Emigreren... of verhuizen naar Friesland?

Emigreren... of verhuizen naar Friesland? Heb je emigratieplannen? Misschien omdat je op zoek bent naar prettige en betaalbare woonruimte in een rustige, groene en vriendelijke omgeving? Waarschijnlijk heb je al eens gedacht aan emigratie naar Noorwegen, Ierland of Schotland. Of misschien denk je zelfs aan een ver land als Canada, Australië of Nieuw-Zeeland? Misschien vind je veel dichterbij precies wat je zoekt. Denk eens aan de lieflijk groene ruimte en de gemoedelijke dorpjes van (het noordoosten van) Friesland met het gemak van moderne faciliteiten zoals kabeltv en snel internet? Op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en recreatie valt hier nog heel wat te ontdekken.

Hoe komt het dat je wilt emigreren?

Wil je ergens vandaan? Of wil je juist ergens naartoe? De antwoorden op deze twee vragen bepalen waar je uiteindelijk je nieuwe thuis gaat vinden.

Wil je weg uit een stedelijke omgeving?

Wil je ergens vandaan, dan bevat je antwoord waarschijnlijk een opsomming van de nadelen van je huidige omgeving. Misschien heb je schoon genoeg van de bedompte en stoffige stad, de lange files, je kleine, maar dure appartement en die eeuwige herrie van het verkeer en de buren.

Wil je ergens naartoe, bijvoorbeeld naar een plaats van ruimte en rust?

Wil je daarentegen ergens naartoe, dan bevat je antwoord waarschijnlijk een opsomming van de voordelen die je toekomstige omgeving je hopelijk gaat brengen. Misschien noem je aspecten als:
  • wonen tussen het groen, buiten, aan de rand van of in het centrum van een gemoedelijk plattelandsdorpje,
  • ruimte voor kinderen om lekker buiten te spelen,
  • frisse en vooral schone lucht inademen,
  • mogelijkheden tot wandelingen en fietstochten langs kleinschalige landerijen en schapenweiden naar historische dorpjes.
  • mogelijkheden om je paard in een stal vlakbij je woning te hebben en ritten over rustige wegen te kunnen maken.

Het belang van een positieve keuze voor een nieuwe woonomgeving

Deze twee drijfveren, te weten ergens van weg te willen of ergens naartoe te willen, leiden soms tot het verhuizen naar dezelfde nieuwe woonomgeving. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Stel dat je bijvoorbeeld een hekel hebt aan de lift of het trappenhuis van je appartement. Dan wil dat nog niet zeggen dat je echt blij wordt van al het werk dat het bezit van een grote tuin bij een vrijstaand huis meestal met zich meebrengt.

Als je om negatieve redenen (ergens weg willen gaan) voor verhuizing naar een bepaald land of een bepaalde streek kiest, ben je uiteindelijk vaak minder gelukkig met je keus dan dat je bewust vóór wonen in een bepaalde omgeving kiest.

Als je voor jezelf hebt bepaald dat je graag in een rustige, gemoedelijke en groene omgeving in een relatief mild klimaat wilt wonen, heb je waarschijnlijk al gedacht aan emigratie naar Noorwegen, Ierland of Schotland. Dat je niet per se een vreemde taal op hoog niveau moet leren beheersen, en dat je veel dichterbij dan Scandinavië, het noorden van het Verenigd Koninkrijk of in de republiek Ierland misschien ook precies kunt vinden wat je zoekt, komt misschien als een verrassing voor je.

Emigratie naar Noorwegen, Ierland, Schotland of ... Friesland?

Waarschijnlijk denk je aan emigratie naar landen als Noorwegen, Ierland of Schotland. Mogelijk hebben die landen jouw speciale belangstelling, omdat je verwacht dat je daar
  • een betaalbare woning kunt vinden
  • in een groene en weidse omgeving
  • waar je als nieuwkomer welkom bent.

In bijvoorbeeld Noorwegen, Ierland en Schotland bestaan organisaties die zich inspannen om Nederlanders te overtuigen van de aantrekkelijkheid van emigratie naar de regio die zij vertegenwoordigen. Doorgaans kampen deze regio's met een terugloop van het aantal inwoners, vaak omdat een deel van de studerende of werkende autochtone bevolking naar de stad is getrokken.

