Wonen: alles anders in de woning

Wonen: alles anders in de woning Als je wat in je woning wilt veranderen is dit goed het met beleid aan te pakken. Beleid in die zin dat het onverantwoord schuiven en draaien met meubelen, meestal eerder een chaos oproept dan dat het ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet en je woning er fraaier op wordt.

Plan

Met beleid aanpakken wil eigenlijk zeggen dat je een goed georganiseerd en logistiek goed in elkaar gezet plannetje moet maken. Meubelen bewerken, terugplaatsen maar dan op andere plaatsen, nieuwe accessoires, of met nieuwe kleuren werken en wat al niet meer, gaat alleen in een keer goed als je bedenkt wat je wilt en hoe je het wilt. Denk hierbij ook aan plattegrond van de ruimte en teken deze in op schaal.

Wat wil je bereiken?

Meer ruimte creëren, zomaar wat afwisselen, een andere lichtinval op de meubelen, je tv verplaatsen (en dan gaat er nogal een wat mee). Kortom, bepaal op voorhand wat je wilt en ga daarna kijken wat er mogelijk is. Met een meetlat kom je een heel eind en nee, je weet niet altijd of dit ook fraai staat, maar je kunt wel een redelijke inschatting maken.

Schoonmaken

Zorg dat je voor het schoonmaken altijd de juiste schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen in huis hebt. Het werkt wel zo prettig, als je eenmaal aan de slag wilt, dat je door kunt werken. Als er lastige hoeken direct mee schoon gemaakt worden, begin dan in de lastige hoek en werk zo – zodra je gaat inrichten – naar een punt waar je de ruimte kunt verlaten. Zet niet op al te natte ondergrond je spullen weg, maar laat het eerst wat opdrogen.

Het is met het Nederlandse klimaat niet altijd mogelijk, maar als je grootschalig aan de slag gaat dan is het wel zo prettig als je het bij redelijk weer kunt doen. Schoongemaakte spullen kunnen dan bijvoorbeeld buiten opdrogen en alles wat binnen is schoongemaakt droogt beduidend sneller als het buiten warm is.

Verven

Heeft er nog iets een lik verf nodig, zit dit dan op voorhand in een vrije ruimte waar je goed over bij kunt. Schuren, schoonmaken, verven, het heeft allemaal de ruimte nodig. Het is beter dit eerst klaar te zetten. Moet er met veel vocht gewerkt worden qua schoonmaken, dan is het wellicht handig dit eerst te doen. Het kan daarna goed drogen als je verder gaat in de opnieuw in te richten ruimte.

Accessoires

De accessoires in huis kleden het huis meer aan, maar het kunnen ook fraaie pronkstukken zijn en soms is het handig hier eerst een goede plaats voor te zoeken. Een pronkstuk moet de ruimte hebben en niet weggemoffeld worden in een hoekje. Neem dit in het plan mee.

Maar een accessoire kan ook een mooie kandelaar, planten of een stel siervazen zijn. Zet eerst de basisstukken in de woning en ga daarna met de accessoires aan de slag. Hier valt altijd nog wel mee te schuiven. De basismeubelstukken moet dan al wel op de juiste plek staan.

Finishing touch

De finishing touch kan van alles zijn, maar belangrijk dat je echt de kleine nuances aanbrengt als alles op de plaats staat waar je er tevreden over bent. Schuif net zolang totdat het is zoals je wilt en bekijk dan wat er nog moet gebeuren. Dit kan een plantje in een mooi overpotje zijn, een spiegel om een bepaald gedeelte van de ruimte wat ruimtelijker te laten zijn, of een lamp die iets specifieks bijlicht.

Direct dure spullen aanschaffen kan ook weggegooid geld zijn en het is zo jammer als je je hetgeen je in de winkel zag (en gekocht hebt) toch niet op een juiste plaats kwijt kunt. Behalve frustratie bespaart het je ook nog geld.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandaanzichten maken je interieurontwerp compleetHeb je een interieurontwerp gemaakt, maar ben je erg benieuwd naar hoe het er in je eigen woonkamer uit komt te zien? Ma…
Op kamers: inrichtingOp kamers: inrichtingJe bent student en gaat op kamers, maar hoe ga je die kleine studentenkamer inrichten? Tips en trucs om je kamer groter…
Van klein naar groot wonenVan klein naar groot wonenAls je van klein wonen naar groot wonen gaat, en dat “klein” en “groot” wordt door iedereen weer anders ingevuld, dan he…
Sfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetSfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetWeinig geld en toch leuk wonen! Een gemiddelde studentenkamer kost in 2011 al gauw €350 en dat is een hele hap als je mo…

Hout-aluminium ramenHout-aluminium ramenHout-aluminium ramen zijn anders van binnen dan van buiten. Zo kunnen uw ramen binnen zijn gemaakt van een zachte houtso…
Ventilatiesystemen in huisVentilatiesystemen in huisHuizen zijn vaak voorzien van een ventilatiesysteem. Er zijn twee soorten ventilatiesystemen, een mechanisch ventilaties…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.