Ontspullen, minder spullen in huis

Ontspullen, minder spullen in huis Onze maatschappij is heel materialistisch. We kopen heel veel dingen omdat we denken dat we ze nodig hebben, maar achteraf blijven ze toch in een hoekje van de kamer te staan. Wanneer we iemand zien met dure spullen zijn we onder de indruk. Het hebben van spullen is een groot deel van ons leven geworden. Het vertelt iets over de status van iemand en hoe we naar deze persoon kijken. Toch kan je best zonder een groot deel van deze spullen. Net daarvoor dient ontspullen. Je doet een deel van je spullen weg tot je enkel de dingen nog overhebt die je echt nodig hebt.

Stress door spullen

Je zou het niet denken, maar veel spullen bezitten kan je onrechtstreeks heel ongelukkig en gestrest maken. Wanneer je in een kamer kijkt zie je de spullen allemaal liggen. Daardoor heb je constant het gevoel dat je ze moet opruimen. Wanneer je dat niet doet, geef je jezelf een slecht gevoel. Ook komen we niet graag in een rommelig huis thuis. Om deze spullen op te ruimen kopen we er maar kasten, rekken en dozen bij, maar na een tijdje raakt je plaats om kasten erbij te zetten ook op. Na verloop van tijd hebben we een huis bomvol met spullen waar we weinig aan hebben.

Wat is ontspullen?

Ontspullen is in eerste instantie actief je spullen ordenen en dingen die je echt niet nodig hebt verkopen of doneren. Dit lijkt makkelijk, maar toch is ontspullen moeilijker dan we denken. Vaak lukt het ons niet om dingen weg te doen omdat we denken er gehecht aan te zijn of ze ooit nog wel eens te kunnen gebruiken. Het is pas nadat we een mentale verandering doormaken dat het makkelijker wordt om te ontspullen. Na verloop van tijd lukt het om spullen die onder het stof liggen te bekijken en de dingen die we niet gebruiken weg te gooien, te verkopen of te doneren.

Nieuwe spullen kopen

Het gevaar van ontspullen is dat we de weggegooide spullen gaan vervangen. Zolang we dingen die we niet nodig hebben blijven kopen, zullen we altijd te veel spullen hebben en ons gestrest voelen door de rommel die ze veroorzaken. De enige manier om rust te krijgen in je hoofd is om je denkpatroon over materiële dingen te veranderen. Dit begint al bij het winkelen. Wanneer je iets ziet dat je leuk lijkt stel je jezelf de vraag waarvoor je het ding zal gebruiken. Heb je het echt nodig? Ga je dit ook effectief doen? Een voorbeeld van een veelgemaakte fout is een kaasfondue kopen omdat je dat ooit wel eens met vrienden dat zult gebruiken. Je neemt de kaasfondue mee naar huis. Deze komt in een kast te staan, vaak nog in de plastic verpakking, om vervolgens nooit gebruikt te worden. Vaak vergeet je zelfs dat je deze hebt gekocht. Enkel wanneer je andere spullen wil wegleggen zie je de kaasfondue en denk je dat je die nog nodig hebt voor binnenkort. Dus je laat hem weer liggen. Zo raak je kast vol met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Hoe begin ik te ontspullen?

Er zijn personen die drastisch heel hun huis ontspullen terwijl een andere persoon na een hele maand nog niet eens aan een rek komt. Toch is het beter om te beginnen met een zachte aanpak dan ineens drastisch de helft van de inboedel weg te doen. Wanneer je zo drastisch te werk gaat heb je snel spijt, waardoor je in de val kan lopen om weer nieuwe spullen te kopen om te compenseren. Je kan beginnen met het kiezen van een plek waar je weet dat veel spullen liggen, bijvoorbeeld een zolderkamer. Ga naar de kamer en kies één kast of rek waar je zal ontspullen. Bekijk alle spullen één voor één. Wanneer een product over de houdbaarheidsdatum is gaat deze naar de vuilbak. Er is geen reden om een product dat over de houdbaarheidsdatum is te houden. Verder neem je elk spulletje vast en vraag je jezelf af of je dit het afgelopen jaar hebt gebruikt. Je kan je ook afvragen hoe groot de kans is dat je dit het komende jaar nodig zal hebben. Kan je niet onmiddellijk antwoorden op de vraag of is de kans te klein dat je het echt zal gebruiken, denk hierbij aan het voorbeeld met de kaasfondue, zet het dan apart om te verkopen of te doneren. Ook van dubbele spullen gaat één exemplaar weg. Er is geen reden om spullen dubbel te hebben.

