Het leed dat zelf kozijnen plaatsen heet!

Je kozijnen zijn verouderd, beschadigd of je huis is toe aan een nieuwe uitstraling, kortom: tijd om nieuwe kozijnen te plaatsen. Neem je in overweging om de kozijnen zelf te plaatsen, dan is het verstandig om vooraf dit artikel te lezen. Zelf nieuwe kozijnen plaatsen heeft voordelen. Het is aanzienlijk goedkoper, dan wanneer je een specialist inhuurt. Toch is het verstandig om eerst de volgende twee vragen te beantwoorden:
 • Heb ik twee linker handen?
 • Wil ik verzekerd zijn van vakmanschap?

Als je één van deze twee vragen hebt beantwoord met een ‘ja’, dan is het verstandig om te kiezen voor een kozijnspecialist die de kozijnen voor je plaatst.

Ga je de uitdaging aan?

Kozijnen plaatsen is een uitdagende klus. Voordat je de kozijnen plaatst heb je natuurlijk al voorbereidingen getroffen en goed nagedacht over het materiaal waar de nieuwe kozijnen van zijn gemaakt. In dit artikel staan de 5 belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je er voor kiest om zelf de kozijnen te plaatsen.

 1. In eerste instantie: let op de garantie!
 2. Dit moet je weten: het begint bij correct meten!
 3. Vermijd een misstap: gebruik goed gereedschap!
 4. Jezelf kwellen: kozijnen stellen!
 5. Kozijnen versterken: controleren en afwerken!

In eerste instantie: let op de garantie!

Nog voordat je hebt besloten om zelf je kozijnen te plaatsen, is het handig om contact op te nemen met je kozijnspecialist om afspraken te maken over de garantie. Problemen die zijn ontstaan door foutieve montage of behandeling zullen uiteraard niet binnen de garantieregeling vallen. Zelf je kozijnen plaatsen kan dus nadelig uitpakken.

Dit moet je weten: het begint bij correct meten!

Nieuwe kozijnen plaatsen begint met correcte afmetingen. Mocht je denken dat het opmeten van kozijnen een makkelijke klus is, dan is dit een vergissing. In deze fase kan al veel misgaan. Allereerst is het, afhankelijk van het materiaal, niet mogelijk om foute afmetingen te herstellen. Dit is vooral het geval bij kunststof, aluminium en stalen kozijnen. Hierdoor kunnen de kosten oplopen als blijkt dat de kozijnen foutief zijn opgemeten en dus niet bruikbaar zijn.

Vermijd een misstap: gebruik goed gereedschap!

Als je correct afgemeten kozijnen zijn geleverd kun je aan de slag met het plaatsen. Voor kozijnen plaatsen heb je een aantal spullen nodig, om te zorgen dat de kozijnen goed en veilig worden geplaatst. Hieronder staat een lijst van het gereedschap dat je nodig hebt:

 • Werkhandschoenen, helm & veiligheidsbril
 • Stroom
 • Meetapparatuur
 • Een waterpas
 • Een hamer
 • Een boor
 • Een schroevendraaier
 • Tochtrubbers
 • Spijkers, schroeven & pluggen
 • Kit of purschuim

Jezelf kwellen: kozijnen stellen!

Is het je gelukt om de kozijnen te monteren, dan komt het aan op werkelijk vakmanschap. Je kozijnen moeten goed worden gesteld, om ervoor te zorgen dat ze goed geïsoleerd zijn en een lange levensduur hebben. Tijdens het stellen moeten de kozijnen waterpas worden gemonteerd, en er mag geen zware kracht op worden uitgeoefend.

Kozijnen versterken: controleren en afwerken!

Ben je er zeker van dat je het kozijn goed hebt gesteld, dan ga je door met het controleren en afwerken. Het afwerken, met kit of purschuim, is minstens zo belangrijk als het plaatsen en stellen van kozijnen, omdat dit het binnendringen van vocht, vuil en lucht tegengaat.

Heb je je vergist: kies voor een kozijnspecialist!

Foutieve montage van je kozijnen kan ervoor zorgen dat de kozijnen vroegtijdig vervangen moeten worden of je verhoogt daarmee je eigen stookkosten, door slechte isolatie. Mocht het zijn dat je na het lezen van dit artikel toch besloten hebt om een kozijnspecialist in te huren dan zal dit veel tijd en energie schelen. Voor een kozijnspecialist betaal je misschien wat meer, maar je zult jarenlang kunnen genieten van het geleverde vakmanschap. Met deze vijf stappen kun je zorgen dat je de kwaliteit van je kozijnen kunt waarborgen!
© 2013 - 2024 Jhengevelt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Houten kozijnen vervangenKozijnen hebben helaas niet het eeuwige leven: er zal een moment komen waarop het kozijn aan vervanging toe is. Hoe weet…
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…

Hout buitenshuis gebruikenHout buitenshuis gebruikenHout is een prachtig materiaal voor gebruik buitenshuis. Maar hout is ook enigszins een apart materiaal. Het vereist eni…
Maak snel en gemakkelijk je eigen vouwgordijn!Vouwgordijnen zijn tegenwoordig de perfecte manier om privacy te creëren in je woning. Daarnaast is een vouwgordijn ook…
Bronnen en referenties
 • www.kozijnen-weetjes.nl
 • www.kozijnentip.nl
Jhengevelt (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.