Creëer je eigen loft

Creëer je eigen loft Mensen willen ruimte en omdat de gemiddelde eengezinswoning in Nederland niet al te grote afmetingen heeft, zeker vergeleken met omringende landen, worden we inventief. Een van die inventieve mogelijkheden is om een zogenaamde loft te creëren. De loft heeft sinds de eeuwwisseling aan populariteit gewonnen en dat zit hem in het ruimtegevoel én de vrije indeling, wat door een loftruimte mogelijk gemaakt wordt. Hoe pak je het aan die loft te creëren en hoe deel je het in?

Wat is een loft

Een loft is een grote woning die over het algemeen uit één grote ruimte bestaat. Afzonderlijke ruimtes zijn het toilet en soms de badkamer. Feitelijk is het de bekende studio, alleen zijn de afmetingen van een loft beduidend groter. De loft wordt niet zelden ook gecombineerd met een werkruimte.

Bron: Life Of Pix, PixabayBron: Life Of Pix, Pixabay
Oorsprong
De loft vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten. Waar grote fabriekshallen in de jaren zeventig van de 20ste eeuw omgebouwd werden tot woningen. De wijk SoHo in New York staat er nog steeds om bekend en met name de zogenaamde yuppen* bewoonden en bewonen nog steeds deze loftwoningen. Het werden multifunctionele ruimtes die al snel erg populair werden. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw zag je ze ook even in Nederland, maar niet op erg grote schaal. In Nederland duurde het tot de eeuwwisseling tot je omgebouwde fabriekshallen in loftvorm zag en inmiddels worden er ook appartementen in een loft-vorm gebouwd.

* = De ‘yup’ is een afkorting van ‘young urban professional’. De term ontstond eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Het zijn jongvolwassenen met een universitaire opleiding en een goede baan met een bijbehorend salaris.

Zelf een loft creëren?

Met een gezin is een loft eigenlijk nauwelijks te doen. Je zit immers met kinderen die hun eigen ruimte nodig hebben, jonge kinderen die tijdens de daguren moeten slapen etc. Ben je alleen of alleen met je partner, dan kan je van iedere ruimte een loftachtige ruimte maken.

De eengezinswoning

Als je van je eigen woning een loft wilt maken, dan is het goed je te realiseren dat je het puur voor jezelf doet en het zeker niet waardevermeerderend voor de woning hoeft te zijn. Al helemaal niet als het om een zogenaamde ‘eengezinswoning’ gaat. In deze woningen gaat het bij de verkoop, behalve om de omgeving c.q. ligging, altijd om de inhoud, het afwerkingsniveau en het aantal kamers.

Bron: KlausAires, PixabayBron: KlausAires, Pixabay
Indeling per etage
Hoewel de loft in feite over één verdieping gaat, gaat dit in een standaard woning over het algemeen niet lukken. Maar je kunt wel iets creëren wat hetzelfde gevoel geeft. Dat wil zeggen dat je van etages één geheel gaat maken. Nu zien we in veel woningen de woon/eetkamer al betrokken bij de keuken. Haal dus zoveel mogelijk muren weg en let wel op draagmuren, want hier moet dan veelal een draagbalk ingezet worden om het tot een geheel te kunnen maken. De meeste mensen in Nederland leven meer naar de tuinkant dan naar de straatkant. Kijk hoe je idealiter je indeling maakt, dit heeft te maken met waar je het meeste leeft. Als dat de keuken annex eetkamer is, dan is deze ruimte meer geconcentreerd richting de tuin maken, zinvol. Maak je verhoudingsgewijs meer gebruik van je woonkamer, dan is deze rond het tuingedeelte creëren, weer zinvol. Maak zoveel als mogelijk gebruik van één type vloer. Dit helpt om het nog ruimtelijker te laten lijken.

De trap naar de eerste etage dient bij voorkeur open en niet apart in een gang/hal weggestopt. Kijk vervolgens wat je boven aan muren weg kunt halen. Je creëert zo een relatief grote ruimte die je vrij kunt indelen. Het meest vrije gevoel creëer je door de trap direct in de grote open ruimte te plaatsen. Op de slaapetage heb je een slaapgedeelte, een gedeelte voor kleding en een badruimte nodig. Door te spelen met de ruimte, kan je een originele indeling krijgen en gaat slapen, badderen en het aankleden moeiteloos in één grote ruimte. Daarnaast creëer je het rijke ruime gevoel, dat veel mensen zo prettig vinden. Het spreekt voor zich dat je eventueel verschillende vloeren op elkaar afstemt. Om het jezelf iets gemakkelijker te maken, kan het bad gedeelte iets hoger gelegd worden. Zo kan je alle leidingen en eventuele vloerverwarming op een prettige manier onder de vloer wegwerken.

Functionele ruimte
Heb je geen zolder en heb je op de eerste etage al schuine muren, kijk dan of je die kunt benutten voor kleding of een bad. Zo benut je de gehele ruimte optimaal. Een eventuele zolder kan je ook met een open stap laten bereiken en daar maak je een televisie en/of relaxruimte van. Heb je nog wat bergruimte nodig, gebruik hier de schuine wanden dan voor.

Sommige mensen zullen vallen over het gegeven dat er geen logeerruimte meer is, maar het is goed daarover na te denken. Immers, als die ruimte slechts af en toe maar gebruikt wordt, kan je je afvragen of je die ruimte wel apart moet willen creëren. Een lekkere bank op de begane grond kan ook voor één nacht een heerlijke slaapruimte zijn. Heb je een grote tuin, dan kan een gezellig tuinhuisje met een zit-/slaapbank een kitchenette en een toilet annex doucheruimte een ideale oplossing zijn. Iets wat je ook zelf tijdens de warme maanden buiten nog kunt gebruiken.

