Voorkom schade in huis, als je op vakantie gaat

Voorkom schade in huis, als je op vakantie gaat Denk goed na als dagenlang je huis onbeheerd is. Er zijn meer aandachtspunten dan de buitendeuren op slot doen en de gaskraan dicht. En er is groot verschil in voorzorgsmaatregelen tussen wintersportvakantie en zomervakantie. Maar altijd is het nuttig om de wasmachinekraan af te sluiten, opdat de waterslang niet kapot kan en waterschade ontstaat. En ook lijkt het verstandig om de indruk te wekken dat het huis bewoond is, via tijdschakelaars etc. Maar is het dan wel slim om via Facebook aan de hele wereld te laten weten wanneer je weg gaat en weer terugkomt? Dan hebben die brandende lampen toch ook niet zo veel nut.

Preventiemaatregelen

Als we meerdere dagen van huis zijn, is het verstandig een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Algemene tips zoals ramen en deuren sluiten, buren informeren, adres achterlaten, paspoort en pinpas meenemen enz. zijn overbekend en hoeven hier niet herhaald te worden. Bepaalde nuttige adviezen kom je echter zelden tegen, maar zijn evengoed van groot belang. Onderstaand een aantal van deze belangrijke tips die meestal vergeten worden, met alle risico's van dien.

Voorkom waterschade en vorstschade bij afwezigheid

Het maakt enig verschil of we in de winter of tijdens de zomer een tijd van huis zijn, maar belangrijk is dat we ons de volgende risico's realiseren en eventueel de noodzakelijke preventieve maatregelen nemen:

Wasmachine

Draai altijd de waterkraan van de wasmachinetoevoer dicht, ook indien zich een waterslot op de machine bevindt. Uiteindelijk kan tijdens afwezigheid de slang springen en dan is het maar de vraag of dat waterslot afdoende is. Zijn er in je huis nog meer risico's op waterschade, overweeg dan om de hoofdkraan van de waterleiding dicht te doen.

Waterleiding en vorstschade

Zorg in de winter dat de eventuele buitenkraan aan de buitengevel afgesloten is i.v.m. bevriezingsgevaar. Trouwens niet alleen als je op reis gaat, maar zo nodig ook elke winternacht vóór we gaan slapen indien er nachtvorst dreigt in combinatie met oosten wind. Meestal bevindt zich in de woning een kraan waarmee je de watertoevoer naar de buitenkraan afsluit.

Indien je pas kort in een ander huis woont en nog geen strenge winter hebt meegemaakt, is het niet onverstandig de waterhoofdkraan volledig af te sluiten, aangezien je nog niet kunt weten of er risico op bevriezing van de waterleiding is. Laat daarbij ook het aanwezige water uit de binnenleidingen wegstromen via het aftapkraantje naast de hoofdkraan. Heb je al eerder een heel strenge winternacht met een forse oostenwind mee gemaakt en er is toen niets ernstigs gebeurd, dan hoeft de hoofdkraan misschien niet per sé dicht, maar veiliger is het wel. Bevroren water zet immers uit en kan leiden tot een gesprongen waterleiding, waarna bij inval van de dooi waterschade in de woning ontstaat.

Cv-ketel

In principe kan het ding uit, maar hartje winter kan het wel verstandig zijn het toestel stand-by te houden, i.v.m. bevriezingsgevaar (bijv. van de CV-leidingen of radiatoren). Zijn er risicovolle plaatsen, bijvoorbeeld een schuur of bijkeuken die vorstgevaar lopen, laat dan de ketel aan, maar stel wel de kamerthermostaat in op de vorstbeveiligingsstand (meestal 5 a 10 graden). Want het zou energieverspilling zijn indien de woning constant op 15 graden Celsius wordt gehouden. Zorg tevens dat op die riskante plekken de radiatorkraan niet is dichtgedraaid, want anders heeft het geen enkel effect dat de ketel aan blijft.

Elektriciteit

Ventilatie

Moderne woningen zijn voorzien van een ventilatiesysteem (bijv. WTW-unit). Zo’n ding houdt de lucht gezond in je woning, maar als je afwezig bent zal de lucht ook niet snel vervuilen. Meestal kun je de ventilatie-unit uitschakelen en een of twee bovenramen op de verdieping op een kier zetten. We besparen dan een hoop elektrische energie. Denk wel aan het inbraakrisico.

Diepvrieskist en koelkast

Mooi moment om die energie verbruikende apparaten voordat we weg gaan leeg te maken, te ontdooien, schoon te maken en uit te schakelen (deuren open houden).

