als je boven bent bevestig je de grotere schroefoogjes op de lat en haal je daar je touw doorheen. Bevestig uiteindelijk een laatste schroefoogje aan de buitenkant van je lat aan de kant waar je muurhaakje komt. Haal daar ook je touwen doorheen en maak aan het einde een knoop van alle touwen. Zo voorkom je dat ze in de knoop raken. Haal nu je vouwgordijn omhoog, zet het touw vast op het muurhaakje en je bent helemaal klaar voor je nieuwe interieur!
© 2013 - 2024 Silmarwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gordijntrends: soorten gordijnenGordijntrends: soorten gordijnenJe hebt een stijl gekozen voor je interieur. Wat voor soort gordijnen kies je? Niet alleen in interieur en woonstijl zij…
Zelf een rolgordijn maken en ophangenZelf een rolgordijn maken en ophangen is een eenvoudige klus. Als je het juiste rolgordijn hebt uitgezocht in de winkel…
Zonwering: kopen van zonwering voor het huisZonwering: kopen van zonwering voor het huisHet kopen van zonwering hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren hoe u deze goedkoop zou kunnen aans…

Het leed dat zelf kozijnen plaatsen heet!Je kozijnen zijn verouderd, beschadigd of je huis is toe aan een nieuwe uitstraling, kortom: tijd om nieuwe kozijnen te…
Rookmelders: 5 euro die je leven kunnen reddenRookmelders: 5 euro die je leven kunnen reddenOok onze neus slaapt 's nachts: brandlucht nemen we meestal pas waar als het al te laat is. Een rookmelder is dan ook ab…
Silmarwen (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.