Isoleer, ventileer en beveilig uw woning!
Isoleer, ventileer en beveilig uw woning! Ons huis is de plek waar we tot rust komen na een lange dag werken, de plek waar we ons prettig en veilig zouden moeten voelen. Helaas leert de praktijk dat dit lang niet altijd het geval is. Hoe isoleert, ventileert en beveiligd u uw woning? Kortom hoe zorgt u voor een fijne leefomgeving en een goed thuis?
Isolatie
Wanneer u gaat voor een betere isolatie in huis dan kunt u denken aan muurisolatie, een geïsoleerd dak, kozijnen en glas met een hoge isolatiewaarde. Het is mogelijk om uw kozijnen van 3-dubbel glas te voorzien. Dit glas isoleert nog beter dan het Hr ++ glas voorzien van een Argon gasvulling. Er is zelfs een kunststof kozijn ontwikkeld met een betere isolatiewaarde dan het “standaard” kozijn. Maar zelfs wanneer u de nieuwe kozijnen in deze standaard uitvoering besteld kunt u daarmee een U-waarde van 1.2 – 1.4 behalen. Ook het Hr ++ (hoog rendement) glas met de argonvulling heeft een U-waarde van 1.1. Des te lager de U-waarde hoe beter de isolatie. Bedenk u wel goed wanneer u uw glas en kozijnen vervangt deze vele malen beter isoleren dan de “oude” vaak houten kozijnen. De houten kozijnen hebben vaak naden en kieren waardoor u automatisch ventileert. Wanneer de kozijnen vervangen worden door bijvoorbeeld kunststof kozijnen is dit echter niet het geval en dit zorgt ervoor dat u zelf maatregelen moet treffen voor een goede ventilatie in huis.
Ventilatie
Waarom is goede ventilatie van belang? Wanneer u uw woning niet goed ventileert kan dit tot gezondheidsklachten leiden. Deze klachten kunnen bestaan uit allergieën maar ook uit problemen met de luchtwegen en hoofdpijn. Het advies is om 24 uur per dag te ventileren en een kwartier per dag te luchten. Wist u dat de lucht in een woning die niet goed geventileerd wordt vuiler is dan de buitenlucht op een drukke weg? In de winter is het vaak niet prettig om een raam op de kiepstand te zetten en de hele dag te ventileren. Het wordt dan vaak veel te koud binnen. Dit kunt u oplossen door een ventilatierooster of (ingebouwde) draai/kiep begrenzers te laten plaatsen. De opening is dan veel kleiner en er komt veel minder koude lucht binnen. Op deze manier kunt u toch constant ventileren. Het voordeel van ventileren is dat dit vochtige lucht naar buiten voert. Droge lucht warmt sneller en dit kost weer minder energie.
Beveiliging
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 500.000 pogingen tot inbraak gedaan. Het gevoel dat dit achter laat, vooral wanneer het ook daadwerkelijk lukt om binnen te komen is erg vervelend. Veel mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis, terwijl ons huis onze veilige haven zou moeten zijn. Het duurt meestal lang voordat dit gevoel helemaal verdwenen is. Voorkomen is beter dan genezen. U kunt uw nieuwe kozijnen voorzien van het politie keurmerk Veilig wonen. Ook kunt u zelf maatregelingen treffen om uw woning veiliger te maken.
Hierbij een klein overzicht:
- Houd het zicht op uw voordeur vrij. Een woning met veel bomen en planten in de voortuin is veel aantrekkelijker voor een inbreker!
- Sluit ramen en deuren altijd af.
- Laat nooit een touwtje door de brievenbus hangen
- Verstop uw sleutels nooit onder bloempotten, deurmatten of beeldjes
- Plaats een lamp eventueel met bewegingsmelder bij uw voordeur en/of achterdeur
- Plak stickers op uw ramen dat uw woning elektronisch beveiligd is. Ook als dit niet het geval is.
- Laat geen sleutels op ramen en deuren zitten. (ook niet wanneer er een rolluik aanwezig is!!
- Wanneer u een nieuwe woning koopt/huurt vervang dan altijd de sloten! 16% van de inbraken worden gepleegd met een valse sleutel.
Helaas is het niet mogelijk om met het toepassen van deze tips inbraak uit te sluiten. Het zorgt in ieder geval wel voor een veiliger huis.