Hoofdschakelaar

Als er helemaal geen stroom tijdens afwezigheid wordt verbruikt, omdat de Cv-ketel en ook de ventilatie-unit uit zijn (en ook de diepvries), en er tevens ook geen tijdklok, spaarlamp enz. aan blijft, kun je natuurlijk in de meterkast de gehele installatie uitschakelen. Blijven er wel enkele dingen paraat, dan is het wel belangrijk zoveel mogelijk stekkers van lampen, TV, computer enz uit contactdozen te halen, want je kunt maar nooit weten of er kortsluiting optreedt of blikseminslag plaats vindt. Denk ook aan de elektrische oven, magnetron, wasdroger enz.

Brandgevaar

De woning heeft een rieten dak en je bent op 31-december om 24.00 uur niet thuis. Zorg dan dat een bekende een oogje in het zeil houdt i.v.m. het risico van brandgevaar als gevolg van vuurwerk. En kijk de brandverzekering voor de zekerheid nog even na, of het vuurwerkrisico op de polis is meeverzekerd.

Binnendeuren

Het kan ook geen kwaad om de binnendeuren van je woning te sluiten, want dat werkt brandvertragend, als er ergens spontaan brand zou ontstaan, bijvoorbeeld door kortsluiting of een van buiten komende oorzaak. Voordeel is tevens dat er geen hevige tocht ontstaat als er per ongeluk een buitenraam zou sneuvelen.

Aardgas

Als je de Cv-ketel niet stand-by houdt omdat het geen winter is, en dus geen kans op vorstschade, kun je de gashoofdkraan volledig dicht draaien, dan kan er zeker niets gebeuren. Blijft de ketel wel aan, draai dan de andere toevoerkranen dicht die je doorgaans wel open houdt, zoals gasfornuis.

NEE-NEE sticker

Dat je iemand moet regelen die de brievenbus leegt of de overtollige post van de deurmat haalt hoeft hier niet herhaald te worden. Plak wel desgewenst tijdelijk een NEE-NEE sticker op de brievenbus. Als je niet zo snel een sticker bij de hand hebt, download er dan eentje. Eventueel rood inkleuren met markeerstift. (O ja, en tijdig de bezorging van je dagblad stopzetten)

Inbraakpreventie

Laat niet merken aan vreemden dat je een tijdje afwezig bent. Ga dus niet alle stoelen keurig netjes zetten, maar laat ze lekker schots en scheef staan. Laat ook wat tijdschriften, kranten en speelgoed slingeren. Kortom geef de woning een bewoonde indruk. Houd dus ook de gordijnen enigszins open, laat iemand de brievenbus legen en laat bijv. een spaarlamp (op de bovenverdiepingen) branden. Maar ook in de woonkamer kun je verlichting laten branden door middel van een tijdschakelaar. En die bewoonde indruk geldt natuurlijk ook voor de tuin. Laat ook daar wat slingeren, zoals kinderspeelgoed, bezem etc. Als je heel lang weg bent laat dan niet de tuin overwoekeren door onkruid en ongemaaide struiken.

En zoals al gezegd, kan meestal iedere onbetrouwbare vreemde persoon je berichten en foto's op Facebook meelezen, dus denk goed na. Misschien moet je zelfs wel aan jou gerichte berichten van vrienden op Facebook, waaruit een onbevoegde kan afleiden dat je huis onbeheerd is, dusdanig beantwoorden dat die onbekende denkt dat je huis absoluut niet onbeheerd is. Bijvoorbeeld: "ja we hebben het hier erg fijn, en onze volwassen neven die bij ons thuis logeren hebben het ook leuk, vooral omdat hun waakse hond ook in ons huis is".

Telefoonnummers

Sla in je mobiel o.a. het nummer op dat je moet bellen indien pinpas of creditcard wegens verlies geblokkeerd moeten worden. Maar zorg ook dat je vooraf de Wegenwachtnummers hebt van de landen waar je bent. Hoef je niet in de hitte of vrieskou naar een praatpaal te zoeken. En het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade kan ook nuttig zijn.

Meenemen in de auto

Ongetwijfeld weet je precies dat je verbandtrommel, gereedschap, noodlantaarn enz. moet meenemen. Minder voor de hand maar even belangrijk:
  • Een verklaring voor de douane indien iemand medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers.
  • Voldoende water en voedsel voor als je onverhoopt langdurig onder de brandende zon in een file terecht komt of pech krijgt.
  • Misschien vindt je vriendin of opgroeiende dochter het ook wel prettig iets te hebben om in te kunnen plassen, tijdens langdurig oponthoud in de vrieskou op de snelweg naar de wintersport.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…

Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…
Interieur: glas in de woonkamerInterieur: glas in de woonkamerDat glas in de woonkamer smaakvol kan zijn wisten we al, maar aangezien overdaad schaadt, is het wel zinvol te kijken na…
Reactie

Lezer Tekst, 07-07-2011
In bovenstaande tekst staat onder het kopje 'rieten dak' nu 31 januari als datum. Neem aan dat dit 31 december moet zijn, i.v.m. vuurwerk op oudjaarsavond? Reactie infoteur, 07-07-2011
Reuze bedankt, ik heb het aangepast.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.