Bron: Mussellistefano, PixabayBron: Mussellistefano, Pixabay
Het appartement
Natuurlijk moet je bij je appartement ook goed kijken welke muren draagmuren zijn, maar je hebt hier wel als voordeel dat alles al op dezelfde etage is. Het combineren van wonen, slapen en badderen gaat eenvoudiger. Een appartement wat je via een binnenhal benadert kan in principe zonder echte hal/gang. Sta je direct op een galerij buiten, dan kan een tussendeur of minimaal een nis handig zijn om bij de buitendeur te komen.

Indeling maken
Aan de kant van het balkon c.q. dakterras creëer je de ruimte waar je het meeste leeft. Maar in het appartement is het zelfs mogelijk om, als je leven als het ware om de keuken draait, deze centraal in de ruime te plaatsen. Hier zal je wel wat leidingen voor moeten verleggen, maar het is vrijwel altijd mogelijk. Verder kan een slaapruimte aan het balkon laten grenzen ook prettig zijn, om met mooi weer min of meer buiten wakker te worden. De enige aparte ruimte is dan het toilet en desgewenst kan je met wat nissen of halfhoge muurtjes werken om de badderruimte wel apart maar toch bij het geheel te houden.

De fabrieks- en kantoorruimte

Steeds meer leegstaande fabriekshallen en grote kantoorcomplexen worden omgebouwd tot studio’s annex loftruimtes. Steeds vaker zie je dat ze casco worden opgeleverd en dat wil zeggen dat je nog alle mogelijkheden hebt om een indeling te maken. Sterker nog, de bouwer levert de woning alleen voorzien van de ruwbouw op. Het moet, zoals wordt gezegd, alleen wind- en waterdicht zijn. Ook een dergelijke woning heeft voor- en nadelen.

Bron: MichaelGaida, PixabayBron: MichaelGaida, Pixabay
Een kaal huis
Omdat het kaal is, is het wellicht ook gemakkelijker om zelf in de gaan delen. Maar je moet ook daadwerkelijk alles zelf regelen. Echter, aangezien je geen binnenwanden en deurkozijnen hoeft te plaatsen, wordt het proces al weer vergemakkelijkt. Werk je met meerdere etages dan moet je wel zelf de trap plaatsen en moet je installaties, zoals de ketel, ook zelf regelen. Je hebt overigens geen sloopwerkzaamheden, dus dat vergemakkelijkt het proces wel weer.

Stappenplan

Ga gestructureerd te werk bij een complexe verbouwing, te weten:
  • Als je van plan bent een loft te bouwen of verbouwen, zorg dan als eerste voor een goede plattegrond op schaal. Zorg ook dat je weet waar alle leidingen lopen en waar draagmuren zitten.
  • Teken nu grofweg waar je voorkeur naar uitgaat qua indeling.
  • Kijk vervolgens of hier grote verbouwingen voor nodig zijn. Grote verbouwingen zoals het verleggen van leidingen en het plaatsen van balken in geval van draagmuren.
  • Ga inventariseren wat je aan basismaterialen (voor vloer, muren, plafond, leidingen) nodig hebt en maar een reëel kostenplaatje.
  • Bekijk wat je eventueel zelf kunt doen en waar je de professional voor inschakelt.
  • Leg reële tijdlijnen vast. Denk hierbij aan zelfwerkzaamheid versus gewoon naar je werk moeten of familie/vrienden die in de avonduren komen helpen.
  • Maak een plan en zorg dat de basis van boven naar beneden gereed gemaakt wordt. Dit geldt ook voor als je op meerdere etages aan de slag moet. Dus eerste materialen en mensen regelen en dan starten.
  • Houdt de vinger aan de pols qua werkzaamheden, is het naar tevredenheid en indien niet, schakel dan direct. Zowel qua afwerking als qua financiën.
  • Als de basis staat ga je aankleden. Vaak hebben mensen al meubelen besteld, maar de ruimte kan nog weleens anders uitvallen dan gedacht. Beter is het om later de nieuwe meubelen aan te schaffen.
  • Tenslotte is er de finishing touch met de styling.

Tot slot

Het lijkt mogelijk allemaal eenvoudig, maar zorg dat je geen problemen met de constructie van de woning krijgt en ben je er bewust van dat je dit ook wilt. Het kan best ingrijpend zijn om van een ‘standaard’ woning een loft te maken.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
Filmrecensie LoftrecensieFilmrecensie LoftNederland had in het verleden niet de naam de meer populaire films af te leveren. Maar sinds enige tijd is daar verander…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…

Ontspullen, minder spullen in huisOntspullen, minder spullen in huisOnze maatschappij is heel materialistisch. We kopen heel veel dingen omdat we denken dat we ze nodig hebben, maar achter…
Wanneer asbest verwijderen en hoe kun je dit veilig doen?Wanneer asbest verwijderen en hoe kun je dit veilig doen?Asbest, ooit beschouwd als een wonderproduct voor ontelbare toepassingen, nu gevreesd als gevaarlijk materiaal dat ernst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La-Belle-Galerie, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Loft_(woning)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Yuppie
  • https://www.huisbouwen.nl/wat-is-casco/
  • Afbeelding bron 1: Life Of Pix, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: KlausAires, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Mussellistefano, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: MichaelGaida, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 26-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.