Tips om water te besparen

Tips om water te besparen Water gebruiken we elke dag en we kunnen dan ook niet zonder. Ons watergebruik kan waarschijnlijk wel wat minder. Dagelijks gebruiken we liters om te douchen, schoon te maken en te wassen. Vaak letten we eigenlijk helemaal niet op hoeveel water we eigenlijk gebruiken. Wellicht realiseren we ons niet dat we voor elke liter water gewoon moeten betalen. Of dat het beter is als we niet onnodig water verspillen. Maar hoe dat je dat eigenlijk, je waterverbruik terugdringen? Lees de tips hieronder.

Douchen of in bad?

Bij het in bad gaan verbruiken we gemiddeld ongeveer 140 liter water per keer. Tijdens het douchen, verbruiken we gemiddeld ongeveer 70 liter water per keer. Twee keer onder de douche stappen kost dus net zoveel water als één keer in bad gaan. Je kunt dus beter wat vaker onder de douche stappen. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt ondernemen om zo min mogelijk water te verbruiken tijdens het douchen. Het aanschaffen van een waterbesparende douchekop verminderd het waterverbruik tijdens het douchen aanzienlijk. Ook met een thermostaatkraan verbruik je minder water dan wanneer je douche een gewone kraan heeft.

Wassen en afwassen

Bij het wassen van je kleding, handdoeken en beddengoed is het belangrijk dat je altijd met een volle trommel wast. Hoe voller de wasmachine, hoe minder water deze verbruikt. Wanneer je altijd alleen maar volle trommels wast hoef je uiteraard ook minder vaak te wassen. Ook hierdoor verbruik je uiteindelijk minder water per jaar. Heb je een relatief nieuwe wasmachine, dan zit er vast een ecoprogramma op. De meeste wasmachines verbruiken minder water wanneer je het ecoprogramma inschakelt. Voor je vaatwasser geldt eigenlijk hetzelfde. Zet deze pas aan als de machine helemaal vol zit. Heb je een redelijk nieuwe afwasmachine? Gebruik dan het ecoprogramma. Tijdens dit programma gebruiken de meeste afwasmachines een kleinere hoeveelheid water.

Wat je nog meer kunt doen

  1. Wanneer je de badkamer of het toilet gaat schoonmaken gebruik je vaak een emmer met water. Onthoud dat het niet nodig is om deze emmer tot de rand toe te vullen. Als je een emmer met een inhoud van vijf liter voor de helft vult heb je meer dan genoeg sop om je badkamer of toilet schoon te maken.
  2. Ondanks dat we misschien in het bezit zijn van een vaatwasser hebben we zo nu en dan toch nog wat dingen die op de hand afgewassen moeten worden. Niet alles kan of mag tenslotte in de vaatwasser. Meestal doen we wat afwasmiddel op een afwasborstel en zetten we de kraan aan om onder stromend water te gaan afwassen. Zo verbruik je een aanzienlijke hoeveelheid water. Het is daarom aan te raden om een klein sopje te maken voor je afwas.
  3. Bij het koffie zetten of water koken is het aan te raden om niet voor één kopje het hele waterreservoir of de hele waterkoker vol te gooien. Doe er gewoon precies de hoeveelheid water in die je nodig hebt. De volgende keer dat je water gaat koken of koffie gaat zetten ververs je het water toch weer en gooi je al snel onnodig een halve liter water weg. Houd je toch nog wat water over, dan kun je dit ook overgieten in een gieter en gebruiken om je plantjes mee water te geven.

Ga aan de slag!

Er zijn dus heel wat manieren om je waterverbruik terug te dringen. En het mooiste is nog dat je de hierboven gegeven tips ook nog eens heel erg gemakkelijk kunt opvolgen. Ga er dus zo snel mogelijk mee aan de slag! Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
© 2012 - 2024 Mariska25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik bewust omgaan met water en geld besparen?Hoe kan ik bewust omgaan met water en geld besparen?Men gebruikt dagelijks een grote hoeveelheid water. Dit kan op de lange termijn problemen opleveren voor de natuur om on…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
140 liter water nodig voor één kopje koffie!140 liter water nodig voor één kopje koffie!Water is de eerste levensbehoefte van mensen, dieren en gewassen. Ongeveer 70% van het aardoppervlak bestaat uit water.…
Tips om thuis water te besparen en het belang ervanTips om thuis water te besparen en het belang ervanWater is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer…

Neem een CV-ketel met genoeg warmwater voor bad en keukenNeem een CV-ketel met genoeg warmwater voor bad en keukenEen moderne CV-ketel zorgt er niet alleen voor dat de radiatoren in je woning comfortabel warm worden. Een zogenaamde co…
Interieur: RoomwitInterieur: RoomwitHet is jaren oubollig geweest en sinds we het strakke wit net iets té wit vinden, zijn de varianten op wit in de mode. I…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 955169, Pixabay
  • www.nibud.nl
Mariska25 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.