Geld besparen op energie

Geld besparen op energie Elke jaar die afrekening van de energiemaatschappij ontvangen is vaak geen pretje. De energiekosten lijken elk jaar verder te stijgen. Wat kunnen wij daaraan doen? Kunnen wij ervoor zorgen dat we maatregelen nemen in onze eigen woning, zodat we energie kunnen besparen? Jazeker! Er zijn talloze tips waar we aan kunnen denken en meteen kunnen uitvoeren. Veelal zijn het de simpelste dingen, waar we tot op heden nog niet aan hadden gedacht.

Laat je apparatuur niet op stand-by staan

Jaarlijks laten veel mensen hun apparatuur op stand-by staan. Dit is gewoonweg gemakzucht en het kost ook extra. Zet je apparatuur helemaal uit. Buiten het feit dat dit energie bespaart, is het ook brandveiliger als de apparatuur uit staat.

Ga bewust om met kerstverlichting

Kerstverlichting zijn energie-slurpers 1e klas. Ga hier heel bewust mee om. Buiten dat ze vaak brandgevaarlijker zijn dan gewone verlichting kosten ze enorm veel energie. Als je niet in de woonkamer bent, maar boven of buiten, zet de kerstverlichting dan uit. Je geniet er dan toch niet van.

Deksel op de pan

Doe altijd met het koken de deksel op de pan. Een pannetje water koken gaat veel sneller met deksel op de pan dan zonder. Dit scheelt energie (of gas). En het gekookte eitje smaakt net zo lekker.

Meer douchen dan in bad gaan

Douchen is vaak veel efficiënter dan in bad gaan. Of je moet een half uur onder de douche staan, dan bespaart het natuurlijk niet veel. Een heel bad laten vollopen is natuurlijk handig als je kinderen hebt. Maar je bespaart simpelweg meer als je de kids even omstebeurt onder de douche zet.

Verwarm geen onnodige ruimtes

Die verwarming op de zolder en die verwarming op dat ene kamertje, waar je nooit komt. Zet ze lekker uit, dat scheelt vaak tot honderden euro per jaar aan energie. Verwarm alleen de kamers waar het echt nodig is. Een verwarming kan je, bij een goed geïsoleerd huis, sowieso uitzetten rond 18.00 uur. De warmte blijft de rest van de avond nog wel hangen in je huis.

Draai altijd met een volle wasmachine

Zorg ervoor dat je wasmachine altijd vol zit. Draai geen onnodige wasjes. Dit kost veel extra energie en water per jaar.

Zet koffie met je Senseo

Een koffiezetapparaat is veelal langer bezig dan een Senseo om een paar kopjes koffie te zetten. Dit spaart vaak 50% energie uit. Uiteraard niet wanneer je voor tien man koffie gaat zetten.

Pompschakelaar op de CV

Het is nutteloos om zonder een reden te gaan stoken in huis. Zonde van her geld en het energieverbruik. Door een pompschakelaar op je CV te zetten zorgt je ervoor dat u alleen stookt als het nodig is.

Een goed geïsoleerd huis

Het is belangrijk dat je huis voldoende is geïsoleerd. Hiermee bespaar je een hoop energie. Plak radiatorfolie achter de verwarmingen. Als je niet thuis bent, zorg dan dat je gordijnen en rolluiken dicht zijn. En dicht de kiertjes in je huis.

Schelpen in de kruipruimte

Een perfecte vloerisolatie voor onder je huis is schelpen. Deze vorm van isolatie is goedkoop en scheelt toch nog behoorlijk wat energie.

Verf de muren met een lichte kleur

De verwarming kan uit in de zomer of voorjaar. Doordat je witte/lichte muren hebt reflecteert de zon door je hele huis. Dit scheelt bovendien ook veel energie, omdat je geen lampen hoeft aan te zetten. Zolang de zon nog schemert is je huis een stuk lichter met witte muren.

Overige besparingen op je energie

Naast deze handige besparingstips op je energierekening zijn er nog vele andere manieren om te besparen, zoals:
 • Bij gladde vloeroppervlak de bezem gebruiken in plaats van de stofzuiger
 • Haal de telefoonoplader uit het stopcontact
 • Sluit de schoorsteenkap van de openhaard
 • Kook (stoom) vaker met de wok
 • Zet de frituurpan eerder uit
 • Zet de kookplaat eerder uit
 • Bewaar de extra koffie in de thermoskan
 • Vervang tijdig oude koelapparatuur
 • Geen koelkast bij de verwarming
 • Zet altijd het juiste formaat pan op de warmtebron
 • Gebruikt meer spaarlampen
 • Kraan uit tijdens het scheren
 • Studeer in een koele kamer

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaar geld en de planeet: CO2-tipsSpaar geld en de planeet: CO2-tipsWist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijk…
Snel en eenvoudig energie besparenSnel en eenvoudig energie besparenSpaarlampen indraaien, de thermostaat een graadje lager, de muren isoleren, overstappen op een andere leverancier. Het r…
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…
Hoe werkt een zonneboiler?Hoe werkt een zonneboiler?Een zonneboiler is een installatie op het dak van een huis, die door middel van de zonne-energie het water verwarmt. Dit…

Wonen in zakelijk industrieel zwartWonen in zakelijk industrieel zwartIk liep laatst een woonwinkel binnen die heel industrieel aandeed en ik vind die industriële stijl wel iets hebben, maar…
Zonne-energie kan veel voordeliger door nieuwe ontwikkelingZonne-energie kan veel voordeliger door nieuwe ontwikkelingElektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen was altijd al bijzonder milieuvriendelijk. Door een nieuwe ontdekking…
Bronnen en referenties
 • www.nuon.nl
 • www.eneco.nl
 • www.rijksoverheid.nl
 • www.nibud.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 30-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.