Lekkage in uw woning door de buren… en dan

U komt op een middag thuis van uw werkzaamheden en treft een kleine ravage in uw woning aan, er is waterschade ontstaan. Even denkt u dat de oorzaak in uw eigen woning te vinden is maar al snel blijkt dat de oorzaak bij de buren ligt. Wat moet u in een dergelijk geval doen en hoe kunt u het beste handelen om uw rechten veilig te stellen.

Ga op zoek naar de exacte oorzaak van de schade

Voor de een lijkt dit op het intrappen van een open deur, voor de ander is dit wellicht wat ver gezocht. Toch is het van belang om zo vlug mogelijk de exacte oorzaak van de schade te achterhalen. Is het een waterleiding van uw buren welke de overlast veroorzaakt, een kapotte wasmachine of een dakgoot. U zult dus in overleg met uw buren moeten treden en eventueel een deskundige laten inschakelen om de oorzaak te achterhalen. Zonder deze oorzaak zal het voor u letterlijk een kwestie worden van blijven dweilen met de kraan open. Bovendien is de oorzaak van belang voor de verdere stappen welke u kunt ondernemen.

Indien de oorzaak van de schade niet een twee drie te achterhalen is kunt u nog overwegen een lekdetectie te laten verrichten. Meer informatie over dit onderwerp vind u hier.

Neem contact op met uw eigen verzekeraar

Met de oorzaak van de schade kunt u contact opnemen met uw eigen opstal- en inboedelverzekeraar. Deze zullen doorgaans de meeste schade welke ontstaat door water afkomstig van uw buren voldoen, de oorzaak is bij deze melding van groot belang. Indien noodzakelijk zal uw verzekeraar een expert inschakelen om de omvang van de schade vast te stellen en zal uw verzekeraar de schade verhalen op de aansprakelijke derde indien dit mogelijk is. U hoeft hiervoor dus zelf geen nadere actie te ondernemen.

Het grootste voordeel voor u indien u uw eigen verzekeraar aanspreekt is dat u doorga ans recht heeft op een vergoeding van de schade op basis van nieuwwaarde. Indien u de schade zou melden bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van uw buren zou u slechts recht hebben op een vergoeding op basis van dagwaarde. Naast het feit dat u door te melden aan de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buren meer werk zult moeten verrichten kunt u er ook nog eens behoorlijk financieel bij inspringen.

Indien u zelf niet verzekerd bent of uw eigen verzekering niet uitkeert

Mocht uw verzekeraar gemotiveerd aangeven dat u zelf niet verzekerd bent tegen deze vorm van waterschade dan zult u alsnog de buren aansprakelijk moeten stellen voor het ontstaan van de schade. Dit kan door middel van een kort schrijven waarin u omschrijft wat er is gebeurt, welke schade er is ontstaan en dat u de buren hiervoor aansprakelijk stelt. Uw buren kunnen hierop hun aansprakelijkheidsverzekeraar voor particulieren inschakelen. Indien de lekkage is veroorzaakt doordat uw buren een en ander hebben laten verbouwen en bij deze verbouwing niet alles correct is aangesloten dan bestaat voor u ook de mogelijkheid de persoon die verbouwde aansprakelijk te stellen.

Hebben de buren onverhoopt geen aansprakelijkheidsverzekering of willen zij de schade hier niet indienen omdat zij menen dat zij niet aansprakelijk zijn voor de schade die u heeft opgelopen, dan is het verstandig uw rechtsbijstandverzekering voor particulieren in te schakelen. Deze kan voor u de nodige stappen ondernemen. Beschikt u niet over een dergelijke verzekeringen maar bracht u uw verzekeringen wel onder bij een tussenpersoon dan kunt u proberen of zij u kunnen helpen bij de oplossing van dit geschil. Mocht u ook geen assurantietussenpersoon hebben dan kan wellicht het juridisch loket nog bijstand verlenen of u in ieder geval raden in de nader te ondernemen stappen.

Het is in geen geval verstandig de schade te laten herstellen voordat uw eigen verzekeraar, of de verzekeraar van de tegenpartij hiervoor toestemming heeft gegeven. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat achteraf niet meer valt na te gaan of de door u opgegeven kosten van het herstel ook inderdaad redelijk zijn en dat u alsnog niet uw volledige schade vergoed krijgt.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Welke verzekering dekt waterschade?Welke verzekering dekt waterschade?Waterschade is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er lekkage ontstaan na een rege…
Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Een grote lekkage met waterschade als gevolg is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Niet alleen kunnen de kosten van d…
Lekdetectie, de manier op lekkages op te sporenMisschien heeft u het wel eens meegemaakt, plotseling ziet u een natte plek op uw muur of uw plafond, u heeft lekkage. P…

Hoe inbreken, en hoe voorkom je dat er ingebroken wordtEen inbreker heeft maximaal 5 minuten nodig om een goede kraak te zetten. Hier een aantal stappen die een inbreker neemt…
Zonder zorgen verhuizenZonder zorgen verhuizenVerhuizen doen we allemaal eens of meerdere keren in ons even en er zijn maar weinig mensen die hier echt lol in hebben.…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 25-09-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.