Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van woning
Er zijn steeds meer mensen die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Aan het begin van elk jaar komt er een WOZ-beschikking waarbij huizenbezitters te horen krijgen wat hun woning volgens de gemeente waard is. Op basis van deze taxatie wordt de hoogte van de verschillende gemeentelijke belastingen bepaald. Deze taxatie is vaak te hoog en bezwaar maken is mogelijk op kosten van de gemeente. Daarom kiezen steeds meer huizenbezitters voor deze mogelijkheid. Lees er alles over in dit artikel.
Steeds meer huizenbezitters maken bezwaar tegen de WOZ-beschikking van hun woning. Elk jaar in januari of februari ontvangen zij van de gemeente weer de WOZ-beschikking. Daarin staat op hoeveel hun huis is getaxeerd. Deze bepaling is belangrijk omdat daarop meerdere belastingen en heffingen zijn gebaseerd. De WOZ-waarde is de grondslag voor bijvoorbeeld de rioolheffing, de afvalstoffenheffing, de watersysteemheffing, de erf- en schenkbelasting en de onroerendezaakbelasting. De WOZ-warde is een schatting van de marktwaarde van uw woning. Deze schatting wordt onder andere gebaseerd op de ligging van uw woning, de oppervlakte van het huis en de waarde van de omliggende woningen.
Onterechte verhoging WOZ-waarde door gemeente
Er is veel kritiek op de manier waarop de WOZ-waarde door de gemeente wordt bepaald. Vaak is het een middel voor de gemeente om extra belasting te heffen. Het is namelijk een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemeente en in tijden dat zij het lastig hebben zijn ze snel geneigd om de WOZ-waarde laten stijgen. Elk jaar wordt er een lijst gepubliceerd met de gemiddelde stijging of daling per gemeente. Daaruit blijkt dat er veel fout gaat. Zo kan het voorkomen dat in een jaar de gemiddelde huizenprijs fors daalt terwijl de gemiddelde WOZ-waarde wel stijgt. Soms komt het voor dat de waarde van woningen in een jaar tijd met meer dan vijftig procent stijgt.
Veel te hoge WOZ-beschikking
Het kan lonend zijn om bezwaar te maken tegen een WOZ-beschikking. De Nationale Ombudsman berekende dat bijna de helft van de bezwaren gegrond wordt verklaard. Dit kan dan eventueel leiden tot lagere belastingen. Steeds meer huizenbezitters ontdekken de mogelijkheid om bezwaar te maken. Voor de verschillende gemeenten is dat wel een nadeel omdat zij opdraait voor de kosten van de hertaxatie. Tegelijkertijd kost het relatief weinig moeite om bezwaar te maken tegen de beschikking. De administratieve romslomp valt mee. Wel moeten huizenbezitters met goede argumenten komen om hun bezwaar te onderbouwen. Een lijst met goede argumenten is onder andere te vinden op de website van het vakblad Fiscaal up to Date. Een verlaging van bijvoorbeeld tien procent van de WOZ-waarde van de woning kan honderden euro's per jaar besparen op de verschillende gemeentelijke belastingen.
Bezwaar maken tegen WOZ-waarde
Wanneer iemand bezwaar wil maken tegen de WOZ-beschikking is het beste punt om te beginnen om het taxatierapport bij de gemeente op te vragen. Meestal taxeert een gemeente niet elk huis, maar een aantal referentiewoningen. Als u kunt aantonen dat uw huis op een aantal belangrijke punten afwijkt van de referentiewoning, dan heeft u een goed startpunt voor uw bezwaar. Een andere mogelijkheid is een apart bureau in de hand te nemen. Er zijn verschillende bureaus die zich gespecialiseerd hebben in het bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking. Zij hebben veel specialistische kennis in huis. U draait zelf niet op voor de financiering, dat is de gemeente. Tegelijkertijd kan hert u veel geld schelen op gemeentelijke belastingen. Het is verder belangrijk dat u binnen zes weken na ontvangst van de taxatie bezwaar maakt. Als u dat niet binnen die termijn redt kunt u ook een pro formabezwaarschrift indienen. Daarmee geeft u aan dat de onderbouwing later volgt, maar dat u alvast bezwaar maakt tegen de beschikking. Als de gemeente uw bezwaarschrift afwijst heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de rechter. U draait dan wel zelf op voor eventuele kosten wanneer uw bezwaar daar wordt afgewezen.