Wanneer je echt heel hard twijfelt en de beslissing niet kan maken om het meteen te verkopen of weg te gooien, stop het dan in een doos en zet deze apart. Als blijkt dat je het toch nodig had, kun je het wel uit de doos halen. Als de doos na zes maanden nog onaangeraakt in een hoekje staat, weet je dat het tijd is om die spullen ook weg te doen.

Ik heb ontspuld, wat nu?

Wanneer blijkt dat je iets hebt weg gedaan dat je achteraf gezien toch nog een keer nodig hebt kan je deze altijd lenen. Waarschijnlijk heeft een familielid of iemand uit je vriendenkring net dat spulletje dat je nodig hebt. Zij zullen dit graag aan je uitlenen. Daardoor hoef je het niet onmiddellijk opnieuw te kopen en neemt het geen ruimte in.

Genieten van ontspullen

Wanneer al je overbodige spullen weg zijn en de overige spullen netjes geordend zijn voel je je onmiddellijk rustiger. Dit zorgt er ook voor dat je na een drukke dag met een fijn gevoel thuiskomt. Bovendien heb je waarschijnlijk wel een aantal spullen verkocht. Met dit geld kan je bijvoorbeeld een fijne reis maken met je partner of vrienden. Zo maak je leuke momenten mee. Deze blijven je altijd bij zonder dat ze voor plaatsgebrek in je huis zorgen. Tenzij je de souvenirwinkel hebt leeg gekocht natuurlijk.

Handige tips om te ontspullen

Er zijn een aantal handige tips die het ontspullen makkelijker maken. Deze tips zijn:
  • Begin met kleine dingen. Denk aan een paar spulletjes die je onmiddellijk kan weg doen zonder dat je er lang over hoeft na te denken.
  • Maak voor jezelf een doos. Hier doe je alle spullen in die weg gaan. Later kan deze nog gesorteerd worden in spullen om te verkopen of te doneren, maar de eerste stap is al wel gezet.
  • Plan elke dag 10 minuten in waarin je ontspult. Dit neemt niet veel tijd in beslag en toch zal je na een week tijd al veel verandering zien.
  • Ook voorraadkasten kunnen ontspuld worden. Haal alle producten over de houdbaarheidsdatum eruit en leg de dubbele producten bij elkaar zodat je precies weet wat je nog hebt.
  • Maak een doos met spullen met hoge emotionele waarde. Deze doos kan je apart opbergen voor later. Stop hier wel niet elk spulletje in dat je tegen komt. Het moeten spullen zijn die een herinnering bij je oproepen.
  • Doe spullen die je een schuldgevoel geven onmiddellijk weg. Denk hierbij aan te kleine kledij of schoenen.
© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet weggooien, maar verkopenSpullen die u afdankt en die niet stuk zijn, kunt u waarschijnlijk nog wel goed verkopen. Op websites als Marktplaats.nl…
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…
Genieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelenGenieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelenDit wordt ook wel eens meer leven met minder of ontspullen genoemd. Veel mensen hebben spullen nodig als houvast. Spulle…
Oude spullen verkopen op een rommelmarktOude spullen verkopen op een rommelmarktHet nieuwe jaar breekt aan en de grote schoonmaak staat weer voor de deur. Vaak worden weer allerlei spullen die hun fun…

Modern wonen op een landelijk gelegen knooperfModern wonen op een landelijk gelegen knooperfBij agrarische erven in het landelijk gebied staan veel stallen en kassen leeg. Lege, ontsierende stallen in het buiteng…
Creëer je eigen loftCreëer je eigen loftMensen willen ruimte en omdat de gemiddelde eengezinswoning in Nederland niet al te grote afmetingen heeft, zeker vergel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Levelord, Pixabay
  • https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=26683
  • https://sochicken.nl/huis-ontspullen
  • https://www.demorgen.be/nieuws/9-tips-om-te-ontspullen-b35d55ff/
  • https://www.margriet.nl/wonen/ontspullen-14x-handige-tips/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.