Een windmolen voor thuis

Een windmolen thuis: zou het niet geweldig zijn? Een kleine windmolen in je eigen tuin plaatsen en daarmee op duurzame wijze een deel van je jaarlijkse energieverbruik opwekken? Het is mogelijk en gebeurt steeds vaker. Maar vooralsnog zijn de aanschafkosten van een eigen windmolen hoog en is de terugverdientijd lang. Gelukkig komen steeds meer gemeenten met groene subsidies die eigen windenergie aantrekkelijker maken. Groene energie is hot en de ontwikkelingen op gebied van windenergie, zonne-energie, waterenergie en biomassa zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer (nieuwe) huizen en bedrijfspanden worden bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen, waarmee aanzienlijke hoeveelheden duurzame energie kunnen worden opgewekt. Het gebruik van windturbines voor privégebruik staat nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden voor windenergie zijn groot, zeker als er subsidies mogelijk zijn.

Kleine windmolens voor particulieren

Windmolens voor thuisgebruik worden ook wel urban windmills genoemd. Het gaat om energieopwekkers met een diameter minder dan 10 meter en een vermogen tot 20 kW. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid wind, maar met de grootste ‘kleine’ windmolens kun je voldoende energie voor een heel huishouden opwekken. In de meeste gevallen kun je ervoor kiezen of je de energie zelf gebruikt of dat je het teruglevert aan het energienet – uiteraard tegen een vergoeding. Hieronder twee populaire modellen.

Fortis Montana Windturbine

Fortis Wind Energie is in Nederland marktleider op het gebied van kleine windturbines. Hun Montana is het best verkochte model. Hij heeft een vermogen van 5kW, een mast met een variabele hoogte van 6-24 meter, wieken van 235 cm en een totale diameter van 5 meter.

DonQI Urban Windmill

Deze windmolen van DonQI beschikt over een windversneller, die in samenwerking met de TU Delft werd ontwikkeld. Daardoor is het rendement volgens DonQI hoger dan bij een ‘reguliere’ windmolen. Een tweede voordeel van dit model is dat het zo gebouwd is, dat de wind altijd recht op de wieken staat.

Wat kost een kleine windturbine

De aanschaf- en aansluitprijs van een eigen windturbine ligt tussen de € 5.000 en € 30.000 per jaar. Over het algemeen duurt het 10 tot 15 jaar voordat je deze kosten hebt terugverdiend, dus het plaatsen van een windturbine is een project voor de lange termijn. Het rendement hangt sterk af van factoren zoals:
  • de windkracht
  • de windrichting
  • de aanwezigheid van hoge obstakels in de buurt
  • is er een subsidieregeling voor groene energie in jouw woonplaats

Zorg ervoor dat je precies weet hoe hard het gemiddeld in jouw buurt waait en uit welke richting voordat je besluit om een windturbine serieus te overwegen. Te weinig wind door bijvoorbeeld de nabijheid van hoge bomen of gebouwen is de voornaamste reden om niet voor een eigen windturbine te kiezen. Organisaties zoals DonQi kunnen je hierover adviseren.

Heb je een vergunning nodig voor je eigen windmolen?

Voor het plaatsen van een windturbine heb je een vergunning nodig. Elke gemeente in Nederland bepaalt haar eigen regels op gebied van milieu en bouwvergunningen, dus is het verstandig om de regels in jouw woonplaats te achterhalen. Het eventueel plaatsen van een windmolen begint dan ook altijd met een bezoekje aan (de website van) de gemeente.
© 2009 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turbineziekte door windmolensTurbineziekte door windmolensTurbineziekte of het windturbine syndroom (WTS) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van windmolens. De ziekte komt he…
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
Een molen: wat is dat?Een molen: wat is dat?In Nederland staan veel molens, maar wat is een molen, is het een gebouw met een fraai uiterlijk? Of schuilt er meer ach…

Nieuwbouw huis zelf bouwenNieuwbouw huis zelf bouwenAls je een nieuwbouwhuis zelf bouwt, moet je risico's grotendeels uitsluiten. Hoe zit het met een te late oplevering en…
Open huis organiseren wanneer je verhuisd bentJe kunt een open huis houden wanneer je je huis wilt verkopen, maar ook wanneer je verhuisd bent. Wanneer je een open hu…
Bronnen en referenties
  • www.greenchoice.nl www.duurzaamthuis.nl www.donqi.nl
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 04-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.