Met het aantrekken van Nederlanders die van aanpakken weten, hoopt men dan de levensvatbaarheid van het platteland te vergroten. Ook het landelijke Noordoost-Friesland heeft te maken met een terugloop van het aantal inwoners. Dit ondanks het feit dat je met de auto betrekkelijk snel naar het hart van Nederland rijdt.

Waarom is Friesland aantrekkelijk voor mensen die willen emigreren?

Hoe komt het dat opvallend weinig mensen met emigratieplannen onderzoeken in hoeverre Friesland en dan vooral Noordoost-Friesland (NOF) in hun profiel van een ideale woon- en leefsituatie past voordat ze besluiten naar het buitenland te verhuizen?

Onbekend maakt onbemind, zo zegt men. Dit gezegde lijkt op Noordoost-Friesland van toepassing te zijn. Als je 'Friesland' zegt, denken veel mensen aan de waddeneilanden, watersport of de provinciehoofdstad Leeuwarden, maar zelden aan de Friese dorpjes in de nabijheid van het noordelijke waddenkust.

In tegenstelling tot de waddeneilanden is Noordoost-Friesland toeristisch nog altijd betrekkelijk onbekend gebleven. Deze kuststreek raakt als recreatiegebied wel steeds meer in trek bij typische rustzoekers.

Het lieflijke platteland van Noordoost-Friesland


Waar vind je in Nederland zoveel ruimte, rust en lieflijke dorpjes als in het noordelijke deel van Friesland?

Wonen en werken in Noordoost-Friesland

In deze regio Noordoost-Friesland staan veel huizen voor interessante prijzen te koop. De meeste huizen staan netjes in de verf en ook de tuinen liggen er verzorgd bij. Dit is in veel andere leegloopregio's anders. Bedenk wel dat deze regio vooral interessant is als je een auto hebt om naar je werk te forensen, want in de streek zelf is de werkgelegenheid beperkt. Als je vanuit je woning kunt telewerken, hoeft dat geen bezwaar te zijn: je kunt gebruik maken van betrouwbare en snelle internetverbindingen. En mocht je voor jezelf werken, dan heb je het voordeel dat het betrekkelijk gemakkelijk is om geschikte en betaalbare bedrijfsruimte te vinden.

Evenals de bekende emigratielanden als Ierland, Schotland en Noorwegen heeft ook Noordoost-Friesland te kampen met een teruglopende bevolking. Dit heeft vooral te maken met het gevoel van een aantal mensen dat het leven in de stad beter zou zijn dan op het platteland. Daarom trekken vooral jongere mensen naar een stedelijke omgeving, omdat daar meer werkgelegenheid is.

Vrije tijd en recreatie in NoordoostFriesland

In het zogenaamde terpenland ten noorden van het historische en gezellige plaatsje Dokkum, is volop (groene) ruimte en rust. Bovendien zijn er veel mogelijkheden voor een actieve of sportieve besteding van je vrije tijd. In de dorpjes zijn doorgaans veel verenigingen actief. Vaak gaat het om activiteiten waarbij iedereen die wil meedoen, welkom is.

Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen zoals een voetbalvereniging, een gymnastiekvereniging of een kaatsvereniging (kaatsen is traditionele Friese sport). Of denk aan een van de vele muziekverenigingen: popgroepen, big bands, fanfares en harmonieorkesten of koren, waaronder de in deze contreien populaire shantykoren).

Natuurlijk liggen er ook kansen voor activiteiten met het hele gezin. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of wadlopen of een bezoek aan een van de uitvoeringen van kleine muziek- en toneelgezelschappen.

Wonen op het platteland voor stedelingen

Als je als stadsmens in een landelijke omgeving komt te wonen, merk je dat een aantal dagelijkse gewoonten en gebruiken anders zijn dan je misschien gewend was. Misschien heb je iets aan de informatie over en tips voor het wonen op het platteland voor stadsmensen.

Lees verder

© 2012 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in FrieslandFriesland is een hele mooie provincie. Er zijn vele bezienswaardigheden. Waar moet je zeker zijn geweest?

Aannemers in AmsterdamAannemers in AmsterdamEr zijn een aantal specifieke dingen waar u op moet letten bij het kiezen voor een aannemer in Amsterdam. Omdat dit een…
Hout in het interieurHout in het interieurNiet weg te denken, hout in het interieur. Hout is ooit duizenden jaren geleden de basis geweest voor meubelen en die ba…
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 08-09-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.