Het kopen van een huis voor beginners

Het kopen van een huis voor beginners Het kopen van een huis is vaak de grootste aankoop die iemand zal doen in zijn/haar leven. Deze koop goed voorbereiden en een overwogen beslissing maken is daarbij essentieel; er wordt immers per maand een flink bedrag voor neergeteld. In dit artikel wordt een algeheel overzicht gegeven van de stappen die daarbij doorlopen moeten worden.

Welke prijsklasse

De juiste prijsklasse kiezen voor een huis is de eerste essentiële keuze die gemaakt moet worden als eenmaal besloten is om over te gaan tot de aanschaf van een huis. Om tot een goed prijsbereik te komen waarin gezocht gaat worden, zijn een aantal factoren van groot belang. Zonder meer is het salaris de grootste factor waar naar gekeken moet worden; er zitten nu eenmaal bepaalde maximumbedragen voor hypotheken aan de salarishoogtes gekoppeld. Deze maximale hypotheek verschilt per bank, maar is voor een gedeelte ook wettelijk vastgelegd. Om er achter te komen wat de maximale hypotheek is, kan bij bijna iedere bank of hypotheekaanbieder een snelle analyse gemaakt worden van uw financiële situatie, waardoor er al snel een ruwe schatting ligt. Ook zijn er snelle calculatieprogramma's gratis beschikbaar op internet die binnen enkele seconden de maximale hoogte berekenen.

Bij het kiezen van een prijsbereik voor het huis is het echter niet alleen belangrijk om te weten wat de maximale hypotheek is; er moet ook rekening mee gehouden worden dat er eventuele verbouwingen plaats moeten vinden en dat er bij de aankoop van een huis nog zo'n 10% extra kosten voor de notaris, belastingen, enz. bij komen. Ook is het goed om na te denken over de maximale kosten die het huis mag kosten per maand; vaak heeft een maximale hypotheek een dusdanige hoge maandelijkse last dat er weinig overblijft voor overige luxe. Bij bepaalde salarissen is het ook mogelijk om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie; dit geeft extra zekerheid en lagere maandlasten, maar is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden; onder andere de hoogte van de hypotheek.

Huis zoeken

Als er eenmaal besloten is binnen welk prijsbereik er gezocht wordt, kan de zoektocht naar het perfecte huis beginnen. Hiervoor is zijn diverse mogelijkheden; er kunnen makelaars bezocht worden om hun aanbod door te nemen, er kan door de gewenste buurt gereden worden om geschikte huizen te zoeken en contact op te nemen met de makelaar of er kan via internet gezocht worden. De laatste optie is de meest populaire, snelste en handigste manier en wordt daarom ook aangeraden.

Er zijn diverse sites beschikbaar, waarvan Funda de bekendste en een van de grootste is. Naast deze site is er echter ook nog jaap.nl. Beide sites bieden de mogelijkheid tot uitgebreide zoektochten met een hoop specifieke zoektermen (bv alleen huizen met 5 of meer kamers, alleen huizen met meer dan 130m woonoppervlakte, enz.). Aanrader is om beide sites te gebruiken, om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de verschillende huizen.

bezichtiging

Als er eenmaal een aantal geschikte huizen gevonden is, komt het aan op het maken van afspraken voor een bezichtiging. Hoewel veel potentiële kopers voorzichtig zijn in het maken van bezichtigingsafspraken, is deze vrees geheel ongegrond; maak zoveel afspraken als er maar mogelijk is, het gaat immers om een van de grootste en belangrijkste aankopen van uw leven. Neem bij alle bezichtigingen iemand mee die weer met een ander oog naar de woning kan kijken; liefst iemand die zo kritisch mogelijk is. Let ook specifiek op vochtschade, lekkages, scheuren of verzakkingen (vooral bij oude mijnbouwgebieden, gaswinningsgebieden en dergelijke). Mocht het huis echt bevallen, is het raadzaam een aantal malen op verschillende dagen en tijdstippen door de buurt te wandelen om een indruk van de buurt te krijgen. Praat ook met een aantal personen uit de buurt; die kunnen vaak nog nauwkeuriger de sfeer van de buurt vertalen.

Hypotheek

Zodra er een geschikt huis gevonden is, kan er overgegaan worden tot de volgende stap. Laat voor het overgaan tot een koop een bouwkundige keuring plaatsvinden en probeer zo ver mogelijk af te dingen. De voorkeur gaat naar het in de arm nemen van een hypotheekadviseur voor deze fase. Die kan ook de goedkoopste en beste hypotheek bepalen; een juiste hypotheek kiezen is namelijk weer een geheel onderwerp op zich.

Sleuteloverdracht

Als allerlaatste is er dan de sleuteloverdracht. Loop van tevoren nog eens het gehele huis na op eventuele nieuwe gebreken of schade; het is immers geheel leeggehaald door de oude eigenaar waarbij er best wat beschadigd kan zijn. Anderzijds vallen nu ook scheuren e.d. op die wellicht achter kasten verborgen zijn gebleven. Als alles naar wens is, kan de laatste fase van de aankoop voltooid worden.
© 2011 - 2023 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sleuteloverdracht van je nieuwe huisDe sleuteloverdracht vindt plaats bij het kopen van een huis. Op het moment van de sleuteloverdracht wordt de betaling g…

Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 12-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.