Van energieleverancier wisselen

Van energieleverancier wisselen Er kunnen verschillende redenen zijn om van energieleverancier te wisselen maar doorgaans is een hoge energierekening de aanleiding. Ook worden verbruikers actief benaderd door energiebedrijven met voordelige aanbiedingen. Maar is goedkoper ook écht goedkoper?

Hoe voordelig is een aanbieding?

De consument krijgt via telefoon, per post of aan de deur regelmatig aanbiedingen van diverse energiemaatschappijen. Op zich niet zo vreemd want de energiemarkt is vrij en energiebedrijven hebben klanten nodig om te kunnen voortbestaan. Hoewel de aanbiedingen vaak erg voordelig zijn, zijn er toch een vijftal punten waar u op moet letten.

De prijs

Als men u vertelt dat het veel goedkoper kan en dat u honderden euro’s zou kunnen besparen, dan moet u dat toch met een korrel zout nemen. Zo is het denkbaar dat weliswaar de leveringsprijs laag is, maar het vast recht daarentegen hoog. Bij een laag verbruik is men dan toch duurder uit.

Vast of variabel tarief

Bij aanbiedingen is het ook van belang of het gaat om een vaste of variabele prijs. Wie kiest voor een vaste prijs heeft geen hinder van prijsstijgingen. Een variabele prijs daarentegen fluctueert met de prijsontwikkelingen in de markt. Vooraf is moeilijk in te schatten wat uiteindelijk voordeliger is, een vaste of variabele prijs. Wie een vast contract aangaat voor een of meerdere jaren, moet er wél rekening mee houden dat er een boete geldt bij tussentijdse opzegging.

Groene of grijze stroom

Gewone (grijze) stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool. Niet alleen raken die een keer op, grijze stroom is ook belastend voor het milieu.

Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die niet opraken zoals wind, water, zon of biomassa. Informeer bij een aanbieding altijd hoe de stroom wordt opgewekt. Naast de hoge stroomrekening is de vraag naar schone energie overigens een van de meest voorkomende redenen voor het veranderen van aanbieder.

Welke service biedt de energieleverancier?

Een lage prijs is prachtig, maar niet ten koste van alles. Vraag voordat u op een aanbieding ingaat hoe het met de service is gesteld bij de aanbieder:
  • kloppen de energierekeningen doorgaans?
  • is het bedrijf goed bereikbaar voor vragen of klachten?
  • worden er extra kosten gerekend bij een verhuizing of een betalingsherinnering?

Angst bij veranderen van energieleverancier is ongegrond

Hoewel de laatste jaren de bereidheid om van energieleverancier te veranderen, is toegenomen, hebben nog steeds veel verbruikers angst voor onnodige burokratie of een eventuele “stroomuitval”. Om die redenen worden veel consumenten afgeschrikt voor een wisseling van stroomaanbieder.

Maar als u overschakelt op een andere leverancier van elektriciteit is de angst voor een stroomstoring in ieder geval ongegrond. Elke leverancier heeft immers de plicht om u, zelfs tijdens het wisselen van energieleverancier, van stroom te blijven voorzien. En het wisselen van energiebedrijf is kinderlijk eenvoudig.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overstappen energiemaatschappijMet het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn…
Voordelen van Groene StroomVoordelen van Groene StroomGroene stroom wordt steeds populairder. Steeds meer particulieren en bedrijven besluiten hier gebruik van te maken omdat…
Overstappen op groene stroomOverstappen op groene stroomStroom is belangrijk voor ons dagelijks leven. Helaas is de manier waarop stroom wordt opgewekt vaak niet goed voor het…
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…

Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Soorten boerderijen in NederlandSoorten boerderijen in NederlandBoerderijen zijn mooie, interessante woningen. Ze staan door het hele land en overal zijn ze op een andere manier gebouw…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.