Wonen: een huis kopen in Hongarije
Hongarije is een steeds populairder vakantieoord aan het worden voor Nederlanders. Ook steeds meer mensen kopen hun huis daar. Dit is niet altijd even makkelijk omdat de Hongaarse regelgeving anders in elkaar zit dan de Nederlandse. In Nederland speelt de makelaar vaak een andere rol dan in Hongarije. In Hongarije speelde makelaar namelijk veel meer en bemiddelende rol. Daarnaast is de overdrachtsbelasting een stuk hoger dan in Nederland.
Hongarije is een steeds populairder oord aan het worden. Steeds meer Nederlanders vieren hun vakantie in het voormalige Oostblokland. Daarmee gepaard gaat dat ook steeds meer Nederlanders er een tweede vakantiehuis kopen of zelfs permanent gaan wonen. Er zijn echter een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van een huis of u zichzelf in ieder geval van bewust moet zijn. Iets wat heel belangrijk om te weten is is dat bijvoorbeeld niet alle huizen aan buitenlandse particulieren mogen worden verkocht. Dit hangt namelijk sterk af van het lokale bestemmingsplan en de plek waar het perceel is gelegen. Zo kunnen buitenlanders geen grond kopen in een wijngaard, in bosgebied of op landbouwgrond.
Huis kopen in Hongarije
Wanneer u iets op het oog heeft is het aan te raden om een makelaar in te schakelen. Zeker in Hongarije met de specifieke wetgeving heeft u deze hard nodig. Ook doen Hongaren over het algemeen liever zaken met een eigen landgenoot dan met buitenlanders. De makelaar hebben meestal het meeste verstand van zaken. Een groot verschil met de Nederlandse makelaar is dat de makelaar in Hongarije een veel meer bemiddelende rol heeft dan in Nederland. In Nederland is de makelaar vaak partij, maar in Hongarije bemiddeld deze tussen twee partijen. Om een goed overzicht te krijgen van beschikbare locaties is de site My Second Home een goed startpunt. De prijzen voor een huis in Hongarije liggen vaak lager op het platteland dan in de grote steden als Boedapest.
Koopcontract
De rol van de makelaar in Hongarije is een meer bemiddelende rol dan u in Nederland gewend bent. In Nederland staat de makelaar een partij bij en in Hongarije is er sprake van bemiddeling tussen twee partijen. Belangrijk om te weten is dat de makelaar in Hongarije geen vrij beroep is, dat stemt u misschien wat gerust op het gebied van kennis die de makelaar dan met zich mee zou moeten dragen. Voor het sluiten van een koopcontract schakelt u meestal een advocaat in. Deze helpt met het vaststellen van het eigendomsrecht. In Hongarije bestaat geen voorlopig koopcontract. Dit wordt direct afgesloten, en meestal moet direct een deel van de koopsom worden betaald. Dit is doorgaans 10 tot 20 procent. Deze betaling geeft zekerheid aan de verkoper. Als u toch nog afziet van de aankoop bent u uw geld waarschijnlijk wel kwijt. Ook belangrijk om te weten is dat u ongeveer 10 procent overdrachtsbelasting zal moeten betalen. Dit is een stuk hoger dan in Nederland waar de overdrachtsbelasting op 2 procent ligt. Verder is het belangrijk om te weten dat Nederlandse banken terughoudend zijn met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland.
Hongaren en buitenlanders
Hongaren zijn wel voorzichtig met het doen van zaken met buitenlanders. U zult een grotere kans op succes hebben wanneer u een deel van de koopsom meteen bij aankoop kan betalen. In het algemeen staan de Hongaren wel positiever ten opzichte van West-Europeanen dan ten opzichte van Oost-Europeanen. Dat heeft vooral te maken met het communistische verleden van de Hongaren en het wantrouwen tegen Rusland.